Ocena: *****

Vsebina: Hoja po robu prepada ponuja edinstven pogled na življenje. Pride pa čas, ko spoznaš, kako je lajf videti s plesišča.
Vse od izida ta mladinski roman Stephena Chboskyja spremljajo pohvalne kritike in burne debate, v ZDA je postal kultno branje in bil več kot pol leta na prvem mestu lestvice najbolj prodajanih knjig New York Timesa. Po njem so posneli tudi uspešen film.
Charliejev svet je zgodba o potovanju po čudni poti skozi pokrajino srednje šole, ki je ne najdeš na zemljevidu, niti nima smerokazov. O svetu prvih zmenkov, družinskih dram, novih prijateljev, seksa, drog, in The Rocky Horror Picture Showa.
O tistih divjih, razburkanih in bridkih dneh, znanih kot odraščanje.
Mnenje: Pri tem izzivu res nisem vedela, katero knjigo vzeti v roke, saj mi ta tematika ni blizu (sprva sploh nisem vedela, kaj LGTB pomeni
Nato sem na spletni strani http://siol.net/trendi/kultura/deset-kn ... ade-221676 našla deset knjig s to tematiko in najbolj me je pritegnila knjiga Charliejev svet.
Ta knjiga je res drugačna, ampak na čisto svoj način bralca vseeno pritegne k branju. Jaz se nekaj časa sploh nisem mogla opredeliti, ali mi je všeč ali ne, ampak sem se odločila, da mi je. Zakaj? Ker najstniške težave (alkohol, droge, prve ljubezni, seks, homoseksualne izkušnje, samomor …) opisuje skozi oči najstnika. Napisana je v prvi osebi in zato se lahko s Charliejem marsikdo poistoveti.
Ker sem to knjigo našla na seznamu knjig z LGTB vsebino, sem na začetku branja ves čas iskala ravno to – ali se bo Charlie zaljubil v učitelja angleščine Billa ali starejšega prijatelja Niča … v koga??? Na začetku kaže zanimanje za punce in zato me je zanimalo, kako bo preklopil na fante.
Charlie je čudak in to mu sestra tudi odkrito pove: »Čudak si, veš to? Vedno si bil čudak. Vsi to pravijo. Že od nekdaj." On pa to izjavo sprejme čisto hladno: »Trudim se, da ne bi bil.«
Homoseksualnost se pokaže med Ničem in najbolj priljubljenim fantom na šoli Bradom. A Brad to ljubezen skriva in hodi z navijačico Nancy – kako klišejsko, kako ameriško. Brad je navzven kul tip, na skrivaj pa se na golf igriščih in skritih kotičkih dobiva z Ničem (njegovo pravo ime je Patrick).
Ko Brad Patricka zapusti, Patrick celo poljublja Charlieja in ga jemlje s sabo v park, kjer se zbirajo homoseksualce, a Charlie mu poljube dovoli le zaradi prijateljstva, do Patricka pa nič ne čuti.
Ob priliki si bom ogledala tudi film, ki je bil posnet po tej knjigi.