40 popolnih daril za ljubitelje knjig
40 popolnih daril za ljubitelje knjig

40 popolnih daril za ljubitelje knjig

Ever, 14. 12. 2014

Nakupovanje daril zna biti težka naloga pa naj gre za rojstni dan, obletnice ali praznike kot sta božič in novo leto. Ljubiteljem knjig ljudje po navadi podarimo knjige, pri tem pa pozabimo, da smo bralci (čeprav preberemo na tone knjig) včasih malce izbirčni. Čeprav je knjiga uspešnica in med najbolj prodajanimi, ni nujno, da nam bo všeč. Iskanje prave knjige (brez da bi poznali seznam želja) je lahko tako še težje kot iskanje kakšnega drugega darila.

Zate sem pripravila 40 zabavnih, nenavadnih in morda celo smešnih daril, ki bi ljubitelju knjig pričarale nasmeh na obraz. Seveda ne bo vsako izmed teh daril primerno za vsakega knjižnega molja, zato pred nakupom le premisli, ali gre za zabavno ali resno pozornost.

Skodelice in lončki

Ljubitelji knjig smo tudi ljubitelji toplih napitkov. Daj nam fotelj, toplo odejico, knjigo in čaj, kavo ali vročo čokolado, postreženo v simpatični skodelici in naš dan bo popoln. Spodaj je le nekaj idej, kakšne skodelice, lončki ali čajniki bi navdušili ljubitelje branja in knjig.

Skodelica "Go Away I'm Reading"

Skodelica "Books I Need More Books" 

Skodelica "Harry Potter"

Čajnik "Alica v Čudežni deželi"Termo lonček Game of Thrones

Pripomočki za branje

Čeprav v novodobnem svetu veliko beremo z bralniki, tabličnmi računalniki in celo pametnimi telefoni, še vedno radi v roke vzamemo tudi pravo knjigo. Zato so naslednji pripomočki lahko izviren in zabaven dodatek k malo večjemu darilu (recimo knjigi ali seriji knjig).

Smešen označevalnik


Označevalnik "This Is Where You Fell Asleep"

Lučka za knjigo

Držalo strani

Očala, s katerimi lahko bereš v ležečem položaju

Blazinica za branje knjig (z označevalnikom)

Za ljubitelje elektronskih knjig

Če smo pripravili pripomočke za ljubitelje navadnih knjig, so tukaj še dodatki za ljubitelje elektronskih knjig. Pozanimaj se na kateri napravi bere oseba, ki jo želiš razveseliti in pobrskaj po zanimivih ovitkih za bralnike, tablične računalnike, prenosne računalnike in pametne telefone. Mimogrede, ali veš, da lahko po Bralnici brskaš z vsemi naštetimi napravami?

Torbica za tablični računalnik


Torbica za majhen tablični računalnik

Za ljubitelje knjig, ki veliko pišejo

Beležnice in dnevniki so lahko vedno zelo lepo darilo. Motivi naj bodo primerni starosti in interesom osebe, dobijo pa se tudi takšni, ki so narejeni prav za ljubitelje uspešnic, kot sta na primer Hobit ali Igre lakote. Zabavno darilo je lahko tudi komplet za osebno knjižnico: štampiljka z imenom osebe in komplet, s katerim se lahko vodi evidenca knjig.

Vintage beležnica

"The Hobbit" beležnica

"Mockingjay" beležnica

Komplet vsega, kar potrebuješ za osebno knjižnico

Štampiljka s poljubnim imenom za osebno knjižnico

Oblačila in nakit

Poleg šalov, kap, rokavic je lahko zanimivo darilo tudi majčka z napisom, ki označuje, da je oseba knjigožer. Takšne majčke so primerne tako za ženske kot moške, spodaj pa je le en primer duhovitega napisa. Verižice, uhani in ostali nakit pa so morda bolj primerne za darila osebam, ki jih bolj poznaš in veš, da bi jih takšna pozornost resnično razveselila.

Moška majica "Rad imam velike knjige"

Ženska majica "Rad imam velike knjige"

Verižica za ljubitelje knjig

Uhani Romeo in Julija

Držala in police za knjige

Če osebo dobro poznaš in veš kakšen stil si želi v svoji sobi ali dnevnem in bralnem kotičku, jo lahko razveseliš z zanimivi držali za knjige. Držala so lahko starinska, elegantna, preprosta ali pravljična za otroke. Police za knjige so malo bolj drzna ideja, ki ne bo všeč ravno vsakomur, a smo kljub temu izbrali dva tipa polic, ki sta dovolj nevtralna, da ne bosta pokvarila stila ostalega pohištva v sobi.

Držalo za knjige "Sovice"

Držalo za knjige "Od A do Z"

Držalo za knjige "Drevo življenja"

Držalo za knjige "Kolibri"

Vilinsko držalo za knjige

Držalo za knjige "Rdeča kapica"

Vintage držalo za knjige

Nevidna polica za knjige

Stenske police za knjige

Leseno stojalo za očala

Popestritev sobe

Sobo lahko popestrimo z držali in policami za knjige, lahko pa smo še bolj drzni in poskusimo s tapetami in stenskimi nalepkami. Slednje so dobra ideja, ker so dovolj nevtralne, da pašejo v katerikoli prostor. Bralni kotiček nima nikoli dovolj blazin in tudi dekorativne blazinice z različnimi knjižnimi motivi so lahko zato čudovito darilo. Prostor pa se da osvežiti tudi z različnimi svečkami ali zanimivo namizno lučko.

Tapete z motivom knjig

Tapete z motivom knjig

"Harry Potter" stenska nalepka

Stenska nalepka "A room without books"

Svečka z vonjem po Čudežni deželi

Dekorativna blazinica z besedami in verzi

3 dekorativne blazinice za par

Namizna lučka s knjigami

Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...