Kako napisati knjigo: Izbira platnice
Kako napisati knjigo: Izbira platnice

Kako napisati knjigo: Izbira platnice

Ever, 01. 08. 2017

Prejšnič smo predstavili naslednje prispevke:

Ne sodi knjige po platnici. Pregovor, ki ga uporabljamo na marsikaterem področju pa se ga še vedno ne držimo. Platnica je tista, ki nam poleg naslova prva pove zgodbo. Prva, ki jo vidimo še preden se knjige dotaknemo in prva, ki bo na nas pustila vtis.

Izbira platnice je zelo pomembna – še posebej v današnjih časih, ko je poplava prelepih platnic ogromna. Pri oblikovanju po navadi pomagajo tudi založbe, če pa se odpraviš v samozaložniške vode, boš oblikovalca moral/a poiskati sam/a.

Pri tem je zelo pomembo vedeti naslednje.

Slika na platnici

Na platnico ne smeš dodati katerokoli slike, ki jo najdeš na Googlu. Slike so avtorsko zaščiten material in če ni eksplicitno navedeno, da lahko sliko uporabljaš za namene tiskanja in reproduciranja, moraš za uporabo slike kupiti licenco ali posneti svojo fotografijo (s svojo opremo ali z najemom profesionalnega fotografa). Najenostavnejša možnost je uporaba tako imenovanih »stock« fotografij. Kupiš jih lahko na različnih koncih (iStockPhoto, BigStockPhoto, ShutterStock), vendar moraš biti pozoren/a, da kupiš pravo licenco. Po navadi se licenca za tisk nahaja v razširjeni verziji, kar pomeni, da bo nakup takšne slike malce dražji kot pa bi bil, če bi se slika uporabila zgolj na spletu.

Pisava na platnici

Tako kot s slikami, tudi pisave, ki jih uporabljaš na platnici (ali v knjigi) niso vedno brezplačne. Obstaja nabor brezplačnih pisav, ki jih lahko uporabljaš kjerkoli, vendar tudi, če je nekdo delil svojo pisavo brezplačno preko svojega bloga, ni nujno, da se to pisavo lahko uporabi v komercialne namene – takšni avtorji po navadi dovolijo uporabo le v zasebne namene. Preden uporabiš pisavo se prepričaj kakšno licenco za uporabo pisave dejansko imaš.

Pisava na platnici naj bo berljiva in v stilu s celotno podobo. Čeprav ti je določena pisava čudovita, sprejmi kompromis, pogovori se z oblikovalcem, saj je končni izgled knjige lahko kljub temu fantastičen.

Motiv platnice

Motiv na platnici naj sporoča vsebino knjige, a naj ne razkrije ključnih elementov. Pri izbiri motiva veljajo enaka pravila kot pri izbiri naslova – platnica naj pritegne pozornost. V motive lahko vključiš tudi simbolizem ali pa z njo jasno prikažeš žanr.

Če izbereš svojega oblikovalca, mu pokaži platnice, ki so ti všeč in poskrbi, da deliš čim več informacij. To bo oblikovalcu pomagalo pri uresničitvi tvojih želj in dobil/a boš platnico na katero boš ponosen/a.

Tudi v Bralnici se ukvarjamo z oblikovanjem in ti lahko tukaj priskočimo na pomoč. Cenik za oblikovanje platnic najdeš na tej povezavi.

Več pa v nadaljevanju.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...