Umor na Orient ekspresu ponovno prihaja na velika platna
Umor na Orient ekspresu ponovno prihaja na velika platna

Umor na Orient ekspresu ponovno prihaja na velika platna

Jerneja, 11. 11. 2017

Umor na Orient ekspresu je mojstrovina izpod peresa kraljice kriminalk, za katero smo vsi vsaj slišali, če že brali ne. Agatha Christie je svet kriminalk obogatila s primeri Hercula Poirota.

Zgodbo so leta 1947 že preoblikovali v filmsko podobo. Takrat si je konice brk privihal Albert Finney. V najnovejši priredbi knjige, pa bo to storil Kenneth Branagh. Ljubitelji kultne serije Harry Potter se ga najverjetneje spominjate kot Slatana Sharmerja. Vendar pa ne igra zgolj glavne vloge, možakar je film hkrati tudi režiral.

Ostala znana imena, ki jih boste lahko prepoznali med 114 minutami ogleda so Johnny Depp, Michelle Pfeiffer in Penelope Cruz ter mnogi drugi.

NEKAJ ZANIMIVOSTI

  • Knjiga je izšla leta 1934 točno 13 let zatem je bil izdan film. Število let ustreza številu potnikov na vlaku.
  • V resničnosti se je na vlaku Orient Express prav zares zgodil umor. Maria Farcasanu je bila oropana in umorjena. Storilec, Karl Strasser, jo leto dni po objavi te knjige, porinil iz premikajočega vlaka.
  • Lik Grete Ohlsson, ki nastopa v knjigi je v filmu poimenovana Pilar Estrevados, ki nastopa v drugi knjigi o Poirotu.
  • Avtorica je dobila navdih za zgodbo, ko je leta 1931 potovala na Orient Expressu in je vlak zaradi močnega deževja in poplav obtičal na poti.

OSVEŽIMO SI KNJIŽNO VSEBINO:

Hercule Poirot je na Orient ekspresu, kjer prepozna dobrega prijatelja. Zaradi snega so po dveh nočeh po Istanbulu obtičali na Balkanu. Naslednje jutro najdejo Samuela Edwarda Ratchetta zabodenega (z 12 vbodi z nožem) v njegovem kupeju. Na vlaku je bilo s Poirotom 13 oseb, ki nimajo na videz ničesar skupnega, kar pa se spremeni, ko odkrijejo pravi identiteto umorjenega in večine drugih na vlaku. (vir: www.kolosej.si)

POKLEPETAJTE Z NAMI

Ste knjigo že prebrali? Vaše mnenje lahko delite pod opisom knjige tukaj: https://www.bralnica.com/knjiga/umor-na-orient-ekspresu/

FILMSKA NAPOVEDNIKA

Film si lahko ogledate od 9. novembra 2017 dalje. Želimo vam prijeten ogled!

Vir slike: i.ytimg.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...