E-knjige: Kje najdemo elektronske knjige? 4/4
E-knjige: Kje najdemo elektronske knjige? 4/4

E-knjige: Kje najdemo elektronske knjige? 4/4

Ever, 25. 11. 2015

Zadnji korak pri spoznavanju e-knjig pa je organizacija le-teh. E-knjige na spletu se delijo na tiste, ki jih pridobimo piratsko - torej so v knjigarnah in založbah plačljive pa jih je nekdo objavil na spletu in smo jih od nekod prenesli - in tiste, ki smo jih kupili ali dobili brezplačno. V tem prispevku se bomo posvetili spletnim trgovinam, ki prodajajo e-knjige in spletnim mestom, kjer e-knjige dobite brezplačno.

Spletne trgovine z e-knjigami

Amazon - Kindle Store

Začnimo pri velikanu - Amazon. Če imate doma Kindle, ste verjetno že kupili kakšno knjigo iz njihove trgovine Kindle Store. Pa četudi Kindla nimate, vam Amazon ponuja svojo aplikacijo Kindle Reader in s tem omogoča nakup njihovih e-knjig. Knjige so formata azw in jih, ker so avtorsko zaščitene, ne morete pretvoriti v nek drug format. Vse knjige najdete na tej povezavi.

Barnes & Noble - Nook Books

Tudi Barnes & Noble je pripravil brezplačne aplikacije, s katerimi lahko berete njihove knjige tudi na drugih napravah. Knjige so formata "nook book" in tako avtorsko zaščitene, zato jih ne boste mogli pretvoriti v nek drug format. Vse knjige najdete na tej povezavi.

Kobo - Kobo Books

Če ste za svoj bralnik izbrali Kobo, potem boste e-knjige najhitreje in najenostavneje kupili v njihovi knjigarni. So pa tudi pri Kobo pripravili aplikacije za lažje branje njihovih knjig na drugih napravah. Knjige so formata epub in so avtorsko zaščitene, zato jih ne boste mogli pretvoriti, jih pa boste lahko uporabljali na različnih bralnikih (z izjemo Kindla, ki formata epub ne podpira). Vse knjige najdete na tej povezavi.

E-Emka

Ena največjih slovenskih založb je Mladinska knjiga, ki ima svojo spletno trgovino s knjigami Emka in spletno trgovino z e-knjigami E-Emka. Format knjige, ki jo prenesete preko portala E-Emka je epub, ki ga lahko - kot že omenjeno - berete s skoraj vsemi bralniki, z izjemo Kindla. Na E-Emki se nahaja kar nekaj zanimiv knjig, ki sem jih že prebrala (v angleščini) in reči moram, da ponudba ni slaba. Vse knjige najdete na tej povezavi.

Biblos

Biblos je projekt študentske založbe Beletrina in tako kot E-Emka ponuja format epub. Z izjemo spletne knjigarne E-Emka, Biblos omogoča tudi izposojo e-knjig. Le to pa lahko poskusite, če ste vpisani v sistem COBISS, v knjižnico, ki to storitev ponuja. Prevladujejo predvsem klasični romani in avtobografije. Ponudbo na Beletrini bi ocenila kot tisto za zahtevne bralce - populističnih romanov tam skorajda ne boste našli. Cene e-knjig so manjše od cen na E-Emki. Vse knjige - tiste za izposojo in nakup - najdete na tej povezavi.

Ruslica

Ruslica je Večerova založba e-knjig in je ena najstarejših spletnih strani, ki je ponujala nakup e-knjig. Formati, ki jih lahko prenesete so epub in mobi ter starejša lrf in lit. Ponudba knjig je bolj skopa, prevladujejo predvsem klasični romani in romani slovenskih avtorjev - so pa zato cene ugodne. Vse knjige najdete na tej povezavi.

E-knjiga

Še ena spletna prodajalna, ki trenutno ponuja malo manj kot 200 knjig je E-knjiga. Ponudba je različna, prenesete lahko formate epub, mobi in PDF (kar kaže na to, da je ta spletna knjigarna v koraku s časom in ve, kateri formati se največ berejo). Tudi cene so izjemno ugodne. Vse knjige najdete na tej povezavi.

Brezplačne knjige

Že pred kratkim smo objavili seznam 25 virov, kjer lahko dobite brezplačne knjige. Vsekakor se ga izplača prelistati.

Sicer z enostavnim iskanjem po Googlu "where to download free ebooks" najdete ogromno virov, kako do brezplačnih e-knjig, a te e-knjige po navadi niso ravno tisto, kar si želimo. Super, brezplačna e-knjiga Romeo in Julija... A če bi druga izbira bila brezplačna verzijo Harry Potterja ali Iger lakote, katero bi raje prenesli na svoj računalnik?

V Sloveniji imamo žal to težavo, da si slovenski avtorji e-knjig, ne morejo privoščiti takšnih in drugačnih popustov, darilc in marketinških akcij. V tujini gre to veliko lažje in če beremo knjige v angleščini, lahko do brezplačne knjige pridemo tudi na takšen način. Sicer pa tudi tuje založbe ponujajo brezplačne ali zelo ugodne e-knjige (ki so mimogrede tudi aktualne). Do Amazonovih super ponudb lahko pridete s klikom na to povezavo do knjigarne Barnes & Noble pa s klikom na to povezavo.

V Bralnici pa smo vam olajšali delo in pripravili posebno podstran na kateri lahko najdete trenutne ponudbe in brezplačno prenesete več kot 1.500 Amazonovih knjig.

S tem prispevkom pa smo prišli do konca predstavitve e-knjig. Če imate še kakršnokoli vprašanje, se lahko name obrnete na info@bralnica.com ali obiščete forum. Vsi vam bomo z veseljem pomagali in vas spodbujali pri digitalizaciji :) Obilo užitkov v branju!

Preberi tudi:

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...