Bralni izziv 2016 - Ancika

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 31 dec 2016, 17:33

Haruki Murakami: Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of PilgrimageOcena:
Naloga: Knjiga, ki jo je napisal moški (1 točka)

Murakamijeve knjige vedno z navdušenjem preberem. <3 Nekaj čarobnega je vedno v njih in njegov stil pisanja nikoli ne razočara. :thumbup:

V zgodbi spremljamo Tsukuruja, moškega blizu štiridesetih let, ki živi v Tokiu. Njegovi dnevi so večinoma enaki - delo in dom. Kmalu spozna tudi simpatično žensko, v kateri najde prijetno sogovornico za kramljanje po delovnem dnevu. Preko njunih pogovorov spoznamo, da Tsukurujevo življenje ni bilo vedno tako brezbarvno. Imel je štiri dobre prijatelje, ki so mu v življenje prinašali veliko mero zadovoljstva. Z njimi se je počutil živega. Verjel je, da bo njihovo prijateljstvo trajalo do konca življenja. Nekega dne, ko je bil Tsukuru študent na fakulteti v Tokiu, pa se mu življenje postavi na glavo. Prijatelji mu obrnejo hrbet in mu sporočijo, da ga nikdar več ne želijo slišati ali videti. Po tolikih letih, s pomočjo novo prijateljice, Tsukuru zbere pogum in prične z reševanjem dolgoletne uganke - zakaj so ga prijatelji pred leti zapustili.

Ob branju sem neskončno uživala. Strani sem kar obračala in komaj čakala, da naslednjega dne spet pričnem z branjem. Hitro sem listala, goltala strani in nestrpno pričakovala Tsukurujev obisk vsakega bivšega prijatelja in zanimanjem prebirala zgodbe vsakega posameznika.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2016 - Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 31 dec 2016, 17:45

Ransom Riggs: Miss Peregrine's Home for Peculiar ChildrenOcena:
Naloga: Izšla leta 2016 (3 točke)

Čeprav mi knjiga ne koristi, da bi zaključila kak stolpec za bralni izziv, sem se vseeno odločila zapisati par besed o prebranem. Knjigo sem si že dalj časa želela. Nisem je želela brati v elektronski verziji, saj sem jo želela fizično imeti, da listam med vsemi tistimi fantastičnimi fotografijami v knjigi. Ko je letos knjiga izšla tudi pri nas, sem takoj zgrabila priložnost in jo kupila. :thumbup:

Knjiga je precej znana, samo na Goodreads-u ima več kot pol milijona ocen, zato ne bom izgubljala besed pri samem opisu zgodbe. Čeprav mi več ne sedejo pretirano pustolovske zgodbe, ki so namenjene mlajšim odraslim ter mladostnikom, sem na nek način, še vedno uživala v branju, saj je knjiga nekaj povsem novega. Sveta, predstavljenega v zgodbi, ne morem primerjati z ničemer drugim kar sem bilo kdaj prebrala. Fotografije so bile fenomenalne in verjetno knjiga name ne bi imela takega učinka, če slednjih v njej ne bi bilo.

Malce sem bila razočarana le nad koncem in samim razpletom, ker sem skozi branje neprestano pričakovala kaj podobnega in sem si želela kaj drugačnega, saj se celotna knjiga tako močno razlikuje od ostalih, da nisem potrebovala tistega klišejskega konca "ok, vse je šlo v maloro, preberi naslednjo knjigo, da vidiš kaj sledi".
Vseeno knjigi dajem 4 zvezdice za izvirnost. :thumbup:


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov