BookCrossing: Do knjig na malo drugačen način
BookCrossing: Do knjig na malo drugačen način

BookCrossing: Do knjig na malo drugačen način

Ever, 08. 09. 2017

Knjige po navadi kupimo v knjigarnah in antikvariatih ali pa si jih sposodimo v knjižnicah in pri prijateljih. Obstaja pa še en način izposojanja knjig – BookCrossing. Po širnem svetu je BookCrossing že dobro znan kot neke vrste »potovalna knjižnica«. V Sloveniji pa so idejo BookCrossing najbolje predstavili Knjigobežnice in Humanitarček. Slednji se je sprva osredotočil predvsem na Maribor, v zadnjih mesecih pa se je začel seliti tudi v sosednje kraje in mesta.

Namen BookCrossinga je spustiti knjigo v svet. Ta knjiga lahko najde pot do popolnega neznanca ali pa člana BookCrossing društva, ki ga drug član izbere sam. Ideja je, da bi knjige potovale po svetu in s tem še bolj širile poglede in znanja.

V Sloveniji BookCrossing deluje tako, da knjigo primerno označimo in jo pustimo na javnem mestu ali v zato posebej pripravljenih in registriranih BookCrossing točkah. S primerno označbo poskrbimo, da lahko knjigi kdorkoli sledi po svetu. Skupaj s to oznako, lahko naslednjemu bralcu tudi pustimo kakšno lepo misel in sporočilce.

V svet lahko pošljete katerokoli knjigo – tisto, ki ste jo prebrali enkrat in nikoli več odprli ali tisto, ki ste jo prebrali že stokrat, zdaj si pa želite, da bi jo prebral še kdo.

Kako se priključiš?

 1. Izberi knjigo in vanjo napiši lepo misel.
 2. Če želiš knjigi slediti po svetu, natisni priloženo datoteko in knjigo registriraj na www.BookCrossing.com (knjigo lahko izpustiš tudi brez BCID številke, vendar ji potem na njenem potovanju ne boš mogel slediti).
 3. Knjigo označi in jo izpusti, nato pa na spletni strani označi, kje si knjigo izpustil/a (make release note).

Kje »izpustiti« knjigo?

Knjigo lahko izpustiš kjerkoli – priporočeno pa je, da izbereš mesto, kjer je veliko ljudi (kavarne, avtobusne postaje ali avtobusi, železniške postaje ali vlaki, čakalnice,…). Lahko pa jo izpustiš tudi na točno določeno BookCrossing točko, ki služi kot mesto, kjer se brezplačno izmenjujejo knjige. Humanitarček je s pomočjo Mojster Vran-a izdelal posebne hišice, ki služijo kot začasna pribežališča za knjige. V kolikor bi želel takšno hišico postaviti v svoji bližini, jim lahko pišeš in se skušaš dogovoriti za izdelavo.

Humanitarček ima te točke trenutno rezervirane na naslednjih lokacijah:

 • Maribor - Time to shop UKC MB, poličke v avli kirurške stolpnice UKC MB, Zdravstveni zavod FLIS, Kavarna NANA, Ambulanta za osebe brez zdr. zavarovanja Karitas, Strossmyerjeva 15, Zavetišče za brezdomce Ljubljanska c. - zid, Hiša Zahir, Študentsko naselje pri UŠC - telefonska govorilnica, klop pred UKM, avtobusna postaja Kamnica (pred župniščem), avla RTV Maribor, bistro Arty, Route66, Slomškov trg - telefonska govorilnica, pri pivnici Alf, Stara lokomotiva železniška postaja
 • Celje - Gimnazija Celje Center
 • Radeče - Cafe Galerija
 • Podčetrtek - MM bar-hiška
 • Sevnica - čakalnica otroškega disp. ZD Sevnica
 • Ljubljana - Barabuk, kavarna in knjigarna
 • Ptuj - ZD Ptuj, Center Interesnih Dejavnosti
 • Markovci - Ambulanta Lep Nasmeh
 • Ormož - Gimnazija Ormož
 • Gornja Radgona - ZD Gornja Radgona
 • Zavrh - Maistrov stolp Zavrh
 • Murska Sobota - Galerija23

 

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...