Brezplačne knjige na spletu: 25 virov, kjer si lahko brezplačno preneseš knjige
Brezplačne knjige na spletu: 25 virov, kjer si lahko brezplačno preneseš knjige

Brezplačne knjige na spletu: 25 virov, kjer si lahko brezplačno preneseš knjige

Ever, 15. 01. 2015

Bralnica je eden izmed prvih slovenskih portalov, kjer smo se množično začeli pogovarjati o e-knjigah. Skoraj pet let je minilo in e-knjige v Sloveniji še vedno ne žanjejo takšne slave kot v tujini. Zadeve se seveda premikajo na bolje in ogromno zaslug za to gre vam, obiskovalcem in članom Bralnice. O e-knjigah se je začelo debatirati, e-knjige se vedno več uporabljajo, knjižnice so začele nabavljati bralnike ter omogočati lažji in predvsem cenejši dostop do e-knjig pa tudi kar nekaj spletnih strani, ki prodajajo e-knjige, se je v tem času pojavilo na trgu (npr. Biblos, e-emka ali Ruslica).

V tujini so e-knjige že zdavnaj postale zelo popularna oblika branja. Vsako leto se zgodi, da kakšno delo ali publikacija pristane v javni domeni. Razlogi za to tičijo predvsem v tem, da je delo dovolj staro, da so potekle avtorske pravice in ima javnost pravico do uporabe. Še več, pravico ima tudi do ponovne uporabe in ponovne izdaje, zato lahko velikokrat vidite, da različni založniki in knjigarne prodajajo dela, ki so že zdavnaj postala del javne domene. Drugi razlog, da so določene knjige brezplačne, pa je odločitev avtorja, ki brezplačne knjige ponudi predvsem za promocijo svoje dela ali pa ker je njegovo delo še vedno v izdelavi ter si želi iskrenega mnenja bralcev. Takšne brezplačne knjige najdete tudi na Bralnici in sicer na povezavi brezplačne e-knjige.

V tem prispevku predstavljam 25 spletnih strani, iz katerih lahko brezplačno prenesete knjige. Knjige so seveda v angleščini, saj je Slovenija premajhna in še daje premalo poudarka na branje, da bi takšno storitev omogočala tudi v slovenskem jeziku. Če morda nimaš poguma, da bi bral/a v angleščini, ti priporočam, da prebereš prispevek branje knjig v angleščini in pustiš, da te opogumim :)

1. Project Gutenberg

http://www.gutenberg.org/

Projekt Gutenberg je ena izmed najbolj popularnih spletnih strani za brezplačno prenašanje e-knjig. Je prva iniciativa za uporabo e-knjig in je bila ustanovljena že davnega leta 1971.

Na spletni strani se danes nahaja več kot 46,000 knjig, ta številka pa z leti vztrajno raste.

2. Europeana

http://www.europeana.eu/portal/

Europeana ponuja dostop do digitaliziranih vsebin po Evropskih muzejih, knjižnicah in arhivih. Na portalu sodeluje več kot 2000 evropskih institucij. Brezplačne knjige lahko najdeš tako, da iščeš po avtorju ali naslovi, nato pa rezultate razporediš po tipu (type "text") in avtorskih pravicah (copyright "public domain marked").

3. Digital Public Library of America

http://dp.la/

Digitalna javna knjižnica Amerike ponuja univerzalen dostop do digitalnih virov po ameriških knjižnicah in arhivih. V knjižnem katalogu se nahaja več kot 1.6 milijonov zadetkov.

4. Internet Archive

http://archive.org/details/texts

Spletni arhiv je ogromno skladišče besedila, avdio in video datotek, kot tudi javnih del. Brskaš lahko po več kot 6 milijonov zadetkih in delih iz več kot 1500 kolekcij. Na voljo so dela v več kot 180 jezikih.

5. Open Library

http://openlibrary.org/

Odprta knjižnica je poseben projekt spletnega arhiva. Njihov namen je ustvariti spletno stran, ki bo vsebovala čisto vse knjige na svetu. Trenutno je na voljo več kot milijon brezplačni knjig, večina je v javni domeni, a lahko najdeš tudi druga dela.

Če je knjiga na voljo v elektronski obliki, klikni na gumb "Read" in takoj lahko pričneš z branjem.

6. Feedbooks

http://www.feedbooks.com/

Feedbooks je francoska spletna stran z e-knjigami, ki je prilagojena za branje na mobilnih telefonih. Knjige se lahko prenese direkt na tablico ali pametni telefon. Na voljo je več kot 1000 brezplačnih knjig v petih jezikih.

7. Manybooks

http://manybooks.net/

Manybooks je zelo popularna spletna stran s knjigami, ki so v javni domeni ter katerih vir sta v večini primerov Projekt Gutenberg in Spletni arhiv. Knjige so na voljo v več formatih in ne samo tistih najbolj popularnih. Trenutno ima Manybooks okoli 30,000 artiklov.

8. DailyLit

https://www.dailylit.com/

Prikupen portal, ki omogoča branje vsem, ki zaradi svojega hitrega življenjskega sloga, nimajo časa veliko brati in se jim vedno mudi. Na voljo je na stotine klasičnih romanov, kot sta Prevzetnost in pristranost ali Vojna svetov.

9. Google Book Search

http://books.google.com/

Google že kar nekaj časa ponuja storitev "Google Books", kjer lahko brskaš po vseh izdanih publikacijah (tudi znanstvenih). Večkrat je na voljo tudi brezplačen ogled knjige, kar pa večinoma zadostuje zgolj za to, da preveriš ali ti je knjiga aktualna in si jo nato izposodiš pri kakšnem drugem viru.

10. Books Should Be Free

http://www.booksshouldbefree.com/

Spletna stran ponuja brezplačne e-knjige in avdio knjige. Ponudba obsega več kot 30 jezikov.


11. The Literature Network

http://www.online-literature.com/

Ustvarjalci te spletne strani pravijo, da je njihov cilj omogočiti lažje iskanje po spletni literaturi za študente, učitelje in entuziaste. Trenutno je na spletni strani okoli 4000 knjig, 4500 kratkih zgodb in 250 pesmi.

12. Bartleby

http://www.bartleby.com/

Bartleby ponuja predvsem Hardvardske klasike - osredotočajo se predvsem na najboljše antologije, ki jih lahko preberete preko spleta, brez da bi jih prenesli na svoj računalnik, tablico ali telefon.

13. Authorama

http://www.authorama.com/

Na tej enostavni spletni strani so na voljo knjige različnih avtorjev. Cilj spletne strani je na enostaven način predstaviti brezplačne knjige iz različnih virov, med drugim tudi Projekt Gutenberg.

14. Read Easily

http://www.readeasily.com/

Na spletni strani lahko prebereš svetovno znane klasične romane, spremeniš barvo pisave, povečaš velikost pisave in besedilo narediš bolj berljivo.

15. LibriVox

https://librivox.org/

LibriVox so ustanovili leta 2005 in velja za eno največjih zbirk z avdio knjigami, ki so v javni domeni. Prostovoljci berejo in snemajo poglavja knjig, ki jih LibriVox objavi na svoji spletni strani. Avdio knjige lahko uporabiš brez zadržkov.

16. Legamus

http://legamus.eu/

Spletna stran z brezplačnimi avdio knjigami, ki so v javni domeni in so delo evropskih avtorjev.

17. Open Culture

http://www.openculture.com/

Ppopularen blog, ki komentira medije na področju izobraževanja in kulture. Med ostalo zbirko gradiva je na voljo tudi 500 brezplačnih e-knjig.

18. Classic Literature Library

http://classic-literature.co.uk/

Knjige javne domene so na tej spletni strani organizirane v kolekcije. Na voljo so vsa zaključena dela Williama Shakespeara, Julesa Verna, Charlesa Dickensa, Marka Twaina in drugih.

19. The Online Books Page

http://digital.library.upenn.edu/books/

Spletno stran ureja univerza v Pennsylvaniji in ponuja več kot milijon brezplačnih knjig iz celega sveta.

20. Great Books and Classics

http://www.grtbooks.com/

Skladišče klasičnih knjig in klasičnih avtorjev iz področja leposlovja in filozofije. Na spletni strani najdete tudi dela avtorjev kot so Sofoklej, Epicurus in Sun-Tzu. Knjige se lahko berejo zgolj preko spleta (brez prenosa).

21. Classic Reader

http://www.classicreader.com/

Še ena izmed spletnih strani, ki ponujajo klasične knjige iz javne domene. Na voljo je več kot 3800 knjig, ki jih je napisalo več kot 350 avtorjev.

22. Planet Publish

http://www.planetpublish.com/

Blog o knjigah, ki počasi gradi zbirko knjig, ki so na voljo za brezplačno branje. Čeprav zbirka ni zelo velika, se jo splača pogledati, vsebuje pa predvsem klasično literaturo.

23. Classical Chinese Literature

http://zhongwen.com/gudian.htm

Za tiste, ki bi radi raziskali tudi kitajski jezik, je na voljo spletna stran, ki ponuja brezplačno kitajsko literaturo. Super za učenje jezika in spoznavanje nove kulture.

24. Wolne Lektury

http://wolnelektury.pl/

Zelo lepo pripravljena zbirka knjig v poljščini. Trenutno imajo na voljo več kot 2300 knjig, ki so na voljo za branje in brezplačen prenos (epub, mobi, pdf). Tako kot prejšnji vir je tudi ta odličen za učenje jezika in spoznavanje kulture.

25. Projekti Lönnrot

http://www.lonnrot.net/

Brezplačne knjige iz javne domene v finščini in švedščini. Tako kot prejšnja dva vira je tudi ta odličen za učenje jezika in spoznavanje kulture.

Nekaj brezplačnih hrvaških knjig lahko najdete tudi na tej povezavi (a pomnite, da ne gre za organizirano zbirko, temveč zgolj spletno stran nekega zavzetega bralca).

Vir slike: galleryhip.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...