Podobne knjige kot Hiša noči (P.C. in Kristin Cast)
Podobne knjige kot Hiša noči (P.C. in Kristin Cast)

Podobne knjige kot Hiša noči (P.C. in Kristin Cast)

Ever, 15. 02. 2015

Marsikdo bi rekel, da so vampirji "out". Tudi sama sem pred nekaj tedni razmišljala, da serija Krvna zaveza (pisateljice Richelle Mead), ki je nadaljevanje Vampirske akademije, počasi prihaja proti koncu in da se povpraševanje po knjigah o vampirjih počasi umirja. Tudi na Somrak smo že vsi pozabili. Ampak... sodeč po rezultatih iskanja na Bralnici, vampirji slovenske bralce še vedno zanimajo.

Pred dnevi je članico Bralnice zanimalo katere knjige bi lahko brala po Hiši noči, zato sem se odločila, da pripravim kraktek seznam za tiste, ki si še vedno želite pokukati v svet vampirjev. Žal večina teh knjig ni prevedena in te bom na tem mestu spet prepričevala, da poskusi brati v angleščini :) Naj te ne bo strah - mene je bilo pa sem na lastni koži ugotovila, da to ni nek bav bav. Preberi prispevek o branju angleških knjig in se pusti prepričati :)

Sedaj pa nazaj k vampirjem...

1. Krvne vezi, Richelle Mead

Predvidevam, da si Vampirsko akademijo že prebral/a in predvidevam, da ti je Vampirska akademija všeč (meni je bila veliko boljša od Hiše noči). Če imam prav, ti predlagam, da vzameš v roke nadaljevanje Vampirske akademije - Krvne vezi. Zgodba se začne tam, kjer se je Vampirska akademija končala, v glavni vlogi pa so tokrat Sydney, Adrian, Jill in Eddie. Zgodba podrobneje predstavi življenje in miselnost alkimistov ter razplete še bolj usodno romanco kot smo jo videli v prejšnjih delih. Skratka, napeto v Richellinem slogu.

2. The Immortal Rules, Julie Kagawa

Julie Kagawa se je bralcem najprej prestavila s svojo serijo o vilah, ki je smešna, romantična, dih jemajoča in vsebuje vse kar dobra fantazijska serija mora vsebovati. V redu, priznam, vile so mi že od nekdaj ekstremno zanimive :) No, v tej seriji pa spoznamo mlado dekle, ki se iz danes na jutri spremeni v nekaj kar iz srca sovraži - vampirja. Seveda tudi tej seriji ne manjka dobre in prepovedane romantike, zapletov in akcije.

3. Morganville Vampires, Rachel Caine

Morganville Vampires je zabavna zgodba o mladi Claire Danvers, ki se odloči, da bo študirala v Morganvillu. Tam se v študentskem domu skrega z eno izmed popularnih deklet, kar jo pripelje do tega, da si začne iskati zasebno stanovanje. Med oglasi poišče ponudbo in pristane v starinski hiši z Eve, Michaelom in Shanom. Vsak izmed njih je poseben, a Claire je važno le to, da se počuti domače. Kmalu pa izve, da ta posebnost ni samo osebnostne narave.

4. Vampire Kisses, Ellen Schreiber

Za razliko od prejšnjih treh knjig, mi ta ni bila ravno preveč všeč. Gre za najstniško, malo bolj temačno (ali gotsko) verzijo Hiše noči. Raven je obsedena z vampirji in živi v mestu Dullsville, kjer ni ravno priljubljena med sošolci. Nato spozna Alexandra, ki izgleda kot vampir in to pri njej seveda povzroči radovednost. Čeprav mi ni bila všeč, je v tujini med bolj prijubljeni, tako da se jo izplača vsaj pogledati preden jo popolnoma izbrišeš iz seznama "želim si prebrati".

5. Kronike podzemlja: Mesto kosti, Cassandra Clare

V tem primeru ne gre za zgodbo izključno o vampirjih, ampak o različnih magičnih bitjih kot so lovilci senc, volkodlaki, vile, magi in na koncu tudi vampirji. Serijo sem prebrala že leta nazaj in mi je bila zelo všeč. Pisateljica je nato serijo raztegnila v 6 delov, napisala nove serije o podobnih svetovih in napovedala še 4 nadaljevanja, s katerimi pa ne bom nadaljevala. Svet lovilcev senc je zanimiv, a me nekako ne pritegne več. Vsekakor pa je super knjiga za tiste, ki ne berete veliko (pri tem imam v mislih, da preberete manj kot 100 knjig na leto) in še niste slišali vseh možnih fantazijskih zgodb. Serija ima ogromno prepletov, zapletov in najboljše: prepovedano ljubezen.

Pred kratkim je izšeč tudi film, šušlja pa se, da bo posneta tudi serija!

6. Blue Bloods, Melissa de la Cruz

Leta 1620 je v Ameriko prišla posadka moških in žensk, ki so v svojih rokah nosili prihodnost sveta. Oblikovali so Ameriko in marsikdo med njimi ni bil človek - veliko je bilo vampirjev. Z željo po moči, bogastvu in vplivu so se združili v elitno družbo - Modra kri. Knjgo sem prebrala že dolgo, dolgo časa nazaj in jo komentirala kot kombinacija Opraviljivke in vampirjev. Torej, če ti je všeč, da je v zgodbi prisotne tudi malo najstniške drame, je to prava knjiga zate!

7. Vampire Queen, Rebecca Maizel

Spoznala sta se 592 let nazaj in Rhode ji je dobesedno vzel dih. Iz mladega dekleta je naredil krvoločnega vampirja. Vampirja, ki si je vedno želela čutiti sonce na njeni koži in čutiti kot navadni ljudje. Sedaj ni več vampir in živi življenje šestnajstletnice v 21. stoletju, kjer lahko glasbo poslušajo neomejenokrat, vozijo po vodi, po cesti z najbolj čudnimi napravami, ki jih je kadarkoli videla.

Resnično dobra zgodba o vampirjih in vampirjih, ki so ponovno postali ljudje in o tem, kako si želiš tisto, česar nimaš. Super branje!

8. Intertwined, Gena Showalter

Na Crossroads High se je pojavil nov fant. Večina šestnajstletnikov ima prijatelje, toda Aden Stone je v manjšini. Znotraj Adena živijo 4 duše. Ena lahko potuje skozi čas, druga lahko vpliva na mrtve, tretja lahko napove prihodnost, četrta pa se lahko naseli v druge ljudi. Aden zaradi teh duš ne potrebuje drugih prijateljev. Zadnje čase pa mu ravno te duše, njegovi edini prijatelji, povzročajo težave. Aden si želi miru.

Ta knjiga me ni preveč pritegnila, a moram priznati, da mi ne ustreza stil pisanja pisateljice. Vem pa, da so mnoge članice Bralnice bile dokaj navdušene nad njo in da ima po tujih straneh kar visoke ocene. Sama zgodba je zelo zanimiva in unikatna!

9. Black Dagger Brotherhood, J.R. Ward

V temni noči Caldwella, New York, vlada prava vojna med vampirji in lovci na vampirje. Š est vampirjev, združenih v bratovščino, se bori in brani svojo raso. Najmočnejši med njimi je Wrath, vodja Bratovščine Črnega Bodala.

Opozoriti temorami, da je v tej knjigi veliko scen, ki niso primerne za mladostnike. Sicer sama nisem ravno strogo proti temu, da mladi berejo takšne stvari - seveda, če so čustveno dovolj zreli, da jih razumejo - zato pravim, da vsak sam pri sebi ve, če je pripravljen brati o nasilju in odnosih med odraslimi ali ne. Opozorilo sem dala in vas ne spodbujam k branju..

Za strejše pa, go for it! Članice Bralnice so čisto nore na to serijo in tudi drugod po svetu dosega zelo visoke ocene.

10. Vampire Knight, Matsuri Hino

Cross akademijo obiskujeta dve skupini učencev: dnevni razred in nočni razred. Ko se začne večeriti in se učenci dnevnega razreda vračajo v dom, se njihove poti križajo s prihodom učencev nočnega razreda. Yuki Cross in Zero Kiryu sta varuha šole, ki morata učence dnevnega razreda obvarovati pred temno skrivnostjo akademije: učenci nočnega razreda so namreč vampirji.

Tudi ta serija je nekaj posebnega, gre namreč za mango ali malo po domače rečeno: japonski strip. Sama angleških prevodov te serije nisem brala, sem pa gledala risanko, ki me je takoj potegnila v zgodbo. Če si za malo drugačne vampirje, je to super možnost!

Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...