Bralni izziv 2016 - Ancika

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 04 jan 2016, 11:34

:jupi:

1) Knjiga, kjer glavni junak ni belec (3 točke)
2) Knjiga, ki ima v naslovu barvo (2 točki)
3) Knjiga, ki si jo prebral/a v enem dnevu (3 točke)
4) Knjiga, ki jo je napisala ženska (1 točka)
5) Knjiga avtorja, ki ga še nisi bral/a (2 točki)

6) Knjiga, ki ima v naslovu številko (2 točki)
7) Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva (3 točke)
8) Mladinska knjiga (2 točki)
9) Knjiga, ki jo je napisal slovenski avtor (3 točke)
10) Knjiga, ki jo je napisal moški (1 točka)

11) Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo (3 točke)
12) Pet najljubših pravljic iz otroštva (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Zgodovinski roman (2 točki)
15) Knjiga z LGTB vsebino (3 točke)

16) Knjiga, ki vebuje ljubezenski trikotnik (1 točka)
17) Knjiga iz strokovnega področja (3 točke)
18) Knjiga, po kateri so posneli serijo (2 točki)
19) Knjiga, v kateri je v glavni vlogi žival (3 točke)
20) Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti (2 točki)

21) Knjiga, v kateri je v glavni vlogi pevec (2 točki)
22) Po priporočilu tvojega sorodnika (1 točka)
23) Izšla leta 2016 (3 točke)
24) Knjiga o mitu ali legendi (2 točki)
25) Knjiga o tebi pomembni problematiki (3 točke)
Nazadnje uredil/a Ancika dne 31 dec 2016, 17:45, skupaj urejeno 23 krat.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 06 jan 2016, 11:39

Jandy Nelson: I'll Give You the SunOcena:
Naloga: Knjiga z LGTB vsebino (3 točke)

Letošnji izziv je zame začel kar dobro. Knjigo sem prebrala hitro, pravzaprav požrla. To noč sem ostala do treh zjutraj budna, ker sem preprosto morala vedeti kako se konča.
Ne vem koliko vas spremlja "Booktube" kanale na youtubu, ampak tole knjigo sem lanskega leta videla neštetokrat, povsod. In ko vidim, koliko knjigo promovirajo, po navadi traja kar nekaj časa, da jo vzamem v roke, ker so moja pričakovanja previsoka.

Knjiga je bila čudovita od prve pa vse do zadnje strani. Zgodbo spremljamo iz dveh perspektiv dvojčkov: zgodbo, ki jo pripoveduje Noah pri trinajstih in štirinajstih letih ter zgodbo, ki jo pripoveduje njegova sestra Jude pri šestnajstih letih.

Sama zgodba je ok, ampak v knjigo se zaljubiš zaradi likov samih. :022:

Toliko emocij skozi celotno branje. Na trenutke sem se skoraj zjokala, spet drugič sem se pričela na glas smejati. Čeprav ima knjiga LGTB vsebino, je veliko več kot samo to. Zajema tematike o izgubi, prvih ljubeznih, iskanju samega sebe in družinskih odnosih. Toplo priporočam!! <3

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 08 jan 2016, 11:49

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the UniverseOcena:
Naloga: Knjiga, kjer glavni junak ni belec (3 točke)

Letošnji bralni izziv sem res začela s pravo nogo. Že druga knjiga, ki me je totalno prevzela. :024:

Knjige se lotevam že kakšno leto. Videla sem jo povsod po internetu, prejela je številne nagrade, naslovnica je čudovita, naslov pa... Res nisem vedela kaj si predstavljati, ko sem prvič videla naslov. Aristotle? Kot filozof. In Dante? Znani pesnik Božanske komedije. :?:

Nerada berem opise knjig, preden se jih lotim. Najljubše mi je, ko kar pričnem z branjem, brez da bi karkoli vedela o zgodbi in likih.
Kmalu sem ugotovila, da sta Aristotle in Dante le navadna 15-letnika, katerih starši, so se le malce pošalili pri podeljevanju rojstnega imena. Čeprav sta oba američana, imata mehiške korenine (starša obeh sta iz Mehike) in se vidno razlikujeta od ostalih vrstnikov.

V knjigi ni neke zgodbe, kot take. Aristotle in Dante le odkrivata skrivnosti vesolja, v vseh možnih oblikah. Zakaj živimo? Kdo sem? Zakaj sem žalosten? Zakaj obstajajo ptice? Sem američan? Bom kdaj prenehal za ostale biti mehičan? Kako bi bilo poljubiti punco? Kako bi bilo poljubiti fanta?

Njuni dialogi so fenomenalni. Kolikokrat sem se na glas zasmejala. In kolikokrat sem želela zajokati ... :016:

Čeprav je Dante veliko bolj odprte narave in nam hitro prirase k srcu, konstantno upamo, da bo tudi Aristotle ugotovil kdo je. Zaradi očeta, ki ne govori prav veliko, brata v zaporu in družine, ki o tem z njim noče govoriti, bije sam s seboj neverjetno bitko. Ob srečanju z Dantejem se prične za Aristotla nova pot .. pot odkrivanja samega sebe.

Družinska dinamika je neverjetna. Navežeš se čisto na vsak lik. Tako na Aristotlove, kot na Dantejeve starše.
Res priporočam vsem. Morda se kdo odloči, da prebere tole super knjigo za letošnji izziv. Lahko jo uvrstite tudi pod nalogo knjige z LGBT vsebino :)

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 12 jan 2016, 12:51

Kerstin Gier: Ruby Red (Precious Stone Trilogy, 1#)Ocena:
Naloga: Knjiga, ki ima v naslovu barvo (2 točki)

Tudi jaz sem imela problem pri iskanju knjige, ki ima v naslovu barvo in bi me dejansko pritegnila (in ne, 50 odtenkov sive še vedno ne želim prebrati :zvizgac: ).
Veliko sem videla o tej knjigi. Na youtubu, goodreadsu.
Čeprav me knjiga ni naravnost navdušila, je bila vseeno dobra in sem jo z veseljem prebrala.

Sam koncept potovanja v preteklost se mi je zdel zelo zanimiv. Ne vem, če sem prebrala kakšno knjigo s podobno tematiko. Gwyneth sem oboževala. Gideon hmm. Na začetku nadut, vendar imam občutek, da mi bo prirasel k srcu, če bom nadaljevala s serijo. Knjiga pa se konča tako, da te preprosto vleče k branju naslednjega dela, saj nima konkretnega zaključka. Simpatično branje, hitro berljiva knjiga, kjer se konstantno kaj dogaja in nimaš občutka tistega "zavlačevanja" in nepotrebnih dodatnih, širokih opisov vsakega dogodka, lika, prostora. Romance zaenkrat ni veliko, predvidevam, da me to čaka v naslednjih delih? :eyebrows:
Verjamem, da bi bila knjiga marsikateri uporabnici Bralnice všeč :thumbup: .

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 15 jan 2016, 19:20

Melissa Landers: Alienated (Alienated, #1)Ocena:
Naloga: Knjiga avtorja, ki ga še nisi bral/a (2 točki)

Knjiga, ki jo videvam že celo večnost na Goodreads-u. Prvič sem jo zasledila pod sekcijo nagradnih iger oziroma "giveaways" in vsakič je imela številne prijave ljudi, ki so jo želeli prebrati. Seveda te najprej pritegne čudovita naslovnica. Po opisu se mi je tudi zdela dokaj zanimiva. Cara Sweeney je dijakinja, ki so jo izbrali za prvo gostiteljico študentske izmenjave z nezemljani. Tako spozna Aelyxa, ki naj bi celo šolsko leto živel pri njeni družini.

Zgodba me je pritegnila zaradi tega, ker avtorica predstavi L'Eihr ljudstvo, njihove običaje, njihov svet. Ni le zgodba o tem kako dekle sreča fanta in ji zamaje tla pod nogami. Spoznavamo različne vsebine, sprašujemo se o neskončnosti vesolja in kako bi bilo, če bi res podobno ljudstvo obstajalo.

Knjigi dam oceno 4 zgolj zato, ker je bila zgodba v določenih delih malce počasnejša. Drugače pa so mi bili liki super. Všeč mi je bilo tudi to, da je zgodba predstavljena nekako iz dveh vidikov (Carinega in Aelyxovega). Ne vem, če se bom kmalu lotila drugega dela, vseeno sem ob prebiranju tudi tokrat uživala. :thumbup:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 16 jan 2016, 01:07

David Levithan: Every You, Every MeOcena:
Naloga: Knjiga, ki si jo prebral/a v enem dnevu (3 točke)

Popoldne, ko sem zaključila z branjem knjige Alienated, sem začela brskati za knjigo, ki bi jo z lahkoto prebrala v enem dnevu. Imela sem par neprebranih knjig Davida Levithana na računalniku in ker po navadi njegova dela kar hitro preberem, sem izbrala tole. In ja, knjigo sem nato prebrala do večera. Je pa res, da ni ravno dolga. :eyebrows:

Sanja se mi ne, kako bi lahko to knjigo opisala. Že za oceno imam težave. Ali dam 3, ali dam 4? Dam manj? Dam več? Zelo čudna knjiga. Besedilo spremljamo iz vidika dijaka Evana. Ampak ponekod so njegove misli prečrtane. Tako, da celotno besedilo zgleda nekako tako. Na začetku so me kar prsti začeli srbet, koliko mi je šlo to na živce, kasneje pa sem se nekako privadila. Notri so tudi fotografije njegove najboljše prijateljica, za katero prav točno ne vemo, kje je, kaj se ji je pripetilo in okoli tega se odvija celotna zgodba.
Tudi fotografije so nenavadne, zamegljene, raztresene. Čudno branje, čudna knjiga. Še zdaj ne vem, kako se počutim ob prebranem. :121:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 18 jan 2016, 12:19

Victoria Laurie: WhenOcena:
Naloga: Knjiga, ki jo je napisala ženska (1 točka)

No, včeraj mi je prijazna Jerneja na bralnici poslala link knjige, ki sem jo želela že dolgo časa prebrati. Takoj sem pričela z branjem in jo prebrala v manj kot dnevu. :eyebrows:

Malce sem bila razočarana, saj sem mislila, da se bo zgodba bolj odvijala okoli tega, da lahko Maddie vidi številke oziroma datume kdaj bo nekdo umrl. Koncept videnja številk se mi je zdel zelo zanimiv in sem pogrešala, da ni bilo malo bolj poglobljeno. Zgodba se tako sprevrže v neke vrste triler, kjer poskušajo razvozlati misterij o izginotjih ter umorih mladostnikov, za katere je Maddie videla, da bodo kmalu umrli. Knjiga je bila malce predvidljiva. Iz prebranih trilerjev sem se že naučila, da je na koncu krivec nekdo, za katerega ne bi nikoli verjeli, da bi bil tega sposoben. Tako, da sem tudi tokrat uganila predčasno. :zvizgac:
Prav zaradi tega, ker nisem doživela tistega WTF konca, dajem knjigi oceno 3.5 (tukaj zaokrožim na 4 :) ).

Sicer pa lahkotno branje, hitro berljiva knjiga, s simpatičnimi koncepti in zgodbo. :thumbup:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 22 jan 2016, 19:59

Ernest Cline: Ready Player OneOcena:
Naloga: Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti (2 točki)

Še eno odlično branje zame to leto. :jupi:
Čeprav običajno ne opisujem zgodbe, ko vnašam prebrano knjigo, tukaj ne morem mimo tega, saj ne bi bilo razumljivo nič kar bi napisala. Zgodba se odvija v letu 2044. Slavni programer video igric in stvaritelj virtualnega sveta OASIS umre. Ker nima potomcev ali sorodnikov, svojo zapuščino (najbogatejšega človeka na svetu) ponuja nekomu izmed ljudi, ki so pripravljeni tekmovati za končno nagrado. V virtualnem svetu OASIS se tako prične tekmovanje in iskanje zlatega jajca. Vendar tekmovanje ne bo lahko. OASIS je svet sestavljen iz neskončnih planetov in jajce je skoraj nemogoče najti. Slediti je potrebno ugankam, ki jih je pokojni zastavil po poti in se večinoma navezujejo na 80. leta 20. stoletja (vključujoč knjige, glasbo, prve video igrice, pop kulturo, mange, filme,...). Wade, ki je še vedno srednješolec, nekega dne postane prvi, ki po petih letih od pričetka tekmovanja, razvozla prvo uganko. Tekmovanje se resnično prične in z njim številne nevarnosti, saj se za končno nagrado borijo tudi ljudje brez poštenega tekmovalnega duha, ki so pripravljeni tudi ubijati (tako v virtualnem, kakor v resničnem svetu).

Sprva sem stežka padla notri v zgodbo. Navajanje citatov iz filmov 80ih let, navajanje video igric, ki so obstajale 10 let preden sem sploh prišla na svet. Še vedno sem prepoznala nekatere tv serije, ki so jih pri nas predvajali tudi v 90ih letih, glasbenike in različne glasbene skupine. Ampak, ko sem padla notri, nisem mogla prenehati z branjem. Verjamem, da bi knjiga za nekoga, ki je odraščal v 80ih, bila prava poslastica.

Oboževala sem svet, ki ga je ustvaril pisatelj. Svet, v katerega je večina prebivalstva pobegnila vsakodnevno, saj je bilo v realnem svetu čedalje več pomanjkanja in revščine.
Glavne like sem oboževala. Wade, Aech, Art3mis. Prijateljstvo, ki se je odvijalo v virtualnem svetu, brez razkritja svoje prave identitete.

Knjiga je izjemno dovršena, v njej je ogromno detajlov. Razvidno je, da je avtor moral pred pričetkom pisanja, kar dobro raziskati ozadje vsake video igre, računalnika, filma ali glasbene skupine ter besedil pesmi. Všeč mi je, ko je v knjigi razviden ves trud, ki ga avtor vloži v svoje delo.

Knjiga ni za vsakogar. Je pa vsekakor nekaj posebnega, saj nikoli nisem prebrala česa podobnega. Nekaj popolnoma novega, da se lahko umaknem od že klišejskih in tisočkrat uporabljenih tematik in svetov. :thumbup:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 27 jan 2016, 00:37

John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas (Deček v črtasti pižami)Ocena:
Naloga: Zgodovinski roman (2 točki)

Ena izmed najlepših zgodovinskih knjig, ki sem jih kdaj prebrala, je bila Kradljivka knjig. Vedno me gane, ko prebiram o obdobju druge svetovne vojne. Zato sem bila nad tole knjigo malce razočarana. Morda je vplivalo to, da sem nekaj let pred tem gledala film posnet po knjigi. Ne vem. :thumbdown:

Zgodba naj bi se odvijala v Nemčiji, zato so me zmotile nekatere stvari, ki jih je zapisal avtor. Knjigo sem prebrala v angleškem jeziku in opazila izraze kot so "miles" in "feet" za označevanje razdalje ali višine. Kako? Močno dvomim, da so v Nemčiji kdaj uporabljali tak metrični sistem. Bruno mi je šel včasih prav na živce s svojo zagledanostjo vase in le v svoje probleme. Na živce mi je šlo, ko ni znal izgovarjati stvari.. Ko je bil Der Führer v bistvu "The Fury" in Auschwitz "Out-With". Nisem mogla nikakor mimo takih stvari, saj naj bi bil Bruno star 9 let, torej že nekako pismen. Ker je nemščina njegov materni jezik, ne vem od kod te zamenjave z angleškimi besedami.

Knjiga je bila hitro berljiva, prebrala sem jo v manj kot pol dneva, vendar mi ne bo ostala za dolgo v spominu. Menim, da bi bila zgodba lahko bolje dovršena ter bolje prikazala resnične grozote, ki so se dogajale židovskim otrokom, ne le odraslim, v tistem zgodovinskem obdobju. Edini lik, na katerega sem se lahko nekako navezala, je bil židovski deček Shmuel na drugi strani ograje, čeprav niti o njem ne zvemo ravno veliko.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 12 nov 2016, 14:59

Nicola Yoon: Everything, EverythingOcena:
Naloga: Mladinska knjiga (2 točki)

Letošnji bralni izziv sem pričela polna samozavesti, da mi letos mogoče uspe dokončati slednjega v celoti. Nato je prišlo vmes dokončevanje magistrske naloge in bolna psička, kar mi je omogočalo res malo časa za branje, saj sem bila ob koncu dneva totalno out. Ampak mi je v tem letu uspelo kar nekaj knjig prebrati, čeprav nisem redno vpisovala prebranega v forum.

Ena izmed letošnjih knjig, ki me je totalno prevzela, je bila prav Everything, Everything. Želela sem jo prebrati že od kar je lani septembra izšla, saj sem povsod videvala fotografije te prečudovite platnice in slišala samo dobre stvari o delu samem. Ampak spet .. ko je toliko dobrega povedanega o knjigi, imam pričakovanja malce previsoka in s knjigami vedno odlašam. Aprila, ko sem bila prisiljena zaradi gripe preležati nekaj dni v postelji, pa sem si rekla ah, je dokaj kratka, je mladinska (kar po navadi zame pomeni lahkotno branje) in sem pričela z branjem. Seveda sem jo prebrala do zadnje strani še isti dan. Knjige preprosto nisem mogla prenehati brati. Pa še eno poglavje, pa samo še eno, pa še eno, pa še dva.. Do konca.

Malce je bilo romance, malce zabavnih dialogov, simpatičnih ilustracij in presenetljiv konec.

Navezala sem se na vse like in ob koncu želela, da bi avtorica podaljšala zgodbo za kako stran. Ko končam knjigo, ob kateri se kasneje sprašujem kako so glavne osebe nadaljevale s svojim življenjem, kam jih je zapeljala pot, vem, da mi je knjiga nekaj pustila. :016:


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron