Kako napisati knjigo: Pisanje
Kako napisati knjigo: Pisanje

Kako napisati knjigo: Pisanje

Ever, 18. 07. 2017

Prejšnič smo predstavili naslednja prispevka:

Ko je dober načrt pripravljen, sledi pisanje zgodbe. Najboljši nasvet, ki ti ga lahko nekdo da v tej fazi je: drži se urnika. Pri tem pa ni pomembno kakšen tip pisatelja si, šele s pisanjem bo tvoja zgodba postala napisana. Če si si zadal/a, da boš pisal/a vsaj 1 uro na dan, piši 1 uro na dan. Če si si zadal/a, da boš napisal/a vsaj 1000 besed na dan, napiši 1000 besed na dan. Svojega časa za pisanje ne prelagaj in ne odlašaj na jutri, kar imaš na urniku danes. Po nekaj dneh, tednih, ti bo ta rutina prišla v navado in bo del tvojega dneva tako kot je zajtrk, umivanje zob in ostala opravila, ki jih počneš vsak dan. Prav tako je priporočljivo, da pišeš vedno ob istem delu dneva. Na ta način boš miselni proces vsak dan obnavljala, utrnile se ti bodo nove ideje in stil pisanja se ti bo izboljšal.

Če si dobil/a blokado in odpor do smeri, kamor vodi zgodba, se vrni na zadnjo točko, ko je zgodba še imela smisel in nadaljuj od tam. Če se ti neka smer ne zdi prava, ne nadaljuj z njo. Morda si s tem izgubil/a nekaj dni pisanja, a če boš pri ponovnem pisanju spet našel/a pravo pot, se bosta vrnila tudi motivacija in zagon.

Naj te ne bo strah brisati, popravljati ali pokukati v slovarček. Za pomoč prosi svoje bližnje, ki naj sproti spremljajo tvoje delo. Najboljše bo, da za pomoč prosiš osebo za katero veš, da ti bo dala iskreno mnenje. Njenih nasvetov ne rabiš upoštevati vedno, ampak svež pogled na zgodbo ti bo prav gotovo pomagal pri njenem nastanku.

Vendar zgodbe sproti ne popravljaj preveč. Tvoj prvi cilj je celotno knjigo spraviti na papir, šele nato pa je čas za urejanje, piljenje in odpravljanje nesmislov. Ena izmed preverjenih idej je: v času, ko navadno sedeš za računalnik in se tvoja ura pisanja na dan začne, si pisavo spremeni na svetlo sivo. Tako boš imel/a pregled nad količino besedila, ki si jo napisal/a, ne boš pa zmožen/a videti slovničnih napak in jih posledično popraviti. V času, ko pišeš, dopusti, da misli neprestano tečejo, ne oziraj se na napake, vejice in nesmisle. Če se ti zazdi, da bi v pogovoru, ki ga pišeš, sodelovali trije in ne samo dva, naj nov lik enostavno spregovori. Ne obremenjuj se s tem, da ga prej ni bilo in da je to čudno. Pomembno je, da pišeš. Ko z odlomkom končaš, pisavo ponovno spremeni na normalno in popravi vse napake. Sedaj je čas, da postavljaš manjkajoče vejice, besede pravilno črkuješ (če si prej prehitro pisal) in že v samem začetku predstaviš tretji lik.

Da se lažje vživiš v zgodbo si za čas pisanja na spletni strani Youtube poišči glasbo, ki ustreza vzdušju scene, ki jo pišeš. Na ta način boš potreboval manj časa, da se zares zatopiš v zgodbo. Nekaj idej:

  • če pišeš fantazijsko sceno - YouTube
  • če pišeš zgodbo s pirati, ki gredo na pot - YouTube
  • če glavnemu liki preti nevarnost - YouTube
  • odlomek s temačnim vzdušjem - YouTube
  • lik misli, da je že rešen, a boj ni končan - YouTube

Uporaben nasvet pri pisanju pogovorov je, da jih vedno prebereš tudi na glas. Pri tem si pozoren, kako zvenijo. Če se ti zazdi, da zveni narejeno in da ljudje v resnici ne govorijo na ta način, moraš to popraviti, saj bo do istega zaključka prišel tudi bralec. Vendar pa se zavedaj, da v realnih pogovorih uporabljamo veliko mašil, velikokrat nastopi par minutna tišina ipd. - tega nikar ne zapisuj, saj bralca ne želiš dolgočasiti.

Odličen nasvet za redni napredek je postavitev vmesnih ciljev. Ko tak cilj dosežeš, pa se ne pozabi nagraditi.

Zaključna faza pisanja

Knjigo napiši do konca. Nedokončane knjige ne bo bral nobeden, zato ne obupaj, ko si že skoraj pri koncu. Postavi si rok, do kdaj boš knjigo dokončal/a in se tega tudi drži.

Nekateri pravijo, da se z dokončanjem pisanja zabava šele začne. Kar imaš sedaj pred sabo je le prvi osnutek. Sedaj moraš vse še enkrat prebrati in si zapisati vse nejasnosti. Ob ponovnem branju te nejasnosti odpravi. Na tem mestu lahko v poglavja dodajaš tudi majhne namige, za glavne skrivnosti in preobrate v zgodbi. Bralec jih pri branju ne bo opazil, a ko bo prebral ključen dogodek, kjer glavni lik izve resnico, bo pomislil za nazaj in ugotovil, da bi vse to lahko ugotovil tudi sam, saj je imel vse namige pred nosom.

Ko bo zgodba končana, je dobro, da jo pregleda še lektor.

Sicer pa te ob zaključku čaka še nekaj bolj zabavnih delov – izbira naslova in oblikovanje platnice ter odločitev ali boš knjigo poslal/a založbi ali se želel/a uveljaviti kot samozaložnik. Več o tem pa v naslednjem prispevku.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...