Bralni izziv 2016 - Lyra

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 04 jan 2016, 18:08

Vsak dan od novega leta sem gledala, če je že nov bralni izziv in končno sem ga dočakala :jupi: In moram reči, da se mi zdi malo težji kot lanski, a to le pomeni, da prebereš še več zanimivih knjig, ki jih drugače ne bi :D Tako, da mi je res všeč izziv :goodjob: Upam, da mi bo tudi letos uspelo opraviti izziv, pa malo prej kot prejšnje leto :D
Priloge
Naloge.jpg
Naloge.jpg (195.77 KiB) Ogledan 5277 krat
Nazadnje uredil/a Lyra dne 01 jan 2017, 18:04, skupaj urejeno 20 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 11 jan 2016, 21:13

Knjiga o tebi pomembni problematiki:
Malala Yousafzai: Malala - Meine Geschichte

Trenutno je zelo pomembna problematika z begunci in z ekstremnim islamizmom. Že od nekdaj so me zanimale druge religije in ker je trenutno veliko vprašanj o ekstremnem islamizmu, se mi je ta knjiga zdela idealna za to nalogo. Malala je med drugim dobila tudi Nobelovo nagrado za mir leta 2014, tako da me je njena biografija res pritegnila. V knjigi nas Malala popelje skozi njeno življenje - živi v Pakistanu in še preden je stara 10 let Pakistan začnejo "oblegati" talibani. Najprej se začne z oddajo na radiu, ki pa vsakič prepove kaj novega - najprej poslušanje glasbe, gledanje televizije ... Dokler ne prepovedo ženskam pravico do šolanja, ko je Malala stara 10 let. Malala se temu upre in nastopa, da bi podprli šolanje žensk. Malala je zelo uspešna, a jo kasneje ustrelijo. K sreči preživi in se iz Anglije bojuje za pravice otrok in žensk v manj razvitih državah. Knjiga mi je bila fantastična - Malala je res pogumna in kar je naredila, je nekaj posebnega. A ko bereš knjigo nimaš občutka, da bi bila Malala samovšečna. Je čisto normalna deklica, ki se prepira z bratoma, ki gleda ameriške nadaljevanke, ... A je zaradi okoliščin "morala" povzdigniti svoj glas. Res je občudovanja vredno, da se je upala zoperstaviti talibanom pri tako mladih letih in vsem bralkam priporočam to knjigo :) Je res :thumbup: In knjiga prikaže, kako muslimani gledajo na ekstremni islamizem in zakaj jih toliko beži v Evropo.


https://www.goodreads.com/book/show/186 ... bin-malala

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 27 jan 2016, 12:31

Knjiga, ki ima v naslovu barvo:
Annabel Pitcher: Rdeče kot kečap

Pod predlogi za knjigo z naslovom, ki vsebuje barvo sem zasledila tudi to knjigo in ker sem že prej razmišljala, da bi jo prebrala, sem jo izbrala za izziv. Všeč mi je, da Zoe piše obsojenemu morilcu - še v nobeni mladinski knjigi nisem našla takega pristopa oz. te ideje. Zoe muči krivda, saj pravi, da je ubila fanta in zato piše S. Harrisu, ki je umoril svojo ženo in sosedo, pisma v katerih postopoma pove svojo zgodbo. Všeč mi je, da v pismih predstavi, kaj se dogaja v njenem življenju, vedno predstavi tudi del zgodbe in pa tudi poda svoje razmišljanje o veliko stvareh. Knjiga se zelo hitro bere in je tudi zelo zanimiva, saj ne poda nobenih namigov koga od bratov je dejansko "ubila". Predvsem mi je bil všeč prizor na koncu knjige, kjer se pogovori z mamo, ki ji pove o svojem občutku krivde glede Dot. Motil me je samo zaključek, saj se mi je zdelo, da vse obvisi v zraku - nisem dobila občutka, da je to res konec oz. ni bilo nekega vrhunca na koncu. Pismo enega od bratov pa se mi zdi, da sploh ne bi bilo potrebno. Ampak kako se pogovarja z zapornikom pa je res zanimivo, saj ga ima res za prijatelja in všeč mi je misel, da je zločin lažje predelati oz. se malo znebiti krivde, če dobimo za zločin kazen.


https://www.goodreads.com/book/show/110 ... hup-clouds

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 29 jan 2016, 19:53

Knjiga, ki ima v naslovu številko:
James Patterson: 13.bomba

Odkar sem lansko leto prebrala prvo knjigo od Jamesa Pattersona in to je bil knjiga 1. umor; te knjige kar požiram :lol: Zdaj pa sem prišla do 13. knjige - predzadnje, ki je bila izdana in ker mi je bila res všeč, sem se odločila, da bom to upoštevala za izziv. Še dobro, da sem začela brati knjige po vrstnem redu, saj se zgodba nadaljuje. Te punce iz Kluba preiskovalk umorov so res zakon in jih res občudujem (čeprav so izmišljene) :vso_cast: Všeč mi je, da je avtor za to serijo uporabil punce, ki so na položajih, ki jih ponavadi zasedajo moški in jim gre na teh položajih res dobro. V 13. bombi se Lynsey ukvarja s primerom trebušnih bomb, Yuki je na križarjenju, ko njihovo ladjo zajamejo teroristi, Cindy lovi morilko Mackie Morales ... Skratka v knjigi se dogaja ogromno in napetost je vedno pristna. Najprej mi ni bilo všeč, da se ponavadi že na začetku ve kdo je kriv - a zdaj mi je tudi to simpatično, saj vseeno ne veš, kaj se bo zgodilo. Zdi se mi, da ima 13. bomba res veliko prizorov iz zasebnega življenja teh punc, kar mi je všeč, saj je to v kriminalkah ponavadi res redko. Ni mi všeč le, da ima Claire ponavadi vedno najmanjšo vlogo in o njenem zasebnem življenju izvemo res malo. 13. bomba se prebere res hitro in ne veš, kako bo šlo Yuki na ladji, ali se bo Cindy spravila v nevarnost, ali bodo našli bombaša, preden bo eksplodirala nova bomba ... Všeč mi je bil tudi princip trebušne bombe, saj je tudi strokovno dobro razložen (tako, da zastopi tudi normalni bralec). Ampak vseeno je ta serija knjig Kluba preiskovalk zločina res zakon in se veselim naslednjih knjig iz te serije :)


https://www.goodreads.com/book/show/18453095-unlucky-13

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 17 feb 2016, 14:47

Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva:
Jean Genet: Čudež vrtnice

Knige Čudež vrtnice je izšla v slovenščini leta 1995 in to je ravno leto mojega rojstva. Nisem prebrala še nobene knjige od Jean Geneta, ampak ko sem prebrala opis, sem vedela, da moram to knjigo prebrati. Knjiga me je v nekaterih pogledih razočarala, v drugih pa zelo pozitivno presenetila. Jean je napisal semi-avtobiografijo, ki govori o njegovih letih v otroški kaznilnici Mettray in o njegovem času v zaporu Fontevrault. Pričakovala sem opis življenja v preprostem stilu, ampak Jean je po duši res pesnik, saj je njegova knjiga polna metafor, fantazij, ... Skratka knjiga je res napisana v pesniškem stilu. Zanimivo je bilo, kako so zaporniki in otroci v kaznilnici umore videli kot lepoto in tudi Harcamone, ki čaka na usmrtitev je za njih nekaj lepega, tak kot Bog. V knjigi bolje spoznamo Jeaneta, Harcamona, Bulkena in Diversa. Res so zanimivi odnosi med njimi ter kako se obnašajo drug z drugim. Zelo všeč mi je bil tudi prikaz/razlaga Harcamonovega upora deklice pri 16 letih, saj umor razloži tako, da je čisto logičen, ne pa pošasten.. Je pa res, da je knjiga tudi zelo težka, saj se v zaporu in še bolj v otroški kaznilnici, ki naj bi spreminjala otroke v boljše ljudi, dogajajo res grozne stvari - ne samo posilstva (homoseksualna, saj ni punc v koloniji), ampak res vse vrste psihičnega in fizičnega nasilja nad drugimi. Zanimivo je tudi kako strog je režim v kaznilnici - otroci samo se razdelijo v razrede in se držijo mej in pravil teh razredov. Žal pa je knjiga po mojem mnenju napisana bolj za avtorja samega, kot za bralca. Avtor vedno skače iz enega časa v drugega; pove, vse kar se spomni ... Tako, da je precej težko slediti knjigi in je treba res pozorno brati. Ampak razen tega, je knjiga res zanimiva in tudi prikaže, da nas svet žal ni tako lep, kot si ponavadi predstavljamo in ni mi žal, da sem jo prebrala (potrebuješ pa več časa, da jo prebereš - jaz sem potrebovala 10 dni).


https://www.goodreads.com/book/show/266 ... f_the_Rose

Pripenjam še meni najbolj presunljiv del knjige, s katerim se pa moram žal strinjati. Priznam pa, da preden sem prebrala ta odlomek, o tem sploh nisem razmišljala in sem imela čisto nasprotno mnenje - verjetno me tudi zato ta odlomek ne pusti pri miru.
Cudez vrtnice.png
Cudez vrtnice.png (128.49 KiB) Ogledan 7316 krat

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 07 apr 2016, 22:58

Zgodovinski roman:
Rebecca Skloot: Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Znanstveniki že leta delajo z celicami HeLa in tudi na faksu smo delali z različnimi celičnimi linijami - ne ravno HeLa, a vseeno. Še zdaj se izda veliko znanstvenih člankov v katerih so uporabili tudi HeLa celice. Skratka, veliko se ve, kako so celice prispevale k znanosti, njihove lastnosti ... Redko pa se nekdo vpraša od kje so te celice prišle. Sama tudi nikoli nisem pomislila na to, dokler nam ni profesorica priporočila te knjige. V knjigi izvemo zgodbo Henriette Lacks ("donorke celic") in njene družine. Henrietta je leta 1951 zbolela za zelo agresivnim rakom in je odšla na zdravljenje v bolnico John Hopkins, ki je bila v tistem času ena redkih, ki so sprejele temnopolte ljudi. Odvzeli so njene celice in kot veliko drugih prej so jih poskusili vzgojiti; a Henriettine celice so na gojišču čudovito rasle. To je vodilo do medicinske revolucije: razvoj cepiva za otroško paralizo, raziskave o raku, kloniranju ... V romanu je dobro predstavljeno Henriettino življenje in še bolje življenje njenih otrok, ki so se dve desetletji po smrti mame morali sprijazniti z ugotovitvijo, da del njihove mame še vedno živi in koliko je pripomogla k medicini. Všeč mi je, da pove res veliko o družini in o tem, kaj so sploh razmišljali, glede na to, da niso imele dobre izobrazbe. Všeč mi je tudi, da ti predstavi še drugo stran celičnih linij - družine za njimi in kako nimajo nič od tega, saj si teh celic ne morejo lastiti. Odpre pa tudi veliko etičnih vprašanj, o katerih bi morali vsi razmišljati - znanstveniki in zdravniki pa še posebej.


https://www.goodreads.com/book/show/649 ... etta-lacks

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 29 apr 2016, 10:41

Mladinska knjiga:
Maggie Stiefvater: Večnost

Prva knjiga iz te serije mi je bila najbolj všeč, tudi druga je v redu, tretja knjiga Večnost pa me je precej razočarala. Zdaj je Sam človek in Grace je volk, poleg tega pa se v knjigi pojavljata zelo pogosto še Isabel in Cole. Glavna tema knjige je, da volkovom iz Mercy Falla grozi smrtna nevarnost, saj jih nameravajo postreliti iz letala. Všeč mi je ideja knjige in tudi dialogi med Samom in Grace ter med Isabel in Colom so dobri, a knjiga je na trenutke napisana tako, da jo zelo težko razumeš. Poleg tega se mi zdi, da je avtorica želela samo končati knjigo, saj konec ni kakršen konec. Spet je skoraj vse tako kot na začetku - knjiga ti da občutek, da si jo brez veze prebral, saj se ni skoraj nič zgodilo. In pri knjigah je to stvar, ki me najbolj odbija - če že ni nekega pomembnega dogodka, mora biti vsaj kakšna pomembna in dobra misel v njej, a žal tudi tega ni v tej knjigi. Vesela sem, da sem jo prebrala, saj ne
želim imeti nedokončanih trilogij, a mi definitivno ne bo ostala v spominu. To je malo žalostno, saj je ideja res dobra in bi tudi tretja knjiga lahko bila odlična.


https://www.goodreads.com/book/show/9409458-forever

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 15 jul 2016, 20:56

Knjiga, ki jo je napisal moški:
Khaled Al Khamissi: Taksi

Knjiga taksi je osebna pripoved avtorja o njegovih vožnjah z različnimi taksiji po Egiptu. V knjigi avtor pripoveduje zgodbe in misli taksistov oz. kaj se mu je zgodilo med vožnjami s taksijem. Knjigo se bere malo dlje časa - to je razumljivo, saj je po vsaki zgodi treba malo premisliti, da si ustvarimo neko podobo oz. mnenje. Knjiga je zelo zanimiva, saj izveš kaj si ljudje v Egiptu resnično mislijo oz. so si mislili. Treba je vseeno vzeti v zakup, da je bila knjiga izdana že leta 2006 in se je tudi v Egiptu veliko stvari medtem spremenilo. Vseeno je knjiga zanimiva, ker vidiš del zgodovine oz. ker ti res predstavi mnenje ljudi na dnu. Zanimivo je tudi, kako so si skrbi Egipčanov in Evropejcev v bistvu zelo podobne in kako imamo vsi težave z enakimi stvarmi. Kako smo si v bistvu podobni, čeprav se nam zdi, da sta si recimo naša država in Egipt različna. Mogoče mi nekaj zgodbic ni bilo všeč, ker v njih nisem našla smisla ali pa nisem dojela smisla in zato sem knjigi namenila zelo dobre 4 zvezdice.


https://www.goodreads.com/book/show/22392773-taksi

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 02 avg 2016, 18:22

Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti:
Bernard Beckett: Geneza

Geneza se dogaja v letu 2075, kar ni tako oddajlena prihodnost, a prihodnost je še vedno :) V knjigi spremljamo Anaksimander, ki opravlja izpit, s pomočjo katerega bi bila sprejeta na akademijo. Za temo si je izbrala Adama in njegovo reševanje Eve iz morja, ki je prekršilo vse zakone in morale takrat izolirane Države, saj so bili tujci okuženi s kugo. Že takoj na začetku me je knjiga potegnila vase, saj je avtor dobro zastavil prihodnost. Ko pripoveduje o dogajanju v letih po 2000 je tako resnično, kot bi bilo vse to res - nemiri na Bližnjem vzhodu, ZDA in njihovo ukrepanje, ... Anaksimander nato pripoveduje o Adamu, ki je rešil Evo in s tem je bil postavljen pred sodišče, kjer so mu sodili za njegov zločin. Zanimivo je, da so se odločili za nenavadno kazen, s pomočjo katere se začne zgodba zapletati. Všeč mi je bilo, kako avtor razmišja o vprašanjih, kot kaj pomeni biti človek, kaj nas razlikuje od ostalih stvari, kaj je duša ... Še posebej pa je zanimiva njegova teorija o štirih evoulucijskih stopnjah in kako se v knjigi to res uresniči na koncu. Vse do konca te zanima, kaj se zgodi z Adamom in kako to, da je to lahko tema za sprejemne izpite na Akademijo. In res je to knjiga, ki te tudi na koncu, ko misliš, da veš za kaj se gre, preseneti. Konec je res nenavaden, a vsekakor knjigi in vsebini zelo primeren. Priznam, da o tej knjigi še dolgo razmišljaš in ti kar ne da miru. Čeprav je to knjiga, ki je v osnovi mladinska knjiga, se mi zdi, da je primerna za več generacij. Vse v njej se zdi možno - ni tako kot veliko knjig o prihodnosti, ki se zdijo za lase privlečene, temveč je to nekaj, kar se lahko v resnici zgodi. Tako, da res upam, da svet ne bo šel po takih stopinjah, kot so opisane v knjigi :)


https://www.goodreads.com/book/show/6171892-genesis

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2016 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 02 avg 2016, 18:26

Knjiga, ki si jo prebral v enem dnevu:
Arto Paasilinna: Očarljivi skupinski samomor

Že nekaj časa sem razmišljaja, da bi prebrala tudi kakšno knjigo pisatelja Arta Paasilinna, saj mi je že nekaj ljudi povedalo, da so njegove knjige res dobre. Odločila sem se za očarljivi skupinski samomor, saj sem se spomnila, da nam ga je že v srednji šoli priporočila tudi razredničarka. Spremljamo poslovneža Rellonena in polkovnika Kemppainena, ki oba poskušata narediti samomor v zapuščenem skednju in ker je samomor pač za fince intimna zadeva, ne moreta oba narediti istočasno na enakem kraju samomora in ga zato nekaj časa preložita. Medtem ribarita, pijeta, se pogovarjata ... Nato se spomnita, da na Finskem se pa res zgodi veliko samomorov in da je še veliko takih ljudi okoli njiju, ki o tem razmišljajo. Zato prideta na idejo skupinskega samomora, saj bodo pogrebniki in ostale službe gotovo dale kaj popusta, če se umori kar cela skupina. Na časopis oddata oglas in dobita velikansko število pisem in zgodba se še bolj zaplete. Moram priznati, da je humor v knjigi res enkraten in presenetljiv, glede na temo knjige. Včasih je mogoče v knjigi preveč dejstev in premalo zgodbe, a vseeno je knjiga res zabavna. O samomoru piše na svoj poseben način, saj Finci so v marsičem posebni. Poleg tega pa mi je všeč,
da vsebuje tudi nekaj žalostnih resnic, ki ti dajo misliti. Knjiga je glede na naslov in temo res zelo humorno napisana in mi je bila res všeč.


https://www.goodreads.com/book/show/813 ... ki-samomor


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov