Kako napisati knjigo: Uvod
Kako napisati knjigo: Uvod

Kako napisati knjigo: Uvod

Ever, 05. 07. 2017

V seriji šestih prispevkov ti bomo pomagali razjasniti s kakšnimi izzivi se srečuje pisatelj ter kako sploh poteka pisanje in izdaja knjige. Upamo, da ti bodo ti prispevki dali pogum in navdih, da uresničniš svojo željo in ti pomagali pri pisanju knjige.

Usmeritve in ideje

Ljudje govorijo, kako težko je dandanes objaviti knjigo zaradi poplave najrazličnejših zgodb v najrazličnejših kategorijah. A še vedno je težje napisati knjigo, kot pa najti založnika in jo izdati.

Vsak avtor – bodisi je to avtor best seller-ja, bodisi avtor pravljice – ti bo povedal, da si moraš za pisanje knjige vzeti čas. Da moraš načrtovati in se držati urnika. Knjiga se nikoli ne bo napisala sama.

Veliko avtorjev je iz ljubiteljev knjig preraslo v pisatelje. Še preden so začeli pisati so prebrali ogromno knjig in s tem širil svoje besedišče. Po drugi strani pa velja neko splošno vedenje, da je pisanje obrt, ki se jo je treba naučiti in ko jo osvojiš, besede tečejo kot po maslu.

Do ideje, da bi napisal/a knjigo si verjetno prišel/a, ker se ti je utrnila misel o dobri zgodbi. Vendar ideja sama po sebi ni vredna nič. Važna je izvedba. V nadaljevanju bo predstavljenih nekaj nasvetov in usmeritev, ki bi jih bilo dobro prebrati še preden se lotiš pisanja knjige.

Kakšen tip pisatelja si?

Priporočeno je, da že na samem začetku ugotoviš kakšen tip pisatelja si, saj ti to lahko olajša celoten ustvarjali proces.

Običajno se pisatelji delijo na:

  • tiste, ki svojo zgodbo načrtujejo, imajo beležke polne informacij o likih, krajih in dogodkih, ki se bodo zgodili in
  • tiste, ki se radi podajo v neznano in dovolijo domišljiji prosto pot, zgodbe ne načrtujejo vnaprej oz. razvijejo samo glavno nit zgodbe, ostalo pa gradijo sproti ob pisanju in po navdihu.

Odločitev o načinu priprave in načrtovanju na sploh je v veliki meri odvisna od osebnosti pisatelja. Če tudi v vsakdanjem življenju rad/a načrtuješ, boš tudi zgodbo načrtal/a v podrobnosti. Če pa si bolj spontana oseba, ki se načrtovanja hitro naveliča, boš najverjetneje sodil/a v drugo skupino pisateljev.

V vsakem primeru pa boš v samem začetku moral/a vsaj malo načrtovati. Ne pozabi, da pisanje ni mačji kašelj in da moraš pri pisanju vztrajati. Tako imenovan 'writers block' oz. stanje, ko ne veš kako nadaljevati svojo zgodbo, nastopi pri obeh tipih pisateljev. Razlika je le v tem, na kakšen način ga posamezen stvaritelj zgodb reši.

Načrtovalec bo najverjetneje v roke vzel beležko in se zatopil v svoje zapiske ter poskusil ideje za nadaljevanje najti tam. Pisatelj, ki piše po občutku, bo enostavno preskočil na naslednjo sceno in poskusil pisanje nadaljevati tam. Na splošno pa velja prepričanje, da tisti, ki načrtujejo, hitreje prebrodijo obdobje brez inspiracije.

Pisanje knjige na en ali drug način ima prednosti in slabosti. V spodnji tabeli so na pregleden način predstavljene glavne.

  Pisatelj, ki načrtuje Pisatelj, ki piše po navdihu
Čas priprave Ogromno časa. Skoraj nič.
Čas pisanja zgodbe Zaradi načrtovanja se čas skrajša. Neznan.
Popravki neskladnosti zgodbe Malo, saj na večino stvari pomisli pri načrtovanju. Veliko, saj se dogodki in liki vrstijo po navdihu. Pojavi pa se tudi več vsebinskih napak.
Preobrati v zgodbi Zaradi načrtovanja, so lahko bolje zastavljeni, ni pa nujno. Zaradi pisanja po navdihu so lahko bolj nepričakovani. Vendar pa se je kasneje potrebno vrniti na začetek in zgodbo urediti, da se sklada s preobratom.

Več pa v nadaljevanju.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...