17 knjižnih zanimivosti
17 knjižnih zanimivosti

17 knjižnih zanimivosti

Jerneja, 29. 04. 2018

Obdani smo z zanimivimi podatki, statistikami in informacijami. Tokrat smo jih nekaj zbrali za vas. Nekatere izmed izbranih zanimivosti že poznate, druge vas bodo presenetile, s tretjimi pa boste lahko očarali sogovornika.

 1. Ste vedeli, da so Kitajci izumili papir leta 105 pred našim štetjem?
   
 2. Vsako sekundo je prodanih 57 knjig. Izračunano je, da bi za shrambo vseh knjig kupljenih v samo enem dnevu potrebovali kar 125,5 km knjižnih polic.
   
 3. Glavna knjižnica v Indiana University se vsako leto pogrezne za 2,54 cm in to zaradi teže knjig.
   
 4. Roald Dahl, avtor Čarli in tovarna čokolade, je kot otrok delal v Cadburyju kot preizkuševalec okusov.
   
 5. Dr. Seussa so izzvali, da naj napiše knjigo pri kateri bo uporabil le 50 besed. Napisal je Green Eggs in Ham. Besede, ki jih je smel uporabljati so sledeče: a, am, and, anywhere, are, be, boat, box, car, could, dark, do, eat, eggs, fox, goat, good, green, ham, here, house, I, if, in, let, like, may, me, mouse, not, on, or, rain, Sam, say, see, so, thank, that, the, them, there, they, train, tree, try, will, with, would, you.
   
 6. Maurice Sendak avtor knjige Where the Wild Things Are, je knjigo prvotno želel nasloviti Where the Wild Horses Are. Žal pa ni znal narisati konj in je založnika obvestil, da zna narisati le stvari (ang. things).
   
 7. Avtor otroške pravljice Alica v čudežni deželi, Lewis Carroll, je zaslužen, da se je Oxford English Dictionary povečal za 21 besed.
   
 8. Nekdo je izračunal, da je Charles Dickens v svojih delih uporabil kar 4,6 milijonov različnih besed.
   
 9. S knjigami so celo gradili ceste! 2,5 milijonov knjig je bilo razrezanih in uporabljenih pri gradni dela ceste M6 v Angliji.
   
 10. Prva knjižnica na svetu je bila v Nineveh.
   
 11. Leta 2012 je 998 ljudi v Avstraliji postavilo rekord: največ ljudi, ki so naenkrat držali ravnotežje s knjigo na glavi.
   
 12. Ste vedeli, da v Indiji za branje knjig povprečno porabijo 10,7 ur na teden?
   
 13. Ep o Gilgamešu je najpomembnejši ep babilonsko-asirske književnosti in najstarejša junaško-mitološka pesnitev nasploh.
   
 14. Prva natisnjena knjiga je bila Biblija leta 1450.
   
 15. Knjižnica v Charlestonu, Južna Carolina, je svoja vrata odprla leta 1698 in s tem postala prva javna knjižica v Ameriki.
   
 16. Najdražja knjiga na svetu je v lasti Billa Gatesa. Za skoraj 31 milijonov dolarjev je v svojo zbirko postavil znanstvene razprave Leonarda da Vincija - Codex Leicester.
   
 17. Knjiga Prigode Toma Sawyerja, ki jo je napisal Mark Twain, je prva knjiga napisana s pisalnim strojem.
   

Bonus: Število zanimivosti ustreza številu knjig, ki so v ospredju na naslovni fotografiji prispevka.

_

Vir: http://www.educationworld.com/blog/world-book-day-march-1st2018-fun-facts-about-books-share-kidsina

Vir slike: stocksnap.io/
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...