Kako naročiti knjige iz tujine?
Kako naročiti knjige iz tujine?

Kako naročiti knjige iz tujine?

Ever, 05. 03. 2016

Ker so dandanes angleške knjige zelo dostopne, je povpraševanje po njih v porastu. Ko pa se kot bralec upogumiš, da boš začel brati v angleščini ali nemščini, se porajajo nova vprašanja - kje sploh dobiti te knjige ter kakšni stroški bodo nastali pri dostavi in carini? Že pred časom sem navedla kar nekaj virov, kjer lahko dobiš brezplačne e-knjige, ki so primerne za začetek branja v tujem jeziku. Ker pa vem, da si bralci radi sami izberemo čtivo, bom v tem prispevku predstavila tuje knjigarne, iz katerih lahko naročite knjige - ob tem pa boste izvedeli vse o morebitnih stroških, ki bodo s tem nastali.

Tako kot za ostale produkte, tudi za knjige velja, da se nastali stroški razlikujejo glede na državo iz katere naročate. Zraven cene kupljenih artiklov in poštnine, ki jo plačate tuji trgovini, je v Sloveniji v določenih primerih potrebno še poravnati carino in davek na dodano vrednost.

Pa brez bojazni. Naj vas razveselim, da vam za artikle, ki jih kupite v državah članicah EU, ni potrebno plačati omenjenih dajatev.

Za naročila artiklov iz držav, ki niso članice EU (npr. ZDA ali Kitajska) pa je carina odvisna od vrste artikla, npr. za blago zanemarljive vrednosti, kjer je vrednost pošiljke manjša od 150 EUR, ste lahko plačila carine tudi oproščeni. Če carine niste oproščeni in postopek carinskega posredovanja opravi Pošta Slovenije, vam svoje storitve zaračuna po veljavnem ceniku (od 6 do 11 EUR za naročilo do 5 artiklov v skupni vrednosti manj kot 150 EUR in 15 EUR za artikle v skupni vrednosti nad 150 EUR).

Pri nakupu artiklov, katerih skupna cena ne presega 22 EUR, ste dodatnega plačila DDV-ja v Sloveniji oproščeni. Za pošiljke v vrednosti nad 22 EUR pa se DDV obračuna glede na vrsto blaga, in sicer 22% na vrednost nakupa in stroškov, ki so nastali pri carinjenju. Za knjige (tudi zdravila in prehrambene izdelke) velja znižana stopnja 9,5%. Alkohol, tobačni izdelki, parfumi in toaletne vode niso oproščeni DDV-ja in carine ne glede na skupno vrednost nakupa.

Amazon

Amazon ni le najbolj znana knjigarna (in založba), ampak je trgovina, ki ponuja vse od filmov, elektronike, igrač, oblačil, kuhinjskih pripomočkov do opreme za dom. Če želite zares specifično knjigo, ki je ne najdete nikjer, jo boste na Amazonu skoraj zagotovo našli. Gre za ameriško podjetje, ki pa ima svoje podružnice po vsem svetu, tudi v Evropi. Nam najbližje so italijanski amazon.it, nemški amazon.de in britanski amazon.co.uk. Razlika je predvsem v stroških, saj ste znotraj EU oproščeni dajatev, iz ZDA pa lahko nastanejo dodatni stroški DDV-ja in carine. Zato se velikokrat splača pobrskati tudi po podružničnih straneh, čeprav ste knjigo (ali kak drug artikel) našli na ameriški različici strani.

Pri Amazonu ob naročilu večjega števila knjig plačate poštnino za celoten paket, velikokrat pa še tudi poštnino za vsak artikel v paketu posebej. Knjige iz amazon.com prispejo v 20-24 dneh, iz amazon.co.uk pa v 5-7 dneh.

Plačilne metode: Visa, MasterCard, American Express, Discovery Network (v evropskih podružnicah pa tudi Delta, Visa Electron, EuroCard)

Book Depository

Za slovence najugodnejša spletna knjigarna je prav gotovo Book Depository. V spletni knjigarni najdete različne kategorije, tudi strokovne knjige in knjige za otroke. Book Depository velikokrat izvaja različne akcije, kjer so knjige znižane tudi za 50%. Najboljše pri vsem pa je, da je poštnina brezplačna, na knjige pa ni potrebno plačati ne DDV-ja, ne carine.

Ko pri Book Depository naročite večje število knjig, se lahko zgodi, da vam bodo poslali vsako knjigo posebej - odvisno od zaloge. Knjige prispejo v 4-8 dneh.

Plačilne metode: Visa, MasterCard, American Express, Visa Debit, Delta, Maestro, Visa Electron in PayPal.

Better World Books

V letu 2002 se je skupina knjižnih navdušencev odločila, da bo združila branje in dobrodelnost. Ustanovili so spletno knjigarno Better World Books, ki zbira in prodaja knjige z namenom doniranja knjig in izboljšanja pismenosti po svetu. Poštnina je brezplačna, ker pa gre za ameriško podjetje, vas bo čakalo plačilo DDV-ja in carine (odvisno od vrednosti nakupa).

Knjige prispejo v 10-21 dneh.

Plačilne metode: Visa, MasterCard, Discover, American Express, Visa Debit, MasterCard Debit in PayPal.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...