E-knjige: Naprave za branje e-knjig in e-bralniki 3/4
E-knjige: Naprave za branje e-knjig in e-bralniki 3/4

E-knjige: Naprave za branje e-knjig in e-bralniki 3/4

Ever, 22. 11. 2015

V prejšnjih dveh prispevkih ste spoznali prednost in slabosti e-knjig in formate, v katerih se e-knjige pojavljajo. S pomočjo odličnega in brezplačnega orodja Calibre, lahko sedaj pretvorite e-knjige v svoj najljubši format, v tem prispevku pa bodo predstavljene naprave za branje e-knjig, s poudarkom na bralnikih. S kratkim vprašalnikom na koncu prispevka, lahko preverite, katera naprava bi vam najbolj ustrezala.

Računalnik

Na računalniku smo e-knjige brali pred leti, z razvojem pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in bralnikov pa se celotna bralna kultura seli na druge naprave. Je pa računalnik dejansko najbolj enostavna naprava za branje e-knjig, saj obstaja veliko brezplačnih programov, ki omogočajo branje e-knjig, organizacijo le-teh pa tudi lažje brskanje po spletu, kjer se najdejo brezplačne e-knjige.

Slabost računalnika leži predvsem v tem, da zelo trpijo oči. Tudi zasloni so sicer z leti napredovali, a prekomerno strmenje v zaslon še vedno lahko povzroči poslabšanje vida in glavobole. Razen prenosnika, računalnika ne moremo povsod nositi s sabo, a tudi nekateri prenosniki so težki in okorni za prenašanje in branje na poti.

Mobilni telefon

Ena izmed naprav, ki jih lahko uporabljamo za branje, je tudi mobilni telefon. Sama sem nad branjem na svojem pametnem telefonu obupala še prej kot pa nad branjem za računalnikom. Težava je ležala predvsem v tem, da so črke premajhne, svetloba zelo moteča, branje za mobitelom pa ne daje izkušnje kot bi jo branje moralo dati. Veliko boljša je izbira kombinacije pametnega telefona in računalnika - tablični računalnik.

Tablični računalnik (tablica)

Tablični računalnik je za tiste, ki si želijo pokukati v svet branja, tablico pa uporabljajo še na drugih področjih življenja (igranje igric, komunikacija preko spleta, spremljanje družabnih omrežij, poslušanje glasbe, gledanje filmov,...), precej dobra izbira. Ima pa tudi tablica kar nekaj slabosti v primerjavi z bralnikom. Cena dobrega tabličnega računalnika (iPad ~ 700 EUR ali Samsung Galaxy Tab ~ 500 EUR) je veliko večja kot pa cena dobrega bralnika (Kindle ~ 150 EUR in Kobo ~ 240 EUR). Baterija na tablici zdrži zelo malo časa in jo je treba velikokrat polniti medtem ko pri bralniku zdrži tudi do 30 ur. Tablični računalnik je večji in težji od bralnika in uporablja LCD zaslon. Če v okolici ni dostopa do brezžičnega omrežja, boste za uporabo spleta na tablici morali plačati prenos podatkov, podobno kot pri telefonu, le da bo pred tem potrebno malce več raziskovanja in posebna SIM kartica, namenjena prav tablici.

Je pa med tabličnimi računalniki ogromno izbire. Izbirate lahko med kvalitetnejšimi in dražjimi znamkami kot so Apple, Samsung ali HP ali med cenejšimi kot so Lenovo, Asus, Prestigio ali Intexmobile. Cene tablic se gibljejo od 50 EUR do 500 EUR (zmogljivejše tudi do 1000 EUR). Tablice omogočajo pravo multimedijsko doživetje in krajšajo čas na različne načine.

Če se odločate za nakup tablice, ker bi na njej radi brali knjige, vseeno premislite, kaj druga še boste počeli na tablici. Če boste gledali filme, naj ima tablica večji zaslon in več delovnega pomnilnika. Če ste ljubitelj iOS operacijskega sistema, bo za vas prava odločitev iPad ali iPad mini, če pa prisegate na Android, bo izbire spet več. Cenejše tablice niso nujno slabe - vendar s sabo prinesejo slabšo baterijo in daljši odzivnejši čas. Prav tako preverite koliko prostora je na voljo na tablici, sicer boste morali kupiti dodatno SD kartico, na katero boste shranjevali svoje dokumente. En film, normalne kvalitete zasede okoli 1 GB, prav tako 1GB zasede 1.000.000 fotografij (fotografiranih s tablico) - tako boste lažje ocenili kaj pomeni na primer 10 GB notranjega pomnilnika na tablici. Prav tako premislite, ali se izplača kupiti drago tablico, če bo le-to uporabljal tudi otrok, ki mu lahko kaj hitro pade iz rok.

Bralnik

Razlogov, zakaj je bralnik najboljša izbira za branje e-knjig je ogromno. Bralnik se imenuje tudi e-bralnik in je bil razvit prav z namenom branja e-knjig, kar pomeni, da premaga vse druge naprave na vseh pomembnejših področjih. Zame največja prednost bralnika leži v tehnologiji e-paper ali e-ink ali e-črnilo. Gre za posebno tehnologijo, ki porabi energijo in osveži zaslon samo takrat, ko se na zaslonu zgodi sprememba - na primer, ko se premaknemo na novo stran e-knjige. Pri LCD zaslonih, ki jih uporabljajo druge naprave, se osvežitev zaslona zgodi tudi do 30x na sekundo. Dodatna prednost e-črnila je v tem, da se zaslon ne blešči (LCD zaslon pa se) in ga lahko bereš tako kot navadno črnilo na papirju. Bralniki so po navadi manjši, tanjši in lažji od tablic in tako še lažje prenosljivi. Omogočajo uporabo WiFi-ja tako kot tablice, vendar pa imajo manj notranjega pomnilnika. Na bralnike shranjujemo zgolj knjige, besedila in slike in notranji pomnilnik po navadi omogoča, da na bralnik naložite več kot 1,000 knjig. Iz svojih lastnih izkušenj vam povem, da sem imela na bralniku naloženih največ 300 knjig, potem pa sem jih začela brisati, ker nisem z branjem prišla nikamor - preveč izbire :) Kot omenjeno v prejšnjem poglavju, baterija na bralniku zdrži veliko dlje kot na tablici. Če berete po pol ure na dan, boste bralnik polnili na slaba dva meseca. Ogromno bralnikov ima že ob nakupu vgrajene slovarje, ki omogoča še boljšo izkušnjo branja. Na bralniku enostavno shranjujete citate, urejate svojo knjižnico, ocenjujete knjige po tem, ko ste jih prebrali in jih delite na socialna omrežja. Bralnik je zasnovan tako, da lahko poljubno spreminjate velikost pisave, družino pisave, razmik med vrsticami, bel prostor okoli besedila in si ustvarite čisto svojo bralno izkušnjo.

Med bralniki žal ni tako veliko izbire kot med tablicami, a vendar se ta izbira z leti veča. Gigant na tem področju je seveda Amazon s svojim Kindlom. Kindle se je začel vzpenjati že s tretjo generacijo, s četrto in novo tehnologijo Paperwhite, ki omogoča tudi osvetlitev zaslona za branje v mraku pa je še bolj navdušil bralce po celem svetu. Nook, bralnik, ki ga je predstavila ameriška založba Barnes & Noble v Sloveniji ni na voljo, je pa zato na voljo Kobo, ki prav tako velja za enega bolj popularnih bralnikov. Eden novejših in cenejših bralnikov, ki se pojavlja na našem trgu je PocketBook.

Izbira bralnika je morda večja dilema v tujini kot pa pri nas (kjer je, roko na srce, piratstvo še vedno zelo razširjeno in se obravnava kot nekaj povsem normalnega). Vsekakor pa izbira bralnika pomeni, da ste se zavezali točno določeni založbi in da bo pri tej založbi nakup e-knjig hitrejši, ugodnejši in preprostejši. To ne pomeni, da drugih knjig na svoj bralnik ne boste mogli naložiti - lahko jih - a bo bolje, da imate pri tem na napravi izklopljen WiFi. Zaradi svoje kapitalistične naravnanosti je Amazon izgubil veliko oboževalcev, ki se raje odločajo za Nook, Kobo ali bralnik manj znane znamke. Sama sem lastnica Kindla - generacija 4 - star je že 4 leta in v teh 4 letih me še ni razočaral. Ko se odločim za nakup novega, bom zagotovo spet izbrala Amazonov Kindle.

Na spletu se najde ogromno člankov na temo, zakaj bralci več ne kupujejo Kindle - eden je tudi dejstvo, da ne podpira formata ePUB. Je pa Kindle, ker ga prodajajo v spletni trgovini Amazon, enostavno dostopen slovenskemu trgu. Če ga boste naročili iz tujine (izven EU), le pazite, da končni ceni prištejete še carino in davek na tehniko (tako se Kindle bolj splača kupiti v lokalnih trgovinah kot pa naročiti preko ameriškega Amazona). Na današnji dan sem našla naslednje e-bralnike, ki jih lahko dobite v Sloveniji ali naročite v Slovenijo.

Kindle

- zaslon na dotik
- diagonala zaslona 15 cm
- dimenzija (cm) 16,9 x 11,9 x 1,02
- notranji spomin 4GB
- cena okoli 80 EUR

Kindle Paperwhite

- zaslon na dotik
- diagonala zaslona 15 cm
- dimenzija (cm) 16,9 x 11,7 x 0,91
- notranji spomin 4GB
- osvetljen zaslon
- cena okoli 140 EUR

 

Kindle Voyage

- zaslon na dotik
- diagonala zaslona 15 cm
- dimenzija (cm) 16,2 x 11,5 x 0,76
- notranji spomin 4GB
- osvetljen samoprilagodljiv zaslon
- cena okoli 240 EUR

Kobo Aura

- zaslon na dotik
- diagonala zaslona 15 cm
- dimenzija (cm) 15,0 x 11,4 x 0,81
- notranji spomin 4GB
- reža za spominsko kartico
- cena okoli 140 EUR

Kobo Aura H2O

- zaslon na dotik
- diagonala zaslona 17 cm
- dimenzija (cm) 17,9 x 12,9 x 0,97
- notranji spomin 4GB
- reža za spominsko kartico
- odporen na vodo
- cena okoli 240 EUR

Kobo GLO

- zaslon na dotik
- diagonala zaslona 15 cm
- dimenzija (cm) 15,7 x 11,4 x 1,00
- notranji spomin 2GB
- reža za spominsko kartico
- cena okoli 122 EUR (za 4GB notranjega spomina 175 EUR)

PocketBook

- diagonala zaslona 15 cm
- dimenzija (cm) 17,4 x 11,4 x 0,83
- notranji spomin 4GB
- reža za spominsko kartico
- cena okoli 80 EUR (z zaslonom na dotik okoli 105 EUR, z odpornostjo na vodo okoli 120 EUR in z osvetljenim zaslonom okoli 140 EUR)

Katero napravo izbrati?

Če ste v dilemi, ali izbrati tablični računalnik ali bralnik, rešite spodnji kviz in odgovor bo na dlani :) Odločitev pa je na koncu vedno vaša.

Kako pogosto bereš?

Pogosto Redko

Ti je pomembno branje in gledanje barvnih slik?

Da Ne

Kakšne knjige največ bereš?

Leposlovje Knjige z grafiko (kuharske knjige, vodiče, študijsko literaturo,...)

Do kako dolgo bereš neko knjigo?

Več kot eno uro Manj kot eno uro

Te pri dolgotrajnem gledanju v računalnik bolijo oči in glava?

Da Ne

Ti je pomembna dostopnost do spleta na tej napravi?

Da Ne

Želiš pri branju popolno koncentracijo?

Da Ne

Ti je pomembno, kako dolgo ob branju zdrži baterija?

Da Ne
Končaj
Bralnik
Glede na tvoje odgovore, bi ti bolj ustrezal bralnik kot pa tablični računalnik. V Sloveniji je izbira manjša, a če si prebral prispevek, boš zagotovo našel pravi bralnik zase. Če boš bralnik kupil v trgovini, se s tem ne boš zavezal nobeni založbi, a še vedno bo enostavneje kupovati knjige in se registrirati pri založbi, ki ponuja izbran bralnik.
Tablični računalnik
Glede na tvoje odgovore, bi ti bolj ustrezal tablični računalnik, s katerim bi lahko igral igre, enostavno dostopal do spleta in uporabljal vse multimedijske prednosti take naprave. Tabličnih računalnikov je na slovenskem trgu ogromno - za branje e-knjig so dovolj že tisti cenejši.

Preberi tudi:

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...