Blog se predstavi: Knjigoljubka
Blog se predstavi: Knjigoljubka

Blog se predstavi: Knjigoljubka

Jerneja, 26. 09. 2017

Bralnica vam tokrat z veseljem predstavlja knjižni blog. Mogoče podobnih blogov še ne poznate, zato naj vam na hitro povemo, kaj je njihov namen; ostalo pa boste izvedeli v intervjuju.

Knjižni blogi so v osnovi spletni dnevniki, ki jih pišejo ljubitelji knjig. Preko njih svoje bralce obveščajo o novostih iz sveta knjig, preberete lahko njihovo mnenje o določeni knjigi, obvestili vas bodo ko bo posnet nov film ali objavljena nova knjiga ter še mnogo več. V svojem bistvu so blogerju samo ljudje, ki vam bodo odkrito povedali ali se vam določeno knjigo splača prebrati ali ne.

Bralnico zelo veseli, da imamo tudi v Sloveniji knjižne blogerje, ki z drugimi delijo svojo ljubezen do branja. Knjigoljubka je ena izmed mnogih, ki so se odločili, da bodo svoje knjižne vtise delili z ostalimi, tako bralci kot nebralci. 

Prijazno se je odzvala na naše povabilo o sodelovanju in sedaj lahko v spodnjem inervjuju preberete kaj nam je zaupala.

Bloganje je v Sloveniji trenutno v razcvetu, marsikdo se odloči, da bi s svetom rad delil svoje misli. Za začetek nas zanima kdaj in zakaj si se ti odločila, da bi rada pisala blog o knjigah?

Moj blog Knjigoljubka je nastal 7. septembra 2016. In ravno na dan prve obletnice sem napisala objavo na to temo, kjer sem na blogu razkrila zakaj sem se odločila pisati o knjigah. Že prej sem brala veliko tujih knjižnih blogov, kjer sem našla veliko dobrih priporočil o knjigah. Želela sem se pogovarjati z nekom o prebrani knjigi, želela sem svoje mnenje delit z nekom. Poleg Bralnice in Goodreadsa sem želela nekaj novega in nekaj drugačnega. Dolgo časa sem razmišljala o svojem blogu, predem sem se ga resnično lotila.

Ko si zbrala pogum, da boš začela z bloganjem, kako je vse skupaj pravzaprav potekalo? Kako si izbrala ime in nato postavila stran?

Bilo me je strah. Strah, da mi pisanje ne bo šlo od rok. Zato sem za poskus začela pisati recenzije v zvezek. Kar nekaj časa sem jih pisala. Nato pa mi je kar neki dan kliknilo in v misel mi je prišla Knjigoljubka. ''Poguglala'' sem, če slučajno kakšna že obstaja J Nato sem še isti dan odprla svoj blog, ga poimenovala Knjigoljubka in napisala prvo objavo, naslednji dan že prvo recenzijo. Nisem pričakovala, da me bodo sploh brali. Blog sem naredila zgolj zaradi sebe, ker me veseli pisanje o knjigah in sem želela mnenje o knjigi nekam zapisat, delit, shranit… Vsak dan je bilo čedalje več bralcev in pri meni čedalje več motivacije. To me je osrečevalo, zato sem dobila navdih tudi za druge objave. Začela so se sodelovanja z avtorji in čedalje več idej, kako blog popestrit za moje bralce. Danes po enem letu razmišljam drugače, zato so tudi objave drugačne. Sproti sem se učila in dopolnjevala svoj blog, da je dobil neko podobo s katero sem zadovoljna. Ni nekaj profesionalno, ampak meni je všeč in to je najpomembnejše. Sedaj gledam tudi na svoje bralce in jih povprašam za mnenje, kajti oni so moja motivacija, poleg knjig seveda. 

Bralci vedno najdemo čas za branje, a kako ti uspe v svoj urnik stisniti tudi čas za blog? Nam lahko poveš malo več o  postopku priprave, porabljenem času in organizaciji nasploh?

Če nekaj rad počneš in te to veseli, si boš vzel čas. Tako si jaz vzamem čas za blog, za branje, za sprehod, za ogled filma ali serije… Res je, da sem kakšen dan brez volje in se mi ne da pisat, ne brat. Ampak mislim, da je to čist naravno. Že kar nekaj časa imam objave pripravljene vnaprej. Recenzije si pišem sproti, ker ko knjigo prebereš so vtisi o knjigi še sveži in takrat bo recenzija najboljša. Čeprav se mi je do sedaj zgodilo dvakrat, da me je knjiga čustveno uničila, da sem morala recenzijo napisati čez dan ali dva. Velik razlog je tudi to, da živimo hiter tempo življenja in veliko lažje je, če imaš objave pripravljene vnaprej. Največkrat pišem zvečer. Takrat imam največ časa, da se usedem za računalnik, pregledam elektronsko pošto, komentarje in ostale zadeve. Veliko brskam po ostalih straneh, kjer so informacije o knjigah (to sem počela tudi pred blogom), kar pomeni, da dosti raziskujem o knjigah. Preko družbenih omrežij se pogovarjam z drugimi blogerji, bralci in tudi avtorji. Vedno dobiš kakšno novo informacijo ali nasvet.

Objave se na tvojem blogu kar vrstijo in vsaka je boljša od prejšnje. Vsakič objaviš nekaj novega, zanimivega in bralce ne dolgočasiš z dolgovezenjem in ponavljanjem. Kako se odločiš o čem boš pisala naslednjič? Imaš kakšen poseben način, da ostaneš na tekočem? Mogoče objave pripravljaš že za tedne vnaprej?

Najprej se vam želim zahvaliti, za vaše mnenje. Upam, da so vsi enakega mnenja, da jih ne dolgovezim J Čeprav je včasih kakšna objava predolga. Jaz se zelo rada razpišem. Sem tudi že brisala zapise zaradi tega. Ravno to je najtežje. Veliko lažje je ljudem brati, če so med zapisi presledki. Zato sama vrinem notri kakšno sliko ali citat iz knjige. To jim malo olajša branje. Kot sem že omenila zgoraj, so objave pripravljene vnaprej. Sem zelo organiziran človek. Uporabljam rokovnik, kjer si označujem kdaj bom kaj objavila in toliko vnaprej objavo pripravim. Sploh kar se tiče objav o novih knjigah, ki prihajajo. Tukaj ti sami avtorji postavijo datum, kdaj lahko informacije deliš na blogu. Za ostale se odločim sama. Vedno imam polno zapiskov in shem okoli sebe. Zapiske si delam že med branjem knjige. Izpisujem si razne citate, strani, komentarje in vtise, ki mi pridejo na misel. Potem je veliko lažje napisat recenzijo.

Dandanes smo ljudje bombandirani z novicami iz vseh strani. Ali svoje bralce opozoriš na nove objave preko socialnih omrežij? Katere uporabljaš?

Najdete me na Facebook-u pod @Knjigoljubka, kjer vsako objavo redno delim. Delim tudi kakšne druge informacije o knjigah, tako zabavne kot zanimive. Vsakodnevno objavljam slike na Instagramu, kjer sem pod vzdevkom @knjigoljubkamaja. Tudi tam imam link, ki vodi do zadnje objave. Na Goodreads-u pišem kratke recenzije v angleščini, vodim svojo TBR listo in dobim različne informacije o knjigah. Najdete me tudi na Bloglovin'. Povezave delim tudi na Pinterest, kjer tudi sama rada pobrskam po raznih fotografijah. Tukaj res najdete ogromno idej za čiste vse. Moj najljubši pa je Litsy, kjer sem @maich. V Sloveniji je bolj malo poznan. Sama sem ga uporabljala že pred blogom. Dobim super ideje in mnenja o knjigah. Sodelujem v mednarodni izmenjavi knjig (o njej lahko preberete tudi na blogu). Razmišljam, da bi na blogu opisala malo več o njem.

Povezave do mojih omrežij najdete tudi na blogu in sicer zgoraj desno.

Med pisanjem recenzij se to najverjetneje večkrat vprašaš, sedaj pa zanima tudi nas. Kaj je bolj pomembno: knjižni junaki ali zgodba?

Najbolj pomembna je vsebina. Če me vsebina pritegne, drži pokonci, da knjigo dobesedno 'požrem', potem ni važno ali je glavi junak Four ali Janez. Njegovo ime si bom zapomnila po zgodbi, ki me je osupnila. Če me zgodba pritegne, potem bom vedela tudi vse o junaku. Rada imam napetost, skrivnost, avanturo in srečen konec. Nesrečni konci me čustveno zlomijo, ker sem bralec, ki se zelo naveže na knjigo. Sploh tisto, ki mi je najljubša. Potem sem tako rekoč skregana z avtorjem. Obožujem knjige, kjer se razplet dogaja sproti in počasi, ne da ga prej sama ugotovim. Berem različne žanre, ker mislim, da je vsaka knjiga po svoje dobra in vsaki je treba dati priložnost. Moje priljubljene pa so fantazijske, romantične, znanstvena fantastika in sodobni romani (ckick lit).

Knjižni molji ne da samo radi beremo, tudi fantaziramo radi. Največkrat se postavimo v vlogo knjižnega junaka in razmišljamo, kaj bi v določenem trenutku storili sami, bi bili tudi sami tako herojski? Zate pa imamo drugačen izziv, saj nas zanima s katerim izmed knjižnih junakov bi najraje preživela dan? Kaj bi ta dan počela?

Prvo povem, da je težko izbrat samo enega. Toliko je odličnih zgodb in junakov, ki bralcu ostanejo v spomin. Preživela bi dan z Louiso in Willom v majhnem neznanem angleškem mestecu, kjer bi nas Will neprestano zabaval s svojim humorjem. Imela bi piknik v naravi z Gusom, ker je tako pozitivna in optimistična oseba. Njegov humor je kljub bolezni neverjeten. Šla bi na skrivno misijo skupaj s Sookie in njenimi vampirji. Verjetno bi bila stokrat bolj prestrašena od Sookie Z Alice bi organizirala zabavo v hiški sredi gozda v Forksu. Naštevala bi lahko še in še. Vedno je za bralca težko izbrati eno knjigo in enega junaka.

Knjige s trdimi platnicami, žepnice in sedaj še e-knjige. Na katere prisegaš? Kakšen vpliv misliš, da imajo e-knjige na bralno kulturo?

Sama berem vse tri variante. Najraje imam žepnice, ker so najlažje za prenašati s seboj. Jaz imam namreč vedno knjigo s sabo kamor grem. Sicer so e-knjige, še lažje, vendar so mi prave knjige nekoliko bolj priljubljene. Sama svoje žepnice zelo pazim. Vedno uporabljam knjižne kazalke. Do sedaj sem poškodovala samo dve knjigi in bilo mi je zelo hudo.

Kar se tiče e-knjig ne vem kaj bi rekla. Imajo tako prednosti kot slabosti. Meni je všeč, da lahko citat označim, ga ne rabim prepisovat. Lahko si delam zapiske notri. Nekateri prisegajo na e-bralnik, drugi na prave knjige. Težko bi ocenila ali ima vpliv ali ne. Mislim, da ogromen vpliv na bralce ima Harry Potter in sedaj prihaja še evforija serije ACOTAR, ki pri nas še ni prevedena. Sem pa na tujih spletnih straneh zasledila, da e-knjige malo upadajo in se spet več prodajajo v fizični obliki.

Da rada bereš nam je več kot očitno. Ampak ali kdaj tudi sama poprimeš za pero?

Za pero ravno ne... Vedno si nekaj zapisujem, delam kake načrte, izmišljujem kakšne kratke scene. V otroštvu sem si neprestano izmišljevala razne zgodbice. Sodelovala sem v literarnih natečajih tako s prozo kot liriko. Celo objavili so mi dve pesmi, vendar je bilo to v osnovni šoli in otroško pisanje. Z liriko sem nadaljevala še dolgo potem. Med časom študija sem opustila tako pisanje kot branje. Ker me je zanimala moja stroka, sem prebrala veliko strokovnih knjig. Bila sem tisti čudak, ki je po faksu nosila debele bukve. Po študiju sem odkrila Goodreads in na veliko začela spet brati. Sem pa ravno pred odprtjem bloga napisala kratko prozo samo zase. Vendar z njo nisem zadovoljna preveč. Bom se raje držala bloga.

Bi želela z našimi bralci deliti še kaj? Nam mogoče lahko namigneš ali sodeluješ v Bralnem izzivu 2017, ki ga prirejamo?

Vedno, ko sem brskala za kakšno knjigo, mi je Google našel Bralnico. Nato pa sem se odločila njej pridružiti tudi jaz. Dve leti in pol sem njena članica in letos tretjič sodelujem v bralnem izzivu Bralnice. Sama ji pravim slovenski Godreads. Super, da imamo tudi Slovenci svojo bralno stran. Zelo sem navdušenja nad njo in nad vsemi, ki sodelujete pri objavah in dodajanju knjig. Tudi sama se potrudim po svojim močeh. Preberem vse prispevke in rešim kvize.

Želim se zahvaliti vsem, ki me spremljate in berete ter tudi tistim, ki me še boste. Posebna zahvala Bralnici za intervju in povabilo. Bilo mi je v veselje. Če imate še kakšno vprašanje ali karkoli potrebujete, imate moj elektronski naslov na blogu. Lahko me kliknete tudi na mojih omrežjih.

-

Tudi Bralnici je bilo v izredno veselje opraviti tale krasen intervju. Knjigoljubki želimo še veliko super objav in ostalih knjižnih presenečenj, za katere smo prepričani, da jih bo pripravila. Vse bralce pa vabimo, da si ogledajo njen blog: http://knjigoljubka.blogspot.si/

Vir slike: http://knjigoljubka.blogspot.si
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...