Bralni izziv 2015
Bralni izziv 2015

Bralni izziv 2015

Ever, 09. 01. 2015

Z novim letom se je bralni izziv na Bralnici znova prenovil. Tokrat smo pripravili seznam 25 nalog, ki so postavljene v kvadrat velikosti 5x5 polj. Vsaka naloga ima določeno število točk, ki so zapisane v spodnjem desnem kotu polja. Točke opravljenih nalog se seštevajo in cilj je opraviti čim več nalog in osvojiti čim več točk.

Izziv bo uspešno opravljen, ko izpolniš vse naloge, ki se nahajajo v eni vrstici ali enem stolpcu. Vrstico ali stolpec lahko izbereš poljubno, skupno pa s tem zbereš 11 točk. Z uspešno opravljenim izzivom boš pridobil/a značko, ki bo vidna na forumu in na spletni strani. Posebno značko pa bodo dobili tisti, ki bodo opravili čisto vse naloge na seznamu in s tem zbrali 55 točk. Z eno prebrano knjigo lahko opraviš samo eno nalogo.

Še vedno velja: kratke zgodbe (100 ali manj strani) ali mange/graphic novels ne štejejo!

Objavljanje nalog se bo letos malce spremenilo. V izziv vstopiš tako, da v forumu »Bralni izzivi« odpreš novo temo, ki nosi naslov »Bralni izziv 2015 – VZDEVEK«, kjer besedo VZDEVEK nadomestiš s svojim vzdevkom. Ta tema je namenjena le tebi in tvojemu izzivu, zato lahko prva objava v temi vsebuje kakršnokoli besedilo – lahko tudi že prvo opravljeno nalogo.

Vsakič, ko boš opravil/a nalogo iz seznama, v svojo temo dodaj nov odgovor, v katerega napiši, katero knjigo si prebral/a, kdo je avtor knjige, katero nalogo iz kvadrata si s tem opravil/a, oceno knjige in kratko mnenje o knjigi (izraža naj osebno doživljanje zgodbe in ne obnovo zgodbe).

Če želiš prebranim knjigam slediti doma, smo pripravili A4 list, ki si ga lahko natisneš in vanj vpisuješ prebrane knjige. Vendar pa ne pozabi, da nagrade dobijo le tisti, ki bodo knjige objavljali na forumu. PDF lahko preneseš tukaj.

Bralni izziv traja do konca leta 2015, tako da imaš ogromno časa. Cilj prenove bralnega izziva je spodbuditi obiskovalce in člane Bralnice, da bi še več brali in pri tem odkrili nove, zanimive knjige. Zato le preberi kakšne naloge te čakajo in si izberi stolpec ali vrstico, ki te najbolj pritegne!

Usmeritve za pisanje mnenj

Če ne veš, kako bi napisal mnenje in kaj napisati o knjigi, se drži naslednjih usmeritev:

  1. Kateri izmed glavnih likov ti je bil najbolj/sploh ni bil všeč in zakaj?
  2. Zdaj, ko si knjigo prebral/a, kateri dogodek/situacija v knjigi se ti je najbolj vtisnila v spomin?
  3. Poudari eno negativno stvar o knjigi (ali stil pisanja, ali kaj glede junakov, ali kaj glede zgodbe, prekratko/predolgo...), ki te je zmotila ob branju.
  4. S tremi stavki napiši, kaj ti knjiga pove oz. kakšno misel knjiga sporoča bralcu.Mnenja, iz katerih ni razvidno, da je knjiga prebrana, ne bomo upoštevali (to leti predvsem na mnenja, ki knjige zgolj opisujejo in v njih ni najti ničesar osebnega).

Če za kakšno knjigo nisi prepričan/a ali spada pod določeno kategorijo, nas lahko o njej povprašaš v temi na forumu.

Seznam nalog

Obilo užitkov pri branju in dobrodošli v bralno sezono 2015!

Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...