Bralni izziv 2016 - Ancika

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 14 nov 2016, 00:37

Paula Hawkins: The Girl on the Train (Dekle na vlaku)Ocena:
Naloga: Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo (3 točke)

Ko sem prvič slišala za tole knjigo, sem si jo grozno želela prebrati. Zvenela mi je nekako drugačno, nekaj povsem novega. Kasneje pa so pričele prihajati prve kritike in od vse več ljudi sem slišala, da knjiga sploh ni nek presežek. Minilo me je malce tisto prvotno veselje, da jo primem v roke in sem jo za nekaj časa odmislila. Avgusta sem po knjigarni brskala za knjigo, ki bi je bila mama vesela ob praznovanju svojega rojstnega dne in spet zagledala Dekle na vlaku. Ok, mama ima rada trilerje, misterije, vse kar je povezano z umori in morilci. Pa sem ji vzela.
Ona jo je sicer prebrala takoj, čeprav ni bila ravno navdušena. Knjiga ji je bila "ok", kar v maminem jeziku pomeni prej "meh..", kot kaj dobrega. Jaz sem se je lotila šele za novembrske praznike, saj sem odšla na obisk k sorodnikom, kjer na televiziji ni bilo nič, interneta ali računalnika pri hiši sploh ne, tako da sem imela čas za branje in Dekle na vlaku prebrala v dveh dneh.

Zgodba me je pritegnila, ampak hkrati me večina trilerjev nekako pritegne in vedno goltam stranjo za stranjo, ker želim vedeti kaj sledi, ko knjigo končam, pa mi ne ostane nič .. nanjo pozabim že čez kak dan. In ravno to se mi je zgodilo pri tejle knjigi. Nekako te sicer pritegne, želiš izvedeti kaj sledi, vendar je zame spet en izmed klišejskih trilerjev s predvidljivim koncem. Minila sta dva tedna odkar sem knjigo prebrala in če poskušam za sekundo pomisliti, se ne spomnim imena niti enega izmed glavnih likov. Že to pove veliko, koliko mi je knjiga pustila. :?

Knjigi sicer dajem 3.5 zvezdice, saj je v primerjavi s knjigami iz istega žanra, avtorica malce bolje razčlenila like ter njihove zgodbe. Stil pisanja mi je bil všeč. Menjava perspektiv različnih oseb skozi knjigo me ni motila, omogočila mi je malo bolje spoznati vsak lik, kar je v trilerjih ponavadi redkost.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 20 nov 2016, 22:03

M. R. Carey: The Girl with All the Gifts (Dekle z vsemi darovi)Ocena:
Naloga: Po lastni izbiri (1 točka)

Kje naj sploh začnem? Prvič, ko sem slišala za tole knjigo, se mi je naslov nekako prikupil. Pričakovala sem nekaj fenomenalnega, neke nadnaravne sposobnosti, nekaj drugačnega. Po opisu na zadnji platnici, se mi je tudi zdela stvar zanimiva, saj ni izdajal dejanske vsebine (k sreči ali na žalost). Fant je želel it gledat film posnet po knjigi in ker sem vedela, da imam knjigo doma, sem ga prosila, da z ogledom počakava dokler ne preberem knjige. Ogledal si je trailer za film, jaz sem si ob tem zatiskala ušesa zaradi spoilerjev. Čez par dni pa: "Zakaj mi nisi rekel, da je knjiga o zombijih? :thumbdown: ".
Redko kdaj preneham z branjem, če me stvar ne pritegne, zato sem knjigo mukoma prebrala do konca. Vlekla se mi je in vlekla. Na nobenega izmed likov se nisem navezala. Melanie mi je bila sicer simpatična, ampak nič več kot to. Knjigi tako dajem 3 zvezdice in zgolj zaradi nepričakovanega konca, saj je bil odlično izpeljan in resnično nisem predvidela tak zaključek.

Marsikomu bi bila knjiga morda všeč, če ima le rad "zombije" ter podobne zadeve. Mene osebno nikakor ne privleče, zato je Stephen Kingova knjiga Mobi še danes označena nekje na 100. strani na polici (mislim, da od januarja 2015 in edina knjiga, ki je nisem nikoli zaključila, ko sem pričela z branjem).

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 23 nov 2016, 16:54

Pet najljubših pravljic iz otroštva

http://thedailyquotes.com/wp-content/up ... 246426.jpg[/imgm]

Ocena:

Na pravljice iz otroštva imam ogromno lepih spominov. Oče je takrat delal v Ljubljani, z mamo pa sva živeli v Kopru. Vračal se je le za vikende in takrat so to bili najini dnevi. Razvajal me je do nezavesti in k temu je spadalo tudi prebiranje pravljic vsak večer pred spanjem. Ko sem te dni brskala po podstrešju za mojimi slikanicami, sem takoj vedela na katere imam najlepše spomine.

Rdeča kapica: No, te pravljice je imel oče že poln kufer. Toliko krat mi jo je moral prebrati, da je prišlo že do te točke, da sem znala vsako besedo na pamet, zato si je sproti izmišljeval novih detajlov in podaljševal zgodbo. Moral je oponašati volka, govoriti kot babica in vsakič znova sem mu dopovedovala: "Zadnjič nisi tako naredil. Naredi kot zadnjič.". Imela sem 1000 in eno verzijo Rdeče kapice v svojem otroštvu zaradi tega, ampak zabavala sem se čisto ob vsaki.

Motovilka: Slikanica, ki mi jo je oče kupil, ima prečudovite ilustracije. Ob tej slikanici sem se naučila svojih prvih črk in še danes se spomnim, kako sva skupaj s staršema ob deževnih dnevih v tej slikanici iskali črke, ki jih lahko prepoznam. Tako sem se zamotila ure in ure s tem, da sem iskala črko A, črko B, črko M (začetnica očetovega imena) ter črko S (začetnica maminega). Kljub temu, da sta želela naslov pravljice izkoristiti tudi za to, da pričnem jesti motovilec, ga še danes ne maram. :eyebrows:


Volk in 7 kozličkov: Ker sem imela slednjo pravljico tako rada, mi je oče kupil tudi kaseto s pravljico ter kasetofon, da sem lahko pravljice poslušala, ko ga ni bilo doma. Spomnim se, da mi je kupil nekak "avtobus", ki je vseboval 10 kaset, med njimi tudi Volk in 7 kozličkov. Slikanica je bila precej simpatična, vendar se spomnim, da me je bilo ob poslušanju kasete vedno strah. Ob delu zgodbe, ko se najmlajši kozliček skrije in volk poje njegove brate, je igrala neka creepy glasba, ob kateri me je bilo vedno groza.

Žabji kralj: Poleg Rdeče kapice je to druga slikanica, ki mi jo je oče moral prebirati vsak vikend. Na koncu sem tudi slednjo znala na pamet. Tako, ko sta moja dva prejela obiske in tečni otrok ni dal miru, sta mi rekla naj grem v dnevno sobo, se usedem na kavč ter jim pripovedujem Žabjega kralja. Tako sta imela 10 minut miru. Jaz sem pa bila prepričana, da me vsi iz kuhinje poslušajo s kar se da velikim zanimanjem in sem se potrudila povedati vsako besedo, kakor je bila zapisana v slikanici, čeprav se še danes spomnim, da mi nekatere besedne zveze niso šle ravno v račun in sem jih interpretirala po svoje. :zvizgac:
Čeprav sem pravljico oboževala, me je ponovno branje popolnoma odbilo. Kakšna nehvaležna smrklja je bila tale princesa :thumbdown: . Žabca je želela zafrkniti, prezirala ga je, videla ga je kot ogabnega .. Ko pa se spremeni v princa je cela oh in sploh zaljubljena in se z njim poroči. :thumbdown:

Zlatolaska: Slednje slikanice mi oče k sreči ni rabil prebirati vikend za vikendom, veliko raje sem imela same ilustracije, saj imam doma prekrasen izvod s trdimi platnicami. Ne vem, če se je še komu to dogajalo ob gledanju ilustracij, ampak meni se je hrana vedno zdela ilustrirana odlično. Vedno sem si želela poskusiti hrano iz slikanic, ker mamina mi je delovala veliko manj slastno. No, v Zlatolaski so me mikale tiste medvedje kaše na mizi - ena preslana, druga presladka, tretja pa ravno pravšnja. Čeprav se kot majhna, tudi tiste presladke nisem branila. :)

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 24 nov 2016, 20:43

Meg Rosoff: How I Live Now (Tako živim zdaj)Ocena:
Naloga: Po priporočilu tvojega sorodnika (1 točka)

Knjiga, ki sem jo kupila v Felixu za 1 euro. Vedno se ustavim in pogledam, če imajo kako akcijo in tako kupim tudi dosti knjig, ki jih v nasprotnem primeru ne bi. Tako je ta knjiga stala na polici in pristala v mamini sobi, ki jo je z navdušenjem prebrala. Posodila jo je prijateljici (da poudarim, kako ne maram, ko se posoja moje stvari, ko ne vem, če se bodo vrnile in v kakem stanju bodo :thumbdown: ) in tudi ona je bila navdušena. Obe sta mi zatrjevali, da moram prebrati knjigo, da mi bo všeč. No, ko sem jo končno dobila nazaj (malo zapacano, z eno potrgano stranjo :? ), sem se je lotila brati.

Ni me ravno prepričala. Glede na to, da je namenjena mlajšim bralcem, se mi zdi, da so se določenih tem premalo dotaknili oziroma so jih le omenili in kasneje ni bilo sledu o dodatnem razvoju ali razlagi. Npr. Daisyino bojevanje z anoreksijo, incest med bratrancema, kajenje pri 14ih letih, vožnja avtomobila pri 14ih letih itd. Le omemba in konec. Avtorica bi se lahko tematik veliko bolje dotaknila, da bi vsak mladostnik, ki bi knjigo prebral, razumel tudi posledice določenih dejanj.
Z Daisy se nikakor nisem mogla povezati. Pripovedovala je o njeni ljubezni do Edmonda, a hkrati ni podajala detajlov, da bi se lahko tudi bralec povezal z njeno zgodbo. Storila je par grozovitih stvari med vojno, videla veliko grozot, a hkrati ni poglobila svojih občutkov ob določenih prizorih. Knjigo sem dojemala, kot nekakšno podajanje podatkov, ampak brez čustvene podlage. Zato knjigi dajem 2.5 zvezdici.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 25 nov 2016, 19:46

Rick Riordan: The Titan's Curse (Percy Jackson and the Olympians #3)Ocena:
Naloga: Knjiga o mitu ali legendi (2 točki)

Čeprav sem na začetku s težavo padla notri v to knjigo, mi je na koncu bila všeč. Že od nekdaj mi je všeč vse v povezavi z grško mitologijo in zato so mi knjige o Percyju pri srcu, saj skozi vsako knjigo spoznamo kak nov mit ali legendo. Vedno se pojavijo novi liki oziroma je predstavljena poglobljena zgodba in ozadje določenih likov. V tretjem delu serije sta mi zelo prirasla k srcu lika Artemis in Zoe, Thalia (Zevsova hčer) pa mi je šla na momente pošteno na živce, čeprav imam občutek, da njena zgodba ni bila popolnoma razvita in upam, da bo o njej kaj napisanega še v nadaljevanju serije. Knjige pogosto primerjajo s Harryjem Potterjem. Zame Harryja Potterja zagotovo ne prekašajo in v mojem srcu nimajo enakovrednega mesta, vseeno pa so knjige zabavne, polne pustolovščin in prijetno branje predvsem v teh zimskih in kmalu prazničnih dneh. :thumbup:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 26 nov 2016, 11:38

Lois Lowry: Number the StarsOcena:
Naloga: Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva (3 točke)

Koliko težav sem imela, da sem našla knjigo, ki je izšla na leto mojega rojstva. Najdem 1988, najdem 1990.. Tisto vmesno leto 1989 pa čisto nič, kar bi me zanimalo. Na koncu sem se odločila za Number the Stars, ko sem videla odlično oceno na Goodreadsu in številne nagrade, ki jih je delo prejelo.
Knjiga je namenjena mladim bralcem, osnovnošolcem, zato bom pri oceni to tudi upoštevala.
Menim, da je to ena izmed knjig, ki bi jo moral vsak mlajši osnovnošolec prebrati, da bi bolje razumel dogajanje med 2. svetovno vojno. Nekih strašnih, grozljivih prizorov vojne v knjigi ni, zato je res primerna za mlajšo populacijo. Še vedno je v knjigi polno strahu, poguma in žrtvovanja za boljši jutri. Spoznamo neverjetno prijateljstvo med desetletno dansko deklico in Ellen, ki prihaja iz židovske družine. Bolj kot sama zgodba, me je zadel v srce avtoričin zapis ob koncu knjige, saj kljub temu, da so liki v knjigi le fikcija, je večina dogodkov v knjigi resničnih. Avtorica je preko starih časopisnih člankov in pripovedi prijateljice, ki je živela v ulici, ki je glavni kraj dogajanja v knjigi, zapisala navdihujočo zgodbo, ki jo zaključi tudi z resničnim odlomkom pisma mladeniča, ki je pisal svoji materi dan preden so ga nacisti ubili sredi mestnega trga. Priporočam. <3

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 30 nov 2016, 13:21

Jenny Han: The Summer I Turned Pretty (Summer 1#)Ocena:
Naloga: Knjiga, ki vebuje ljubezenski trikotnik (1 točka)

Knjigo sem prebrala v enem dnevu. :thumbup: Ko prebiram trilerje, drame, klasike eno za drugo, mi prav paše narediti pavzo in prebrati kaj lahkotnega. Čeprav bi tole knjigo raje prebrala v poletnem času (pravšnja knjiga za na plažo), mi je prišla prav tudi v teh mrzlih dneh.
Z Belly sem se lahko takoj povezala, saj sem tudi jaz, kakor ona, bila v otroštvu vedno edino dekle v družbi fantov. Včasih mi je šla pošteno na živce, saj je neprestano stokala, ampak nato sem se opomnila, da ima v knjigi le 15 let.
Jeremiah je prikupen, vedno nasmejan fant, ki je zatreskan v Belly. Seveda ga ima ona rada, ampak že od malega goji čustva do njegovega starejšega brata Conrada. Čeprav imam občutek, da bo na koncu serije Belly pristala s Conradom, pričakujem, da bo vmes bilo tudi nekaj z Jeremiah. Se veselim prihodnjega leta in novega bralnega izziva, saj bom nadaljevanje serije zagotovo uvrstila v enega izmed bralnih izzivov.
Morje, hiša na plaži, 2 fanta in dekle. Seveda sem se navezala tudi na obe mami v knjigi, kjer se ena bojuje z boleznijo, ki vpliva na razpoloženje vseh likov in je velik del zgodbe ter njenih razpletov. Knjigi dajem 4.5 zvezdice. :thumbup:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 30 nov 2016, 13:41

George Orwell: Animal Farm (Živalska farma)Ocena:
Naloga: Knjiga, v kateri je v glavni vlogi žival (3 točke)

Knjigo sem prebrala v angleškem jeziku, zato "prevedenih" imen v knjigi žal ne poznam. Videla sem par opisov na forumu, kjer se je omenjal "Debelinko" in sklepam, da je to glavni pujs? :thumbup:

Na prvi pogled knjiga deluje kot nekakšna pripoved za otroke. Živali, ki se postavijo zase in izrinejo človeka iz lastne farme ter same poskrbijo zase in pridelovanje hrane. Če bi prebirala tole knjigo v osnovni šoli, bi jo najverjetneje videla kot tako. Zavedam pa se, da je Orwellovo delo vse prej kot pripovedka, temveč z živalskimi liki predstavljena ruska revolucija, kjer so se kmetje in delavci uprli takratnim delavskim razmeram. Zato sem se med branjem bolj osredotočila na skrite simbole ter metafore, čeprav je bila tudi zgodba sama po sebi (brez iskanja simbolov) zanimiva.

Konec je bil fenomenalen. Citat, s katerim avtor zaključi delo, je sedaj eden mojih najljubših:
"The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again: but already it was impossible to say which was which.". :vso_cast:

Orwell je še enkrat prikazal njegov fenomenalni način pisanja. Čeprav je delo prikaz komunizma, sem knjigo dojemala tudi kot odraz delovanja naše družbe na splošno.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 31 dec 2016, 17:04

Nawal El-Saadawi: Woman at Point ZeroOcena:
Naloga: Knjiga, ki ima v naslovu številko (2 točki)

Kljub temu, da sem želela dokončati izziv v mesecu decembru, mi tudi letos ni uspelo. :thumbdown: Prebrala sem še nekaj knjig, ki jih lahko uvrstim pod določene naloge. Če bi le sistematično brala po vrsti, bi morda zapolnila 4 stolpce, tako sem jih le 3. :cry:

V knjigi spoznamo žensko po imenu Firdaus, ki je obtožena umora zvodnika in v svoji celici čaka na usmrtitev. Zadnjega dne svojega življenja razkrije svojo življenjsko zgodbo - od zgodnjega otroštva v majhni vasici v Egiptu do okoliščin, ki so jo pripeljale do tega, da je postala prostitutka. Knjiga je izjemno ganljiva in konkreten prikaz življenja številnih žensk, ki odraščajo v muslimanskem okolju. Dogovorjene poroke, neenakovrednost žensk, psihično, telesno ter spolno nasilje v ožjem družinskem krogu ..
Stil pisanja je fenomenalen. Nekako me spominja na Enajst minut (Paulo Coelho) in Tisoč veličastnih sonc (Khaled Hosseini).

Čeprav Firdaus pripoveduje svojo zgodbo, Firdaus nisem dojemala kot glavni lik. Knjiga je bila veliko, veliko več kakor le njena zgodba. Govori o ženski neenakopravnosti, kjer so ženske ničvredne, zavržene, ujete med štirimi stenami lastnega doma. Govori o moči, ki v rokah napačnih ljudi, sproži številna grozovita dejanja. Govori o upih za boljšo prihodnost, ki jo nekatere ženske nikdar ne bodo doživele.

“Yet not for a single moment did I have any doubts about my own integrity and honour as a woman. I knew that my profession had been invented by men, and that men were in control of both our worlds, the one on earth, and the one in heaven. That men force women to sell their bodies at a price, and that the lowest paid body is that of a wife. All women are prostitutes of one kind or another.”

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 31 dec 2016, 17:21

Damijana Žišt: Zakaj sta umrla ta dva otrokaOcena:
Naloga: Knjiga, ki jo je napisal slovenski avtor (3 točke)

Morda se spominjate tistega groznega umora bratca in sestrice v Sežani. Knjigo o tem primeru sem slučajno našla doma na polici. Niti vedela nisem, da jo imam. Ker je to ena redkih knjig, ki jih imam doma, da je avtorica slovenka, sem se je lotila brati.

V knjigi ne izvemo nič novega, kar nismo že slišali v medijih, saj se je o tem primeru takrat veliko govorilo. Obtožena umora je bila mati dveh otrok, ki naj bi ju zadavila v spanju. Deklica je imela šele 2 leti in nekaj mesecev, deček pa 4 leta in nekaj mesecev.
Tragedija je neopisljiva. Vse moje misli gredo k očetu, ki je ostal brez svojih dveh otrok in celotni družini, ki bo do konca življenja živela z izgubo.

Avtorica, takratna partnerica odvetnika očeta otrok, v knjigi opisuje dogodke tiste noči ter vse pravne postopke vse do pričetka sojenja materi. Čeprav je v knjigi zapisano, da ves dobiček od prodaje, avtorica poklanja v humanitarne namene, me ta knjiga še vedno ne prepriča. "Prodaja" zgodbe ob taki tragediji, se mi ne zdi smiselna. Sploh pa z izdajo niso počakali niti do konca sojenja, ampak so knjigo izdali, ko je bila zgodba še "sveža". Zato imam kar nekaj negativnih občutkov glede te knjige.
Edino dobro plat te knjige vidim v tem, da se opozori na pomanjkljivosti v delovanju naše države, predvsem v delovanju centrov za socialno delo, ki bi morali poskrbeti za primerno in varno okolje otrok. Kljub očetovemu opozarjanju, da mati otrok ni bila sposobna za skrbništvo, so njegove prošnje naletele na gluha ušesa. :cry:


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov

cron