Bralni izziv 2016 - prada2015

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 31 maj 2016, 14:19

Knjiga, ki ima v naslovu barvo (2 točki)

Annalight Night: Poljub črnega jezera
Povezava: BRALNICA

Knjigo Poljub črnega jezera sem našla na Bralnici. Pritegnila me je naslovnica, ki je zelo lepa. Naslovnico sem povezala s fantazijo, in ker imam rada fantazijske zgodbe, sem si jo izbrala. Seveda pa me je zgodba razočarala. :thumbdown: Pričakovala sem več. Ker nisem poznala avtorice sem poguglala in ugotovila, da je to slovenska avtorica, najstnica.
Veliko je fantazijskih bitij. Vsakih nekaj poglavij se odkrije novo bitje. Bilo bi bolje, da bi jih bilo manj in dogajanje osredotočeno na le te. Določene zadeve so zelo lepo opisane, določeno je pa nakladanje. Včasih prehitro preskoči lik med razmišljanjem. To me je zmotilo.
Glavni lik je Katrina, katera je izbranka, da reši vojno med angeli in harpijami. Motilo me je, da je zelo veliko spala in razmišljala. Lahko bi namesto tega bilo več akcije, več dogajanja... Glede na to, da Katrina v najstniških letih izve, da je izbranka in se ji začenja novo pustolovsko življenje, bi lahko bilo več dogajanja v tej smeri (npr. kako je odkrivala različna bitja, zakaj je izbranka, kakšna so ta bitja, kako so nastala, kakšna je povezava z njo...) Odlomki, ko je zaprta v stanovanju, razmišlja in spi so mi dolgočasni. Duh Mathew je malo popestril dogajanje.
Če so bili Katrinini starši pod vplivi Senc, zakaj jih ni rešila? Mamo so kar zaprli, očeta pa ni bilo nikjer več?? :121: Jaz bi na njenem mestu poskušala rešiti svoje starše. Tukaj mi nekaj manjka. Na koncu knjige je pokazana kot zelo pogumna, ko reši vojno in svojega izbranca. Na začetku pa je strahopetna, ker se zaklepa v sobo in spi. Nekako mi ne gre skupaj.
Boginja Saphra mi ni bila všeč. Bila je preveč običajna. Glede na to, da je boginja, bi se lahko obnašala drugače, bolj odraslo. Opisana je pa kot neka najstnica. Ko je Katrina napadla Alexa (Saphrinega moža), bi ga lahko Saphra branila. Glede na to, da je njen mož, in glede na to, da je stalno opazovala vse dogajanje skozi steklo. Tukaj mi je tudi marsikaj nepojasnjenega. :?:

Knjiga je bolj za mlade najstnike. Njim bo mogoče bolj všeč.
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 31 maj 2016, 14:31

Zaključena je tudi 1. vrstica! :thumbup:
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 02 jun 2016, 15:20

Knjiga, ki vsebuje ljubezenski trikotnik (1 točka)

Carla Kelly: Lordova preobrazba (Reforming lord Ragsdale)
Povezavi:
BRALNICA
GOODREADS

Lordova preobrazba je zgodovinska romanca. Bila mi je zelo všeč in prebrala sem jo hitro. :thumbup: Vsi liki so zanimivi, dobro predstavljeni. Ni lika, ki mi ne bi bil všeč.
Lord Ragsdale je pijanec in ima ljubico prostitutko. Nekega večera reši služabnico Emmo. Odpelje je domov in ne ve kaj bi z njo. Emma se odloči, da ga bo preobrazila. Odreši ga pijače in ljubice. Poskrbi, da uredi svoje posle in finance. Tako veliko časa preživi v njegovi družbi kot njegova tajnica. Postaneta celo prijatelja. Emma mu predlaga, da si naj najde še primerno ženo in njeno delo je končano. Ko se poroči, ji bo dal svobodo in odšla bo po svoje. Lord Ragsdale si res poišče primerno nevesto, ji dvori in jo celo zaprosi. Vendar mu Emma ne gre iz glave. Ne želi, da odide, ne ve kaj bo brez nje. Boji se, da bi zašel na stara pota. Pomaga ji poiskati oz. ugotoviti kje je Emmina družina. Vmes se v njo zaljubi.
Ljubezenski trikotnik se vrti med Lordom Ragsdalom, Emmo in Clarisso. Lord dvori Clarissi, jo vidi kot svojo ženo. Vendar se v njeni družbi ne počuti tako kot v Emmini. Ko je z njo neprestano misli na Emmo. V Emmini družbi uživa. Všeč mu je njena izobraženost, kako skrbi za posle... na koncu mu postane všeč cela. Čeprav noče misliti na njo, vseeno misli. Zaljubljen je, vendar ni povsem prepričan. <3 :lol: Emmo sprobava kaj ona čuti. To je vidno takrat, ko jo direktno vpraša: kako veš, da si zaljubljen. Emmi večrat ob lordu postane nerodno. To pisateljica poudari s tem, ko opiše, da je Emma zardela v lica. Po malem že nekaj čuti do Lorda, vendar se povsem zave tisti trenutek, ko se prvič poljubita. :lotsalove: Na začetku se sovražita. Zato ker je Emma Irka in Lord Anglež. Zbadata drug drugega, se smejita in uživata ko sta skupaj. Lord jo celo povabi v galerijo in ji kupi nove obleke. Všeč mi je kako je pisateljica opisala to njuno zbadanje. Sem se nasmejala zraven :huhuhu: Prav prisrčna sta.
Všeč mi je, da ima zgodba srečen konec. Vesela sem, da je Emma na koncu srečna, ker se mi je zdela njena zgodba žalostna. Poglavje, kjer Emma Lordu izda svojo zgodbo iz preteklosti je zelo žalostno in me je ganilo. Te vojne so res krute.

Knjigo priporočam za branje. Preberite jo ljubitelji zgodovinskih romanc in ljubitelji lahkih zgodb. Saj vas bo takoj posrkala vase. Jaz jo imam doma in jo bom verjetno še kdaj vzela v roke. :eyebrows:
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 26 jun 2016, 11:07

Knjiga o mitu ali legendi (2 točki)

David Gibbins: Atlantida (Atlantis)


(3,5)

Povezavi:
BRALNICA
GOODREADS

Atlantida je zgodovinski mit. To naj bi bila otoška dežela, ki je obstajala v zgodovini. Ta dežela oz. ljudstvo naj bi bilo zelo napredno, bolj kot Rimljani, Grki, Egipčani... Uničila naj bi jo naravna katastrofa. Vendar pa niso nikoli nič našli o tej deželi. Samo zapiske o njej, ki jih je zapisal grški filozof Platon. Nekateri mislijo, da je bila samo izmišljena. Nekateri domnevajo njeno lokacijo (pojavljajo se različne lokacije).
Mit o Atlantidi so mnogi uporabili v filmski industriji in v knjigah. Tako je tudi Gibbins izkoristil Atlantido in pisal o njenem razkritju. Roman je izmišljen, na koncu pod opombe navaja katera resnična dejstva je uporabil pri pisanju zgodbe.

Atlantida je 1.del v seriji Jack Howard. Jack Howard je profesor Arheologije. Skupaj z Akademijo (profesorji, arheologi, raziskovalci... različnih narodov) iščejo artefakte v mednarodnih vodah. Zraven trupla mumije najdejo zemljevid. Ko se odpravijo raziskovat, ugotovijo, da gre za Atlantido. Zraven naletijo še na Rusko jedrsko podmornico, na napadalce (tukaj postane knjiga pravi triler). Bojujejo se za preživetje in za razkritje prave zgodovine človeštva. :s1024:
Gibbins si je izmislil novo lokacijo Atlantide. Ta naj bi bila na dnu Črnega morja. V romanu arheologi ugotovijo, da je Atlantida obstajala veliko prej v zgodovini, kot jo omenja Platon. Razvita naj bi bila veliko bolje od kamene in železne dobe. Zasul naj bi jo vulkan oz. cunami. Ta del mi je malo nerazumljiv. Potem pa naj bi jo še zalilo morje. Zraven lokacije najdejo tudi delujoč vulkan, ki pod morjem bruha lavo. Tudi to jim onemogoča raziskovanje in ogroža življenje. Mesto Atlantida ima polno predorov in dvoran. Notri plavajo in razkrivajo novo zgodovino. Podajajo dejstva, ki naj bi na novo podala zgodovino, ki jo poznamo mi (o nastanku ljudstev pred našim štetjem). Ta del mi je bil kar zanimiv. Zanimivo mi je tudi, kako se med potapljanjem v potapljaški opremi lahko pogovarjajo. :lol:
Zelo mi je bilo všeč, da v knjigi nastopajo mednarodni junaki. To je nekaj drugače kot pri ostalih knjigah. Dogaja se tako na morju kot na kopnem. Plujejo od Egejskega morja, preko Marmorskega morja do Črnega morja. Vstavijo se v Grčiji, Bosporju, Aleksandriji... Bilo bi mi zanimivo malo it pogledat tiste konce :mrgreen: :thumbup:
Jack Howard je glavni lik. On je Britanec. Najprej s Kostasom raziskujeta v Egejskem morju, ko jo pokličejo na konferenco v Aleksandrijo, da potrdi prevod, da so našli Atlantido. Zaljubi se v Katjo (vmes je 1 stran njune love scene). Jack največ pripoveduje. Njemu se gre najbolj za odkritje. Lahko se vživiš v njegovo pripovedovanje. Je tudi najbolj pogumen. na koncu jih on reši pred negativci.
Kostas Kazantzakis je Grk. Študiral je v Londonu in že dalj časa dela z Jackom. Pozna tudi dejstva, ki jih ostali ne. Razloži jim kako naj bi lava naredila določene prehode v Atlantidi. Ponavadi se kar vključi v pogovor in prekine koga od ostalih.
Aslan je negativni lik muslimanskega rodu. Krade artefakte (tudi iz galerij in muzejev). Ima neko teroristično oporišče, katerega na koncu Akademija uniči. Pošlje svoje može, da napadejo Akademijo. Ugrabi svojo hčerko. Lik je tako predstavljen, da ti takoj, ko zveš za njega ni všeč.
Katja Svetlanova je rusinja po mami. Uporablja mamin priimek, da ne ugotovijo, da je hčerka Aslana. Aslan jo ugrabi. Katja ima razmerje z Jackom. Skupaj z Jackom in Kostasom se odpravi raziskat podmornico in Atlantido. Največ odlomkov opisuje njihovo potovanje v Črnem morju oz. po Atlantidi. Oni 3 vse to razkrijejo in ugotovijo.
Maurice Hiebermeyer in Ajša Faruk sta prva dva, ki sta našla mumijo z zemljevidom. In sta potem javila ostalim, da sta se prepričala, če je resnično.
Peter Howe in Tom York sta zelo dobra Jacova prijatelja. Ostaneta na ladji in jo varujeta. Peter na žalost ne preživi Aslanovega napada.
Je še polno drugih likov. Vsi so po svoje zanimivi. Vsak k odkritju prispeva svojo teorijo. :goodjob:

Dolgo sem se odločala med oceno 3 ali 4. Na koncu sem se odločila za 3,5. Nisem dala 4-ke zaradi določenih scen, ki so se kar malo vlekle. Določene zadeve bi lahko pisatelj malo skrajšal. Prevode stare grščine npr. in podobno. Drugače pa zanimiva ideja in super zgodba. Pustolovski triler z zgodovinskimi dejstvi.


S to knjigo je zaključena zadnja vrstica bralnega izziva. Do konca mi manjkajo samo še 4 knjige. JUPI!! :clap2:
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 10 jul 2016, 22:39

Knjiga z LGTB vsebino (3 točke)

Janja Vidmar: Fantje iz gline
Povezavi:
BRALNICA
GOODREADS

Fantje iz gline mi ni bila preveč všeč. Napisana je bolj za mladino (sem se počutila kar malo prestaro, ko sem jo brala, sploh na začetku knjige). Preveč je opisanega razmišljanja in premalo dogajanja. Nastopajo srednješolci. Glavna lika sta Ajk in Mali. Oba pripovedujeta zgodbo oz. svoje življenje. Oba tudi prihajata iz razdvojene družine.
Ajk je neki frajer na šoli. Nosi draga oblačila pomembne znamke. Večkrat poudari znamko oblačila, ki ga nosi ter ceno. Misli, da je glavni frajer, vse se dogaja okoli njega. Je glavna zvezda na šoli. Ostale fante zmerja z pedri, se pretepa, je nesramen. :thumbdown: Zato se mi je kot lik tudi zameril. V resnici je pa sam gej. Ima razmerje s Kecom. Da ne bi to ugotovili, raztrosi novico, da spi z sošolko Doro. V glavi pa si ponalja stavek: V bistvu ne gre za to, da nočem biti gej. Ampak prezajebanopreprosto nisem.
Mali mi je bil bolj všeč. Žaluje za svojim prijateljem Rokom, ki je storil samomor, ker ga je Ajk ozmerjal s gejem. Mali tudi razmišlja, da je mogoče sam gej, vendar še ni povsem prepričan. Hoče maščevati Rokovo smrt. Vendar pa se Ajka boji in ne ve kako bi to izpeljal. Na koncu mu uspe z seminarsko nalogo.
V knjigi mi je bilo všeč, da Mali nekako pokaže Ajku, da le ni tak frajer, za kakršnega se ima. Zanimiv je tudi način, kako mu je to pokazal.
Proti koncu mi je knjiga malo boljša. Na začetku je pa kar dolgočasna. Sem mislila že prenehati z branjem, potem pa sem videla, da jo lahko uvrstim v bralni izziv in sem nadaljevala.
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 27 jul 2016, 18:37

Knjiga iz strokovnega področja (3 točke)

Klaus Oberbeil, Christiane Lentz: Zdravilna moč sadja in zelenjave
Povezavi:
BRALNICA
GOODREADS

Knjigo imam že zelo dolgo časa doma. Kupila mi jo je babica. Vedno sem samo malo poškilila notri. Letos pa sem jo prebrala v celoti. Sicer sem jo brala nekaj časa po delčkih. Vmes sem morala še kakšne romane prebrat :lol: :P
Knjiga je zelo zanimiva. Neke vsebine vam ne morem opisovat. Našteta so sadja in zelenjava. O vsakem piše, kje raste, kje ga najdemo, kako pravilno nabiramo, shranjujemo... Opisano je kakšne vitamine ima. Kolk ga lahko pojemo. Kaj se zgodi, če ga preveč pojemo... Vsak ima dodan še recept. Na koncu pa so zdravilni učinki za človeško telo določenega sadeža oz. zelenjave. Skratka izveš zanimive informacije. Katere so dobre za kožo, proti zaprtju, odvajanje vode... To sta prva dva poglavja posvečena sadju in zelenjavi.
Tretje poglavje so opisane bolezni (npr: alergije, bolečine, debelost, driska, vnetja...). Opisano je kaj je ta bolezen, kakšni so vzroki in simptomi, kako jo dobimo. Potem pa je opis s katerim sadjem oz. zelenjavo jo lahko pozdravimo in kako.
Zadnje poglavje pa so recepti iz sadja in zelenjave.

Knjiga je super. Polno koristnih informacij. Primerna je za vse. Večina nas je sadje in zelenjavo, zato je fino, da o tem zvemo kaj več. Res imajo ogromno vitaminov in snovi, ki so dobre za zdravje našega telesa. Vendar pa ne smemo pretiravati. Določene zadeve se ne bodo pozdravile na ta način, kot je opisano. Lahko malo izboljšaš, o tem ne dvomim.

Priporočam v branje vsem. Je res knjiga, ki jo je dobro imeti doma in kdaj pogledati za kakšen nasvet notri. :goodjob:
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 31 jul 2016, 09:31

Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo (3 točke)

Sara Shepard: Everything we ever wanted


(2,5)

Povezava:
GOODREADS

Knjigo sem našla na Goodreads-u. Videla sem, da ima skupno oceno pod 3 in ima več negativnih kot pozitivnih komentarjev. Upam, da to velja za knjigo, ki jo drugi bralci kritizirajo. Tudi meni ni bila ravno dobra. 1.del je kar dolgočasen. Se mi je zelo vleku, 2. del je malo boljši in ravno zato dam tisto polovico zvezdice.
V knjigi spoznamo družino Bates-McAllister. Mama Sylvie je po Batesovih podedovala kolidž, hišo... in še mnogo več. Je mati dveh sinov, Charlesa in posvojenega Scotta. Spoznamo pa tudi Charlesovo ženo Joanno in nekaj malega o pokojnem očetu Jamesu.
Moti me, da pripoveduje neka 3. oseba. Zato sem se veliko težje vključila v zgodbo. Ta oseba pripoveduje vsako poglavje o drugem družinskem članu. Pa še skače iz sedanjosti v preteklost (nekaj dni nazaj, nekaj mesecev nazaj, nekaj let nazaj...). :121: Skratka kar malo se zmedeš kje trenutno se nahajaš. ???
Najbolj se mi je vtisnila v spomin Joanna. Delovala mi je rahlo zmedena ženska. :? V najstniških letih je bila obsedena z družino Bates-McAllister. Zbirala je njihove članke, intervjuje, slikce... Hotela je biti del njihove družine. Potem pa spozna Charlesa, začne z njim hoditi, se poroči in želja se ji je uresničila.
Oh, there's that boy whose family I used to be obsessed with!

It felt like the biggest moment in her life.

He became more than just the boy in the magazines she had saved; he become someone real.
Vendar Joanna ni bila ravno srečna. Sylvie ni bila ravno zadovoljna s snaho. Joanna je sumila, da ji Charles ni povedal vsega, da ji ni zaupal 100%, da je bolj zaupal svoji mami in prijateljem. Zato je delala napake, ki so ogrožale njun zakon. Ni mu zaupala popolnoma. Ko ga je videla v restavraciji s prijatelji, se je delala, da ga ne opazi. Ko pa je s svojo družbo pristopil k njej, ga je osramotila pred prijatelji. :thumbdown:
Charles je imel rad Joanno. Večkrat je pomislil na svojo bivšo, ker sta imela nerešene zadeve iz preteklosti. Vendar je ljubil Joanno in ni obžaloval poroke s njo. Hotel ji je stati ob strani v vsakem trenutku, vendar ga je Joanna sama odrinila stran.
Zanimiv lik je tudi Scott. Je črnec, ki ga je pri dveh letih posvojila bela družina. S Charlesom se nista ravno ujela. Nista imela pravega bratskega odnosa, med njima je vladala neka napetost. Sylvie je imela oba sinova enako rada. Za oba je zelo skrbela. Vsaj po pripovedovanju pisateljice. Scott goji čustva do Charlesove žene Joanne. Je privlačen mladenič, osebni trener. Ženske ga obletavajo vendar se ne zanima za nobeno. Zgodba se začne, da naj bi se Scott vpletel v neki škandal povezan s smrtjo učenca, ki ga je treniral. Scott doživi srečen konec. Ni povezan s smrtjo, najde svojo sorodno dušo in hišo svojih pravih staršev.

Notri je še polno drugih zapletov vseh družinskih članov. Nekaj sem jih razkrila :mrgreen: :109:
Če je koga pritegnila zgodba, jo lahko prebere. Ne priporočam pa je, ker se določene zadeve preveč vlečejo. Če jo ne bi izbrala za bralni izziv, bi tudi jaz prej zaključila z branjem. :oops:
"I know, I went and ruined it. Look at all I was given, everything we ever wanted, and I've messed it all up!"
Circumstance was circumstance, and you had to make do with what you were dealt.

S to knjigo je končana 3. vrstica. Ostala mi je še ena knjiga do konca bralnega izziva.
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 17 dec 2016, 12:28

Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti (2 točki)

Veronica Roth: FourPovezavi:
GOODREADS
BRALNICA

Končno mi je uspelo prebrat še zadnjo knjigo v letošnjem izzivu :goodjob: Dolgo sem odlašala :?
V knjigi Four so združene 4 zgodbe o Tobiasu. Prve tri se dogajajo 2 leti pred knjigo Razcepljeni, zadnja pa v času Razcepljenih.

1. The transfer: Tobias si mora izbrati ločino. Odide na test k Tori, ki mu pove, da pripada Asketom. To mu ni všeč. Želi si zapustiti Askete in nasilnega očeta. Razmišlja samo o tem katera ločina bi bila zanj primerna, v kateri bi lahko preživel in pozabil na preteklost. Pogreša tudi svojo mamo. Tobias se mi je zasmilil. Že v Razcepljenih smo zvedeli njegovo zgodbo, tukaj pa so bolj podrobno opisani njegovi občutki. Želela sem, da čim prej odide od očeta. Pri njemu je živel s strahom, s tesnobo, ni se počutil dobro in ni bil srečen. Tukaj ga spoznamo v čisto drugačni luči, kot ga poznamo iz prejšnjih knjig. Pri Herosih mu urjenje na začetku ne gre najbolje in že razmišlja, če se je pravilno odločil. Ponovno gremo skozi njegove strahove (še bolj podrobno kot pri Razcepljenih) in izvemo za nastanek njegovega imena Four. Ne želi, da bi ostali Herosi izvedeli njegovo pravo identiteto.

2. The Initiate: Four skupaj z novinci trenira, da bi postal Heros. Sprva mu ne gre, kasneje pa celo premaga najboljšega Erica. To v Ericu še poveča sovraštvo do Fourja. Four pa se boji, da bo postal preveč nasilen. Boji se kako bodo Herosi vplivali na njega. Boji se kakšna oseba po postal. :o

A fear of what I am, What I might be becoming.

Med treniranjem simulacij pa trener Amar pri Fourju opazi nekaj drugačnega. Posvari ga in Four postane bolj previden. Kasneje Amarja ubijejo. Four se tako še bolj zaveda nevarnosti. Postane še bolj previden in poskuša posnemati ostale. Na koncu urjenja mu uspe. Four zmaga! :thumbup: Vsi Herosi ga sprejmejo in vzklikajo njegovo ime. Počuti se sprejetega. Vesela sem zanj. Vesela sem zanj, da se je našel v svoji novi ločini. Da je lahko na novo zaživel, našel prijatelje in, da je lahko srečen.

Somewhere in the chaos, I dropped my dinner roll - I crush it under my hell and smile as people surround me, people I don't even know, slapping my shoulders and grinning and saying my name. My name, which is only "Four" now, all suspicions about my origin and my identity forgotten now that I am one of them, now that I am Dauntless.
I am not Tobias Eaton, not anymore, never again. I am Dauntless.


3. The son: Čeprav si je Four pri Herosih našel nov dom, ustvaril novega sebe in našel prijatelje, pa si včasih zaželi samote. Tako se je odločil, da bo v stanovanju živel sam.
Po urjenju si vsak Heros izbere službo. Tako Fourju ponudijo mesto vodilnega. Skupaj z Ericom se poteguje zanj. Se pa Fourju zdi malo sumljivo, da se v vodenje Herosov vtika vodja Eruditov Jeanine. Le kaj to pomeni?
Four dobi skrivno sporočilo za srečanje. Na srečanju vidi svojo mamo. Ona je živa?? Kako to? Zakaj se mu ni javila? Zakaj so mu vsi lagali? Poraja se mu še polno vprašanj. A odgovorov ni. Razlaga si jih po svoje. Po pogovoru z mamo se ponovno išče. Tori mu pomaga spregledati, da je Razcepljen. In tako si izbere svoj tatu na hrbtu. Vse ločine, ker ima občutek, da pripada vsem. Pa še prikril bo stare brazgotine. Zaveda se, da je v nevarnosti in, da lahko umre, če kdo vidi njegov tatu. To mu vlije še več poguma. Mesto vodilnega odstopi Ericu. Zaposli pa se v kontrolni sobi.

I'm too old to hear conforting nonsense anymore. Too old to believe that everything will be all right.

4. The Traitor: Four je pri Herosih že dve leti. Nove Herose uči urjenja. Počasi se zaljublja v Tris. :lotsalove: Veliko misli na njo in ji želi pomagati. Ve, da jo opazujejo in ji poskuša to dopovedati. Ugotovil je, da je Razcepljena, vendar ni prepričan, če ona to ve. Pokvari računalnik z njenimi simulacijami.

Maybe she and I are the same.

I sink down to the floor so we're on the same plane, and watch her carefully for a moment.

Four še vedno dela v kontrolni sobi. Vdre v Maxov računalnik in izve za napade. To ga žre. Ponoči ne spi. Enkrat razmišlja o napadih, drugič o Tris. Rabi nekoga s komer bi se iskreno pogovoril o vsem tem. Toda komu lahko zaupa? Mogoče Tris? Vendar jo mora prej pripraviti in ji povedati, da je Tobias.

Her hand move over my back, and I want her, in a way I haven't felt before, not just some kind of mindless physical drive but a real, specific desire. Not for "someone", just for her.
I touch her back, her hair. It's enough, for now.


Slika

Ostalo zgodbo pa poznate :P Če še niste prebrali vseh knjig iz zbirke Razcepljeni, si jih kar dajte na seznam. Ne bo vam žal. Meni so najboljše knjige kar sem jih prebrala (čeprav nisem zadovoljna z zaključkom). Zagotovo jih bom še vzela v roke, saj ji obožujem! :jupi:
Nazadnje uredil/a prada2015 dne 25 dec 2016, 00:08, skupaj urejeno 3 krat.
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 17 dec 2016, 12:40

Prebrana še zadnja knjiga v letošnjem bralnem izzivu. Priznam, da na začetku nisem bila 100%, da mi bo uspelo. In ravno tiste, za katere sem dvomila sem prebrala v prvi polovici leta. :goodjob: Bil je super izziv in se že veselim naslednjega.
Držim pesti še za ostale, da ga zaključite in čestitam vsem tistim, ki ste ga že. :thumbup:

https://media.giphy.com/media/3o6ZsSNXb ... source.gif[/imgm]
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron