7 nasvetov, kako več brati
7 nasvetov, kako več brati

7 nasvetov, kako več brati

Ever, 13. 12. 2015

Leto 2015 se počasi zaključuje in če sem se lani pritoževala, kako malo sem brala, letos tega sploh ne bom komentirala. Seveda sem imela druge obveznosti in izgovore, zakaj nisem v roke vzela več knjig, a realno gledano? Lahko bi jih. Zato sem se odločila, da napišem kratek prispevek, ki izpostavi vse načine in nasvete, ki pripomorejo k temu, kako brati več. Toda, zakaj bi želeli brati več? Zraven tega, da je branje čudovito preživljanje prostega časa, ki spodbuja domišljijo in razgiba možgančke, z branjem pridobimo tudi veliko znanja. Posameznik mora prebrati le 10 do 20 knjig na nekem področju, da se izobrazi bolj kot je na tem področju izobražena celotna populacija. Branje tudi pomaga pri osebni rasti, četudi ne beremo knjig, ki so namenjene temu področju. Vsaka zgodba nam prinese nova spoznanja, nove izkušnje, nove kulture, nove filozofije in prikaže življenja novih ljudi. Knjige nam omogočajo, da spremenimo pogled na svet, da postanemo bolj odprti, bolj tolerantni in včasih razumemo situacije, ki jih sicer nikakor ne bi mogli razumeti.

1. Izklopi telefon (ali vsaj internet)

Največji motilec pri branju je zagotovo telefon in nenehna obvestila o novih objavah na Facebooku, Twitterju, Instagramu, Snapchatu in vseh drugih mogočih aplikacijah. Če telefon ali internet preprosto izklopiš, te ta obvestila ne bodo motila in lahko si vzameš pol ure ali uro za branje izbrane knjige.

2. S sabo vedno nosi knjigo ali bralnik

Kamorkoli se odpravljaš, ne glede na to, koliko časa moraš biti tam in ali gre za hiter ali dolg opravek, s sabo vzemi knjigo ali bralnik. Namesto, da se med čakanjem igraš s telefonom, nadaljuj z branjem knjige ali e-knjige.

3. Če ti knjiga ni všeč, je ne beri

Ne zapravljaj časa s knjigami in zgodbami, ki ti niso všeč. Knjig je ogromno in zagotovo se bo našla zgodba ali tema, ki te bo zanimala. Morda te ta knjiga pritegne kdaj drugič, morda ne, nikakor pa se ne skupaj prepričevati, da vedno potrebuješ zaključek in da je nesprejemljivo, da si nekaj začel in nisi dokončal. Če potrebuješ zaključek, knjigo prodaj, jo vrzi čez sobo, jo nekomu podari, reči bratu ali sestri naj jo nekam skrije - karkoli.

4. Ena ura na dan

Dan ima 24 ur in med njimi boš zagotovo našel vsaj eno uro, ki jo lahko posvetiš branju. Za nekaj minut lahko podaljšaš kosilo, bereš lahko med vožnjo z javnimi prevozi, pri čakanju (pri zdravniku, na kosilo,...) - navsezadnje lahko greš v posteljo eno uro prej in to uro posvetiš branju. Ne samo, da boš s tem več bral, tudi zaspal boš lažje.

5. Ena knjiga naenkrat

Če imaš tudi ti takšno navado, da naenkrat bereš več knjig, a si se znašel v situaciji, ko nikakor ne najdeš časa za branje ali ne moreš brati, je čas, da prenehaš s to navado. Najprej preberi eno knjigo, nato nadaljuj z drugo - dobra stvar pri vsem pa je, da imaš seznam knjig, ki jih boš prebral tako že pripravljen.

6. Spremljanje prebranih knjig

Pridruži se skupnosti kot je Bralnica in podrobno spremljaj knjige, ki si jih prebral, jih želiš prebrati ali jih trenutno bereš. Z drugimi ljubitelji branja debatiraj o knjigah in tvoje navdušenje se bo še povečalo - hkrati pa boš dobil večji zagon za branje.

7. Pridruži se bralnemu izzivu

Bralni izziv 2015 gre proti koncu (še vedno pa lahko vpišeš knjige, ki si jih prebral leta 2015 in se ga tako udeležiš), za 2016 pa že pripravljamo novega. Sodeluj sproti, nabiraj točke in nagradili te bomo z zvezdicami in značkami. Ni večjega zadovoljstva kot ugotoviti, da ti je konec leta uspelo prebrati zadano število knjig in osvojiti dani izziv.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...