Znati živeti
Znati živeti

Znati živeti

videtics, 30. 11. -0001

Znati živeti 

Sebastjan Videtic 

 

 

 

1. ZA SEBE BI SE BORILI 

2. ZMAGAJ! 

3. IMETI IZBIRO

4. NIMAM ODGOVORA

5. ŽIVLJENJE JE ENAČBA 

 

 

 

Pet dobrih zgodb za vas prebuditi v življenje. 

 

 

 

 

 

Za sebe bi se borili 

 

Človek ki ima živ hrbet, nosi pogosto vreče 25 kilogramov na ramenih, ima žive tudi roke in noge, in se ne razjezi za vsako malenkost. Boriti se za realno možne dosežke vsak dan, in ko rabi vprašati in takoj dobiti rešitev ali najti rešitev v knjigarni takoj. Skrbi kdor nima živega hrbta, je brez znanja in ne vpraša in ne dobi rešitve takoj. Človeški hrbet lahko primerjamo s krili ptiča . Kakšen bi bil ptič, če ne bi letel, takšen je človek ki ne nosi teže. Ima mrtev hrbet, izsušen krvi. Razjeziti se za vsako malenkost, je imeti skrbi. Kaj bi mogli narediti? Namesto skrbeti, se boriti. Ampak, če živimo življenje kot ga nočemo , se zato ne bomo borili. Problem je ker ne vemo, da živimo kot nočemo. Vprašanje je če skrbimo za določen problem, ali za sebe, ker živimo kot nočemo. Borili bi se za sebe in to vedno, imeli vse možne dosežke vsak dan , vprašali bi za sebe, knjige bi brali za sebe. Živimo z nekom, in to nočemo, z ženo, z možem, s fantom, s punco, z otrokom? Je to naša skrb? Skrbimo morda za nekoga drugega? NAMESTO SE BORITI ZA SEBE IN ČE HOČEMO ZA NEKOGA DRUGEGA SE BORITI, SKRBIMO ZA NEKOGA KI NOČEMO ??? Postavimo zdaj sebe daleč na prvo mesto, smo odgovorni za sebe. Postanimo začasno neodgovorni do vseh drugih ljudi. Osvobojeni smo začasno. Zdaj lahko opazujemo sebe, in okolico tako kot je. Kaj bi zdaj hoteli od življenja? Bi menjali vse? Življenje ste le vi, živite le za sebe, za kaj vi se vsak dan borili?

 

Človek in otroška hrana, klobase, pancete, pršuti. Kaj pa ko odraste? Večina se jih ubije s tem kar delajo in naredijo. Ponovno kot rudniki , ponovno se polnejo in polnejo energentov. Za sebe delajo vino, s katerim se ubijejo na dolgi rok. Se preživljajo, so sposobni v tem pomenu. Enako kot zaposleni v podjetjih, delavci, uslužbenci. Vrtenje, ponavljanje otroštva v prehrani. Malo se jih odloči nekaj narediti iz sebe in za sebe. Na primer odpreti svoje podjetje, obiskovati knjigarne, menjati prehrano in pijačo. Pričeti življenje v višino, kot vesoljska ladja, delati na temu da nekam prideš. Graditi samega sebe s knjigami in dejanji, in ne z energentno hrano. Postajati pametnejši iz leta v leto, imeti vedno več možnosti , videti vedno več, celo nevidno. Kaj je nevidno? Lipov cvet se vrti okoli svoje osi ko pada iz drevesa. Lipov cvet videti kot turbino za na letala, da ne strmoglavljajo je videti nevidno. Videti in razumeti. Človek sicer raste fizično v višino nekje do dvajsetega leta. Rasti v višino umsko po dvajsetem letu in ne Ponavljanje otroštva jesti hrano kot sladkor, pršute, in biti pripravljen umreti zato. Za svoj prav. Rasti fizično v nasičenost, bolezen. Na drugi strani je na Zemlji hrana in pijača za življenje po dobi odraščanja. Voda, limona, česen, žitarice, sol. To je tudi osnova iz katere je mogoče narediti hrano z destilacijo za nesmrtnost telesa in uma. Človek s tem kar dela in naredi določi svojo smrt. Pogoj je seveda otroška hrana, jo ponavljajoče jesti in piti kot odrasel. Človek bi lahko delal in naredil z rastjo v višino umsko, hrano ki bi bila osnova nesmrtnosti . Se dvigati v višino umsko za imeti prednost v življenju danes proti včeraj.

 

Instinkt, potreba po preživetju . Si lačen, samoiniciativno boš nekaj pojedel, si žejen, samoiniciativno boš nekaj spil. Čutila, točno vedeti kdaj si lačen ali žejen. Na kratki rok so dobri eni čevapčiči in nekaj piv. Kaj pa če čevapčiči in pivo postanejo pravilo in navada? In nas na primer vodijo v bolezen in smrt. Kje je sedaj naš instinkt? Vidimo kako pomembna so čutila. Danes bomo popili deset piv in jutri bili slabi cel dan. Pomeni imamo reflekse, ki nam delujejo, nas opozarjajo. Zelo lačen danes poješ dve tri čokolade po hrani, ki te uspava, oljnati in mastni. Kaj se ti zgodi? Čokolada poveča krvni pritisk, hrana namesto da se presnavlja gre v telo prekomerno in pričneš se debeliti. Ti imaš takrat občutek sprostitve, tvoja čutila. Ampak takrat bi za sprostitev, ki jo refleksno rabiš moral pojesti česen ali magnezij, ki spodbujata prebavo. Instinkt, čutila, refleksi in samoiniciativa so vse eno, povezani v eno. Si lačen, samoiniciativno poješ mastno hrano, da te čimprej nasiti. Refleksno še sladkor ali alkohol, da začutiš sprostitev, ker si se prej napel. Dan za dnem, do bolezni. Kaj pa pamet v vsem tem procesu? Na primer piti limonin sok brez sladkorja načrtno, ker je zdrav, neškodljiv in celo koristen. Jesti predvsem žitarice načrtno ker so zdrave in neškodljive. In sol, začimbe pikantne, ki so koristne proti infekcijam in drugim boleznim. NAČRTNO-PAMETNO. V tem primeru se ne odrekamo užitkom, PAMETNO jemo hrano in pijemo pijačo, ki nas ne napenja, oziroma nas sprošča. V tem primeru nimamo potrebe po masti, in olju, po sladkorju in alkoholu. Jemo in pijemo PAMETNO. Instinkt bi lahko pogojevali z učenjem , umsko rasti ker nas v to nekaj sili, in to je instinkt. Olje in mast, sladkor in alkohol pa le so narkotiki ki omamijo naš instinkt. Poizkusite eno leto jesti le mineštro, z najboljšimi začimbami vam, in prebudili se boste. Takrat boste imeli nadzor nad seboj in življenje bo vaše zares, z instinktom.

 

Kaj je zdravje in kaj bolezen?

 

Se naživeti čez dan, se naspati ponoči. Se boriti čez dan, se predati ponoči. Bioritem kot dihanje. Čez dan človek rabi vodo, zrak, žitarice in sol. Za biti zbujen in čim lažje aktiven. V teoriji vse mogoče, ampak v praksi smo vsi prepolni toplote, olja, sladkorja in alkohola. Kar je vzrok najbolj znanih bolezni, kot so rak, in infarkt, ko nam manjka voda, jemo pa preveč olja, kot so virusi, ko smo v zaprtem prostoru in pretoplem brez svežega zraka, kot debelost, diabetes, in možganska kap, ko jemo preveč sladkorja in premalo žitaric. Olje, alkohol, sladkor in toplota so antidepresivi, ki nam pretirano rabijo, če imamo pomanjkanje po telesnemu izražanju čez dan. Premalo naredimo za sebe čez dan. Pa naj bo to telovadba, fizično delo ali hoja. Dobro je biti lačen, in ne se stalno prenajedati hrane; čutiti svoj instinkt. Življenje živeti kot vsakdanji izziv. Če ne živimo plimo in oseko zbolimo. V večini se vsi otopljujemo, ker je udobno. V večini vsi obolimo. Zdravje kot sprava med toplim in mrzlim, med spanjem in telesnim izražanjem. Predstavljajte si da menjate vrednoto življenja v ZDRAVJE telesa. Gremo kamor hočemo. GREMO ZDAJ NA TRIGLAV, ALI NA NAJBLIŽJI HRIB. Vzdrževati to kondicijo bi bilo pametno. Ampak pametno tudi tako živeti. Imeti vsakodnevne aktivnosti zunaj na mrzlem pozimi, kot jih imamo v hiši, ko gremo spati. Večati razpon med spanjem in aktivnim mrzlim življenjem. Ravnovesje med zrakom in toploto; vodo in oljem; žitaricami in sladkorjem; soljo in alkoholom moramo najti. In ravnovesje med telesnim izražanjem in spanjem. Moramo za si dvigniti kvaliteto življenja. Bili bi bolj zadovoljni sami s seboj, ko bi vsak teden prehodili en hrib, kot pa presedeli pred mizo cel vikend. Udobje je rutina, biti stalno siti hrane. Načrtno biti malo lačen nas zbudi, smo bolj borbeni, lahko bi še kaj dosegli. Pričnejo nas zanimati izzivi; smo polni svojih sposobnosti in prazni pogosto odvečne hrane.

 

Najbolj zdrava hrana vsebuje vodo, sol, žitarice in začimbe je mineštra. Olje, alkohol, sladkor in toplota so vzroki vseh bolezni. Na primer jesti olje naše telo zaznava kot piti vodo, zato jo takrat pijemo premalo. Odzivno jemljemo alkohol namesto soli in dobimo raka na trebušni slinavki. Rak in srčni infarkt preprečimo s pitjem jogurta. Možgansko kap, diabetes in debelost preprečimo s pitjem kisa. Cirozo jeter in odpoved ledvic preprečimo s pitjem limonade. Viruse in bakterije preprečimo s pitjem česna.

 

Moj pekač pred hišo

 

Stara mama je jedla svinjsko mast, in umrla od raka. To je bilo leta 1900. Nič se ni spremenilo. Njene navade je podedovala hčerka, nato vnukinja.... Olje in svinjska mast so energenti, smrtno nevarni. Poglejte kako hitro s tako hrano zrastejo gor otroci. Ta hrana ni za odrasle. Kdor se hrani s svinjsko mastjo in oljem pije premalo vode. Njegovo telo zaznava olje kot zgoščeno vodo, kar pa ni, in ni žejen. Si predstavljate, pijete premalo vode, ste utrujeni zato, kriva je prehrana z oljem in svinjsko mastjo. Stara mama je jedla svinjsko mast skupaj s česnom a vseeno umrla od raka prezgodaj. Razumeti morate, da v času odraščanja je ta hrana dobra, nikoli pa v času odraslosti. Zdaj bi mogli jesti vodo, mineštro in bi zdravo živeli 100 let in več. Za odrasle je primerna hitro prebavljiva hrana. In jemanje magnezija, ki pospešuje prebavo. Če jeste olje in svinjsko mast se vse to v vas nabira, ni nujno da vas debeli. Postanete energični in to do rakastega obolenja. Človek mora biti tudi sproščen, in hrana kot mineštra je idealna, ker je voda vas ne napenja. Danes je v modi imeti doma pekač za čevapčiče kar vzidan izven hiše. In peči, peči svinjsko hrano vikend za vikendom. Do raka. Zagotovo vam toliko hrane kot jo pojeste ne rabi. Morda se ne vidi, ste suhi ampak preveč nasičeni. Morda vidite smisel jesti v družbi, kaj pa zdravje, starost a ne nameravate živeti v starosti. Ljudje, starostniki, ki živijo prek 80 let kupujejo v lekarnah izvlečke antioksidantov, vitamine, ti ljudje bolezni ne poznajo. Star pregovor pravi, ne živiš da ješ, ješ da živiš. Danes je zabava, in pojedli boste mnogo preveč in škodljive hrane. Vsak dan tako. 30 let dolgo, in dobite raka in umrete. Denar, zabave, bogata vsakdanja kosila, saj se ne sovražite. Svinjska mast in olja so tudi narkotiki, uspavajo. Morda vam rabi spanje, ste neprespani. Zagotovo vam toliko hrane in to škodljive ne rabi. Vašim otrokom verjetno nočete slabo, a učite jih z vašimi navadami. Razmislite kaj vse bi lahko delali z vašim denarjem. Je verjetno dosti stvari, ki so vam lepše od uničevanja se s hrano. Saj ne tvegate poškodb si morda mislite, tvegate pa oboleti za rakom in umreti prezgodaj. Še vprašanje vredno vašega zdravja, bi sebe raje videli zdravega na Triglavu, kot pohodnika, ali sedečega na redni tedenski zabavi. Izbire kako zdravo živeti 100 let je veliko in imeti tudi toliko od tega.

 

Strast lahko definiramo kot dejanja, zaradi katerih dosegamo po svojem največji užitek. Strast je determinirana trasa na osnovi svojih lastnosti in okolja, ponudbe. Kar počnemo strastno, smo prepričani da nam rabi, da je to največ od življenja, kar lahko dobimo v določenem življenjskem obdobju.

 

Strast do lepote

 

Strast do hrane

 

Strast do denarja

 

Strast do brezhibnosti telesa

 

Strast do alkohola

 

Strast do zabav

 

Strast do seksa

 

Strast do športa

 

Strast do navijanja

 

Strast do podjetništva

 

Strast do pameti

 

Strast do zdravja

 

Strast do televizije

 

Strast do novic

 

Strast do glasbe

 

Strast do filmov

 

Strast ne oboleti

 

Strast se ne poškodovati

 

Strast do čistoče

 

Strast do zdrave hrane

 

Strast do napredka

 

Strast do risanja

 

Strast do družbe

 

Strast do otrok

 

Strast do partnerja

 

Po navadi imamo sočasno več strasti in ne samo ene. V toku življenja strasti menjujemo in ne. To poglavje je napisano zato, da lahko sami opazite svoje različne načine življenja v različnih obdobjih. V kolikor vas zanima zdaj zdravje in instinkt, naj to postane vaša nova strast.

 

Česen namesto sladkorja

 

Navajeni smo na dober okus. To enačimo z kvaliteto življenja, visokim standardom. Eden najbolj okusnih izdelkov je čokolada. In ne razmišljamo dosti, z vsem užitkom jo kupujemo in jemo. In sladoled. Na stranske učinke pretiranega hranjenja z čokolado se ne oziramo. Kljub temu, da postanemo predebeli, ali da zbolimo. OKUS je zagotovo visok življenjski standard, kdo bi se temu odrekel. Česen je zelo okusen. In nasprotno čokoladi zdravilen. Z pričetjem uživanja česna lahko nadomestimo čokolado. Ohranimo visok standard, ki ga zagotavlja čokolada z okusom, menjan z okusom česna. Česen pojemo na hitro in izplaknemo z vodo. Deluje sprostilno na želodec. Ko se naučimo jesti česen zaradi sprostilnih učinkov postane naša navada. Poskusite česen ko vas zaradi preobilice hrane boli trebuh in napenja. En strok česna pojejte in izplaknite z vodo v želodec. Deluje skoraj instantno. Bolečine v trebuhu kar izginejo. Na začetku jemanja česna se moramo prav potruditi prežvečiti cel strok, zaradi močnega okusa. A na to se kasneje naučimo. Česen ima tudi razkuževalni učinek in druge zdravilne lastnosti. Večina ljudi se ne zaveda kaj jim se dogaja v želodcu vsak dan. Človek še ni izmislil merilca pritiska v želodcu. Česen bi mogla biti naša osnovna prehrana, v kolikor bi častili zdravje in telo. Dosti ljudi ni sposobnih razumeti dejstva, in sicer odrekanja se hrani kot sladkarije in nadomestitev z česnom. Jedo kar oboje. In ne dosežejo ničesar. Če ste sladkor pričeli jesti v otroštvu kar tako, morate pričeti česen kot odrasli jemati zavedajoče. Vedeti morate koristi, ki vam jih prinaša. ČE VAM NEKAJ RABI, BOSTE VERJELI V VSE PONUJENE REŠITVE.

 

Kako jogurt prepreči raka ali srčni infarkt?

Jogurt dodaja vodo mišicam, osvežuje telo.

Kako česen prepreči viruse in bakterije?

Česen dodaja zrak mišicam, osvežuje telo.

Kako koruza in druge žitarice preprečijo debelost, diabetes in možgansko kap?

Sušijo vlažen zrak v mišicah, osvežujejo telo.

Kako limona prepreči cirozo jeter in dializo?

Čisti vodo v mišicah, osvežuje telo.

 

 

 

 

 

Recept : polenta z gorgonzolo in česnom. Dodamo zrak mišicam in posušimo vlažen zrak v mišicah. In dodamo vodo mišicam. Z limonado še očistimo vodo v mišicah. Po dveh letih prehranjevanja opazimo razliko. Smo bolj zbujeni, živi in fizično aktivni. Polento lahko zamenjamo z rižoto. Tak način prehranjevanja pomaga celo bolnikom, ki imajo krče in distrofijo.

 

 

 

ZMAGAJ! 

 

Nasprotni učinek povzroča alkohol. Takoj te sprosti umetno, na dolgi rok pa otrdiš. Postaneš trd, rigiden, in notri šibek človek. Hoja in predvsem nošnja teže, te napne in na dolgi rok sprosti. Postaneš mehek, napreduješ. In notri močan človek. Tvoji dosežki, fizično delo je tvoja realna moč, moč tvojega telesa, tvoje sposobnosti. Zgodi se, da si določen dan depresiven, in ne veš kaj početi. Pravi odgovor v tem primeru je hoja. Ker tako se pričneš boriti, napenjaš mišice, greš naprej. Napačen odgovor je alkohol. Sprostiš se na kratki rok, ampak se ne pričneš boriti. Rešen problem je vedno znova najti pravi odgovor. In to je napenjanje mišic, boj. Plima in oseka. In, biti sproščen takoj po hoji. Srečen, vesel. Boril si se, zmagal, prehodil nekaj kilometrov. Tudi napenjanje možganov je pravi odgovor. Če rad rišeš, narisati nekaj, če rad pišeš, napisati nekaj. Doseči nekaj. Predvsem zjutraj se zgodi, da ne veš kaj bi počel. Vstaneš in si kot izgubljen. Svoboden, ki ne zna izkoristiti svobode. Čas za boj, napenjanje mišic, ali možganov. Čas za dosežke in zmage, svoje osebne s svojim telesom ali pametjo. Alkohol, droge, določena zdravila so tudi narkotiki. Komaj si se zjutraj prebudil, si svež, brez vedeti da si svež. Odpri radio, poslušaj kakšen CD, dobre glasbe, ki ti je všeč. Za pozitivno razmišljanje. In potem, je čas za boj. Narediti nekaj in zmagati. 

 

Nasičena hrana nam rabi zato da odrastemo. Imamo dvajset let, smo lepo razviti, imamo popolno telo. Zdaj je čas za veliko spremembo. Telo je sedaj potrebno le vzdrževati. Pravi čas za pričeti jesti lahko hrano. Riž, testenine, pizze, predvsem žitarice namesto krompirja, mesa, sladkorja. Pričnemo postopoma, ne odrečemo se krompirju ali mesu. Tega jemo manj. Ker je težje prebavljiva ta hrana in nasičena. Bolj pogosto jemo pizze in žitarice. Ker je to lahko prebavljiva hrana, lahka hrana. Vse do starosti, ko nam bo dovolj mineštra in le okus mesa. Kakšna kost v mineštri, ali klobasa bo dovolj. Dvajset let je še pravi čas za učenje, nabiranje znanja. Zmeraj boljše vidimo okolico zdaj, hitreje in hitreje dojemamo. Po tridesetem letu postanemo zelo dobri imeti svoje ideje. Če smo se dosti naučili, nam je sedaj lažje. Uporabljamo domišljijo, včasih brez vedeti. Imamo razvito vizijo, točno vemo kaj in kako hočemo nekaj narediti. To je tudi pravi čas za odkritja. Vidimo in razumemo takoj stvari. Poenostavljamo. Življenje je vedno bolj preprosto in lažje. Lahko smo upravičeno ambiciozni, ker bomo uspeli. Poenostavljamo svoje znanje. Manjšamo v enačbe. Na osnovi doseženega in vidimo boljše. Dosežemo lahko svoje želje. Lahko pričnemo dosegati nemogoče. Odkrili bomo enačbo katerokoli, če bo to naša želja. Tako razvijemo svoje možgane. Z ambicijami. 

 

Otrok reče : mama, in mama mu bo pomagala. Vse besede, ki jih uporabljamo jih, ker rabimo pomoč. Nismo samostojni. Otrok shodi. In ne govori. Raziskuje, spoznava, prične razumevati okolico sam. Je samostojen. Vsa dejanja, ki jih naredite, jih naredite zato, ker ne rabite pomoči. Vendar, večina ljudi rabi pomoč. Manjšina se pa samoiniciativno znova in znova nauči kakšne spretnosti. In ima vedno nova in nova dejanja. Vzrok je v zbujenosti slednjih. Pozitivni konstruktivni miselnosti. Danes bom pobarval sobo, sam. In pri temu napenjal mišice, in s tem še na ta način nahranil svoje telo in um. Nasprotno se večina prenajeda hrane, uspava s tem ali narkotizira. To so negativne destruktivne misli. Obnašajo se kot odvisni od svojih navad. Če z njimi govorimo, rabijo pomoč stalno. Štiri letni otroci tečejo, hodijo in skačejo v vrtcu. Orodje je darilo staršev določenim otrokom. Ti otroci bodo verjetno nadaljevali hojo z drugimi konstruktivnimi dejanji. Kaj bo 13 letnik počel, v dobri telesni kondiciji brez orodja? Dolgčas mi je, bo rekel. Starši veliko pripomorejo k samostojnosti otrok. Otroci, ki shodijo in nadaljujejo hojo z delom pri 13 letih z orodjem. Sami razumejo prednost nekaj narediti, za nekaj imeti. Sicer bi jih dolgčas pripeljal do prekomernega ali škodljivega prehranjevanja, zaspanosti in splošnega dolgočasenja. Pridobiti moč nad samim seboj z uporabo orodja. Narediti stvari sam, pridobiti vero v samega sebe in svoja prepričanja na osnovi svojih uspehov. Napredovati. Biti konstruktiven do sebe in do okolice. 

 

Človek, ki preneha uživati narkotike, pa naj bo to alkohol ali mastna hrana, postane lačen znanja. Prične obiskovati knjigarne. Razvija svoje možgane. Spremeni način življenja. Zastavlja si cilje in jih dosega. Včasih nadaljuje s šolanjem. Zbudijo se v njemu ambicije. Lahko se naveličaš alkohola, sladkorja, olja, masti ali pretoplega stanovanja, preden ti škodi. Je bilo lepo, ampak hočeš se spremeniti. V tem primeru si ambiciozen že prej. Trideset let rabi bolezen da te ubije. Trideset let moraš jesti ali piti hrano ali pijačo, ki te narkotizira vsak dan. Ki ne dovoli tvojemu instinktu biti ti. Dosti ljudi s hojo najde same sebe, svoj instinkt. Hoja te zbudi. Lakoto po novem znanju imaš zdaj. Si svež. Priložnost napredovati telesno in umsko. Priložnost si sam načrtovati življenje in ga uresničiti.

 

 

Imeti izbiro 

 

Bilo je na koncertih. Igral je kitaro in pel. Med odmorom je pil pivo. Punce so kar prihajale k njemu, imeli so se dobro. Živeli so realni čas. Res je dobro pel. Podobno so živeli tudi drugi glasbeniki te skupine. V bistvu se je publika zabavala na enak način. Prišli so iz različnih krajev na koncerte, in mnogi se nikoli več niso videli. To je bilo življenje. Koncerti so bili vsak teden in bile so tudi druge glasbene skupine. Uau, uau, uau... 

Irena je bila izjema. Imela je fanta, in ko jo je zapustil je bila jezna. Še bi bila z njim, bila je zaljubljena vanj. Sabrina je druga izjema, ni ji uspelo dobiti fanta, a ga je hotela imeti. Bila je žalostna. Bila je zaljubljena. Boli, boli, boli... 

Srečevali so se vsak teden enaki in drugi novi mladi. Na koncertih. Norelo se je, skakalo, plesalo, smejalo, jokalo... ob poslušanju glasbe najboljših skupin. Ni bilo ljubezni, ni bilo sovraštva, vsi so bili živi in aktivni. Punce in fantje so se imeli dobro med seboj. Življenje na vrhuncu pri svojih povprečno 18 letih starosti. Svoboda. 

Ireno je zapustilo več fantov. In vedno potem je bila jezna. Zaljubljena. Hitro si je dobila drugega fanta. Sabrina je končno dobila svojega moža. Ima otroka z njim in je realizirana. 

Pilo se je pivo, v različnih krajih, bili so koncerti glasbenih skupin. Zabava med mladimi puncami in fanti. Smejalo, jokalo ob pesmih. To je bila mladost. Bili so vsi mladi in lepi, polni življenja in vsega. Borci, ki so se borili za izkoristiti dan, ki ga ne bo nikoli več. Življenje ima mejo, Dan nima meje. Mlad si enkrat, tako so živeli vsi. 

Irena in njena ljubezen. Poročena z otroci že pri 23 letih, odgovorna mati. Sabrina in njena ljubezen, podobno Ireni. Jeza in žalost kot produkt ljubezni, hrepenenj, obžalovanj, čakajočih želja. Izgubljena mladost, zaljubljala sta se v različne fante namesto izkoriščati dneve, ki bi lahko ne imeli mej. Zabava do 6 zjutraj, do sončnega vzhoda. 

Danes. Smo malo starejši. Tekmujemo z dosežki. Smo na ambiciozni avtocesti globalizacije, denarja, kvalitetnih izdelkov. Irena riše umetniške slike polne ljubezni in jih ne more prodati nobenemu. Ni trga. Sabrina igra loterijo vsak teden in pričakuje preobrat v življenju. Čar zaljubljenosti. 

Vsi novorojenčki gledajo gor, v zvezde, galaksije, v vesolje. V izbiro. Ampak nobeden od novorojenčkov ne vidi zvezd, galaksij, vesolja. Vidijo le mamo. Pri zaljubljenosti se poveča količina zraka v mišicah in se posuši vlažen zrak v mišicah. Oživiš. Irena je bila živčna, brez nikakršnega potrpljenja, Sabrina je bila žalostna, s pretiranim potrpljenjem, in niso mogle izkoristiti zaljubljenosti. Mi smo bili tudi zaljubljeni na koncertih, to izkoriščali, videli smo zvezde, galaksije in vesolje. Videli smo vsi vse nas. Izbiro. 

 

Premagati vse strahove. Plavati z glavo v morju. Si upati živeti. Plavati v morju je boriti se za življenje. Zadnja stvar je pri temu mnenje drugih ljudi. Tudi si upati živeti je si upati boriti se, s svojim mnenjem in sposobnostmi. 

 

 

Nimam odgovora 

 

 

Okolica je grda in ona se zato drogira. Drogirala se bo, dokler, ne bo lepše okolice. To je njeno stališče, komaj 18 letnice. Kamorkoli gre, vidi okoli sebe vse grdo.

Dejstva : ljudje jo obravnavajo s pogledi, mimiko telesa kot se ona sama sebe obravnava. Brez spoštovanja. Kako bi ona samo sebe pričela spoštovati? Pričeti bi mogla razmišljati pozitivno, in z aktivnostmi, ki so njej všeč, in imeti bi mogla dosežke. Zdaj je žalostna. Ker je že zdavnaj izgubila samospoštovanje. Mama jo ni razumela, nihče je ni razumel. Hotela je le pozornost, biti zaželena za to kar je, hotela se je igrati in se pogovarjati. Hotela je nekomu zaupati. Nič od tega, hotela je dobivati raznorazne odgovore. Že kot otrok je bila sama, ampak za otroka je biti sam nemogoče. Izgubljeno otroštvo, če je otroštvo veselje, biti zaželen. Kje je moja dobra babica, bi se lahko spraševala, da mi pomaga v takem svetu? Nobenega ni bilo.

Morda bi ji zdaj, ima 18 let pomagale določene knjige, s katerimi bi razumela sama situacijo v kateri je. Manjka ji veselo otroštvo, razumevajoča mama takrat. Ni kriva ona sama. Starši so ji želeli dobro, ampak to niso vedeli udejanjati v praksi. Starši niso v življenju napredovali, brali knjige, in rezultat vsega tega je ona v stanju v katerem je.

Lahko bi zaupala staršem, a to je šlo že zdavnaj mimo. Ko je iskala zaupanje kot otrok, tega starši niso opazili. Prodajalec droge ima denarne koristi za njegovo prijaznost. Tudi če ona to vidi, ji zdaj rabi nekdo, da mu zaupa. Da jo opazi, vidi in sprejme z vsemi dvomi, ki jih ima ona glede sebe. Na nek način živi v stiku z njim manjkajočo ljubezen. Na nek način, čeprav igrano, jo on zdaj razume, to rabi in ona se potrudi verjeti da je tako.

Saj ne rabi dosti, ni zahtevna, ampak rabi osnovo. Biti vesela v družbi, ki ji dovoli biti ona. Vse kar ji doma niso dovolili. So tudi drugi, ki niso imeli veselega otroštva. In so frustrirani morda nekateri. In za vse kar ona da od sebe, včasih je še bolj izkoriščena. Vse to boli.

Mogla bi najti moč v sebi, tisto borbenost in se boriti na smrt za sebe. In ne se drogirati, in zbežati v spanje. Lahko reči ali napisati. 

Kako pomagati svojim otrokom? Otrok v šoli, ki se z lahkoto uči matematiko,

se v življenju hitro uči reševati probleme in je zato zelo samoiniciativen. Otrok, ki ima težave z učenjem matematike, v življenju slabo rešuje probleme, in je zato zloben. 

Kako je Rikardo izkoristil življenje? 

Učil se je. 

Rikardo se je naučil uživati življenje. Užitek, narediti nekaj brez dosti vprašanj ali mnenj. Karkoli je hotel delati, se je naučil. Vozi ladjo, lovi ribe, prodaja ribe in še se uči. Uživa.

Strah je lep, ker ga premagaš, besede Rikardota. Seveda, ko se nekaj naučiš, te ni strah to početi. Vozi ladjo v vseh vremenskih pogojih, ker to ve. Pogosto išče visoke valove, ker ve voziti ladjo čez njih, uživa v svojih sposobnostih.

 

 

Življenje je enačba 

 

 

Moja, tvoja, njegova, njena MLADOST. Ljubezen. Ti se za njo, za njega urediš, umiješ, ostrižeš,… Se osvežiš. Si kot nov, zbujen, poglej se zdaj. Zaradi nje, njega zdaj ljubiš sebe. Greš z njo, njim na prvi zmenek. Ljubezen do sebe je samospoštovanje, vreden si čistoče, vreden si biti urejen. Zaslužiš si. Ampak za koga, za sebe, bi lahko vsak dan egoistično le za sebe ljubil sebe, bil urejen. Cenil svoje telo in pamet, napredoval. Zdravje. Saj ona je, on je… v koga si se zaljubil? V čistočo, urejenost, higieno, in se prilagodiš, tako da se tudi ti zdaj urejaš in umivaš. Čez noč si se spremenil. Prelahko. Biti boljši danes od včeraj in biti boljši jutri od danes zahteva več od tebe. Za tebe. Z več zdravja si vedno svež in pripravljen na nove izzive. In z več znanja vidiš sebe in okolico dosti boljše, lažje ti je. 

Zbudila te je ali zbudil te je on. Poglej se v ogledalo. Spanje, zaspanost, razlog biti zbujen rabiš. Niso samo punce in moški, je še kaj drugega poleg ljubezni, ki te zbudi. Verjetno, sigurno. Glasba, morda, poletje, morje, sprememba, spremembe. Tako, udobno je biti umazan, dolgih neurejenih las, udobno je jesti škodljivo hrano in piti alkohol ali še slabše. Udobno je prespati življenje. Spomni se tvojih prvih zmenkov z njimi, sploh spomni se ko si bil mlad. Takrat si izkoristil vsak trenutek, vse je bilo novo in zanimivo. Zbudi se zdaj. Umij se, za tebe, ostrizi se, hodi peš, teci, si svoboden. Velika sprememba se zgodi po dvajsetem letu, ko nehamo fizično rasti. Zdaj naprej lahko rastemo le umsko. Teci do knjigarne, poglej knjige, vse ti bo znova novo in zanimivo. Zbudil se boš, odkril da si zelo ambiciozen. Verjetno boš spremenil način in načine življenja. Ja, zdaj boš hotel biti zbujen in izkoriščati trenutke življenja, hotel boš sam krojiti sebi usodo. Živeti boš pričel največji užitek, ki ga življenje daje, samo odgovornost. 

Ljubezen v dvoje, se zgodi… Ljubezen do sebe načrtno, sam sebe imeti rad, napredovati zbujen, meje ni. Rabiš egoistični razlog za to. Zdaj lahko izkoriščaš sebe in okolico. Ja, ker nekaj veš, ker ko ti rabi v knjigarni dobiš odgovor. Boriš se in zmaguješ, tekmuješ  sam proti vsem. Morda te okolica zdaj ima za samotarja, ampak mnenje drugih zdaj ni pomembno. Poglej, kdo ima zdaj predsodke o tebi, popolni življenjski poraženci, katerim usodo v družbi krojijo drugi. Svoboden si, ker si zavedajoče izbral ljubezen do sebe. Tvojo usodo imaš ti, to je ljubezen. 

Mnogo premnogo hrane je, ki človeka uspava, sam reče da živi udobnost. Lahka hrana po dvajsetem letu je osnova biti zbujen. Z novim znanjem, knjigami je biti zbujen užitek. Biti pametnejši danes od včeraj. In to izkoriščati sebi v prid. 

 

Ljubezen, mladost, zaljubljanje… v času telesne rasti. To si moral živeti. Kdor ni izkoristil mladosti, ni izkoristil ničesar. Po dvajsetem letu si osvobojen fizično rasti. Vse kar ti ostane je brezhibno telo in lakota po znanju. Hoja, telovadba, fizično delo, vse to je ohranjanje zdravja telesa. Kaj pa je zdrav um? Lačen si zdaj novega, lahko gledaš filme, potuješ, lahko pričneš graditi sebe s knjigami tvojega izbora. Denar je mrtev, kapital je živ. Kapital je pogoj denarja. Prodani izdelki vsak dan, so narejeni s kapitalom. Ti, da si živ, se učiš iz novih in novih knjig in to znanje uporabljaš v praksi. Tvoje znanje je v tem primeru tvoj kapital. Namesto gledati filme in druge kako živijo, ti zaigraš v  svojem življenju. Z dovolj znanja je življenje igra. Namesto biti stranski, navaden turist, si glavni igralec v svojem življenju. Izkoristiti lakoto po novem, za ambicije. Ljubezen in spremembe, ti lahko vedno ljubiš le sebe, se gradiš, se izboljšuješ, ne prilagajaš se nobenemu. Ni avtoritet nad teboj. Mnogo mladih sanja pošten svet, ti si pošten do sebe, če si vedno boljši. Manjšina razpolaga z vso pametjo, ki je na Zemlji. Machiavelli, Michael Porter, in podobno je potrebno izkoristiti. Če ne bi oni bili pametni, ne bi bil nihče. S knjigami, poskusi se zaljubiti v znanje, si lahko del manjšine, ki razpolaga z vso pametjo. Ambicije, narediti danes, za imeti jutri. Instinkt, hrana z vodo brez olja, za biti najbolj zbujen.

 

Znanje je osnova domišljije, ki lahko postane odkritje. Kdor išče, ta najde. Poln uporabnega in uporabljenega znanja, zdaj, lahko z domišljijo vidiš nevidno. Odkriješ način, kako spremeniti barvo soncu. In podobno. Po tvojih željah. Razvidno je, da se KAIZEN izplača, biti boljši danes od včeraj, in biti boljši jutri od danes. Telo se veča do 20 leta starosti, znanje se poenostavlja po 20 letu starosti. MANJŠA. Do enačb. Manjša kot je enačba, večji je njen efekt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NESMRTNOST 

Pamet je nasprotna človeku. Človek raste in raste, se debeli in gradi. Rabi vedno več nepremičnin in denarja, nor je človek na imeti vse. Nabere vase bolezni in umre. 

Pamet se manjša do enačb. Najboljša enačba je enačba pretvorb, 1 = - 1. Ena je enako minus ena. Živeti štiri letne čase je najboljše. Temperatura pozimi je minus, poleti pa čez 30 stopinj Celzija. Se tresti od mraza pozimi in se potiti poleti. Kot krog. Se vrteti. Leto za letom. Pozimi se zrediti, poleti shujšati. Pozimi si hrana, 1, poleti si pijača, - 1. Pretvarjaš se v težo s hrano in v iz težnost s pijačo. Pamet.

Več je manj. Nasprotno človeku. Manj je več. Človek, da odraste mora misliti in delovati človeško in sicer jesti hrano. A okoli 20 leta starosti le neha rasti. Pravi čas za pričeti živeti 4 letne čase. Jesti hrano pozimi in piti tekočino poleti. Krožiti. Se rediti in hujšati. Se napenjati in se sproščati. 

Kako premagati svoje 20 letne navade? Kdor človeško nadaljuje jesti hrano ne raste več v višino ampak v bolezni. Do smrti. Človek lahko živi nesmrtnost telesa, če postane pameten. Nasproten svojemu otroštvu. Otroštvo je graditi, vedno več, kot v šolah si polniti glavo. Nasprotno je vrteti se, na primer brati knjige pozimi in se izražati poleti. Noreti, se potiti, jesti zelo malo in piti veliko tekočine. 

Vsota človeštva niso pokopališča ali grobovi. Vsota človeštva je odkriti življenje, se naučiti živeti nesmrtnost, življenje krožno, brez bolezni in brez smrti. 

 

Človek ima meje in omejitve,

Zato gre v šolo,

Zato se uči,

Zato uporablja orodje,

Zato uporablja orožje,

Zato uporablja knjige,

Da je sposobnejši in sposobnejši……..

 

Ampak ljubezen odpravi vse meje in omejitve takoj,

Zaljubljenost,

Čas ko veš da si živ,

Čas ko se spremeniš,

Ko se izražaš,

Ko postajaš ti.

Nadaljuješ živeti,

Sploh nisi več človek,

Vidiš, slišiš, čutiš, vohaš, okušaš,

Prej nevidno, prej nezaznavno, 

Nimaš več mej,

Narediš lahko karkoli hočeš,

Greš kamorkoli hočeš. 

 

Vrtenje tudi ljubezni se izplača. Se načrtno zaljubiti, zato da se sprazniš, da se izraziš do konca. 

 

Gemba, vse v akciji. Biti živ krožno. S pomočjo menjave temperature okolja. In pametno menjavati prehrano. Pozimi jesti olivno olje, pomladi limono, poleti čili, in jeseni česen. Magija življenja. 

Book Depository

Všeč ti bodo tudi ...