6 najpogostejših klišejev v mladinski literaturi
6 najpogostejših klišejev v mladinski literaturi

6 najpogostejših klišejev v mladinski literaturi

Jerneja, 22. 11. 2017

Do klišejev v literaturi imamo bralci zelo različen odnos. Nekaterim so všeč, drugi jih ne prenesejo. Tako kot pri vsaki stvari pa obstaja zlata sredina. V tem primeru so to bralci, ki nadvse prezirajo nekatere klišeje, a na druge prisegajo z vsem srcem.

Po definiciji je kliše ustaljena ali pogosto ponavljajoča se oblika česa. To pa ne pomeni, da so zgodbe zaradi njih že privzeto nezanimive in predvidljive. Marsikatera knjiga namreč vsebuje vsaj enega, vendar jo bralci po vsem svetu in tudi v Sloveniji z veseljem beremo in predlagamo prijateljem.

Je pa res, da so nekateri klišeji v zgodbah bolj pogosti od drugih.

Ljubezenski trikotnik

V skoraj vseh popularnih mladinskih knjigah se pojavi ljubezenski trikotnik. Nekateri se temu poskušajo sicer bistroumno izogniti in ustvarijo ljubezenski štirikotnik. Čeprav so ljubezenske težave vir inspiracije mnogih avtorjev, le te velikokrat zasenčijo ostalo zgodbo, ki naj bi bila v ospredju. V svetu mladinskih knjig je že skoraj obvezno v knjigo vpeljati ljubezenski trikotnik. Ta pa je največkrat med dekletom in dvema fantoma.

Skrivnosten fant s temačno skrivnostjo

Takšni in podobni temačni, nevarni a neverjetno privlačni fantje si utrejo pot v marsikatero knjigo. A v resnici niso tako nevarni, kot se bralcu zdi na prvi pogled. Oni globoko pod svojo masko skrivajo svojo ranljivost, nežnost in pozornost. Za podobo nevarnega fanta se zgolj skrivajo in kmalu po tem, ko spoznajo glavno junakinjo spremenijo svoje obnašanje in storijo vse, da jo osrečijo. Se vam ob tem opisu pred oči pritihotapi kakšen lik?

Običajno dekle, ki se ne zaveda svoje lepote

Ta kliše se v veliki meri povezuje s prejšnjim, saj se to običajno, pridno, milo dekle seveda zagleda v skrivnostnega lepotca. Nevarnost ki ga obkroža, jo vleče k njemu in na koncu koncev se zaljubita. Ko se ji skrivnostnež končno odpre, pa ji pove kako čudovita je in v tistem trenutku se tega zave tudi junakinja.

Morda ta kliše ni tako zelo očiten kot ljubezenski trikotnik a ga pogosto srečamo. Največkrat se navezuje ravno na lepoto oz. vizualni izled. A marsikdaj se pojavi tudi pri kakšnih osebnostnih značilnostih. Recimo: junakinja je prepričana, da ni pogumna, nato pa ji drugi liki dokažejo, da temu ni tako, ter da je v resnici še kako pogumna. Največkrat pa je vezano direktno na lepoto in dojemanje le te.

Izbranec

Glavni junak je ne glede na svoje dosedanje življenje nekaj posebnega. On je izbran. Le on lahko premaga glavnega hudobca, le njemu je dana moč odkriti zaklad in samo z njegovo pomočjo se lahko strašna sedanjost prelevi v lepšo prihodnost.

Navadno je njegovo izbranstvo še posebno poudarjeno s kakšno prerokbo ali pa vsaj preroškimi sanjami.

Ljubezen na prvi pogled

Vse od trenutka, ko je glavni junak zagledal določeno dekle je vedel, da je ona ta, ki jo je toliko časa iskal. Samo en pogled je bil dovolj in njegovo srce je končno začelo biti. V tem istem trenutku se tudi junakinja obrne proti njemu in se stopi v njegovem pogledu. Ljubezen med njima je očitna vsem, a navadno jima srečen konec preprečuje nek zunanji dejavnik.

Trilogija

Ta kliše drži v večji meri bolj za fantazijske mladinske knjige, kot pa za celoten spekter knjig, ki sodijo v mladinsko literaturo. Za fantazijske zgodbe je skoraj obvezno, da je zgodba napisana skozi tri knjige.  Po prvem delu je za avtorja skoraj obvezno, da napiše še dve nadaljevanji. Čeprav ima večinoma vsaka knjiga še možno nadaljevanje je marsikje nadaljevanje rahlo prisiljeno.  

Ne glede na pogostost klišejev v zgodbah pa to nikakor ne odraža njene kvalitete. Navsezadnje je napisanih že nešteto knjig in nekateri knjižni motivi ter zapleti so bralcem pač bolj zanimivi kot drugi.

Vir slike: stocksnap.io
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...