Mesto knjig
Mesto knjig

Mesto knjig

Ever, 16. 05. 2017

Ko prebereš takšen naslov, prav gotovo pomisliš, da se bo zgodil dogodek na katerem bodo predstavili nove knjige ali delili svoje zgodbe ali se pogovarjali o knjigah ali… Ne. Tokrat gre za predstavitev pravega mesta knjig.

No, v bistvu gre za majhno vasico v Walesu. A čeprav je majhna, je zagotovo ena najočarljivejših in zanimivih vasic v Evropi ali celo na svetu. Hay-on-Wye je znana po številnih knjigarnah in letnih literarnih festivalih – sanjska dežela za vsakega ljubitelja knjig. Vsako leto maja se na knjižnem festivalu v Hay-on-Wye zbere na tisoče ljubiteljev knjig in avtorjev.

Vse se je začelo leta 1961, ko je Richard Booth odprl prvo knjigarno z rabljenimi knjigami v starem gasilskem domu. Kmalu za tem se je po svetu razširila vest, da se knjižnice po Ameriki zapirajo. Odpravil se je na pot v Združene države in tam nabavil na stotine knjig, ki jih je prinesel nazaj v Wales. Sovaščani so zagrabili njegovo poslovno idejo in se tudi sami podali v prodajo knjig.

Kar nekaj knjigarn v Hay-on-Wye je specializiranih za določene teme, največ pa je takih, ki temeljijo na principu poštenosti. Gre za dolge police, napolnjene s knjigami, ki se razprostirajo po ulicah vasice. Na prostem. Vsak, ki izbere knjigo, lahko v majhno škatlico vrže denar, ki ga je pripravljen plačati za knjigo. Zraven več kot 40 knjigarn pa se v vasici nahajata tudi čudovita gradova.

Vir slik: http://traveldigg.com/the-uniqueness-of-hay-on-wye-the-city-of-books-in-the-border-of-england/Vir slike: commons.wikimedia.org
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...