Kako napisati knjigo: Izbira naslova
Kako napisati knjigo: Izbira naslova

Kako napisati knjigo: Izbira naslova

Ever, 25. 07. 2017

Prejšnič smo predstavili naslednje prispevke:

Naslov knjige naj ne bi bila najpomembnejša stvari pri knjigi, a ljudje še vedno sodimo knjige po njihovih platnicah. In naslov predstavlja pomemben del platnice. Nekje sem prebrala, da dober naslov ne bo ponesel knjige v višave, bo pa slab naslov skoraj gotovo preprečil knjigi uspeh, ki bi ga lahko požela.

Ko naključno izbiramo knjigo za branje upoštevamo različne faktorje. Že več raziskav je pokazalo, da sta najpomembnejša naslov knjige in platnica. Temu sledi opis knjige, če brskamo po spletu in zadnja stran knjige, če brskamo po knjižnici ali knjigarni. Šele nato pridejo na vrsto mnenja ali priporočila, sloves avtorja, vsebina knjige (če imamo možnost vanjo pogledati) in šele na koncu cena.

Programerji se že leta trudijo izdelati računalniški program, ki bi oblikoval popoln naslov – takšen, ki bi ustrezal vsem merilom »best seller-ja«. Seveda jim to do danes še ni uspelo, a se kljub temu s strani avtorjev in literarnih navdušencev pojavljajo usmeritve in ideje pri izbiri naslova. V nadaljevanju jih bom naštela le nekaj.

Naslov naj bo kratek in razumljiv

Splošno velja, da si ljudje lažje zapomnimo krajše besede in nezahtevne besedne zveze. Pri tem so nam seveda bližje besede, ki jih poznamo in razumemo ter enostavno izgovorimo.

Naslov naj pritegne pozornost

Čeprav se ta nasvet morda ne sklada vedno s prejšnjim nasvetom, igra prav tako pomembno vlogo. Pozornost lahko pritegnemo na več načinov.

  • je provokativen (8 moških, zakaj pa ne?),
  • je kontroverzen (Vas j*** ego?)
  • je misteriozen (Šesti čut),
  • je smešen (Čarobno črevesje - Vse, kar morate vedeti o najbolj prezrtem organu),
  • ima skriti pomen (Hči dima in kosti),
  • ima dvojni pomen,
  • popolnoma negira platnico (Mali neznanec).

Naslov naj odraža vsebino

Vprašaj se, o čem govori tvoja knjiga in kaj je bistvo njene zgodbe? V naslov lahko vključiš posebne lastnosti in karaketer glavnega junaka ali junakinje (npr. Dnevnik Bridget Jones), kraj ali čas zgodovinskega dogajanja (npr. Poslednji Mohikanec), tematiko knjige (npr. Prevzetnost in pristranost), odločilni dogodek (npr. Igre lakote) ali kaj druga kar dela tvojo zgodbo edinstveno.

Naslov naj ne razkrije preobrata zgodbe

Ta nasvet velja predvsem za kriminalke, detektivke in druge romane, ki ustvarjajo napetost. Včasih želimo delček skrivnosti vključiti naslov, a ta delček naj ne bo preveč očiten in bralcu takoj viden.

Naslov določimo v zaključni fazi

Pri pisanju znanstvenih člankov se velikokrat pojavlja nasvet, da naslov članka določimo šele v zaključni fazi (torej, ko smo pripravili ogrodje vsebine). Enak nasvet se mi zdi smiseln tudi pri pisanju knjige. Ko je zgodba nekako začrtana in so ogrodja pripravljena, je čas, da pričneš razmišljati o naslovu.

Ali že obstaja knjiga z enakim naslovom?

Ker je do današnjega dne že izšlo na milijone knjige, se lahko hitro zgodi, da enak naslov nosi tudi druga knjiga – ali več drugih knjig. Načeloma to ni slaba stvar, a vsak avtor naj pri sebi premisli, kako bo to vplivalo na prodajo in prepoznavnost njegove knjige. Vsekakor pa »Da Vincijeva šifra« ali »Igre lakote« ne bi bila najprimernejša izbira za naslov katerokoli nove knjige.

Več pa v nadaljevanju.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...