Kratka zgodovina bralnikov od leta 1930 do danes
Kratka zgodovina bralnikov od leta 1930 do danes

Kratka zgodovina bralnikov od leta 1930 do danes

Ever, 20. 01. 2015

Bralnik (tudi e-bralnik, bralnik e-knjig ali elektronski bralnik) je elektronska naprava, katere glavni namen je branje e-knjig in periodike. Za isti namen lahko uporabimo katerokoli napravo - tudi mobilni telefon, prenosni ali tablični računalnik - a ima bralnik v primerjavi z njimi kar nekaj prednosti.

Prednosti bralnikov v primerjavi z drugimi elektronskimi napravami

Bralnik je po navadi veliko manjši in tanjši od tabličnega ali prenosnega računalnika, zato je tudi bolj prenosljiv. Uporablja posebno tehnologijo zaslona, ki se imenuje elektronski papir ter omogoča lažjo in boljšo berljivost. Le-ta se še posebej izkaže, če želiš brati na soncu in dnevni svetlobi, saj zaslon ne blešči in deluje kot prava knjiga. Ker je bralnik namenjen predvsem branju knjig, njegova baterija zdrži dlje od pametnega telefona, tablice ali prenosnika. Čeprav ima tipičen bralnik manj prostora za shranjevanje kot druge naprave, še vedno omogoča shranjevanje na tisoče knjig.

Ideja o bralniku

Leta 1930 je Bob Brown napisal manifest, ki ga je poimenoval "The Readies". V njem je opisal enostavno napravo za branje, ki jo lahko uporabnik nosi s sabo in je priklopljena na električni tok, z nje pa lahko v 10 minutah prebere romane, ki imajo po sto tisoče besed. Besede bi se zapisovale na eter. Takšna ideja je bila za tiste čase zagotovo zelo futuristična, čeprav v današnjih časih uporabljamo malo drugačno idejo, katere cilj in uporabnost pa sta primerljivi.

Časovnica

Veliko ljudi je mnenja, da se popularnosti e-knjig gre zahvaliti založbam Simon & Shuster, Penguin, Random House ter drugim, ki so v prodaji e-knjig videle velik zaslužek in manj delovne obremenitve.

1998 - Na trgu se je pojavil prvi bralnik: The Softbook and Gemstar’s Rocket eBook Reader

2000 - Stephen King izda knjigo Ride the Bullet, ki je sprva na voljo izključno le v elektronski obliki.

2003 - E-knjige ne požanjeno velikega uspeha, saj ljudje še vedno raje v roke vzamejo navadne knjige. Gemstar zapre svoja vrata, Barnes & Noble prenega prodajati e-knjiga, kritiki pa poročajo o tem, da se e-knjige ne bodo obdržale.

2004 - Sony izda Librié, prvi bralnik, ki uporablja tehnologijo eInk (elektronsko črnilo). S tem se bralniki znebijo nadležnega bleščanja zaslona, ki se je pojavljajo v prejšnjih verzijah bralnikov. Besede na zaslonu so bile skoraj tako jasne kot na tiskanem papirju.

2007 - Amazon.com izda Kindle, ki je narejen izključno za ameriški trg. Prva izdaja Kindlov je bila razprodana v manj kot 6 urah.

2008 - Books on Board začne prodajati e-knjige za iPhone kot prva takšna trgovina.

Avgust 2009 - Sony se poveže s knjižnicami preko Overdrive mreže in s tem omogoči prvo izposojo e-knjig iz knjižnic.

Oktober 2009 - Amazon začne prodajati Kindle 2 po več kot 100 državah. Isti mesec Barnes & Noble izda svoj bralnik - Nook.

November 2009 - Študenti zasebne kanadske šole - Blyth Academy - dobijo v uporabo bralnike Sony Reader, ki že vsebuje njihove učbenike. To je prva šola na svetu s takšno akcijo.

December 2009 - Pet večjih založnikov (Conde Nast, Hearst, Meredith, News Corp & Time Inc) oznanijo, da bodo združili moči in ustvarili nov format in novo spletno trgovino, s katero bodo premagali Amazon na področju e-založništva. Na božični dan na Amazonu prvič zabeležijo podatek, da je prodaja e-knjig večja kot prodaja navadnih knjig.

Januar 2010 - Asus, Sony, Plastic Logic, Samsung in drugi predstavijo nove bralnike in s tem e-knjige in bralniki pridobijo še več pozornosti.

April 2010 - Apple skozi iBookstore proda pol milijona e-knjig v manj kot enem mesecu. BENQ in True Digital se združita na Azijskem trgu, s čemer se e-knjige razširijo še na vzhod. V Sloveniji se odpre spletna stran Bralnica, kjer (že) veselo čvekamo o e-knjigah in dobrih zgodbah :)

Maj 2010 - Založba Penguin in Amazon prideta v spor, zato se Penguin odloči, da na Amazonu več ne bo prodajal e-knjig; raje se združi z Applom. Mesec kasneje Amazon izda že tretjo generacijo Kindla - Kindle Keyboard.

Oktober 2012 - Amazon izda peto generacijo Kindla, ki ima prav poseben zaslon, ki omogoča tudi branje v temi - Kindle Paperwhite.

2013 - V Sloveniji se začnejo pojavljati prve spletne trgovine, ki ponujajo prodajo e-knjig.

Danes med najpopularnejše bralnike na svetu spadajo Kindle (Amazon), Nook (Barnes & Noble) in Kobo (Kobo).

Viri:

  • http://en.wikipedia.org/wiki/E-reader
  • http://goodereader.com/blog/electronic-readers/a-brief-history-of-ebooks
Vir slike: gfktechtalk.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...