Bralni izziv 2016 - Matty

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 02 mar 2016, 15:31

KNJIGA, KI JO JE NAPISALA ŽENSKA
Naslov: In Order to Live: A North Korean Girl's Journey to Freedom
Avtor: Yeonmi Park, Maryanne Vollers
Ocena:
Prebrano:6.2.2016
Goodreads

Mnenje:
Gre za avtobiografijo dekleta, ki je pobegnilo iz Severne Koreje in se znašlo v rokah Kitajske trgovine z ljudmi. Zgodba se začne z njenim otroštvom v enem izmed najbolj težavnih obdobij Severne Koreje po padcu Sovjetskega bloka. Odraščanje v okolju, ki je zaposleno z golim preživetjem, lakoto, represijo in pomanjkanjem se kaže tudi v pomanjkanju znanja, kar Yeonmi venomer poudarja. Če nimaš stika z drugačnimi idejami in mnenji, ne moreš razviti učinkovitega kritičnega razmišljanja. Vendar je imela njena družina to prednost, da je živela na meji s Kitajsko, kjer se življenjski standard venomer dvigujejo, kar so ljudje lahko opazili – elektrika celo noč, vonj hrane, obleka, in skrite/nevarne zgodbe o tem kako izgleda življenje na drugi strani.

Ko je njeno družino doletel niz nesreč, jim ni preostalo drugega kot da se odpravijo čez mejo – ilegalno seveda. Severna Koreja vse prebežnike strogo kaznuje z leti prisilnega dela v njihovih zaporih. Kitajska pa tiste, ki jih ulovi, vrača nazaj v izvorno državo in jim ne dovoli, da zaprosijo za azil v Južni Koreji. Zato morajo prebežniki najti pot v sosednje države – Mongolijo, Tajsko, Vietnam, kjer lahko zaprosijo za azil ali vsaj sprožijo postopke. Ker pa se je svet spremenil, pogosto nimajo pojma kako se znajti v drugi državi in končajo v rokah kriminalnih združb. Nepoznavanje jezika jih še dodatno omejuje, pa tudi spoznanje, da sploh imajo kakršnekoli pravice in da jim države ne morejo ukazovati kaj lahko mislijo in kaj ne. Kljub temu najdejo pot v prostost s pomočjo različnih humanitarnih skupin, ki morajo obratovati v popolni tajnosti, saj Kitajska uradno ne more priznati, da ne podpira Severne Koreje.

Vsekakor zanimivo branje, ki pa ima kar nekaj problemov v zgodbi – časovno neskladje, detajli, ki se spreminjajo iz poglavja v poglavje. Vsekakor je najbolj problematičen del zgodbe, ko je Yeonmi v rokah Kitajskih kriminalcev in jim pomaga preprodajati svoje rojakinje. Prav tako je nemogoče, da se je kot podhranjeno, krhko dekle uspela ubraniti številnih posilstev. Verjetno je to obdobje njenega življenja preveč grozno, da bi ga opisovala do potankosti, ali pa nezavedno vključuje tudi zgodbe drugih deklet, vendar to ne zanika dejstva, da se te stvari dogajajo. Ne vem, koliko vpliva na zgodbo je imela so-avtorica, vendar je prav ta del zgodbe najbolj problematičen. Mogoče pa so pripoved strnili in se je ob ponovnem pregledu kar nekaj napak pretihotapilo v končno verzijo. Ne vem.

Verjetno se bo treba obrniti na intervjuje in druge članke, ki jih je tekom svojega aktivizma zapisala Yeonmi. Knjigo priporočam vsem, ki jih zanimajo tematike o Severni Koreji in človekovih pravicah.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 24 apr 2016, 22:42

V NASLOVU BARVA
Naslov: The Red Chamber
Avtor: Pauline A. Chen
Ocena:
Prebrano:12.3.2016
Goodreads

Mnenje:
Knjiga je interpretacija klasične kitajske zgodbe, le da se namesto na 1000 straneh in s 400 osebami, odvije v zmanjšanem obsegu in v bolj intimnem okolju ene aristokratske družine. Vsekakor vsebuje dovolj materiala iz klasika, da lahko bralec dobi idejo o masivnosti in kompleksnosti te zgodbe, hkrati pa je dovolj skoncentrirana, da nas posrka vase in si osebe lažje zapomnimo in z njimi sočustvujemo. Kljub temu je indeks oseb na začetku knjige zelo dobrodošel v prvih poglavjih, dokler ne začneš razlikovati podobnih imen in jih trdno povežeš s pravo osebo. Potem se knjiga bere zelo hitro glede na njeno dolžino.

Dogajanje je postavljeno v turbulentno obdobje dinastije Qing (zadnje, mongolske dinastije), ko je prišlo do menjave oblasti. Tekmovanje princev za prestol posrka vase tudi nič hudega slutečo družino Jia. A politika ni glavna tema te zgodbe ampak intimni pogled v življenje žensk v notranji palači. Babica Jia nadzoruje življenje svojih vnukinj, snah, in služinčadi, pri tem pa se ne ozira na njihova čustva in potrebe. Pravzaprav izkorišča svoj položaj najstarejšega družinskega člana, da si nagrabi veliko premoženjskih koristi, hkrati pa s sokolskim pogledom kritizira vsako najmanjšo napako. Ko družina doživi hude čase, najprej poskrbi za svoje preživetje. Pravzaprav je grozen lik, ki pa najde način, da preživi.

Xinfeng, zavržena žena vnuka babice Jia, vodi celotno posestvo in skrbi, da družina s svojim ekstravagantnim življenjskim stilom ne zabrede v finančne težave. Pravzaprav opravlja delo svojega nekompetentnega in sebičnega moža, ki raje zapravlja denar za pijačo in igre na srečo. A četudi je suženj v tej družini in je vsaka napaka služinčadi položena na njena pleča, se ne pritožuje temveč si prizadeva nadzorovati situacijo. Njen boj za oblast v družini je gol nagon po preživetju, saj kot žena brez sina nima socialnega statusa. Ko si njen mož za ženo vzame njeno služkinjo in prijateljico, jo oropa še zadnje osebe, ki je bila na njeni strani. Xinfeng je tedaj na razpotju – lahko ohrani prijateljstvo in preda svoj socialni status svoji nekdanji služabnici, ali pa se odpove prijateljstvu in v stilu babice Jia solidira svojo oblast ter se z manjšimi dejanji maščuje ljudem, ki so jo izdali. Nazadnje najde Xinfeng srednjo pot – z ljubezenskim razmerjem z moškim, ki ga družina Jia prezira, se maščuje možu, nato pa se v kriznem obdobju izkaže kot odlična skrbnica in prijateljica. Na začetku zgodbe deluje zelo robotsko, a se izkaže za eno izmed najbolj zanimivih oseb zgodbe.

Moški liki so večinoma predstavljeni kot nekompetentni, ali pa preveč vzvišeni. Vsekakor mi nobeden izmed njih ni bil pretirano všeč, zato mi del knjige, ki je napisan iz njihovega zornega kota ni bil tako všeč kot pogled žensk. Vsekakor pa je zgodba dovolj kompleksna, da pomanjkljivosti ne odvračajo od branja. Vsekakor pa je razvidno, da je avtorica izrezala dele zgodbe, saj posamezni deli niso neopazno spojeni med sabo. Vsekakor je zgodba dober nadomestek kompleksnega klasika za tiste, ki trenutno nimamo časa za ogromne knjige.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 24 apr 2016, 22:47

PREBRALA V ENEM DNEVU
Naslov: Fire Touched (Mercy Thompson #9)
Avtor: Patricia Briggs
Ocena:
Prebrano:22.3.2016
Goodreads

Mnenje:
Nova knjiga v seriji nadaljuje zgodbo, hkrati pa vleče niti iz vzporednih serij v tem univerzumu. Mercy in njen mož Adam se tako soočita z vilinci, ki so se v prejšnjih delih nasilno ločili od preostale družbe. Vilinci imajo velik problem, saj se je med njihovo populacijo vnel boj za oblast, ki grozi, da bo uničil prisilno izolacijo ter kaos prenesel v preostali del sveta. Mercy in Adam se znajdeta med različnimi frakcijami ter si poskušata izboriti ugodnosti s svojimi zavezniki. Pri tem jima gredo na roko usluge, ki sta jih pridobila v prejšnjih knjigah, ter njuna pripravljenost boriti se za pravice ljudi, tako prebivalcev kraja, volkodlakov, kot ostalih nadnaravnih bitij. Če pri tem pomagata fantu, ki ga je vilinski pojav imenovan Underhill ujel pred stoletji, toliko bolje.

Ta knjiga mi je všeč, ker Mercy končno začnejo sprejemati ostali člani krdela volkodlakov. (That took a long time.) Dokaže se kot dobri vodja, kadar Adam pač ne more biti glavni zaradi različnih razlogov, poleg tega pa ima svojo avtoriteto in sposobnosti, ki se v tej knjigi dobro izkažejo. Adam in Mercy sta si popolnoma enakovredna in končno se to jasno pokaže. Mercy je prav tako bolj samozavestna kot prej in vse kar sta šla skozi kot par v prejšnjih knjigah ju je le bolj povezalo. Nekako sta se umirila, našla nek center in to se pozna v tonu knjige. Kljub temu pa si želim, da bi se celotna zgodba premikala nekoliko hitreje saj vsaka knjiga le nakazuje na širšo sliko. Želim si izvedeti več o drugih članih krdela – v prvih delih serije so bili ti mnogo bolj pomembni kot tukaj, ali pa se mi tako le dozdeva. No, upam, da bo pisateljica nadaljevala zgodbo na zanimiv način. Vsekakor sme bila navdušena, da je tukaj vključila dve osebi iz kratke zgodbe, ki sem jo lansko leto z zanimanjem prebrala. :D Še več takšnih povezav si želim.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 24 apr 2016, 22:49

IZŠLA V LETU ROJSTVA
Naslov: The Bourne Supremacy
Avtor: Robert Ludlum
Ocena:
Prebrano: 23.4.2016
Goodreads

Mnenje:
Ta knjiga je popolnoma drugačna od filma, saj se dogaja v Aziji, natančneje v Hong Kongu in Kitajski v poznih 80ih letih. Bourna potrebujejo, da ulovi človeka, ki je prevzel njegovo ime in sedaj ubija za visokega kitajskega funkcionarja. A Bourne ne zaupa nikomur v vladnih agencijah in potreben je drug način, d aga motivirajo. Zato ugrabijo Bournovo ženo Marie in ga prepričajo s spretno manipulacijo, da za tem stoji mafija. Bournova žena sama kaj kmalu ugotovi, da je ne drži mafija, ampak ameriška agencija in ženska je strašansko razjarjena, da so njenega moža, ki še vedno okreva po izgubi spomina, spet vpletli v nečedne in nevarne posle. Seveda uporabi znanje, ki ji ga je Bourne priučil, ko sta bila na begu v Evropi (v prvi knjigi) in se jim izmuzne. To pa poruši celoten scenarij in kaj kmalu agencija in diplomati le še gasijo požare. So pa tudi v tekmi s časom, saj se bo Bourne javil in zahteval svojo ženo.

A Bourne ni mož, s katerim lahko manipuliraš in dokaj hitro sam ugotovi, da je s scenarijem ženine ugrabitve nekaj hudo narobe. Uporabi vse trike, ki se jih je naučil kot hladnokrven in maščevalen Delta, da pride zadevi do dna, hkrati pa ulovi morilca, ki uporablja njegov alias. Vendar vrnitev v temačni svet plačancev in agentov ni lahek zalogaj za človeka, ki ima še kar nekaj lukenj v spominu. Skozi knjigo se v njem za prevlado borita dve osebnosti – hladnokrvni in neverjetno prilagodljivi agent ter topel, akademski mož. Da pa bo preživel mnogo večjo zaroto v katero so ga vpletli drugi agenti se mora odpovedati svoji civilni osebnosti ter se popolnoma preleviti v agenta Delta. Pri tem so mu v pomoč stari kontakti in skozi knjigo odkrijemo marsikaj o njem, česar prej nismo vedeli. Vsekakor je knjiga polna napetih trenutkov in preobratov, me pa zelo veseli, da se njegova žena izkaže za dobro nasprotnico državnim agencijam.

Škoda je le, da so knjige popolnoma drugačne od filmov, vendar me to ni preveč motilo. Hudič je le, da so mi filmi tako živo v spominu. Matt Damon – upam da bo nov film enako dober kot prejšnji.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 24 apr 2016, 23:11

NAJLJUBŠE PRAVLJICE
Naslov: Pravljice
Avtor: Jacob in Wilhelm Grimm
Ocena:
Prebrano:13.4.2016

Zlata Ptica
Klasična zgodba, ki vsebuje tri brate in dolgo popotovanje. Zlata ptica ukrade jabolko iz vrta in kralj postavi kot stražo tri brate, vsak večer drugega. Mlajšemu uspe videti ptico in dobiti pero, kralj pa si ptico zaželi. Tako se bratje drug za drugim podajo na pot. Lisjak jim želi pomagati, ponovno ga posluša le mlajši brat in se izogne pasti v gostišču ter nadaljuje pot. Lisjak mu pomaga znova in znova, brat pa vedno v zadnjem trenutku naredi nekaj, kar ne bi smel – ukrasti zlato kletko, lepo sedlo, dovoliti princesi, da se poslovi od družine etc. S pomočjo lisjaka nazadnje le uspe uiti kralju s princeso, konjem in zlato kletko z zlato ptico. Potem pa dovoli bratoma, da ga okradeta. Lisjak mu pomaga še zadnjič, najmlajši brat pa ga mora nato ubiti ter s tem izniči urok ter lisjaka spremeniti v princa.

Izplesani čeveljci
Ta zgodba mi je zanimiva, ker 12 princes namenoma povzroči smrt stražarjev, ki morajo ugotoviti, kako jim je uspelo uničiti čeveljce ponoči, ko pa so vendar v svoji sobi in ni slišati glasbe. Pravljice so običajno tako grozljivo okrutne; Disney nima pojma koliko umorov, suženjstva in pohabljenj je v tradicionalnih pravljicah. Res pa je, da junaki uspejo in to sporočilo, da lahko z dobrimi dejanji in s pomočjo drugih premagaš še tako mogočne nasprotnike, je kar je najbolj pomembno.
No, te princese prelisiči starejši vojak, ki s pomočjo stare ženice ugotovi kam dekleta gredo ponoči. Le najmlajša princesa sluti, da je nekaj narobe, ko jim vojak sledi pod nevidnim ogrinjalom, a jo sestre utišajo. Ko se naužijejo plesa s čarobnimi princi, se vrnejo nazaj v sobo in čakajo, da bo tudi temu vojaku spodletelo. A ta razkrije kam gredo in si prisluži roko ene izmed njih – odloči se za najstarejšo. Če bi bilo po moje, ne bi hotel nobene izmed njih.

Gosja pastirica
Uh, živali potegnejo ta kratko v pravljicah – tukaj si zvesti konj princese prisluži smrt že skoraj na začetku. Služabnica, ki spremlja princeso na dvor njenega zaročenca, se odloči, da bo prevzela vlogo princese ter z grožnjami prisili presenečeno princeso, da dobi službo gosje pastirice. A glava konja vsako jutro ogovori princeso na poti na jaso, ter vzbudi pozornost druge služinčadi ter naposled kralja. Vsekakor je vmes kar nekaj magije in presenetljivih preobratov, a vendar je zgodba zanimiva saj se mora princesa bolj ali manj znajti in rešiti sama. Kralj odkrije resnico in da princesi možnost, da kaznuje služabnico in se poroči s princem. Princ je navdušen, ker je nova nevesta še toliko lepša od prve, mene pa je vedno zanimalo zakaj niso prej preverili kdo je kdo.

Motovilka
Klasik z dolgimi lasmi, ki služijo namesto lestve. Fascinantna ideja, če pomisliš koliko gibanja bi taka količina las sploh dovolila. No, vsekakor je verjetno, da stolp ni pretirano visok v originalni verziji, torej je tudi plezanja manj, pa vendar. Pravljica vsebuje maščevalno čarovnico, ki se nekoliko pretirano odzove na Motovilčinega snubca; a glede na to, da dekle rodi otroka po izgnanstvu, je verjetno čarovnica slutila, da to snubljenje le ni bilo tako nedolžno. No, Motovilka ima srečen konec, saj ji uspe s svojimi solzami povrniti vid princa, ki ga je čarovnica princu odvzela s padcem v trnje pod stolpom.

Krojaček junaček
No ta zgodba pa je smešna, ker ljudje krojačka vedno narobe razumejo (7 na en mah – ne 7 ljudi, ampak 7 muh), ta pa izkoristi njihovo naivnost, da s premetenimi potezami prelisiči mnogo močnejše nasprotnike; v tej zgodbi predvsem velikane. Teh premaga kar nekaj in na zelo smešne načine. Le to, da postane kralj je malce neverjetno, še posebej na to, da ga princesa sploh ne mara. Veliko družinske harmonije tam ni moglo biti.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 24 apr 2016, 23:15

LGBT VSEBINA
Naslov: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Avtor: Benjamin Alire Sáenz
Ocena:
Prebrano: 18.4.2016
Goodreads

Mnenje:
Res lepa knjiga o nenavadnem prijateljstvu med dvema fantoma, ki se postopoma razvije v nekaj več. Zgodba nakazuje, da se med njima razvija to razmerje, vendar je poudarek na prijateljstvu, kar mi je bilo izjemno všeč. Tudi napisana je knjiga na zelo lep način, da se bere izjemno hitro. Res sem knjigo kar požrla in brala bi še več o teh dveh junakih.

Ari je eden izmed tihih in jeznih mladeničev, ki jih vidimo kar nekaj v najstniškem obdobju. Dante je bolj umetniški tip človeka, ki ima veliko povedati, zato je dober kontrast z Arijem. Oba imata rada literaturo in plavanje – to ju združuje poleg njunih migrantskih korenin. Starši in stari starši so Američani mehiških korenin. Ari s tem nima nekega problema, vendar se Dante venomer vprašuje kam spada, ali je dovolj mehiški in kaj pomeni biti Američan. Pravzaprav oba fanta poznata samo jezik in kulinariko.

Ari se spopada s problemi v družini – oče, ki je veteran Vietnamske vojne, ter brat, ki je v zaporu zaradi umora, a o kom nihče ne govori. To ga zelo bremeni, vendar se skozi zgodbo in s pomočjo Danteja tudi sam bolj odpre družini in komunikacija steče, še posebej po prometni nesreči. Dante pa se spopada s svojo spolno usmerjenostjo, saj jo ugotovi mnogo hitreje kot Ari. Zelo ga skrbi kaj si bo mislil oče s katerim je zelo blizu, mogoče celo preveč blizu, da bi videl kako zelo ga ima oče rad takega kot je.

Knjigo priporočam, ker vas bo njuna vez in način kako se skozi prijateljstvo spremenita v boljša človeka. Res je izjemno lepa knjiga. :D
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 18 dec 2016, 18:42

STROKOVNO PODROČJE
Naslov: Globalized Islam
Avtor: Olivier Roy
Ocena:
Prebrano: 18.4.2016
Goodreads

Mnenje:
Knjiga govori o re-islamizaciji mlajših populacij migrantov v zahodnem svetu, kot tudi vsesplošnemu zasuku k strogemu islamu v islamskih državah samih. Gre za zanimivo oceno situacije, ki se nanaša predvsem na francosko govoreče področje sveta (Maroko, Alžirija, Tunizija), vendar analizira globalne trende. Avtor skuša odgovoriti na vprašanje, zakaj je do tega pojava sploh prišlo, pri tem pa ugotavlja, da je modernizacija sveta, tako v tehnološkem kot tudi kulturnem smislu, eden izmed vodilnih elementov te nenavadne vrnitve k religiji. Gre seveda za povezovalni element religije, ki je pri islamu še posebej poudarjen – gre za nekakšno globalno skupnost (ummo) vseh muslimanov. Seveda pa je različne ljudi najlažje povezovati, če se svete tekste bere čim bolj dobesedno, saj odpadejo različne interpretacije in spori, ki so danes prisotni med muslimani.

Pri tem je seveda govora o fundamentalizmu in posledično terorizmu, ki sta danes tako simptomatična v islamskem svetu. Dihotomija mi, muslimani, in drugi, neverniki, je močan povezovalen element, vendar v ekstremu privede do sovraštva drugačnih. Zato toliko kričanja s strani muslimanov o krivicah zahoda, pri tem pa se zamolčijo številni lastni problemi.

Pomemben element vračanja k islamu so namreč tudi neuspele demokracije v teh državah, ter propadel eksperiment pan-arabizma. Te neuspehe si ne pojasnjujejo kot posledico klientelizma in tribalizma, diktatorskih režimov in globoke zgodovinske razklanosti, ampak demokracijo vidijo kot nekaj tujega, vsiljenega s strani zahoda, ki je pokončal Otomansko cesarstvo in zadnji kalifat. Demokracija je zanje politični sitem, ki ni skladen z islamom. Zato pozivi k vrnitvi v zlato dobo islama v času Mohameda in njegovih sopotnikov, ki so krvavo osvajali Bližnji Vzhod, pri tem pa poklali ali podredili vse, kar je bilo drugače mislečega. Nič čudnega torej, da se širi terorizem, pri tem pa so mu v veliko pomoč moderne tehnologije množičnega komuniciranja. Vsak kljukec se lahko razglasi za imama in razlaga religijo, pri tem pa mu je v pomoč, če naredi še hitri e-študij iz islamske religije na eni izmed šrevilnih religijskih šolah, ki kakor gobe po dežju rastejo v Evropi in na Bližnjem Vzhodu. Na internetu je guru lahko pač skoraj vsak.

Vse skupaj pa zaokroži še prepričanje številnih muslimanov, da jim bo v islamističnih državah, kjer vladata šarija in verski voditelji, mnogo bolje, saj bodo živeli v skladu z božjimi zapovedmi. Zato se v Evropi spopadamo z gibanji, ki želijo vpeljati paralelni pravni sitem, kjer se muslimanom sodi po pravilih šarije, pri tem pa se gladko potepta pravice žensk in otrok, da o pravicah istospolnih in nevernikih sploh ne začenjamo. V tretjih generacijah priseljencev na zahodu, kjer se visoka religioznost kaže kot odgovor na krizo identitete, avtor pričakuje nek nov odgovor na izzive naraščajoče religioznosti in globalizacije sveta. Prihaja namreč do oblikovanja nove identitete, ki je osredotočena na religijsko pripadnost in ne na narodno pripadnost. Kolikor je le-ta skladna s principi demokratičnosti in sekularnosti pa je veliko vprašanje.

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 18 dec 2016, 18:59

PEVEC V GLAVNI VLOGI
Naslov: Lick (Stage Dive #1 )
Avtor: Kylie Scott
Ocena:
Prebrano:6.4.2016
Goodreads

Mnenje:
Knjiga me je prijetno presenetila, saj sem običajno dokaj kritičen bralec romanc, tukaj pa me romantični zapleti, nesporazumi in podobno niso motili. Tudi sam bend in njegovo nekoliko divje življenje, me niso ravno pretirano odbijali, saj so se osebe izkazale za precej zanimive in raznolike. Pač, mladi rokerji, z vsem kar spada zraven slave – alkohol, dekleta, in številni osebni problemi, ki se jih rešuje na najrazličnejše načine. Vsekakor so eni člani benda bolj prizemljeni kot drugi, in to je dobra popotnica za serijo.

Čeprav David in Eve začneta svojo romanco na nekonvencionalen način – Las Vegas, anyone? – sta potem skupaj tako čudovita, da me sploh ni motilo kako neverjeten scenarij nam je avtorica prodala. LOL Pravzaprav Eve reargira na nov tatu, moža in nenadno slavo dokaj razumno, glede na to, da se večera sploh ne spomni. Dekle se tudi ne ustraši postaviti svojih pravil in vztrajati pri njih. I loved it. Nobene histerije in over-the-top drame, ampak razumni odzivi na nenavadno situacijo. :D

Tudi nad Davidom se nimam veliko pritožiti, saj je eden izmed bolj kompleksnih junakov, ki pa je vseeno 'good guy' in mi ga ni bilo treba sovražiti ali ob njegovih izjavah zavijati z očmi. Bravo. Še več podobnih junakov.

Pravzaprav bi rada videla filmsko verzijo te štorije, ki bi nas naučila nekaj več kot npr. Twilight ali pa 50 Shades of Grey.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 18 dec 2016, 19:13

KNJIGA O MITU
Naslov: The Sword of Summer
Avtor: Rick Riordan
Ocena:
Prebrano: 21.3.2016
Goodreads

Mnenje:
Ta knjiga me žal ni navdušila. Mogoče je formula, ki jo pisatelj uporablja, preveč očitna, ko sem prebrala že dve njegovi seriji, ali pa me niso prepričali junaki v tej seriji. Nekaj gre narobe in nordijska mitologija, ki je presneto kompleksna in tudi zabavna, me ni prepričala. Mogoče sem imela ves čas občutek, da se avtor dela norca iz nordijskih mitov, kar ni bilo čutiti v knjigah, kjer je uporabil grške in rimske bogove. Najverjetneje me je zmotilo, da so bili bogovi postavljeni v isto literarno vesolje kot prejšnje serije in se mi je zazdelo, da je paralelnih bogov v ZDA nekoliko preveč za to območje in prebivalstvo – oboji imajo namreč magični vpliv na navadne ljudi.

Tudi sama povezava nekaterih likov z nordijskimi bogovi ni bila prepričljiva – le kako imamo med Valkirami muslimanko in azijske like? Res, da so vikingi pluli po svetu, ampak to pa že presega meje moje domišljije, saj to ni bilo najbolje razloženo in omejeno z kakšnimi zakoni kot je bilo to storjeno za kamp polbogov. Bilo je enostavno preveč vsega – preveč sovražnikov, preveč bogov, preveč mitoloških mitov in preveč zapletov… in premalo reda. Poleg tega se ti najstniki znajdejo v nemogočih razmerah in nekako, z veliko sarkazma in sreče, prebrodejo najhujše. Dokler se stvari spet ne zapletejo na koncu in se nadaljujejo v naslednji knjigi… kot Percy Jackson.

I'm sorry, ampak se mi zdi, da sem napačna skupina bralcev knjige, ki bodo nedvomno zabavala najstnike po vsem svetu.

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2016 - Matty

PrispevekNapisal/-a matty » 18 dec 2016, 19:46

GLAVNI JUNAK NI BELEC
Naslov: Kindred
Avtor: Octavia E. Butler
Ocena:
Prebrano: 31.5.2016
Goodreads

Mnenje:
Wow, knjiga je polna presenečenj. Gre za zgodbo, ki vsebuje tako time-travel (potovanje v preteklost), izpovedno pripoved o suženjstvu, ter komentar o spremembah v družbi med sedanjim časom (leta 1976) in preteklostjo, kar se tiče rase v Ameriki. Knjiga je bila napisana v obdobju velikih družbenih premikov in je še danes izjemno priljubljen del črnske literature. Avtorica sama je ena izmed vplivnejših črnskih pisateljic znanstvene fantastike, in sodeč po tej knjigi, je z razlogom pobrala številne literarne nagrade. Knjiga je napisana v izjemno lepem, pronicljivem stilu, ki vas z neverjetno berljivostjo popelje v najtemnejše dele suženjske preteklosti, ter vas spet vrne nazaj v sedanjost.

Res neverjetna zgodba Afro-Američanke Dane, ki jo nenadoma posrka v preteklost, kjer mora skrbeti za preživetje belega otroka, ki bo nekega dne zaplodil njeno prednico. Dilema na začetku ni velika, a življenje tega otroka in njegova vzgoja v zlati dobi suženjstva na jugu ZDA situacijo otežuje. Na neki točki vas bo knjiga tako razjezila, da je boste želeli vreči ob steno od jeze in gnusa, a goreča želja izvedeti več vas bo posrkala v življenje na plantaži.

Dana se namreč kar naprej vrača v preteklost, da prepreči časovni paradoks in ohrani lasten obstoj v sedanjosti, pri tem pa se mora soočati z neverjetnimi okrutnostmi in s kakšno lahkoto se jih opraviči v očeh družbe. Le stežka prenaša novo življenje na plantaži, ter izživljanje lastnika nad sužnji, vendar ne more kaj, da se ne bi navezala na svoje sotrpine in sorodstvo. Skozi številna potovanja v preteklost se počasi sestavlja mozaik življenja njene prednice, a vse do konca ne izvemo, kako se bodo stvari razpletle. Dana vsekakor ni gospodar svojega življenja, a tudi beli lastniki sužnjev so na nek način ujetniki v svojem svetu.

Tukaj ni belo/črnega slikanja dogodkov, ampak nam avtorica postreže z nizom kompleksnih oseb, ki se odločajo na podlagi lastne zgodovine in prepričanj. Prav ta kompleksnost in neustrašno soočenje z najhujšimi primeri zlorab v suženjskem sistemu so kar privlači bralce k tej zgodbi. Skozi knjigo namreč vedno čutimo neko naklonjenost avtorice do njenih oseb, neko dobrohotnost in sprejemanje. Zgodovina je, kar je; pomembno je, da se iz nje nekaj naučimo in napak ne ponavljamo. Gre za katarzo in spravo – v novi ameriški družbi ni več sužnjev, ampak imajo vsi, ki si to le želijo, možnost za mirno življenje.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov

cron