Bralni izziv 2016 – Alayla

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 108
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2016 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 28 feb 2016, 15:29


PURE
Knjiga o mitu ali legendi


AVTORICA: Jennifer L. Armentrout
SERIJA: Covenant #2
KATEGORIJA: Ya, Fantasy, Paranormal, Mythology
ŠTEVILO STRANI: 304
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
V drugi knjigi še naprej spremljamo Alex in njeno življenje v Covenantu. Med treningi z Aidenom, da bi nadoknadila vse kar je zamudila, ko je pobegnila in urjenji za Apollyona s Sethom ji ne preostane veliko časa. Še naprej se vrstijo napadi daimonov, ki vdrejo v šolo in ubijejo njenega najboljšega prijatelja Caleba. Kot, da ne morejo biti stvari še slabše, jo nekdo hoče spraviti v suženjstvo, zgodi se velik pokol v Covenantu, zaradi katerega se prebudijo Furies – boginje maščevanja, ki hočejo pokončati Alex.
Mislim, da je on [Seth] glavni razlog zakaj ne bom prebrala nadaljevanj, saj se bo skoraj zagotovo pojavil ljubezenski trikotnik in sem tega že res naveličana :thumbdown:
Hjaa… Nekoč sem rekla, da ne bom prebrala drugega dela te serije, ampak sem gledala kaj bi brala in nekako našla tole. Zanimivo tudi, da je bil Seth glavni razlog zakaj ne bi nadaljevala s knjigami. No v resnici sem Setha res vzljubila. Čeprav je včasih res bedak in se otročje obnaša, ima tudi prijaznejšo plat. Njegova skrb za Alex je odkrita in dobronamerna. Ne glede na to, da je Alex zelo trmasta in ne more pozabiti na Aidena, jo ima Seth rad in želi biti z njo. Njuno razmerje je drugačno, bolj sproščeno, ko se iz prijateljstva razvije ljubezen. Na koncu Alex res izbere Setha. Čeprav sem imela Aidena zelo rada in obožujem prepovedane ljubezni, me je to vseeno nadvse navdušilo, saj je bil Aiden celo knjigo nadležen in zatežen. Mislila sem, da bo ljubezenski trikotnik bolj izrazit, a se mi zdi, da ni tako izstopal, saj je bila na začetku z Aidenom, na koncu s Sethom, nikoli pa z obema na enkrat (kar je v nekaterih knjigah zelo pogosto). Mogoče mi je Alex, kljub vsej svoji trmi in svojeglavosti, zaradi tega še malo bol prirasla k srcu.
Kar se tiče akcije, moram reči, da je ta del knjige malo bolje napisan od prejšnjih akcijskih scen. Vseeno me je malo zmotilo to, da sta Aiden in Leon čisto hladokrvno štela koliko daimonov sta ubila. Mislim, da če se okoli tebe dogaja pravi pokol in te skrbi za svoje prijatelje, znance, nimaš ravno časa šteti koliko pošasti si ubil. Mogoče pa tudi, ne vem... Malce zmedeno pa je bila napisan tudi tista scena, ko se Alex bojuje s Furijami. Lahko, da je bilo to tudi zaradi tega, ker vedno znova oživijo, čeprav jih že ubiješ.
Knjigo ocenim s štirimi zvezdicami, saj je res dobra, napisana s pravo mero humorja, akcije in romance, da te drži pri branju, ampak ne morem pa reči, da je ravno originalna, saj se spet kažejo podobnosti z Vampirsko Akademijo. Odločila sem se prebrati tudi drugi del in resnično upam, da ne bo Alex zapustila Setha, ker se ji bo Aiden odločil nameniti pet minut pozornosti.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 108
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2016 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 03 maj 2016, 19:44


ROUGH DRAFT
Knjiga po lastni izbiri
3,5

AVTORICA: Mari Carr
SERIJA: Big Easy #4 / THE BAD BOYS OF EDEN: Billionaires, Alphas, Bikers, and Doms
KATEGORIJA: Erotica, BDSM, Romance
ŠTEVILO STRANI: 157
LINK: Goodreads

MNENJE:
Jett in Carissa sta se pred sedmimi leti spoznala v baru in od tedaj sta prijatelja, samo prijatelja in nič več. Jett celo omeni, da ga Rissa spominja na rejniško sestro, ki je kasneje zbežala in jo nikoli več ni videl. Si zelo zaupata in se lahko o vsem pogovarjata brez zadržkov. Jett nima motivacije za pisanje knjige in je čisto obupan, ko Carissa predlaga potovanje na otok Eden, otok na katerega pride samo elita in kjer se vse tvoje neizrečene želje uresničijo. Tako se Jett in Carissa zapleteta v vročo in strastno romanco, vendar teden ne mine brez problemov – na otoku se zgodi umor za katerega ne sme nihče izvedeti. Na koncu se vse srečno konča, Jett celo dokonča knjigo, ki postane velika uspešnica.
Zadnje čase sploh ne vem kaj bi brala in nimam neke prave volje, da bi karkoli začela, zato sem malo za sprostitev v roke vzela tole kratko knjigo. Oba karakterja sta mi bila všeč, čeprav se v njunem obnašanju začuti preskok z »normalnega sveta« na otok Eden, ampak mislim, da je bil to avtoričin namen, da poudari »mističnost« otoka. Osrednja zgodba se vrti okoli BSDM razmerja, vendar mi je bilo všeč, da je pisateljica vključila tudi elemente romantike, brez da bi ti prevladovali nad zgodbo, hkrati pa Carissa kot sub ni izpadla kot puhloglava trapa, ki slepo zaupa svojemu domu, ampak vseeno zna razmišljati in se odločati zase. Čez celotno zgodbo se plete tudi napeto vzdušje, saj sta Jett in Carissa udeležena pri tajnem iskanju morilca, spet lepo izpeljan element, ki ne moti glavnega namena dela.
Kljub temu, da ima knjiga dosti pozitivnih lastnosti, pa ne morem reči, da je ne vem kakšen presežek. Povprečna knjiga za razvedritev in krajšanje dolgega časa - temu primerna ocena 3,5.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 108
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2016 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 19 jun 2016, 11:01


ČUDO
Mladinska knjiga


AVTORICA: R.J. Palacio
SERIJA: Wonder #1
KATEGORIJA: YA, Realistic Fiction, Childern
ŠTEVILO STRANI: 320
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
Zgodba se vrti okoli Augusta »Auggieja« Pullmana, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza. Sam pravi, da je sploh ne bo opisoval, ker je najverjetneje huje kot si sploh lahko predstavljamo. Do sedaj je prestal že ogromno operacij in posegov, zato je bil celo otroštvo slaboten in se je šolal doma, zdaj, ko pa je dovolj močen in ne bo potreboval naslednje operacije še nekaj let, sta se mama in oče odločila, da lahko gre v normalno šolo. Augusta ideja zelo straši, saj se z izjemo nekaj prijateljev prej nikoli ni družil z otroci. Skozi knjigo spremljamo njegove vzpone in padce, prijateljevanje s sošolci in njegovo dojemanje okolja.
Sama knjiga je razdeljena na več poglavij, v katerih zgodbo pripovedujejo različne osebe (sestra, prijatelji…). Načeloma ne maram knjig, kjer se izmenjuje več pripovedovalcev, a me tu da aspekt ni motil, saj se niso ponavljali (z izjemo Augusta). Jezik in slog sta mi bila zelo všečna in sta tekla primerno s pripovedovalčevo starostjo. Tudi prevod moram pohvaliti (z izjemo itede ?!? zakaj, če je itd???).
Glavni junak (in res junak v pravem pomenu besede) August je res lik, ki nam bi lahko bil vsem za vzor. Velikokrat se je težko spopasti s svojimi problemi, sploh če je to naša zunanjost, saj nas ljudje ocenjujejo ravno na podlagi tega kaj vidijo, še preden nas v resnici spoznajo. Na začetku so se tudi Augusta izmikali, se za njegovim hrbtom igrali kugo in ga grdo opravljali. Seveda mu je to pobralo veselje do šolanja, v katerem je drugače zares užival in tudi blestel, a se je s pomočjo družine pobral in se odločil, da ne obupa in ne dopusti, da mu takšni ljudje pridejo do živega, pa čeprav so to najboljši prijatelji. Zares občudujem njegovo notranjo moč, ki jo je premogel že pri rosnih desetih letih. Prav ponosna sem bila nanj, kako odraslo je včasih reagiral na dejanja sošolcev, ki so bila neverjetno ponižujoča.
Konec je seveda srečen. Augustu uspe premagati njegovo zunanjost – očara svoje sošolce s svojo duhovitostjo, srčnostjo in ga na koncu vzljubijo, ker je zares tako »običajen« kot vsi drugi. Menim, da je to knjiga, ki bi se morala v šolah uvesti pod obvezno domače branje, saj je sporočilo knjige izredno pomembno, sploh v današnjem času, ko je važno samo to kako izgledamo, nihče več pa ne ceni naših vrlin in sposobnosti. Knjiga z ganljivo zgodbo, odličnim junakom in močnim sporočilom, je knjiga, ki si zasluži pet zvezdic.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 108
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2016 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 01 nov 2016, 12:45


HČI DIMA IN KOSTI
Knjiga po priporočilu sorodnika


AVTORICA: Laini Taylor
SERIJA: Daughter of Smoke & Bone #1
KATEGORIJA: Fantasy, YA, Romance
ŠTEVILO STRANI: 413
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
Zgodba se vrti okoli sedemnajstletne Karou, ki čez dan obiskuje praško umetniško šolo, ponoči pa hodi po svetu po opravkih za svojega skrbnika Brimstona. Karou namreč ni nikoli odraščala v normalni družini. Živela je s pošastmi, ki so se ukvarjale z zbiranjem zob. V njenem življenju je polno skrivnosti, vedno se počuti, kot da nekaj manjka, kot bi moralo biti njeno življenje nekaj več. Po tem, ko se na vseh portalih pojavijo ožgani obrisi dlani in portali zgorijo je Karou odrezana od svoje »družine«. Ostala je sama, vendar ni obupala, hitro skuje načrt kako bo skozi portal prišla na drugo stran, v drug svet, kjer naj bi se nahajal Brimstone. Med tem spozna Akivo, neverjetno lepega angela, ki jo neizmerno privlači. Ta ji pokaže kaj njeno življenje v resnici je. Razkrije ji kdo je in kakšna je njena preteklost.
Knjiga je razdeljena na več poglavij, med katerimi se pripovedne osebe menjujejo, včasih je pripovedovalec celo tretje osebni. Na začetku me je to motilo, saj ni nikjer označeno skozi katere oči gledamo dogajanje (kot pri nekaterih knjigah, kjer je to že naprej določeno za »naslovom« poglavja), a sem se kmalu privadila tudi na to. Slog in jezik pisanja sta mi bila izredno všečna in sta se povzdignila nad povprečne YA knjige. Moram pa kritizirati prevod (pa tudi lektoriranje je slabo). Žal se vidi, da je bila knjiga pred nekaj leti velika uspešnica in so jo Slovenci v upanju na čim večji zaslužek na hitro prevedli, ampak seveda na račun kvalitete, zato se pogosto pojavljajo rahlo nesmiselni stavki, podvojene besede in zamešane črke v besedah.
Sama zgodba se je na začetku malce vlekla, a sem po prvih nekaj poglavjih »padla noter« in se nisem morala ustaviti. V prvi polovici je bolj podrobno prikazano prijateljstvo med Zuzano in Karou, ki se mi je zdelo zares realno. Mogoče zato, ker se lahko z njim najbolj poistovetim.. Zahajale so na stalno lokacijo, v Strupeno Kuhinjo, kjer so kramljale o nesmiselnih stvareh, ki so bile za branje zelo zabavne. Poleg njunega prijateljstva in šole, v prvi polovici spoznamo tudi Karoujino noro življenje. Tekanje po opravkih, prinašanje zob, modri lasje, tetovaže itd. Vse se zdi zelo originalno, dobro premišljena zgodba, ki pa me je v drugi polovici močno razočarala. Začelo se je, ko je Brimstone Karou poslal k Izilu (mimogrede, ne vem zakaj mi je Izil tako prirasel k srcu in mi je bilo kar hudo ko je umrl) in sta se prvič srečala v Akivo. Ko je ta opazil kako lepa je Karou, sem vedela, da to ne bo nič dobrega. Sicer sta se bojevala in sem že mislila, da se bo vse obrnilo na bolje, se žal ni. V drugi polovici se zgubi akcija, osrednja zgodba postane »ljubezen« med Karou in Akivo. Ko ji Akiva razkrije njeno prejšnje življenje, ko je bila še himera po imenu Madrigal, se za nekaj poglavij zgodba čisto »razsuje«. Spremljamo samo njeno prejšnje življenje, prepovedana ljubezenska srečanja med himero in angelom, Madrigalin konec in Akivino trpljenje – bistvu nekakšna pošastna Romeo in Julija.
Na koncu sem že upala, da bomo izvedeli kaj več o Brimstonu, kje je zdaj, ko so se portali zaprli, ampak se mi tudi ta želja ni uresničila. Konec je nekako »medel« nič ni točno določeno, spet cliffhanger, Akiva je obupan ker je ubil Brimstona in njegove himere (ampak to ne pomeni konca, saj se lahko po smrti prerodijo?). Res se mi je zdel epilog na koncu nepotreben, se mi zdi da bi bila knjiga boljša, če bi se jasno končala pri tem, da Akiva reče, da so vsi mrtvi. To potovanje z Razgutom skozi kvazi portal pa se mi zdi odvečno.
Knjiga je bila noro popularna kakšnih pet let nazaj in ko je bila prevedena mi jo je sestrična kupila za rojstni dan. Mislim, da je zato primerna za nalogo »knjiga po priporočilu sorodnika«. Mogoče je malce čudno, da jo berem šele zdaj, vendar sem se odločila, da je treba prebrati vse kar se mi že dolgo nabira na knjižnih policah.
Zaradi izjemno originalne zasnove zgodbe, dam knjigi 3,5 zvezdice, čeprav me je konec totalno razočaral. Nadaljevanj kljub cliffhangerju najbrž ne bom prebrala. Ugotavljam, da sem mogoče tudi malo prestara za te knjige in bi bilo mlajšim generacijam tole veliko ljubše brati.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 108
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2016 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 22 dec 2016, 15:35


MARSOVEC
Knjiga, ki je izšla leta 2016


AVTOR: Andy Weir
SERIJA: [http://www.goodreads.com/series/176319-the-martian] The Martian #1 [/url]
KATEGORIJA: Fiction, Science Fiction
ŠTEVILO STRANI: 420
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
Glavni protagonist je Mark Watney, član odprave na Mars. Po spletu nesrečnih naključij se je med viharjem poškodoval, posadka ga je pustila zadaj, saj so verjeli da je mrtev, vendar temu ni bilo tako. Skozi knjigo spremljamo kako se trudi preživeti na tem mrzlem, neprijaznem planetu. Svoje znanje mora spretno uporabiti, da si pridela hrano, shranjuje energijo, ustvari vodo in prepotuje zelo dolge razdalje ne da bi med tem umrl.
Pisatelj v zgodbi uporablja dosti znanstvenih besed in opisuje nekatere fizikalno-kemijske dogodke, ki so na prvi pogled mogoče zapleteni, vendar jih predstavi na zelo preprost in razumljiv način, da je vsakemu (še tako preprostemu bralcu) jasno kaj se dogaja. Na trenutke se zdi, da je naključij preveč in bi Mark med raznimi zapleti res moral že zdavnaj izgubiti voljo do življenja, vendar se s svojim humorjem in trmo prebija iz dneva v dan.
Slišala sem dosti kritik, da je dogodkom v knjigi težko verjeti in bi bilo kaj takega nemogoče preživeti. Tudi sama to verjamem, ampak me to ni preveč motilo. Dosti kritik je letelo tudi na Markov smisel za humor. Ja.. Na trenutke se je res zdel čisto brezvezen, a se mi zdi (beri: hočem verjeti), da avtor ni želel uporabiti slabih šal, temveč je samo poudaril, da se je Marku kljub pozitivnemu vzdušju rahlo »kisalo« od samote.
Najboljši pri knjigi mi je bilo to povezovanje med Marson in Zemljo. Kako je Mark razmišljal bol egocentristično (normalno, vsak bi rad preživel), medtem ko je morala NASA ne samo paziti da Mark preživi, ampak tudi kako bodo izpadli v očeh javnosti, kaj smejo povedati in kaj ne, kaj si misli ljudstvo, sodelovanje med državami in da ne presežejo zadanega budgeta, ne nazadnje pa tudi to, kako novico o Markovem preživetju sporočiti ostali posadki, ki ga je pustila zadaj.
Knjiga se mi ne zdi nič posebnega, a je vseeno nekako presega povprečje. Oceno ji dam 3,5, zaokrožim na 4, prav zaradi razlogov, ki sem jih napisala v prejšnjem odstavku. Všeč mi je več vidikov zgodbe, ne samo kaj se dogaja na Marsu. Knjigo priporočam za vmesno branje, ko ti pade volja in ne veš kaj bi bral naprej, ni pa čisto lahkotno branje za na plažo.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot], Google [Bot] in 4 gostov

cron