Bralni izziv 2016 – Anya

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 05 jan 2016, 10:45

Novo leto, nov začetek, nov bralni seznam. Se veselim! :goodjob:

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 10 jan 2016, 09:07

Knjiga, v kateri je v glavni vlogi pevec (2 točki)

Robert Belleret - Piaf, francoski mit

Najnatančnejša biografija o "pariškem slavčku", Edith Piaf, katere stoletnico rojstva je svet obeležil pred kratkim. Precej zahtevno branje s številnimi podatki o šansonih, ki jih je Piaf odpela v svoji karieri, ni ravno "plažna" knjiga, čeprav sem domnevala, da bo, preden sem jo vzela v roke. Knjiga razbije kar nekaj mitov o tej odlični pevki, od tega, da je bila nekaj časa slepa, do njenega delovanja med 2. sv. vojno.
Edith Piaf je bila trmasta, egocentrična, bojevita, a tudi neverjetna pedagoginja in tekstopistka, čeravno je naredila zgolj nekaj razredov osnovne šole. To njeno plat je zgodovina kar malo zanemarila. Do te biografije francoskega pisatelja, ki je obvezno branje za vsakogar s simpatijami do življenjskih zgodb velikih, nendakriljivih osebnosti.
Piaf je to zagotovo bila oz. še vedno je. Skozi njene šansone.

"Je vois la vie en rose ..."

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 17 jan 2016, 11:59

Knjiga, ki jo je napisala ženska (1 točka)

Christiane V. Felscherinow s Sonjo Vukovic - Jaz, Christiane F., kljub vsemu življenje

Očitno sem leto začela z branjem biografij. Pričujoča knjiga je nadaljevanje uspešnice Mi, otroci s postaje Zoo. Gre za pripoved mladoletne nemške narkomanke, ki se na železniški postaji Zoo prostituira, da bi dobila denar za mamila. Christiane je postala neverjetno znana po vsej Nemčiji, a njena "slava" jo spremlja še danes in to je prej prekletstvo kot sreča.
Knjiga Mi, otroci s postaje Zoo je postala najbolj prodajana knjiga v Nemčiji, samo v prvih nekaj letih po izidu je bila prevedena v več kot 15 jezikov, prodali pa so je več kot 3 milijone izvodov. V večini nemških šol je uvrščena na seznam obvezne literature.
50-letna Christiane je daneš še vedno narkomanka. Pa tudi mati sina, ki so ji ga vzele socialne službe, saj po njihovem mnenju ni bila več sposobna skrbeti zanj. V knjigi vidimo, da temu ni bilo tako. S sinom sta prav dobro shajala, predstavljal ji je svetlo luč v življenju, ki je bilo daleč od rožnatega. Njegova odsotnost jo skoraj uniči.
Danes je Christiane težka bolnica, a očitno ji je usoda namenila še nekaj časa. Čeravno bi ji vsa mamila, ki jih je v več desetletjih zaužila, morala že zdavnaj prekiniti življenjsko nit, še vedno živi. In ne le to; še vedno živi od avtorskih pravic svoje prve uspešnice, kar tudi kaže na to, kakšen bum je naredila knjiga.

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 27 jan 2016, 17:36

Knjiga z meni pomembno tematiko (3 točke)

Steven Galloway - Sarajevski čelist

Knjiga o vojni v Bosni in Hercegovini, ki na zanimiv način bralca vodi skozi troje usod. Trije posamezniki, ki sta jih vojna in porušeno Sarajevo zaznamovala vsakega na svoj način. Glasbenik 22 dni vsako popoldne prične igrati Albinonijev Adagio v g-molu, v spomin na dvaindvajset Sarajevčanov, ki so umrli v napadu na tržnico, čakajoč na kruh. Skozi dvaindvajset dni nas Galloway vodi po ulicah porušenega mesta, ki nikoli več ne bo takšno, kot je bilo.

Nesmiselnost neke vojne, ki so jo "igrali" na ulicah in v zakulisju. Roman prinaša bralcu klic vseh slehernikov, ki so si želeli, pa ne mogli ustaviti krut vsakdan, ki si ga ali pa ne dočakal.

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 19 feb 2016, 08:34

Knjiga avtorja, ki ga še nisi brala (2 točki)

Harper Lee - Če ubiješ oponašalca

Avtorica je v življenju izdala eno samo knjigo. Prelomno. Knjigo, ki je že ob izidu razburkala amerišo javnost, saj obravnava za ZDA bolečo temo - rasizem, neenakost, nadvlado bele rase.

Atticus Finch je odvetnik, oče dveh otrok. Skozi oči deklice Scout nam Harper Lee riše zgodbo njenega očeta, ki na sodišču prevzame obrambo Toma Robinsona. Tom je črn in obdolžen, da je posilil belko Mayello Evell. In tu je vsa srž. Ona je bela in on črn. Ne more biti drugače, kot da zmaga ona. Zgodba se vendarle dogaja na ameriškem Jugu v 30. letih prejšnjega stoletja.

Knjiga, ki jo človek nosi v sebi še več dni po končanem branju. Čudovit nov prevod Polone Glavan in eden izmed najboljših romanov kdajkoli napisanih. Potrebujete razlog več za branje?

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 28 feb 2016, 18:39

Knjiga, ki sem jo prebrala v enem dnevu (3 točke)

Paula Hawkins - Dekle na vlaku

Psihološki triler, ki je lani obnorel svetovno knjižno sceno. Ne brez razloga. Gre za nekakšno evropsko različico uspešnice Ni je več. Rachel na vlaku vsak dan strmi skozi okno in opazuje mlad par. Poimenuje ga Jill in Jason. Nekega dne Jill poljubi drug moški in časopisi kmalu razkrijejo, da je izginila mlada Megan. Rachelina Jill.

Dogodki se začnejo zapletati, Rachel pada vedno globlje. Alkohol in bivši mož z novo družino jo uničujeta. Če k temu dodamo še skrivnostno izginotje Megan, je recept za triler tu.

Kakšnih pet ur neprekinjenega branja in obrnila sem zadnji list. Knjiga, o kateri ne razmišljaš še teden dni po zaključku. A zavita zgodba pritegne ravno toliko, da je ne moreš odložiti pred zadnjo stranjo.

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 12 mar 2016, 07:50

Knjiga, v kateri glavni junak ni belec (3 točke)

Sue Monk Kidd - In dobila je krila

Glavno vlogo v romanu si delita Sarah in Pokora. Prva za enajsti rojstni dan dobi za darilo sužnjo, trinajstletno Pokoro. Deklici se spoprijateljita in Sarah vedno bolj čuti in dojema, da je suženjstvo nekaj slabega. A ameriški Jug je še daleč od tega, da bi odpisal sužnjelastništvo. Sarah poskuša sistemu kljubovati tako, da Pokoro nauči brati in pisati. In ji tako simbolično "da krila". Pokora jih sicer zares razpre šele dolga leta kasneje, a jih. In to je pomembno.
Menda je roman napisan po resničnih dogodkih. Sestri Sarah in Angelina Gromke sta bili prvi ženski zagovornici odprave suženjstva.

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 27 mar 2016, 09:12

Knjiga iz strokovnega področja (3 točke)

Bernadette McDonald - Iskalci svobode

Alpinizem, vrhunski himalajski alpinizem, sama štejem pod strokovno področje. Športna zvrst, ki zahteva popolno predanost, psihično stabilnost, vrhunsko telesno pripravljenost, praktično celega človeka, je tema, ki me že od nekdaj zanima.
Poljaki Jerzy Kukuczka, Voytek Kurtyka, Wanda Rutkiewicz, Artur Hajzer in še mnoga druga imena, so postala sinonim za težke zimske in prvenstvene vzpone v Himalaji. Poljski plezalci so zaradi tlačiteljskega komunističnega sistema in nerazvitega gospodarstva živeli v težavnih razmerah, ki niso dopuščale prostih prehodov državne meje in nakupov alpinistične opreme v trgovinah, ker teh enostavno ni bilo. Zato so se morali znajti po svoje. Postali so mojstri improvizacije in iskanja lukenj v sistemu. Plezali so kot nori, po težkih smereh. Jerzy Kukuczka je na primer drugi za Messnerjem osvojil himalajsko krono – vseh 14 osemtisočakov. To je storil v skoraj pol krajšem času kot Messner in na mnogo težji način – štiri je preplezal pozimi in deset po novih smereh.
Neverjetna zgodba o junakih, ki so svoja življenja posvetili goram, nekateri na njih tudi za vedno ostali, me je presunila in pretresla hkrati. Odlično branje.

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 09 apr 2016, 08:30

Mladinska knjiga (2 točki)

Mandy Hager - Dragi Vincent

Novozelandska pisateljica Mandy Hager težke teme, kot so samomor, kruto odraščanje, zakopane družinske skrivnosti, opisuje z veliko mero tankočutnosti. Predstavi nam zgodbo 17-letne Tare, ki ob šolanju in popoldanskem delu v dom starostnikov, skrbi še za invalidnega očeta. Po smrti sestre Van je Tara na robu zloma. Za starša ima kup vprašanj, a nobenih odgovorov. Zatočišče in duševni mir najde le v slikanju; navdihujejo jo slike Vincenta Van Gogha. Ko Tara izve, da je sestra storila samomor in ni umrla v prometni nesreči, kot ji je rekla mama, je preobrat dokončno tu.
Zbeži od doma in najde zavetje v hiši ostarelega profesorja Maxa, edinega, za katerega se zdi, da jo razume. A Tara ni sama. In zakopane družinske skrivnosti vedno pridejo na plan, če želimo ali ne.
Odlično branje, ne zgolj mladinski roman. Tudi odrasli naj ga vzamejo v roke, da vidijo, kako pomembni so pogovor, medsebojno zaupanje, družinsko zavetje.

Uporabnikov avatar
Anya
Forest Spirit
Prispevkov: 43
Pridružen/a: 02 feb 2014, 09:49

Re: Bralni izziv 2016 – Anya

PrispevekNapisal/-a Anya » 14 apr 2016, 18:41

Knjiga, ki je izšla leta 2016 (3 točke)

Borut Marolt - Kako se znebiti trupla

Literarni prvenec pevca zasedbe Niet menda ni avtobiografska pripoved, tako je dejal Marolt. A kljub vsemu postavlja kot protagonista glasbenika, ki se v "cvetu mladosti" poskuša prebijati skozi vsakdan. Nerazumevajoči oče, punca, ki ji je dokončno pomahal v slovo, prepir v skupini, so razlog, da vzame culo in odide v tujino. Ko se vrne, ni nič več tako, kot je bilo ...
Roman seveda prinaša še prikaz odraščanja v nekih drugih časih. V državi, ki ji danes pravimo "nekdanja skupna". Devetdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla generacijo X, ki je doživela razpad Jugoslavije in se v novi državi ni znašla čisto tako, kot se je od nje pričakovalo oz. kot si je najbrž želela sama.
Roman je berljiv, v parih dneh se je mogoče prebiti do zadnje strani. Slog je preprost, Marolt je nekje dejal, da je začel pisati pesem, ki pa je prerasla v roman. Na določenih mestih se ta preprostost tudi vidi. A pod črto je knjiga všečna, hitro berljiva, prinaša zanimiv prerez obdobja, ki je za nami.
Nazadnje uredil/a Anya dne 27 apr 2016, 09:46, skupaj urejeno 1 krat.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 7 gostov

cron