Kako napisati knjigo: Kako začeti?
Kako napisati knjigo: Kako začeti?

Kako napisati knjigo: Kako začeti?

Ever, 11. 07. 2017

Prejšnič smo predstavili naslednji prispevek:

V začetni fazi je tvoja beležka prazna. Odprt imaš prazen urejevalnik dokumentov in  kar si najbolj želiš, je zapisati vse, kar ti o tvoji novi zgodbi roji po glavi. Vsak projekt pa se najbolje konča, če se ga dobro načrta. Enako velja za knjigo. Preden lahko pričneš s pisanjem potrebuješ načrt. Za začetek lahko prebereš par knjig ali člankov o tem, kako napisati knjigo. Zagotovo se bo v prav vsakem prispevku našel vsaj en nasvet, ki ti bo na tej poti prišel prav.

Druga stvar je izbira najprimernejše tehnologije za pisanje tvoje zgodbe. Če se počutiš udobneje, da pišeš s pisalom v beležko, začni tam. Seveda ne boš celotne knjige napisal/a na roke, a za izdelavo načrta in glavnih sestavin, bo dovolj. Uporabiš lahko različne urejevalnike dokumentov: Microsot Office Word, Open Office Witter, Evernote ali kakšno drugo programsko opremo, ki je namenjena pisateljem knjig, npr. Scrivener ali yWriter5. Oba, tako Scrivener kot yWriter5, sta programa, ki sta nastal z mislijo na pisatelje. Z njuno pomočjo lahko lažje načrtuješ zgodbo, kraje dogajanja, like in scene. Glavna razlika med njima je le, da boš za Scrivener moral/a seči po denarnici, med tem ko je yWriter5 brezplačen.

Sledi priprava ogrodja zgodbe. Seveda to ogrodje ne bo vsebovalo vseh podrobnosti, a tiste, ki so pomembne za zgodbo, le zapiši. Prav tako si delaj zapiske o glavnih junakih, kakšne so njihove lastnosti, imena, pomembne karakteristike, zapiske o krajih in času, kjer se zgodba dogaja, kako zgodbo vidiš v svojih mislih in tako naprej. Pri tem so ti lahko v pomoč različni vprašalniki znani kot 'character questionnaire'.

Odloči se za stil pisanja – boš pisal/a v prvi osebi, v tretji oseb? Bo v zgodbi en pripovedovalec ali več pripovedovalcev? Boš prepletal/a preteklost s sedanjostjo?

Ko se odločaš ali boš pisal/a v prvi ali tretji osebi, pomisli kaj bi najbolj ustrezalo zgodbi. Si želiš, da bodo bralci v najtežjih trenutkih sočustvovali in občutili bolečino glavnega lika? Potem je smiselno, da pišeš v prvi osebi. Bistveno je, da ugotoviš, kako je najlažje pisati tebi. Priporočamo ti, da narediš kratek preizkus in odlomek ali stavek iz svoje knjige napišeš na več načinov. Spodaj lahko vidiš primer, kaj imamo v mislih.

Še zadnjič se je ozrla na dom, ki ga bo za vedno zapustila. Po licu ji je zdrsnila solza in odtihotapila se je v noč.

Še zadnjič sem se ozrla na dom, ki ga bom sedaj zapustila za vedno. Po licu mi je spolzela solza in odtihotpila sem se v noč.

Ko se odločiš v kateri osebi boš zapisal/a svojo zgodbo, pomisli tudi ali boš pisal v sedanjiku ali pretekliku. V knjigah se pojavljata oba načina, a jih pri običajnem branju le redko opazimo. Kljub temu pa mora biti pisatelj pozoren tudi na to.

Po navadi vsaka zgodba (tako kot tudi vsi članki in drugi zapisi) sledi uveljavljenemu ritmu: uvod, jedro, zaplet in zaključek. Nekatere zgodbe imajo več zapletov, druge zaplet za zapletom in tudi to je pomembno načrtati. Dober pristop, kako svoje zapiske organizirati v lahko sledljivo vsebino, je izris časovne premice ali diagrama, iz katerih je natančno viden potek zgodbe. Če pa ti načrtovanje ne diši in imaš občutek, da le omejuje tvojo domišljijo, to nikakor ni problem. V primeru da vseeno želiš v zgodbo vnesti kompleksnost in jo imeti dobro zastavljeno, to lahko storiš na zelo enostaven način. Ponovno si nariši časovnico in jo razdeli na manjše dele, nato označi začetek in konec. Če konca ne poznaš in ga boš odkril skozi zgodbo, pusti konec časovnice prazen. Vse super preobrate, ki ti tekom zgodbe pridejo na misel, a še ni njihov čas, si zapiši na manjše listke ali še bolje na samolepilne lističe. Nato časovnico tekom zgodbe izpopolnjuj, preobrate pa lahko poljubno prestavljaš in hkrati ne pozabiš nanje. Na ta način pri pisanju nisi omejen, hkrati pa imaš pregled nad celotnim dogajanjem.

Če rad/a bereš, na svojo zgodbo glej iz vidika bralca – kaj bi se kot bralec te knjige vprašal/a in na ta vprašanja nato tudi podaj odgovore (ali jih razvij v zaplet in misterij). Priporočamo ti, da odlomke ali poglavja za katere nisi prepričan ali jih bo bralec pravilno razumel, daš v branje parim dobrim in odkritim prijateljem. Ni potrebno, da jim hkrati predstaviš tudi celotno knjigo, pravzaprav jim niti ni potrebno izdati, da berejo besede izpod tvojega peresa. S pridobljenimi kritikami in mnenjem boš lahko knjigo sproti izboljšala in odpravila nejasnosti v zgodbi. Kot bonus pa si boš s pozitivnimi kritikami še dvignila samozavest in besede bodo še lažje stekle na papir.

Več pa v nadaljevanju.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...