10 knjig, ki nam je polepšalo leto 2014
10 knjig, ki nam je polepšalo leto 2014

10 knjig, ki nam je polepšalo leto 2014

Ever, 17. 12. 2014

Leto je naokrog, december se bliža koncu in število knjig, ki si jih prebral/a v letu 2014, ne bo veliko večje kot je danes. Z aktivnim branjem knjig (za katerega bi marsikdo lahko rekel, da je pretirano) sem začela ob koncu leta 2009, torej pred dobrimi petimi leti. Prvo leto nisem prebrala veliko knjig - še vedno več kot povprečen človek, a veliko manj kot prihajajoča leta. Moj bralni izziv se je gibal okoli 100 knjig na leto. Lani sem ga zmanjšala na 70 knjig, letos na 50 knjig. Seveda mi je izziv vedno uspelo doseči (ampak, izzive si radi zastavimo tako, da jih na koncu dosežemo, kajne?), a pozna se, da je letošnje leto bilo nekaj posebnega.

V letu 2014 smo brali manj. V letu 2014 smo si zadali manjše, krajše in lažje bralne izzive. V letu 2014 smo vsaj enkrat "potožili", da ne najdemo volje za branje. Neštetokrat smo se vprašali, zakaj je temu tako? Smo starejši in imamo manj časa? So se obveznosti v enem letu res tako povečale, da ne najdemo časa za branje? Je ob veliki poplavi knjig in novih avtorjev preveč takšnih, ki nam niso všeč? So knjige napisane po enem in istem kopitu ter med njimi več ne najdemo drugačnih, svežih zgodb? Sama menim, da je tvoje in moje pomanjkanje branja kombinacija vsega naštetega.

Čeprav sem letos res brala veliko manj, je bilo pa kar nekaj knjig, ki so me enostavno navdušile. Zraven svojih priporočil sem pobrskala po knjigah, ki so navdušile tudi druge ljubitelje branja in pripravila kratek seznam. Ne gre za knjige, ki so izšle leta 2014, ampak za knjige, po katerih si bomo zapomnili leto 2014. Upam, da ti bo kakšna polepšala zadnje dni tega leta in pustila lepe spomine na bralno sezono 2014!

Mimogrede, ne veš, katero knjigo bi vzel/a v roke? Bralnica ima na svoji Facebook strani prav posebno aplikacijo, ki ti priporoči knjigo na podlagi izbrane kategorije. Priporočila lahko preveriš na tej povezavi.

Archer's Voice

romantka, drugo

Zgodba o ženski, ki jo vežejo okovi preteklosti in moškem, katerega ljubezen je ključ do njene svobode. Zgodba o tihem moškem in ženski, ki mu pomaga najti glas. Zgodba o trpljenju, usodi in transformaciji s pomočjo ljubezni.

Six of Hearts

romantka, drugo

Moji možgani delujejo drugače. Razmišljam v trikotnikih, medtem ko običajni ljudje razmišljajo v ravnih črtah. Pokazal ti bom mizo in te prepričal, da vidiš stol. Dim, ogledala, hitre roke in distrakcija - poznam vse trike in znam zavajati. A najpomembneje: narediti znam dober šov.

Mr. Mercedes

kriminalke, grozljivke

V ledenih jutranjih urah mesta Midwestern se na stotine nezaposlenih prebivalcev postavi v vrsto za iskanje službe. Brez opozorila se čez njih zapelje Mercedes. Osem ljudi umre, petnajst jih je ranjenih. Morilec pobegne. Vi pa se znajdete v vojni med dobrim in zlim.

Maybe Someday

romantka, drugo

"We try so hard to hide everything we're really feeling from those who probably need to know our true feelings the most."

Erasing Time

znanstvena fantastika

Sheridan in Taylor sta dvojčici, ki se nekega lepega dne zbudita 400 let kasneje, v prihodnosti. Svet je drugačen, ljudje živijo drugače, v prihodnosti ni živali in jezik je nenavaden - prav nič ne spominja na angleščino. Najhuje pa je, da se ne moreta vrniti domov.

Reboot

znanstvena fantastika

Wren Connolly je bila pred petimi leti trikrat ustreljena v prsa. Po 178-ih minutah se je ponovno zbudila kot Reboot: močnejša, hitrejša, manj čustvena in s hitro sposobnostjo ozdravljenja. Dlje ko so Rebooti mrtvi, manj človeških lastnosti imajo, ko se ponovno zbudijo. Wren je s svojimi 178-imi minutami najbolj smrtonosem Reboot v republiki Texas. Zdaj kot 17 letnica deluje v organizaciji HARC kot posebna vojakinja, ki izpolnjuje težke naloge za njej nadrejene ljudi.

Me Before You

romantka, drugo

Lou Clark ve ogromno stvari. Ve koliko je korakov med njeno službo in njenim domom. Ve, da rada dela v majhni čajnici in ve, da svojega fanta Patricka morda ne ljubi. Vsekakor pa ne ve in ne pričakuje, da bo izgubila službo in kaj bo to prineslo. Will Traynor ve, da je v prometni nesreči z motorjem izgubil vse - tudi željo po življenju. Vse se zdi majhno in nič ga več ne veseli. Našel je tudi rešitev, kako to prekiniti. Vsekakor pa ne ve, da bo v njegovo življenje prišla Lou in sivemu svetu dodala barvo.

S∙E∙C∙R∙E∙T

romantka, erotika

Življenje Cassie Robichaud je polno obžalovanj in osamljenosti. Pred kratkim ji je umrl mož in sedaj se po končani službi v kavarni vrača v osamljeno stanovanje. Nato pa nekega dne odkrije beležnico, ki jo je za sabo pustila stranka in njeno življenje se obrne na glavo.

Raw

romantka, erotika

Če bi vedeli, kako sem odraščala, bi videli, da bi moje življenje lahko bilo še hujše in slabše. Takoj, ko sem bila stara šestnajst let sem zapustila luknjo, ki sem jo imenovala dom, in se preizkusila v življenju na ulici. To je bila najboljša odločitev v mojem življenju.

A Thousand Pieces of You

znanstvena fantastika, romantika

V tej fantastični pustolovščini po drugih dimenzijah, boste spoznali nešteto svetov in se navkljub nešteto možnostim vprašali, ali ljubezen res preživi vse.

Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...