Podobne knjige kot Labirint (James Dashner)
Podobne knjige kot Labirint (James Dashner)

Podobne knjige kot Labirint (James Dashner)

Ever, 04. 02. 2015

Večno vprašanje, ki se nam pojavi po tem, ko preberemo odlično knjigo, je "kaj pa brati sedaj?". Na srečo  obstajajo skupnosti kot je Bralnica, kjer se družijo ljudje, ki ogromno berejo in ljudje, ki znajo (po navadi dobro) svetovati kaj brati. Trenutno je v Sloveniji kar precej popularna knjiga Labrint ali The Maze Runner, ki jo je napisal James Dashner. Dejstvo je, da je knjiga zaslovela predvsem na račun filma, v katerem je glavno vlogo Thomasa odigral med mladimi precej popularen igralec Dylan O'Brien. Film je vreden ogleda, a ne pozabi, da si tudi knjiga zasluži vso pozornost.

Serija Labirint ima tri dele, kar pomeni, da je bralnega materiala na to temo na voljo še precej. Je pa pisatelj James Dashner napisal kar nekaj serij in če ti je všeč njegov stil pisanja, ti predlagam, da posežeš po njih. Poleg knjig pisatelja Jamesa Dashnerja pa sem pripravila še nekaj drugih, za katere sem prepričana, da te bodo navdušile kot te je navdušil Labirint.

 

1. Maze Runner, James Dashner

"Thomas se zbudi v dvigalu in vse česar se spomni je njegovo ime. Ne spomni se svojih staršev, svojega doma, niti kako je prišel sem kjer je. Njegov spomin je črn, a kmalu zve, da ni sam. Ko se vrata dvigala odprejo, se znajde sredi otrok, ki ga povabijo v prostor obdan s kamni."

 

2. The Mortality Doctrine, James Dashner

"Postavljeni smo v svet naprednih tehnologij, kiberteroristov in igričarstva, ki si ga ne moreš predstavljati niti v sanjah... ali nočnih morah. Michael je igričar. Tako kot večina igričarjev svoj prosti čas preživlja na VirtNetu. Le-ta ponuja virtualno izkušnjo - popolno potopitev telesa in duha - ki pa je na žalost zelo zasvoljiva. Zahvaljujoč tehnologiji lahko vsak, ki ima dovolj denarja, doživi fantazijski svet, tvega svoje življenje brez možnosti smrti ali pa se le druži s svojimi vritualnimi prijatelji. Večji heker si, bolj zabavno je."

 

3. The 13th Reality, James Dashner

"Kaj če bi vsakič, ko narediš pomembno odločitev, nastala nova dimenzija, nov svet, novo življenje? Življenje, ki bi ga imel, če bi izbral tisto drugo odločitev? In če bi ta življenja bila v nevarnosti in bi jih imel možnost rešiti? Atticus Higginbottom ali na kratko Tick je navaden trinajstletnik, ki nekega dne dobi čudno pismo. Pismo je podpisano s kratico M.G. in je prišlo iz Aljaske. Prav tako je nenavadna vsebina pisma, ki pravi, da je Tick v smrtni nevarnosti."

 

4. Infinity Ring, James Dashner

"Ko najboljša prijatelja Dak Smyth in Sera Froste odkrijeta skrivnost potovanja v času, se kar naenkrat znajdeta sredi stoletja dolge vojne. Pod okrilje ju vzame skrivna organizacija, ki se je družila že v času Aristotela in otroka spoznata, da je bila v zgodovini narejena strašna napaka. Na Daku in Seri je, da odpotujeta nazaj v čas in to napako popravita. "

 

5. Lorien Legacies, Pittacus Lore

"Prišlo nas je devet. Izgledamo kot vi, govorimo kot vi, živimo z vami, a nismo takšni kot vi. Počnemo lahko stvari o katerih vi le sanjate, smo močnejši in hitrejši. Smo kot junaki o katerih berete v stripih in jih občudujete v filmih, le da smo resnični."

Ena izmed zelo uspešnih, a manj znanih knjig je zagotovo Jaz sem četrti, ki jo je napisal pisatelj pod psevdonimom Pittacus Lore. Tudi ta knjiga je dobila svoj film, a ni bil tako uspešen kot Labirint - vsekakor pa priporočam, da si ga (po tem, ko prebereš knjigo!) tudi ogledaš.

 

6. Gone, Michael Grant

"V trenutku so vsi izginili. Vsi razen otrok in najstnikov. V mestu ni ostalo nobenega odraslega, nobenega učitelja, nobenega zdravnika, nikogaršnjih staršev ... Tako ni več telefonski linij, ni interneta, ni televizije in nikogar, ki bi lahko pomagal."

Eden izmed v Sloveniji manj znanih pisateljev je Michael Grant, ki je napisal sicer v tujini zelo uspešno serijo Gone. V glavni vlogi so znova najstniki, ki poskušajo preživeti brez odraslih. Svetu seveda želijo vladati tisti bolj nasilni otroci, s katerimi se mora soočiti glavni junak, ki pa ima tudi polno drugih skrbi. Med slednjimi je tudi dekle.

 

7. Unwind, Neal Shusterman

"Spoznajte svet v katerem lahko najstnike, ki niso zaželeni, preprosto odpišete. Če s svojim otrokom niste zadovoljni, ga lahko do osemnajstega leta oddate oblastem in ti bodo poskrbeli, da ga noben nikoli več ne bo videl. Toda po osemnajstem letu to več ni možno."

Zelo čustvena zgodba, v katero se lahko vsak brez težav vživi in jo doživi. Knjiga je bila najprej zamišljena kot samostojno delo, a je pisatelj že napisal nadaljevanja. Sama sem prerala zgolj prvi del, ki ga bom pred nadaljevanjem serije najverjeneje še enkrat.

 

8. Uglies, Scott Westerfeld

"Še malo pa bo Tally imela rojstni dan in dopolnila 16 let. Na to čaka že celo življenje in ne zato, ker bo dobila izpit za avto, ampak ko bo Tally dopolnila 16 let bo postala lepa. V Tally-nem svetu dobiš za 16. rojstni dan operacijo, ki te spremeni iz grdobe v lepotico oz. lepotca. S tem, ko postaneš lep pa vstopiš tudi v tehnološki paradiž kjer je tvoja edina naloga uživati in se zabavati."

Še ena distopijska zgodba, ki pa je napisana malo drugače kot svetovno znane Igre lakote ali Razcepljeni. Čeprav je v seriji Uglies v glavni vlogi dekle, me zgodba bolj spominja na Labirint kot na prej omenjeni seriji.

Vir slike: viewmovies.tv
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...