12 uspešnih knjig, ki je v letu 2014 dobilo svoj film
12 uspešnih knjig, ki je v letu 2014 dobilo svoj film

12 uspešnih knjig, ki je v letu 2014 dobilo svoj film

Ever, 26. 12. 2014

Slavni rek pravi, da slika pove več kot tisoč besed. Koliko šele pove film, ki je zaporedje neštetih slik? Pa knjiga?

Vsakič, ko izvem, da bo še ena knjižna uspešnica dobila svojo upodobitev v zvoku in sliki, sem v dvomih, če me bodo uspeli navdušiti, kot me je prepričala knjiga. Sprašujem se, če si želim svojo najljubšo zgodbo sploh videti kot sta si jo zamislila nek scenarist in režiser ali mi je moja predstava čisto dovolj? Nekateri bi rekli, sploh ne razmišljaj, knjiga je vedno boljša kot film. S tem se seveda strinjam - nobena slika ali film mi dogajanja še nista predstavila tako nazorno in živo kot to stori knjiga. Pa vendar moram priznati, da se vsakič znova novice o prihajajočem filmu, posnetem po knjigi, tudi malce razveselim. To veselje pa se ob prvem napovedniku razblinili v razočaranje ali še večje navdušenje.

Filme posnete po knjigah pri sebi delim v tri kategorije glede na doživljanje knjige: (1) knjiga je odlična, (2) knjiga je v redu in (3) knjige nisem prebrala. Na žalost je po navadi tako, da sem najbolj navdušena ravno nad filmi iz kategorij (2) in (3). Seveda se mi tukaj spet poraja misel, da morda podzavestno dvomim v to, da bi odlična knjiga lahko imela odličen film... A to misel lahko hitro ovržem, če pomislim na Igre lakote, Razcepljeni ali Labirint, ki so tako odlične knjige kot filmi.

Leto 2014 je takšnih filmov imelo kar nekaj - pri tem so bili eni bolj odmevni kot drugi. Vseh še žal nisem uspela pogledati, pa tudi knjig še nisem vseh prebrala. Vseeno pa sem pripravila prispevek, v katerem bodo ti filmi predstavljeni. Ne morem pa mimo tega, da jih ne bi malce pokomentirala :)

Mockingjay (1. del) - Upor

Suzanne Collins

Igre lakote so me navdušile že s prvima dvema deloma in seveda tudi tretji ni prav nič razočaral. Še več, pri določenih trenutkih sem bila zelo presenečena, ker so mi tudi glavni preobrati iz knjige ušli iz glave. Film je poln akcije in vsako minuto se nekaj dogaja. Izpostaviti moram še to, da ne maram, ko zadnji del v knjigi v filmski različici razdelijo na dva dela, a pri Igrah lakote je to bila zelo pametna odločitev. Če bi zadnji del bil dolg samo 2 uri, bi veliko pomembnih trenutkov bilo izpuščenih in bi se to zagotovo poznalo na kvaliteti filma.

The Hobbit (1. del) - Hobit

J.R. Tolkien

Vsi so vedno presenečeni, ko jim povem, da še nisem ne gledala in ne brala Gospodarja prstanov. No, tudi Hobita nisem. Zato na tem mestu ne morem veliko dodati, a vem, da so bili nekateri člani Bralnice zelo navdušeni nad filmsko adaptacijo. Tudi sama sem po ogledu napovednika postala radovedna in morda v prihodnosti le vzamem v roke najprej knjige, zatem pa še prižgem televizor.

Where Rainbows End (Love, Rosie) - Na koncu mavrice

Cecelia Ahern

Na film Love, Rosie sem prvič naletela ravno na forumu na Bralnici. Napovednik me je takoj prepričal, saj je duhovit in zdi se, da zgodba nosi tudi sporočilo. Seveda nihše ne more mimo tega, da glavni vlogi igrata Lily Collins in Sam Clafin - stara znanca filmov, ki so posneti po knjigah. Lily nam je najbolj znana po vlogi glavne junakinje Clary v filmu Kronike podzemlja: Mesto kosti, Sam pa igra Finicka v Igrah lakote. Vedela sem, da je Love, Rosie posneta po knjigi, a nisem vedela, da je to knjiga Cecelie Ahern Where Rainbows End. Za knjigo nisem prepričana, ali jo bom prebrala, film pa je zagotovo na seznamu tistih, ki si jih želim ogledati.

The Giver - Varuh spominov

Lois Lowry

The Giver ali Varuh spominov je knjiga, ki jo imam na seznamu želja že več kot 3 leta. Že opis te distopične zgodbe pritegne pozornost in čeprav knjige do danes še nisem prebrala, sem si ogledala film, ki me je zelo navdušil. Distopične zgodbe, ki so v zadnjih letih postale priljubljene, temeljijo na zlobni vladi, ki ima v rokah vse adute proti malemu človeku, pri Varuhu spominov pa je svet na začetku predstavljen veliko bolj utopično.

The Fault in our Stars - Krive so zvezde

John Green

Johna Greena smo na Bralnici začeli brati že pred leti, še preden je v Sloveniji postal popularen avtor. Njegove knjige Kdo si, Aljaska?, Will Grayson, Will Grayson in Krive so zvezde smo prebrali že veliko časa nazaj in seveda zaradi njih potočili tudi solzico ali dve. Sama moram reči, da me knjiga ne prepričala tako zelo kot ostale bralce, predvsem zato, ker sem knjigo prebrala med zadnjimi in seveda pred tem prebrala vse komentarje, ki so tudi razkrili, kakšen bo konec. Film mi je bil všeč, glavni igralci so svoje vloge odigrali super, predstavil pa je malo drugačen pogled na smrtonosno bolezen kot je rak.

Vampire Academy - Vampirska akademija

Richelle Mead

Vampirska akademija... Ne vem, kje naj začnem. Gre za eno mojih najljubših serij in najljubših pisateljic. Tako Vampirska akademija kot Krvne vezi sta seriji polni akcije, čustev, strasti, smeha pa tudi sarkastičnih pripomb. Ob filmu sem se pa na žalost počutila kot da gledam Zlobna dekleta. Rose je bila nenehno smešna, a ne na način kot v knjigi. Rose in Dimitri me nista niti malo spominjala na Rose in Dimitrija. Največje razočaranje pa je bil Lisin govor ob koncu filma, ki ni bil niti malo motivacijski. Žal.

Divergent - Razcepljeni

Veronica Roth

Še ena izmed mojih najljuših knjig, ki je dobila svoj film v letu 2014. Knjigo Razcepljeni sem prebrala takoj, ko je izšla in jo končala v eni noči. Priznam, da sem ob gledanju napovednikov tega filma bila zelo slabe volje in razočarana, da bodo uničili še eno najljubšo knjigo, a sem film kljub temu pogledala. In bila zelo, zelo presenečena. Pozitivno! Čeprav glavna igralca na intervjujih in napovedniku nista delovala pristno, sta svoji vlogi odigrala super in resnično predstavila glavna junaka Tris in Four. Ves čas je bila akcija, dogajanje in tudi tisti, ki knjige niso prebrali, so lahko dogajanju sledili in ga doživeli kot mi, ki smo knjigo prebrali.

The Maze Runner - Labirint

James Dashner

Letos je bilo leto distopičnih romanov in tudi The Maze Runner ali Labirint je dobil svoje mesto na velikih filmskih ekranih. Knjiga me je presenetila predvsem zato, ker zelo težko berem knjige, ki so jih napisali moški, ta pa mi je bila enostavno super. Ni me niti motilo, da so glavni junaki še otroci, saj je zgodba zelo napeta in zanimiva. Tudi v filmu me niso razočarali. Res je, da so nekatere ključne stvari spremenili, a to ni vplivalo na samo doživljanje filma in akcijo. Super!

Gone Girl - Ni je več

Gillian Flynn

Ni je več je knjiga, ki jo vsi berejo. Je film, ki ga vsi gledajo. Le jaz ne. Ampak sem si obljubila, da bom - če ne druga, bom pogledala vsaj film :)

The Best of Me - Najboljše v meni

Nicholas Sparks

Nicholas Sparks in njegovi ljubezenski filmi. Pogledala sem že skoraj vse, od knjig pa prebrala zgolj eno (A Walk to Remember ali Sprehod). A na tej eni sem se naučila, da bom ostala zgolj pri njegovih filmih, knjige pa pustila za druge. Tako se bo zgodilo tudi pri Najboljše v meni.

If I Stay - Če ostanem

Gayle Forman

If I Stay ali Če ostanem je film, ki še čaka, da mu namenim svojo pozornost. Knjigo sem prebrala že pred leti, ko je veliko članov Bralnice preprosto navdušila, jaz pa sem spet ostala ravnodušna. Sama zgodba je zelo lepa, nosi zelo pomembno sporočilo, a me stil pisanja in vzdušje ni preveč navdušilo. Tisti, ki so jo že prebrali, obljubjajo, da je drugi del še boljši, a ga še nisem vzela v roke. Morda po tem, ko pogledam film :) Napovednik me je navdušil in upam, da me bo tudi celoten film.

Winter’s Tale

Mark Helprin

Zadnja na tem seznamu pa je zgodba, za katero sem prvič slišala, ko sem iskala, po katerih knjigah so letos posneli filme in moram reči, da se mi zgodba zdi kar zanimiva. Če pa bom najprej vzela v roke knjigo ali pogledala film pa boste zagotovo zasledili na Bralnici :)

Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...