Se ne počutiš najbolje? Preberi knjigo
Se ne počutiš najbolje? Preberi knjigo

Se ne počutiš najbolje? Preberi knjigo

Ever, 15. 03. 2017

Vsi se kdaj počutimo utrujeno ali brezvoljno in vse, kar si želimo, je malce počitka in miru. Po drugi strani pa po knjigi posežemo le ob prostih dnevih in ko je čas za zabavo. Knjige in branje imajo veliko več pozitivnih vidikov kot pa samo preživljanje prostega časa. Z branjem namreč treniramo najpomembnejši del našega telesa – možgane.

Branje sprošča

Ni važno ali beremo najbolj strašljivo ali srhljivo knjigo, detektivko, kriminalko ali najbolj dolgočasno biografijo, na koncu napornega dneva branje enostavno sprošča. Raziskava, ki so jo izvedli leta 2009 na Univerzi Sussex, je pokazala, da lahko branje zmanjša stres za kar 68%.

Branje pomaga pri borbi proti Alzheimerjevi bolezni

Alzheimerjeva bolezen je bolezen pri kateri so v ospredju znaki demence. Mnoge raziskave so pokazale, da lahko s treniranjem možganov skozi branje ali reševanje ugank zmanjšamo možnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni za kar 2.5-krat.

Z branjem razvijamo empatijo

Zagotovo si že slišal/a za rek »kdor bere, živi tisoč življenj, kdor pa ne, pa eno samo«. Ljudje, ki več berejo, se večkrat poistovetijo s knjižnimi junaki in razvijejo sposobnost pogleda na zgodbo iz več zornih kotov. Tako so tudi do soljudi bolj dovzetni in razumejo, da se različni ljudje soočajo z različnimi problemi.

Večerno branje pripomore k lažjemu spancu

Z ustvarjanjem rutine pred spanjem telesu sporočamo, kdaj je čas, da se pripravi na spanec. Pravijo, da bomo lažje zaspali, če pred spanjem vsak večer beremo vsaj pol ure. Žal pa to velja le za klasične knjige in ne za e-bralnike, ki imajo ravno nasproten učinek.

Če ne veš, kaj brati, te v Bralnici čaka ogromno priporočil in prav gotovo boš našel/a tudi kaj zase.

Vir slike: pexels.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...