7 mitov o pisanju
7 mitov o pisanju

7 mitov o pisanju

Jerneja, 19. 08. 2017

Pisanje je čudovit način, kako preživeti prosti čas. Marsikdo rad prime za pisalo in izlije svoje misli na papir. Vendar pa velika večina verjame v vsaj nekaj mitov, ki niso resnični in te bomo tekom prispevka poskusili ovreči.

1. Pisanje je samo hobi

Če bi bilo pisanje samo hobi za Stephena Kinga, ali mislite, da bi zares objavil toliko knjig?

Pisanje je za marsikoga zares samo hobi. To pa ne pomeni, da nam ne more predstavljati veliko več kot ostali hobiji. Nekaterim pisanje predstavlja službo, spet drugim osmišlja življenje.

Čeprav določene aktivnosti počnemo raje kot druge, to ne pomeni, da so vse hobi. Navsezadnje nam čisto povprečen hobi ne vzame toliko časa kot pisanje knjige. Če smo knjigi zares predani, pišemo dnevno in celo zapravljamo z namenom, da jo izboljšamo, potem nam pisanje prej predstavlja super službo kot zgolj hobi. Ne glede na to ali nam pisanje predstavlja hobi ali super službo, pomembno je, da v tem kar počnemo uživamo.

2. Da lahko pišeš, moraš imeti inspiracijo

V pisateljskem svetu se ustvarjalci zgodb delijo na tiste, ki pišejo po navdihu in tiste, ki vse načrtujejo. Seveda potrebujete dobro idejo, ki vas je zasvojila in katere se ne boste po večurnem pisanju naveličali. Vendar, ko z zgodbo začnete, ni niti pomembno ali imate inspiracijo ali ne. Nekatere dni bodo besede težje tekle na papir, spet druge pa boste napisali več poglavij. Pomembno je, da ne obupate in da si ustvarite rutino.

3. Ni si treba vsega zapisati

Imate idejo, imate čas in začnete pisati. Nato pa prijatelj praznuje rojstni dan, v službi ali šoli pridejo obveznosti, zbolite… In prenehate s pisanjem. Mine dan, dva, cel teden in na koncu se niti ne spomnite, kaj ste želeli napisati. Veste, da je bila ideja super in nekaj popolnoma novega.

Mogoče se vam bo zdelo neumno zapisovati glavno idejo knjige in njen konec. Le kako bi lahko kaj takega pozabili? Ampak iz lastnih izkušenj vem, da se to lahko zgodi in da občutek ni nič kaj dober.

Zapišite si ideje, lastnosti junakov, pomembnejše dogodke in podobno, saj lahko zaradi kopice podobnih informacij kaj kmalu pozabite stare misli.

4. Urnika ne potrebuješ

Pisatelji v veliki meri nimamo radi urnikov, saj imamo občutek, da nas le ti omejujejo. Vendar pa si je potrebno ustvariti rutino in zastaviti cilj - koliko besed želimo napisati dnevno? Seveda se kdaj zgodi, da zaradi drugih obveznosti ne moremo pisati. Ampak, če najdete čas za pitje kave, branje ali gledanje televizije, potem imate dovolj časa, da vsak dan nekaj malega tudi napišete.

Takšna rutina ima kup pozitivnih posledic. Zgodba bo začela dobivati obliko kot bi mignil in bo iz dneva v dan rastla. Zaradi vsakodnevnega pisanja ne boste pozabili informacij in čez dan boste najverjetneje dobili še kopico novih.

Najpomembneje pa je, da samo vaja dela mojstra, kar lahko enostavno prevedemo v: več kot pišeš, boljše boš pisal.

5. Če tvoje delo še ni objavljeno, nisi "pravi pisatelj"

To nikakor ne drži, saj je pisatelj vsakdo, ki piše. Kadar govorimo o pisateljih resda mislimo tiste, ki so svoja dela že objavili, a nikar ne mislite, da vi niste eden izmed njih. Zgodba, ki nastaja izpod vašega peresa je rezultat vašega dela, tako kakor je Inferno rezultat pisanja Dana Browna.

Nikar se ne omejujte in se postavljajte v okvirje. Če pišete, ste pisatelji, če kuhate, pa kuharji. Nikar ne mislite, da ste le to, kar je ste po izobrazbi.

6. Za pisanje moraš imeti dar

Ko je govora o dobrem pisanju, je dar za pisanje vedno omenjen. Zmotno je mišljenje, da ga nimate, saj ga glede na to, da imate idejo za zgodbo nekaj vendarle premorete. Zavedati pa se morate, da se posamezniki med seboj razlikujemo v količini daru, ki ga imamo.

Kakor pa je zapisano pri prejšnjih mitih, je pomembneje, da pišete redno in si ustvarite rutino. Ne pozabite, da ima marsikdo talent za določeno aktivnost, a ker se zanaša le na talent, nikoli ne doseže svojega polnega potenciala in posledično mu njegov dar ne koristi kot bi mu lahko.

7. Da lahko o nečem pišeš, moraš to dobro poznati

Tale mit je prav zares enostavno ovreči. Samo pomislite… Koliko je J.K. Rowling vedela o Bradavičarki in čarovnikih? Skoraj prepričana sem, da ne veliko, saj si je izmislila svoj svet, ki ga je nato seveda dodobra razvila in spoznala. Če pišete fantazijske zgodbe, potem imam za vas fantastično novico: 'predznanje' skorajda ni potrebno.

Naj vam povem skrivnost, ki to ni. Internet je najboljši prijatelj pisateljev po vsem svetu. Če nekaj ne poznate in želite izvedeti več, to enostavno vtipkate v izbrani brskalnik in voilá: v trenutku boste o izbrani temi vedeli vse in še več.

Obstaja še na kupe drugih mitov: nekateri so resnični, spet druge pa lahko ovržemo. Ne glede na to ali mit drži ali ne, naj vam to ne prepreči početi nekaj, kar vas zares veseli. Če radi pišete, pišite še naprej in zagotovo se bo to izrazilo v vašem načinu pisanja.

Vir slike: stocksnap.io
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...