TWILIGHT
Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo
AVTORICA: Stephenie Meyer
SERIJA: Twilight Saga #1
KATEGORIJA: Romance, Fantasy, YA
ŠTEVILO STRANI: 544
LINK: Goodreads,
Bralnica
MNENJE:
Joooj

Ko sem knjigo brala pri dvanajstih se mi je seveda odprl nov svet, če bi se dalo bi knjigo ocenila s +++10, ampak od tedaj sem prebrala že dosti knjig in ko jih zdaj primerjam s to…
Naj najprej komentiram stil pisanja.. Res, da je Twilight njeno prvo delo, ampak bi od nekoga, ki je študiral jezik in se ukvarjal s knjigami pričakovala kaj boljšega. Zdi se kot da je napisala normalen stavek, potem pa se je odločila, da je preveč povprečen, vzela v roke slovar sopomenk in nekaj besed enostavno zamenjala z bolj »sofisticiranimi«. Tako se zdijo stavki ne naravni, sploh če upoštevamo, da je bila Bella ali zaspana ali pa preveč navdušena nad Edwardom, da bi lahko trezno razmišljala. Veliko povedi je tudi brez glave in repa. Začnejo se, vmes sta vrinjena en ali dva stavka, potem pa se zaključi brez smisla in brez povezave z začetno mislijo.
Če povem čisto po pravici, mi je Bella od začetka všeč, povprečna punca, ne izstopa dosti, zaljubljena v knjige itd. V osnovi bi se lahko s tem napisala dobra, sicer klišejska, ampak vsaj solidna knjiga. Žal je pisateljica zavila v drugo smer. Če je bila Bella po izgledu tako povprečna, zakaj se je zanjo tepla vsa moška populacija v Forksu? In ona izbere tistega, ki se do nje obnaša najbolj »kretensko«, kadar jo seveda ne ignorira??

No Bella se na koncu razvije v nerodno punco, ki ne zna razmišljati s svojo glavo, kar jo sploh ne moti dosti, saj ima hudo dobrega tipa, ki lahko razmišlja namesto nje. Prav razočarala me je, ko je hotela tu in zdaj, na vrat na nos, postati vampirka, pustiti očeta, mamo (ki jo je imela na začetku tako rada, da se je zaradi nje preselila v najzakotnejši in turoben kraj, ki ga sovraži). Resnično beden in pomilovanja vreden karakter, žal
Kar se tiče vsebine… Hmmm… Do zadnjih 150-200 strani jo sploh ni?? Od začetka nekako še gre, Bella spoznava novo okolje, šolo, prijatelje, potem sreča skrivnostnega Edwarda, ampak tu se nekako ustavi. Naprej se večinoma pogovarjata o tem kako je Bella nerodna, kako dobro diši in si zastavljata vprašanja. Približno tretjina knjige se zgodi v dveh dneh med katerima govorita o tem kako je Edward močan, kako jo lahko ubije v sekundi, kako ne bi smel biti z Bello, ampak si ne more pomagati. Ko se proti koncu knjige končno nekaj zgodi, se še to zdi vsiljeno. Kot da bi pisateljica videla, da že ima 300 strani in bi hotela hitro zaključiti. Pred »velikim« koncem Alice, Jasper in Bella dva dni čepijo v sobi, kjer jim je tako dolgčas, da si Bella skuša zapomniti vzorec na kavču

Ko pobegne in se končno prične akcija, Bella po treh straneh omedli in se čez nekaj dni zbudi v bolnišnici. Mimo grede omenijo, da so požgali celo baletno hišo, ukradli avto in uničili pol hotela.
Ko razmišljam o sporočilu te knjige me kar malo zaskrbi. Res obup. Ko samo pomislim, da mi je bila Bella včasih všeč..

V roku dveh tednov se tako naveže na Edwarda, da ne more nič brez njega. Tudi, če ima sama pomisleke, vseeno uboga Edwarda oz. raje posluša njega, na koncu se vedno strinja z njim. Oporeka mu le po vampirskemu baseballu, ko razmišljajo o načrtu kako spraviti Bello na varno pa še tedaj je Emmet presunjen nad njeno zmožnostjo uporabljanja možganov. To anti-feministično sporočilo se ne kaže samo v njenem romantičnem življenju, ampak tudi v odnosu do očeta. Prva stvar, ki jo naredi, ko pride v zakoten Forks, je, da očetu skuha večerjo. Od takrat naprej stalno kuha in pomiva. Obnaša se, kot da bo Charlie umrl od lakote, če slučajno en dan ne bo česa pripravila za jest. Kot da si ni prej že 15 let sam kuhal… Skratka Bella je nesposobno in nerodno bitje, s tem se strinja in razume, da konstantno potrebuje spremstvo in nadzor svojega močnega in nadvse popolnega fanta, ki lahko razmišlja namesto nje.
Bonus: Knjiga tudi nekako promovira zasledovanje, nadziranje in ukazovanje ne samo kot sprejemljivo, ampak tudi romantično, kar je skrb vzbujajoče.
Za to knjigo sem se res razpisala, mogoče tega celo ni vredna, ampak me je prev šokiralo, kako mi je bila ta knjiga včasih všeč. Ko sem jo šla še enkrat brat sem od začetka podoživljala spomine na čase, ko sem to knjigo prebirala prvič, potem pa sem se čedalje bolj težko prebijala skozi strani. Na koncu sem se morala že kar potruditi, da sem jo dokončala. Velikokrat bi raje računalnik vrgla v steno, kot se še naprej ukvarjala s to Bello in njeno obsedenostjo z Edwardom. Res me srce boli, da dam kaki knjigi oceno ena, to se zgodi samo, če jo reees ne morem prebrati do konca, zato knjigi dam dve zvezdici.