Knjižnica se predstavi: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Knjižnica se predstavi: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Knjižnica se predstavi: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Jerneja, 19. 09. 2017

Laura Bush je nekoč dejala: ''Ugotovila sem, da je najdragocenejša stvar v moji denarnici, članska izkaznica za knjižnico.'' Vsi člani Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto se s tem citatom lahko popolnoma strinjajo.

Vsi, ki knjižnice še ne poznate, pa kar brez skrbi. Bralnica je s knjižnico naredila kratek intervju in sedaj ga bo delila tudi z vami.

Če pobrskate po njihovi spletni strani, vam bo v oči hitro padel naslednji sestavek: Smo zato, da zbiramo, obdelujemo, hranimo in posredujemo knjižnično gradivo. Smo varuhi modrosti. Ohranjamo zaklade človeštva, ki so pomemben del kulturne dediščine in identitete. Izvajamo različne dejavnosti in dinamično razvijamo nove, originalne storitve. Klasično gradivo pretvarjamo v digitalno obliko, ki je dostopna uporabnikom po svetu. Svoje zbirke, dejavnosti in storitve promoviramo.  

Koliko enot ima Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto?

KMJ Novo mesto ima poleg matične ustanove v Novem mestu še pet krajevnih knjižnic in sicer na Dvoru, v Dolenjskih Toplicah, Straži, Šentjerneju in Škocjanu ter Potujočo knjižnico.

Na vaši spletni strani lahko vidimo, da ima Mestna knjižnica Kranj  bogato zgodovino, nam lahko zaupate, kateri dogodek je po vašem mnenju vašo knjižnico najbolj spremenil?

Menimo, da je bila to selitev v nove prostore oziroma prizidek, ki ga je zasnoval arhitekt Marko Mušič. Z novimi prostori nam je bila omogočena postavitev gradiva v prostem pristopu, kar je za naše uporabnike in tudi nas knjižničarje izredno velika pridobitev. Pridobili smo tudi razstavne in prireditvene prostore. Ko bo knjižnica povsem dokončana (gradbeno), bodo dodatni prostori zelo dobrodošli, še posebno za Domoznanski oddelek in Posebne zbirke Boga Komelja.

Ali bralci v vaši knjižnici v večini pravočasno vrnejo knjige ali pogosteje plačajo zamudnino?

Naši uporabniki so si zelo različni. Tisti, ki ne zamujajo z vračilom, ne zamujajo nikoli. Nekateri zamujajo vedno, vendar je več tistih, ki gradivo vračajo pravočasno in si ga po potrebi podaljšajo. Velika prednost danes je sodobna tehnologija kot npr. mCobiss aplikacija, ki si jo uporabniki brezplačno naložijo na svoje prenosne naprave in na ta način spremljajo dogajanje na svojem profilu v povezavi z določeno knjižnico.

V zadnjem času je zanimanje za e-knjige naraslo. Se to pozna pri izposoji gradiva?

Zanimanje za e-knjige počasi narašča, prav tako se povečuje nabor e-knjig, ki so našim uporabnikom na voljo v sistemu Biblos. S porastom ponudbe  e-knjig oz. izbire narašča tudi izposoja le-teh, gre pa še vedno za manjši segment naših uporabnikov, ki se tovrstnega dostopa poslužujejo.

Za kateri žanr je na oddelku za odrasle največje zanimanje?

Največ zanimanja je za ljubezenske in kriminalne romane ter zgodovinske, biografske in potopisne romane.

Kateri žanr pa je najpopularnejši na oddelku za mladino?

Osnovnošolski otroci najraje prebirajo knjige s humorno vsebino, pustolovske knjige, znanstveno fantastiko ter aktualno mladinsko problematiko in tabu temami. Z veseljem posežejo tudi po stripih ter knjigah pisanih v obliki dnevniških zapisov.

V poletni sezoni bralci množično obiskujejo knjižnice in jih zapuščajo s kupi knjig, ki jih s sabo odnesejo na dopust. Je v poletnem času obisk knjižnice res toliko večji, kot v primerjavi s preostankom leta?

Obisk knjižnice v poletnem času ni toliko večji, kot se morda zdi na prvi vtis, se pa nekoliko spremeni obisk po oddelkih, poveča se predvsem izposoja leposlovja. Uporabniki si izposojajo večje količine prostočasnega gradiva in nekoliko manj študijskega, opaziti je tudi uporabnike, ki obiščejo knjižnico zgolj v poletnem času. V poletni sezoni se izposoja leposlovja poveča približno za polovico.

Se zanimanje za izposojo knjig poveča tudi med zimskimi meseci/v času praznikov?

V zimskih mesecih, predvsem v času praznikov se nekoliko poveča izposoja leposlovja, v izpitnem obdobju pa študijsko gradivo. Močno se poveča izposoja gradiva za najmlajše, tako leposlovja kot poučnega gradiva.

Nam lahko za konec zaupate še katere knjige so trenutno najbolj iskane?

Ker smo ravno sredi poletja in ni obveznega šolskega branja, se največ išče trenutne bralne uspešnice: Figa Gorana Vojnovića, še vedno biografija Cavazza, Igra prestolov G. R. R. Martina, Jezero Tadeja Goloba, In ljubezen tudi Draga Jančarja, romane (otroške in odrasle) Jo Nesboja, Ogenj, rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič, Čudo Raquel J. Palacio, Krive so zvezde Johna Greena in ostale njegove knjige, vse knjige Davida Walliamsa, zbirka Dnevnik nabritega mulca Jeffa Kinneja, zbrirka knjig Tomaž Golob avtorice Liz Pichon, zbirka Zguba dnevnik avtorice Rachel Renee Russell, vsi deli zbirke o Harriju Potterju, Čudežni bolhi Megi Dese Muck, zbirka Pozor Pravljice Primoža Suhodolčana ter stripi slovenskih in tujih avtorjev.

Bi želeli bralcem Bralnice sporočiti še kaj?

Obiščite Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto in ne bo vam žal.

-

Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto se na tem mestu še enkrat zahvaljujemo za odgovore.

Izvedeli ste precej informacij, vendar to še zdaleč ni vse. Več o njihovem delovanju si preberite na njihovi spletni strani: http://www.nm.sik.si ali pa jih preprosto kar obiščete. Z veseljem vam bodo pomagali.

Intervju je bil opravljen avgusta 2017.

Vir slike: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto (Facebook)
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...