5 nasvetov za hitrejše branje
5 nasvetov za hitrejše branje

5 nasvetov za hitrejše branje

Ever, 20. 03. 2015

Se spomniš tistega šolskega dne, ko je učiteljica rekla, da imaš mesec dni časa, da prebereš Antigono ali Zločin in kazen ali Romeo in Julija ali... Mislim, da bi lahko naštevala v nedogled, a se teh trenutkov prav dobro spomniš. Knjigo si najprej rezerviral/a v knjižnici, nato pa za par dni pozabil/a na njo, dokler učiteljica lepega dne ni rekla "Naslednjič obravnavamo Antigono ali Zločin in kazen ali Romeo in Julija ali... ". No, tako ti je ostalo še nekaj dni, da knjigo le prebereš do konca. Sama že od malega izredno rada berem, a me ta domača branja res nikoli niso ravno pritegnila. Pa vendar... Če je treba je treba. Če si bil/a v podobni situaciji, si zagotovo mislil/a "Oh, ko bi obstajale metode, da lahko to knjigo hitreje preberem". Pri večini dijakov je ta metoda bila iskanje obnove na spletu in upanje, da učiteljica postavi vprašanje, ki ga obnova opisuje. Ker pa to niso metode, s katerimi knjigo dejansko prebereš, je tukaj nekaj nasvetov prav za to - hitrejše in učinkovitejše branje. Naj gre za domače branje, za učenje, študijsko literaturo ali zgolj novice, s temi nasveti boš lažje in hitreje našel/a bistvo besedila ter pri branju prihranil/a čas.

1. "Skeniranje"

Besedo skeniranje sem dala v narekovaje z razlogom. Skeniranje ni pravilna slovenska beseda, a "optično branje" v tem primeru ne pride v poštev. Mogoče bi še boljša izbira bila "hiter pregled" ali kaj podobnega, ampak vseeno mislim, da ob besedi skeniranje vsi vemo za kaj gre. Ko smo bili majhni in smo se učili brati, smo veliko energije porabili za prepoznavanje besede, pravilno naglaševanje, povezovanje in tako dalje. S tem smo se naučili, da moramo vsaki besedi posebej dati veliko poudarka. Toda, veliko raziskav je že pokazalo, da imajo razviti možgani (se pravi možgani starejšega človeka in ne majhnega otroka) neverjetno sposobnost, da zapolnijo vrzeli v informacijah in to celo pravilno. Verjetno si se že preizkusil/a v kakšnem testu, podoben temu

"To bsedelio sem perbarl berz tžeav."

v katerem možgani sami sklepajo pomen besed in tvorijo smiseln stavek. Za podobno zgodbo gre pri skeniranju, kjer se v stavku osredotočimo samo na pomembne besede. Preberi naslednje besedilo:

"Med Ojdipovima sinovoma Eteoklom in Polinejkom pride do oboroženega spopada za nasledstvo kraljevega prestola. V usodni noči pride do dvoboja med njima, v katerem oba obležita mrtva. Antigona, njuna sestra, odvleče Polinejkovo truplo na Eteoklovo grmado, kjer pride sovraštvo med bratoma do izraza še po smrti." (Vir: Wikipedia)

Če se osredotočiš zgolj na krepke besede, lahko hitro ugotoviš, da si razumel/a pomen besedila, prebral/a pa nisi čisto vsega. S tem se izogneš osredotočanju na čisto vsako besedo, možgani pa sami dodajo manjkajoče informacije. Vaja dela mojstra!

2. Preberi le prvo in zadnjo poved odstavka

Ameriška strokovnjakinja v hitrem branju Abby Marks Beale pravi, da večina ljudi piše tako, da informacije podaja po splošni in dobro znani formuli. Ta formula pravi, da se vsak odstavek začne z uvodom v temo in napovedjo, o čem se bo v poglavju govorilo. Prav tako se v zadnji povedi po navadi nahaja zaključek ugotovljenega. To še posebej velja za znanstvene članke in novice. Povsod, kjer si s temo že seznanjen/a, lahko uporabiš to metodo in z njo ugotoviš bistvo odstavka.

3. Izklopi svoj notranji glas

Še ena stvar, ki smo se jo naučili kot otroci je "branje v svojih mislih". Verjamemo namreč, da si bomo besedilo hitreje zapomnili, če ga bomo v mislih ponavljali. A s tem, ko besede na tiho ponavljamo v svojih mislih, zapravimo nepotreben čas, saj bi besedo razumeli tudi, če je v mislih ne bi ponovili. Eden izmed pristopov, kako utišati svoj notranji glas, je branje besed kot predstavljeno v prvi točki - torej skeniranje. Takšen način branja prepreči, da bi ponavljali besedo za besedo. Ob branju odlične knjige, v kateri želimo resnično uživati, je priporočljivo ta glas vklopiti nazaj :)

4. Prilagodi okolje

V roke vzami svinčnik ali kuli ali pa kar iztegni kazalec in z njim sledi besedilu, ki ga bereš. Morda te bo to spomnilo na otroške dni, a boš s kazanjem na besede dosegel/a boljšo koncentracijo in misli bodo težje pobegnile na kakšno drugo temo. Prav tako boš bolj osredotočen/a na besedilo, če boš ugasnil/a televizijo in radio ter utišal/a telefon. Besedilo moraš prebrati in manj stvari te bo pri tem motilo, prej boš končal/a.

5. Pred branjem si postavi vprašanja o besedilu

To metodo uporablja zelo veliko učiteljev, ki želijo izboljšati bralno razumevanje. Je pa tudi odlična metoda za hitrejše branje - ker veš, kaj te zanima, bodo možgani ob branju bolj pozorni na koristne informacije, ki se v besedilu pojavijo. S tem boš prihranil/a čas in tudi na odgovore boš kasneje hitreje odgovoril/a.

Vir slike: sodahead.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...