The Fift Wave
od
Rick Yancey
Izziv: knjiga, ki se dogaja v prihodnosti
Ocena: 
(4,5)
Povezave:
Bralnica
Goodreads
Celoten komentar - blog
Opis:
PRVI VAL
Je odnesel pol milijona ljudi.
DRUGI VAL
Je to število osramotil.
TRETJI VAL
Je trajal malo dlje. Dvanajst tednov … Štiri milijarde mrtvih.
V ČETRTEM VALU
Ne moreš biti prepričan, da so ljudje sploh še ljudje.
IN PETI VAL?
Nihče ne ve.
Toda prihaja.
Po samotnem delu avtoceste teče Cassie. Beži pred bitji, ki so videti kot ljudje. Bitji, ki so razkropila zadnje preživele na Zemlji. Njena samota pomeni preživetje. To je tudi njeno prvo pravilo: ostani sam. Drži se ga vse dokler ne spozna Evana Walkerja. Zapeljivega in skrivnostnega fanta. Ampak ali mu lahko zaupa kljub njegovi skrivnostnosti? Vendar ali ni ravno v slogi moč?
Cassie je kljub grozljivim dejanjem odločena, da se ne bo predala. Pripravljena je storiti vse, tudi ubijati, da ponovno najde bratca. Sammy ji predstavlja rešitev, edino za kar se je še vredno boriti.
Mnenje:
Zgodbo večinoma spremljaš iz oči Cassie, ki je pogumna 16-letnica in nadvse bistro dekle. Kot junakinja je super. Pogumna, razmišljujoča a vendar ne preveč, bojuje se sama s seboj in včasih sprejme napačne odločitve. To jo dela človeško in zato sem jo kmalu vzljubila. Pa še pegice ima
Vsa ta zadeva z nezemljani me je na trenutke mičkeno spominjala na knjigo Duša, ampak me to ni motilo. Zgodbi se namreč razvijata v nasprotni smeri.
Preden sem te našel, sem misli, da je edina pot, da zdržiš, da najdeš nekaj, za kar je vredno živeti.
Pa ni. Da zdržiš, moraš najti nekaj, za kar si pripravljen umreti.
Zgodba je všečna, zanimiva in oh in sploh, vendar ji nekaj manjka. Tista pika na i. Manjka ji Katnissina ljubezen, navezanost na družino, ki jo premore Harry...
Skozi celotno knjigo pa sem imela občutek, da se ne pogovarjajo prav dosti. Kaj pa vem, mogoče se mi je to samo zdelo. Kljub temu pa so mi ti notranji monologi bili všeč in preko njih si lahko brez problemov sledil zgodbi.
Cassie je super, Ben je tudi v redu, ampak Evan

tipičen knjižni lik seveda: lep, skrivnosten, romantik po duši, morilec na prostosti. To je vsekakor formula kako pripraviti čim več deklet, da preberejo knjigo in si ogledajo film. Čeprav, hja v moji domišljiji je veliko boljši na pogled.
Po drugi strani pa je zgodba na trenutke prav grozna, saj prikaže človeštvo v vsej svoji nizkotnosti. Od streljanja na nedolžne, do zlorabljanja in brskanja po grobovih za zlatnino. V nemalo momentih sem imela občutek, da berem kakšno zgodovinsko knjigo o drugi svetovni vojni. Kljub temu, da je sežig trupel opisan skorajda od začetka do konca, pa se ti pri tem ne dviguje želodec. Ta del je precej human, če je to sploh primerno reči.
Vseeno pa me ni nič ustavilo pred branjem naslednjega dela.