Wattpad - Zgodbe, ki jih obožujete
Wattpad - Zgodbe, ki jih obožujete

Wattpad - Zgodbe, ki jih obožujete

Jerneja, 29. 09. 2017

Nadebudni pisatelji in ostali ljubitelji pisane besede, naj vam predstavim Wattpad. Sanjsko stran vseh, ki obožujejo dobre zgodbe in hkrati lahko še aktivno sodelujejo pri njihovem nastajanju.

Komu je Wattpad namenjen?

Wattpad je spletna skupnost pisateljev in njihovih zgodb ter bralcev, ki pomagajo te zgodbe ustvariti. Predvsem pa je namenjen vsem nadebudnim pisateljem, ki si želijo dobiti povratno informacijo o svojem pisanju in delu.

Na spletni strani je mnogo avtorjev, vendar pa njihova rast in razvoj ne bi bila mogoča, če ne bi bilo bralcev. Četudi ne pišete ste lahko član te skupnosti. Še več, celo zaželeni ste. Kot bralci lahko v komentarjih pokomentirate prebrana poglavja in s tem pomagate zgodbam rasti.

V resnici je branje zgodb tukaj prav posebna izkušnja, saj vse izgleda nekako tako kot pri gledanju serij. Prebereš eno poglavje in nato počakaš na obvestilo, da je objavljen naslednji del (če imaš mobilno aplikacijo). Če pa vas kaj takega ne pritegne tudi to ni ovira, saj so dokončane zgodbe označene kot 'complete' (dokončano).

Ali lahko berem dela v slovenščini?

Wattpad je tuja spletna stran, ki jo uporabljajo povsod po svetu. Kot ustvarjalci zgodb lahko pišete tako v domačem jeziku, kakor tudi v angleščini. Za bralce pa ovir sploh ni. Če vas pritegne zgodba zapisana v češčini in jezik razumete, enostavno kliknite 'read' (slo: beri) in se zatopite v zgodbo.

Slovenskih uporabnikov je na strani kar precej in ti so različnih starosti. Seveda pa se moramo zavedati, da je stran v angleškem jeziku in v Sloveniji ni tako prepoznavna, zato lahko zasledimo več mladine kot starejših.

V našem maternem jeziku je kljub temu zapisano mnogo zgodb in pesmi. Bereš lahko katerikoli žanr, od romantike in fantazije vse do LGTB zgodb in celo 'fanfictiona'. Izbira je zares velika.

V opozorilo vsem, ki se že veselite branja neobjavljenih del v slovenščini. Najprej boste morali prebrati kar nekaj zgodb, ki vam ne bodo všeč in šele nato boste odkrili bisere. Ampak verjamem, da vam ne bo žal.

Za lažje iskanje slovenskih del pa vam toplo priporočam, da si v svojem profilu nastavite slovenščino, kot jezik v katerem boste brali. Res pa je tudi, da več kot boste dodali knjig na svoj bralni seznam, več podobnih predlogov boste dobili.

Če pa berete tudi v angleščini, potem se pripravite na presenečenje, saj je objavljenih ogromno odličnih zgodb vseh žanrov. Marsikatera knjiga, ki ste jo že prebrali in vam je bila všeč, je nastala ravno na Wattpadu in šele nato ugledala luč sveta v tiskani obliki.

Prijava

Prijava je popolnoma brezplačna, vse kar potrebujete je, da si domislite super imena pod katerim se boste predstavljali. Vendar tudi to ni ravno obvezno, saj se lahko prijavite kar preko svojega Facebook ali Google računa. V tem primeru, vam bo podeljeno univerzalno ime: user_(zaporedna številka).

Čeprav prijava ni pogoj, da lahko berete dela objavljena na spletni strani, ima ta vseeno veliko prednosti:

  • Objavite lahko svoja dela
  • Zgodbe, ki jih berete si lahko dodate v svojo knjižnico (library) in na svoj bralni seznam (reading list)
  • Zgodbe lahko urejate v podmape, npr.: prebrano, želim si prebrati, romance, fantazija.
  • Za zgodbe, ki so vam všeč, lahko glasujete (vote)*
  • Če želite pohvaliti ali pokomentirati kakšen del, lahko to enostavno zapišete v komentar*
  • Mobilna aplikacija samodejno zazna, kje ste prenehali z branjem in vas pri ponovnem odprtju knjige premakne na to mesto
  • Mobilna aplikacija vas obvesti takoj, ko ima katera izmed knjig na vašem bralnem seznamu objavljen nov del

    *Glede na branost, komentarje in glasove se knjige avtomatsko razporedijo po lestvici priljubljenosti.

Če pa si ne želite ustvariti računa boste, žal, morali poznati naslov zgodbe, ki vas zanima in to vtipkati v iskalnik ter zgodbo najti tako. Drugače žal ne morete dostopati do zgodb in ostalih funkcij strani.

Mobilna aplikacija

Kot že omenjeno ima spletna verzija Wattpada tudi mobilno aplikacijo, ki vam omogoča, da lahko berete povsod. Obvestila vas bo vsakokrat, ko bo objavljeno novo poglavje knjige, ki jo imate v svoji knjižnici. Vendar brez skrbi. S tem obveščanjem niso nadležni in te ne obveščajo o ostalih novostih, kar je definitivno plus.

Kaj pa avtorske pravice?

Avtorske pravice so definitivno nekaj o čemer morate razmisliti preden se odločite za objavo svojega dela. Na srečo vseh nas pa so na to pomislili tudi ustvarjalci te strani. Ob objavi zgodbe enostavno označi, da si lastiš popolne avtorske pravice. V tem primeru je onemogočeno kopiranje besedila. Žal pa je še vedno mogoče narediti posnetek zaslona (print screen). Vendar pa bodimo pošteni, komu bi se ljubilo pretipkati celo knjigo?

Wattpad je super skupnost in čeprav sedaj mislite, da bi spletno stran uporabljali le za branje, se vam mogoče kmalu porodi kakšna nova ideja. Nato bo le še vprašanje časa, kdaj boste svojo zgodbo objavili ter s tem postali čisto pravi pisatelji in začeli odgovarjati na komentarje oboževalcev vaših zgodb.

Spletno stran Wattpad najdete tukaj.

Vir slike: wattpad.com
Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...