Knjižnica se predstavi: Mestna knjižnica Kranj
Knjižnica se predstavi: Mestna knjižnica Kranj

Knjižnica se predstavi: Mestna knjižnica Kranj

Jerneja, 05. 09. 2017

Knjižnice so polne znanja in vedno jih z veseljem obiščemo. Vsaka je malo drugačna a v svojem bistvu so vse zakladnice znanja, dobrih zgodb in polic, ki se upogibajo pod težo knjig.

Na Bralnici se zavedamo, da vsi ne moremo obiskati vseh krasnih knjižnic, ki delujejo v Sloveniji. Zato smo stopili v stik z njimi in vam jih bomo predstavili. Začeli bomo z Mestno knjižnico Kranj.

Mestna knjižnica je med ljudmi priljubljena, saj je knjižnica s srcem. Na spletni strani imajo zapisano: Smo hiša kulturnega izražanja in stičišče vseh generacij, most med različnimi kulturami, narodi in veroizpovedmi. Ponujamo uporabo in izposojo knjižničnega gradiva za izobraževanje, raziskovanje in prosti čas v  tiskani in elektronski obliki. Uporabnikom je na voljo sodobna informacijska in komunikacijska oprema.

Koliko enot ima Mestna knjižnica Kranj?

Knjižnica ima poleg osrednje enote v Kranju še 6 krajevnih knjižnic, v Stražišču, Cerkljah na Gorenjskem, Preddvoru, Naklem, Šenčurju in na Jezerskem.

Na vaši spletni strani lahko vidimo, da ima Mestna knjižnica Kranj bogato zgodovino, nam lahko zaupate, kateri dogodek je po vašem mnenju vašo knjižnico najbolj spremenil?

Prva knjižnica v Kranju je bila ustanovljena že leta 1863 kot del Narodne čitalnice. Ta se je leta 1907 osamosvojila in se je od takrat dalje imenovala Ljudska knjižnica. Po vojni, leta 1947, pa je po nekajletnem mirovanju ponovno zaživela Ljudska knjižnica z znatnim fondom 18.000 knjig in zagotovljenim nadaljnjim financiranjem.

Ključna prelomnica v dolgem življenju kranjskega knjižničarstva pa je leto 2011, ko so se v prenovljeni stavbi bivše veleblagovnice Globus združili prej razpršeni oddelki študijske, splošne in pionirske knjižnice. Nova Knjižnica Globus je bila načrtovana v skladu s tedanjimi svetovnimi trendi, vpeljane so bile najnaprednejše tehnologije. Ker nova stavba daje prostor in možnosti tudi drugačne uporabe knjižnice, je poraslo je število dogodkov in prireditev, razstav, dejavnosti za otroke, izobraževanj na področju bralne in informacijske pismenosti.

Ali bralci v vaši knjižnici v večini pravočasno vrnejo knjige ali pogosteje plačajo zamudnino?

Večina bralcev knjige vrača pravočasno, oz. uredijo podaljšanje izposojevalnega roka, ki je možno osebno, po telefonu ali preko aplikacije Moja knjižnica. Seveda pa nekateri vseeno zamujajo in morajo plačati zamudnino.

V zadnjem času je zanimanje za e-knjige naraslo. Se to pozna pri izposoji gradiva?

Izposoja e-knjig ne vpliva na izposojo knjig na papirju. Res pa je, da z večjim naborom naslovov v Biblosu, raste tudi izposoja e-knjig.

Za kateri žanr je na oddelku za odrasle največje zanimanje?

Največ se poleti izposojajo žanrski romani – ljubezenski in kriminalke, vse leto pa tudi knjige o osebni rasti, zdravstvu, vedno več pa tudi domači avtorji.

Kateri žanr pa je najpopularnejši na oddelku za mladino?

Otroci si poleti najraje izposojajo pustolovske knjige, pa tudi stripi so visoko na lestvici. Še vedno je zelo popularna zbirka 5 prijateljev. Izposojajo se zbirke pravljic v eni knjigi, najbrž zato, ker je eno knjigo laže prenašati na počitniške lokacije kot več posameznih knjižnic.

V poletni sezoni bralci množično obiskujejo knjižnice in jih zapuščajo s kupi knjig, ki jih s sabo odnesejo na dopust. Je v poletnem času obisk knjižnice res toliko večji, kot v primerjavi s preostankom leta?

Obisk knjižnice poleti običajno ni bistveno večji kot med letom, si pa člani izposodijo več knjig. Letos pa je med vročinskimi obdobji tudi obisk močno narasel – morda je vzrok prijetno ohlajena knjižnica ali bolj ležerno preživljanje vročih dni s knjigo v roki.

Se zanimanje za izposojo knjig poveča tudi med zimskimi meseci/v času praznikov?

Pred vsemi prazniki se obiskovalci založijo s knjigami, zato se obisk knjižnice zelo poveča.

Nam lahko za konec zaupate še katere knjige so trenutno najbolj iskane?

Poleg tradicionalno popularnih ljubezenskih romanov, opažamo, da bralci vedno bolj povprašujejo po knjigah domačih avtorjev. Tako so na vrhu priljubljenosti naslednja dela: Mojca Kumerdej: Kronosova žetev, Goran Vojnović: Figa, Drago Jančar: In ljubezen tudi, Tadej Golob: Jezero, Ivana Djilas: Hiša.

Med tujimi knjigami pa lahko izpostavimo naslednje: Aarto Paasilinna: Deset prisrčnih trmoglavk, Paula Hawkins: Dekle na vlaku in Pod gladino, Jojo Moyes: Ob tebi, Khaled Hosseini: In v gorah odzvanja ter seveda vsa dela mojstra kriminalk Jo Nesbøja.

-

Mestni knjižnici Kranj se na tem mestu še enkrat zahvaljujemo za odgovore.

Vendar pa to še zdaleč ni vse. V njihovi knjižnici se neprestano kaj dogaja, zato vam predlagamo, da pobrskate po njihovi spletni strani: http://www.mkk.si/ ali pa jih preprosto kar obiščete. Z veseljem vam bodo pomagali.

Intervju je bil opravljen avgusta 2017.

Vir slike: Mestna knjižnica Kranj (Facebook)
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...