Poglej, kje v Sloveniji se knjižnica pripelje do tvojih vrat
Poglej, kje v Sloveniji se knjižnica pripelje do tvojih vrat

Poglej, kje v Sloveniji se knjižnica pripelje do tvojih vrat

Ever, 16. 01. 2015

Ko sem pred mesecem dni raziskovala knjižnice po Sloveniji, sem naletela na prav posebno obliko knjižnice, ki vsem, ki so iz majhnega kraja ali ne zmorejo priti do svoje lokalne knjižnice, ponuja storitev potujoče knjižnice. Takšne knjižnice se imenujejo Bibliobusi in najdete jih lahko po celi Sloveniji. Zaenkrat sem našla 12 Bibliobusov, ki vozijo po naslednjih območjih (pripadajo lokalni knjižnici, a vozijo v okolici tega mesta ali kraja): Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Postojna, Ptuj, Lukovica, Ajdovščina, Tolmin, Slovenska Bistrica in Tržič.

Za potujoče knjižnice sem slišala že prej, a nikoli nisem pomislila, da je to tako pogosta in razširjena oblika izposoje knjig v Sloveniji. Menim, da je odlična storitev, ki zagotovo pride prav marsikomu, še najbolj pa starejšim in ljudem z gibalnimi omejitvami. Lepo in prav je, da so knjige na voljo vsem!

Tudi drugod po svetu so takšni "avtobusi s knjigami" zelo popularni. Še posebej v ZDA, kjer dajejo velik pomen na problem pismenosti v državi in jim takšna oblika ponudbe knjig predstavlja odličen marketinški kanal. Sama sem pa bolj navdušena nad prikupnostjo teh avtobusov ali kombijev :)

1. Ljubljana

Med redna postajališča bibliobusa Mestne knjižnice Ljubljana spadajo izbrani kraji v občini Ljubljana in nekateri kraji v devetih občinah osrednje slovenske regije: Občina Dobrova – Polhov Gradec, Občina Dol, Občina Brezovica, Občina Horjul, Občina Ig, Občina Medvode, Občina Velike Lašče, Občina Škofljica, Občina Vodice. Njihova posebnost pa so redni obiski moškega in ženskega zapora na Igu, nekateri domovi in centri za starejše, vrtci ter Rehabilitacijski center Soča.

2. Maribor

Tudi Mariborska knjižnica ima svoj bibliobus. Že od leta 1974 obiskuje številne kraje na mariborskem območju ter v sosednjih občinah: Maribor, Duplek, Kungota, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Selnica ob Dravi, Starše, Šentilj, Slovenska Bistrica, Oplotnica. Končno postajališče ima bibliobus na parkirišču ob Knjižnici Tezno, kjer je tudi skladišče knjižničnega gradiva, namenjenega za bibliobus.

3. Novo mesto

Potujoča enota Knjižnice Mirana Jarca obiskuje dolenjske in belokranjske podeželske kraje, domove za ostarele, osnovne šole in delovne organizacije v krajih: Veliki Slatnik, Mali Slatnik, Ratež, Gabrje, Suhor, Radovica, Drašiči, Krasinec, Gradac, Podgrad, Koroška vas, Jurna vas, Lakovnice, Stranska vas, Brezova reber, Ajdovec, Žužemberk (šola), Gor. Straža, Otočec, Zalog, Podturn, Meniška vas, Prečna, Češnjice pri Treb., Dobrnič, Prevole, Sadinja vas, Soteska, Dol. Straža, OŠ Dragotin Kette, Birčna vas, Bučka, Zameško, Dolž, Zajčji vrh, Stopiče, Kamence, Mirna Peč, Dol. Globodol, Gor. Globodol, Jablan, Šmihel, Žužemberk, Mrzla dolina, Bršljin, Novoterm, Adria, Orehovica, Brusnice, Karteljevo, Laze, Uršna sela, Vel. Podljuben, Birčna vas, Košenice, Šmarjeta, Šmarješke Toplice, Bela cerkev, Lutrško selo, Otočec.

4. Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper ima svojo potujočo enoto, ki deluje na območju šestih občin: Koper, Izola, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača in Ilirska Bistrica, kjer je razvila mrežo 68-ih postajališč. Ustavlja se v krajih, kjer v bližini ni javne knjižnice.

5. Nova Gorica

Bibliobus Goriške knjižnice Franceta Bevka obiskuje 59 krajev na območju 8 občin (Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, od leta 2008 tudi 2 v Italiji: Doberdob in Špeter). Petina krajev, ki jih obiskuje, leži na nadmorski višini več kot 400 metrov, številna postajališča so na zapostavljenem obmejnem območju.

6. Postojna

Bibliobus Knjižnice Bena Zupančiča Postojna vozi po naslednjih krajih: Bukovje, Predjama, Gorenje, Zagon, Grobišče, Matenja vas, Koče, Slavina, Selce, Belsko, Studeno, Strmca, Lohača, Planina, Postojna, Zagorje, Drskovče, Parje, Juršče, Palčje, Slovenska vas, Razdrto, V. Ubeljsko, M. Ubeljsko, Strane, Mala Brda, V.Brda, Sajevče, Trnje, Klenik, Volče, Neverke, Kal, Goriče, Landol, Šmihel, Studenec, Hrenovice, M. Pristava, Nadanje selo, Narin, V. Pristava, Petelinje, Hrašče, Hruševje, Slavinje, Mala Brda, Orehek, Dilce, Suhorje, Buje, Ribnica, Nova Sušica, Stara Sušica, Dolnja Košana, Gornja Košana.

7. Ptuj

Bibliobus Knjižnice Ivana Potrča na Ptuju obiskuje 16 občin in se ustavlja na 51 postajališčih. Občine, ki jih obiskuje so: Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Ptuj, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale.

8. Lukovica

Potujoča knjižnica dr. Jakoba Zupana Lukovica je sad dolgotrajnega truda zaposlenih domžalske in kamniške knjižnice, ki so si že dolgo želeli, da bi knjigo približali tudi bralcem iz bolj oddaljenih predelov, kamor knjižnična mreža ne seže. Vozijo po naslednjih krajih: Krajno Brdo, Vošce, Mali Jelnik, Zlatenek, Sp. Loke, Krašnja, Ihan, Turnše, Žiče, Rova, Dolenje, Dupeljne, Vrhovlje, Koreno, Češnjice, Poljana, Šentožbolt, Trojane, Sp. Petelinjek, Zg. Loke.

9. Ajdovščina

Bibliobus Lavričeve knjižnice vsak mesec obišče nekaj manj kot 60 izposojevališč v občinah Ajdovščina in Vipava. Ustavljamo se v oddaljenih vaseh in težje dostopnih zaselkih pa tudi ob šolah, vrtcih, domovih ostarelih, podjetjih... Veseli bodo, če se jim pridružite pri kateri od dejavnosti, ki jih za vas pripravljamo na potujoči knjižnici: obiščete uro pravljic, rešujete uganko meseca, glasujete za najljubšo knjigo, sodelujete v akciji Primorci beremo...

10. Tolmin

Potujoča knjižnica Cirila Kosmača Tolmin enkrat ali dvakrat na mesec obišče okoli 60 izposojevališč v krajih, tovarnah, domu upokojencev, vrtcih in šolah v občinah Bovec, Kobarid in Tolmin.

11. Slovenska Bistrica

Bibliobus Knjižnice Josipa Vošnjaka je v bistvu potujoča enota Mariborske knjižnice. Obiskuje kraje: Slovenska Bistrica, Sp. Polskava, Črešnjevec, Laporje, Prihova, Zg. Ložnica, Šmartno na Pohorju.

12. Tržič

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič ima svojo potujočo enoto, ki obiskuje postajališča: v Kovorju, v Zvirčah, v Podljubelju, v Retnjah, v Križah, na Podvasci, v Pristavi, v Lomu, v Bistrici, v Lešah, v Hudem grabnu, na Brezjah, na Ravnah, v Čadovljah, v Dolini, v Jelendolu, v Seničnem, v Sebenjah, v Žiganji vasi.

Vir slike: petercallesen.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...