Tako se napiše fantastičen komentar knjige
Tako se napiše fantastičen komentar knjige

Tako se napiše fantastičen komentar knjige

Jerneja, 22. 08. 2017

Prebral si super knjigo in bi z njo želel opraviti določen izziv, ki ga prirejamo na Bralnici. Imaš nekaj idej, kaj bi rad pokomentiral, ampak ne veš kako začeti? Če ti je podobna zgodba poznana, le beri naprej.

Bralne izzive člani Bralnice opravljajo na dva načina. Nekateri si knjigo izberejo glede na bralni izziv, drugi pa preberejo naključno knjigo in potem preverijo kam bi jo lahko uvrstili. Ne glede na to, katero pot izbereš, imaš sedaj pred sabo prebrano knjigo in izziv, ki si ga opravil.

Dodaj naslovnico knjige

Ljudje smo, vsaj v večini, vizualna bitja in na podlagi videnega si radi ustvarimo mnenje. Komentar boš na ta način prav prikupno popestril.

Sliko dodaš po naslednjem postopku:

  1. V okenčku hiter odgovor klikni: Polni urejevalnik.
  2. V orodni vrstici zgoraj klikni na gumb Img ali imgtt, če želiš, da bo slika prikazana levo ob besedilu.
  3. Nato prilepi povezavo, tako kot je prikazano v primerih.

[imgtt]TUKAJ PRILEPI POVEZAVO[/imgtt]
[img]TUKAJ PRILEPI POVEZAVO[/img]

Dodaj osnovne informacije o knjigi

Napiši kakšen je poln naslov knjige, kdo je avtor, v kateri žanr je knjiga uvrščena. Če želiš lahko dodaš tudi datum, kdaj si knjigo prebral, priložiš povezavo do knjige na Bralnici, da jo ostali lažje najdejo. Možnosti je neskončno.

Knjigo lahko tudi oceniš z zvezdicami od 1 do 5:

  1. Odpri polni urejevalnik
  2. V orodni vrstici, klikni na gumbek ocena
  3. Vpiši oceno od 1 do 5

Komentar lahko pričneš na mnogo načinov

Povej kdo je knjigo napisal

Vedno je dobro vedeti kdo je knjigo napisal in tudi ostali bralci ti bodo hvaležni. Pozoren bodi le na to, da se ne boš razpisal o avtorju in ne o knjigi. Uporabi ga le kot izhodišče, da ti bo pisanje lažje steklo.

Knjigo Nočni cirkus je napisala Erin Morgenstern. To je moja prva prebrana knjiga te avtorice, a definitivno ne zadnja. Žal zaenkrat še ni napisala več knjig, je pa zato ta toliko boljša. V knjigi…

Iz knjige citiraj priljubljeni citat in ga uporabi kot izhodišče

Citati so super, saj nam dajo vpogled v zgodbo To pa še zdaleč ni vse. Pri branju citata, če ta vsebuje več kot dva stavka, lahko začutimo tudi atmosfero knjige, vidimo ali nam takšen stil pisanja odgovarja in podobno. Prav tako pa tudi v tem primeru citat uporabimo le za izhodišče.

''Simboli se skrivajo tam, kjer jih človek najmanj pričakuje,'' je v knjigi Da Vincijeva šifra zapisal Dan Brown. Verjetno pa ni vedel, da je s tem čudovito opisal celotno knjigo. V knjigi …

Napiši zakaj si s to knjigo opravil izbrani izziv

Povej kaj te je prepričalo, da je knjiga primerna za izziv. Nato pa svojo misel le še razširi in voilá, kot bi mignil, boš imel napisan celoten komentar.

S knjigo Labirint, ki jo je napisal James Dashner, sem opravila izziv: Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani. Pred letom sem si ogledala film, ki je osnovan na knjigi in vse od takrat je knjiga na mojem seznamu knjig, ki jih želim prebrati. Zaradi izziva pa sem se odločila, da je sedaj res čas, da jo preberem. V knjigi…

Povej svoje vtise

Napiši, kako se ti je knjiga zdela. Ti je bila všeč in mnenje argumentiraj. Povej kaj si misliš o zgodbi. Kateri lik, dogodek, del zgodbe se te je najbolj dotaknil. Te je kaj presenetilo? Bi spremenil konec?

V komentarju se ne boj povedati, kaj si zares misliš o knjigi. Povej tako pozitivno in negativno plat, če jo zgodba ima. Bodi kreativen.

Vendar ne pozabi stavkov, ki vključujejo kakšne skrivnosti zgodbe označiti kot spoiler. Kot spoiler označi vse dele komentarja, ki bi lahko drugim bralcem uničili branje, saj bi zaradi tvojega komentarja vedeli, kaj se bo zgodilo.

Označi spoiler:
1. V besedilu komentarja označiš del besedila, ki bi ga rad označil kot spoiler
2. V orodni vrstici enostavno klikneš na gumbek spoiler

Predloga za pisanje komentarjev

Na Bralnici se zavedamo, da nismo vsi tehnološko podkovani zato smo vam pripravili predlogo, ki jo lahko kopirate v okence za komentar in jo nato samo izpolnite. Vse kar morate spremeniti je napisano z veliki tiskanimi črkami. Če pa se vam pojavi kakšno vprašanje oz. želite kaj dodati ali odstraniti pa nam vedno lahko pišete.

Predloga:

[size=150][b][georgia][color=#000000]NASLOV[/color][/georgia][/b][/size]
od [i][size=110][georgia][color=#000000]AVTOR[/color][/georgia][/size][/i]

[imgtt]KOPIRAJ POVEZAVO DO SLIKE[/imgtt]
[size=120][georgia][b][color=#000000]Izziv:[/color][/b][/georgia][/size] [i][size=100]VPIŠI IZZIV[/size][/i]
[size=120][georgia][b][color=#000000]Ocena:[/color][/b][/georgia][/size] [ocena]VPIŠI OCENO OD 1-5[/ocena]
[size=120][georgia][b][color=#000000]Povezavi:[/color][/b][/georgia][/size]
[url=VPIŠI POVEZAVO DO BRALNICE]Bralnica[/url]
[url=VPIŠI POVEZAVO DO GOODREADS]Goodreads[/url]

[size=120][georgia][b][color=#000000]Opis:[/color][/b][/georgia][/size]
Kopiraj opis

[size=120][georgia][b][color=#000000]Mnenje:[/color][/b][/georgia][/size]
Napiši mnenje

Pisanje komentarjev je super, saj s tem 'obredno' končamo z branjem knjige. Drugim pa olajšamo iskanje knjig, ki bi jim bile lahko všeč.

Veselo komentiranje!

Vir slike: stocksnap.io
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...