Bralni izziv 2016 - Malina15

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 23 jan 2016, 09:30

13) Knjiga, po lastni izbiri (1 točka)
Naslov : KRIŽIŠČE ŠTIRIH POTI
Avtor : Tommi Kinnunen

Založba : CANKARJEVA ZALOŽBA, leto 2015, 303 strani


Moja ocena :


"BRILJANTEN IN BREZČASEN ROMAN" - Najboljše knjiga po izboru finskih knjigotržcev - je zapisano na naslovnici knjige. Vsekakor se strinjam, odlično branje.

Zgodba nam predstavi štiri zgodbe, sicer so vse osebe iz iste družine, med seboj se dopolnjujejo, včasih prikažejo dogodke iz različnih perspektiv.
Umeščena je v obdobje od leta 1895 do leta 1996, pred nami se razprostrejo navade in predsodki ljudi, ki so živeli v tem času. Seveda se vse dogaja na Finskem, na oddaljenem severu, kjer je v vaseh zakoreninjena stara miselnost in si novotarije težko pridobijo pot.

Maria, šolana babica, nima zaupanja domačinov, pokličejo jo šele, ko porodnica že tri rojeva v mukah ob pomoči vaških pomagačk. Maria seveda tako pozno ne more narediti čudežev, A počasi tudi njej vse bolj zaupajo in pred nami je njena življenska zgodba ter v nadaljevanju še zgodba njene hčere Lajle, neveste Kaarin in na koncu moža Lajle Onnija.

Šele zadnja zgodba nam razodene in razsvetli skrivnosti oseb iz prejšnjih zgodb. Obenem lahko ob knjigi razmislimo, kako težka je bila pot žensk skozi zgodovino, ko so imele le vlogo rojevanja otrok in pokornosti možu.

PRIPOROČAM <3

" Marija je zadovoljna, da si ni poiskala moža, a je vseeno vesela, da ima otroka. Že ob misli na to, da bi ji nekdo ukazoval, jo spreleti srh. Neki zamaščeni vamp bi splezal nanjo, kadarkoli bi si želel, in vedno bi ji lahko ukazoval, kaj mora početi in kako hitro. Po vaški cesti bi se sprehajal dva koraka pred svojo ženo, kot se spodobi za dobre kristjane. " str.63
Nazadnje uredil/a malina15 dne 15 mar 2016, 23:20, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 24 jan 2016, 18:08

b]14) Zgodovinski roman (2 točke)[/b]

Naslov knjige : MAX
Avtor :Sarah Cohen-Scall

Založnik : Cankarjeva založba/ leto 2015, 400 stran

Moja ocena :

Ojoj, ta knjiga me je močno presunila in prizadela......Nekje na polvici sem branje prekinila in prebrala knjigo Križišče štirih poti, da sem si malce oddahnila.
Seveda kot vsaka zgodba, ki pripoveduje o 2.svetovni vojni je žalostna in boleča. A ideja o Maxu, ki nas nagovori že kot zarodek je fenomenalna, nekako te posrka vase. Morda nekoliko ublaži vso grozoto dejstvo, da nam zgodbo pripoveduje otrok in tako nas prevzame tudi čustvo ljubezni.

Zgodba nam ponudi nauk, da ne glede na vse slabe človeške namene ( ko so hoteli ustvariti otroke po meri) LJUBEZEN zmeraj najde svojo pot ( Max je spoznal bratovsko ljubezen do Lukasa ).

V programu Lehensborn, ki ga je zasnoval zloglasni Himmler v Nemčiji in okupiranih državah se je rodilo okrog 20.000 otrok. Ugrabili so okrog 200.000 poljskih, ukrajinskih idr. otrok ter jih prisilno ponemčili, samo del se jih je vrnilo k svojim družinam. Neverjetno pa je, da so v povojnih procesih direktorje in vodje takih domov oprostili in izpustili.

Ne bom opisovala zgodbe, PREBERITE JO. Vsak od nas mora poznati ta del skupne zgodovine, predvsem, da se ne bi nikoli več ponovila !
" Moja želja je prva v bodočem življenju, da ugledam luč sveta 20.aprila.Kajti to je rojstni dan našega firerja.Če se bom rodil 20. aprila bom dobil blagoslov germanskih bogov in v meni bodo videli prvorojenca najvišje rase. Arijske rase.Tiste, ki bo odslej suvereno zagospodovala nad svetom. " str. 8
http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=1881

:102: Zdaj pa bo pravi čas za pravljice <3

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 26 jan 2016, 16:31

12) Pet najljubših pravljic iz otroštva (2 točki)
Camera Roll.jpg
Camera Roll.jpg (95.95 KiB) Ogledan 2935 krat
Za pravljice mi ni bilo potrebno iti v knjižnico, temveč v svojo knjižno omaro, kjer jih imam veliko shranjenih. Odločila sem se za teh 5, saj jih znam skoraj na pamet in sem jih prebirala tudi svojim otrokom, nečakom...

Naslov : ŠIVILJA IN ŠKARICE, Dragotin Kette

Na nekem gradu živi in dela za grofico prijazna deklica Bogdanka. Bogdanki dela družbo le majhen ptiček, ki ji nekoč podari škarjice, ki kar same režejo in krojijo, če le uporabiš prave besede. Ko grofica zagleda čudežne škarjice, si jih nasilno prisvoji in Bogdanko spodi z gradu. A namesto urežite grofica reče zrežite in škarjice seveda vse režejo, tudi grofičine obleke se lotijo. Grofica steče za Bogdanko v gozd, kjer jo Bogdanka odreši škarjic. Spravi jih v žep in odide domov, kjer je s spretnimi rokami in čudežnimi škarjicami postala premožna.

Kdo ne pozna verza : " ŠKARJICE HRUSTALKE, PO RUMENI MIZI BEŽITE, JOPICO MI UREŽITE !"

Z pridnim delom, skromnostjo in ponižnostjo dosežeš v življenju srečo in bogastvo.


Naslov : MEZINČICA, korziške pravljice

Neka žena ni mogla imeti otrok in je odšla k čarovnici, ki ji je dala ječmenovo zrno naj ga vsadi. Iz zrna je zrasla lepa roža in v njen lepa micena deklica. Bila je manjša od mezinca, zato so ji rekli Mezinčica. A neke noči jo v orehovi lupini odnese žaba za nevesto sinu. A Mezinčico rešijo ribice v mlaki. Nato jo želi hrošč za ženo, a se mu zdi pregrda. Prišla je jesen in zima in Mezinčico je vzela v svojo hiško miška. Njen sosed krt jo je tudi hotel za ženo in jo odpeljal po zemljo. Tam je naletela na mrtvo lastovko, ki se ji je zasmilila in jo je pokrila z preprogo in podložila z blazinico. V žalosti kako strašno življenje jo čaka s krtom pod zemljo v temi je naslonila glavico na prsa lastovke in otrpnila, saj je začutila bitje srca. Lastovka se je ogrela in prebudila nazaj v življenje. Metuljčico je na svojih krili rešila žalostne usode. Odleteli sta v tople kraje, kjer je v čudovitem vrtu Mezinčica srečala princa, ravno tako majhnega kot ona.

Dobrosrčnost lahko obudi celo mrtvo ptico in te ponese v sončne tople kraje.Naslov : ŽABJI KRAlJ, Brata Grimm

Pripoveduje o princesi, ki se je rada žogala z zlato žogico in nekega dne ji je padla v studenec. Pomoč ji je ponudila grda žaba, ki je princesko v zameno za žogo prosila za pravo prijateljstvo. Princesa je seveda žabi vse obljubila, a ko je žogico imela spet v rokah je hitro pobegnila.
Žaba ji je sledila na dvor in tam zahtevala, naj drži dano obljubo o prijateljstvu. Kralj, princeskin oče je rekel : "KAR SI OBLJUBILA, MORAŠ DRŽATI ! "Princesa je očeta ubogala, a ko je žaba hotel tudi z njo v posteljo je zaihtela in kralj je rekel : " KDOR TI POMAGA V STISKI, TEGA POTLEJ NE SMEŠ ZANIČEVATI !" . Res je žabo vzela v sobo, a jo tam od gnusa zabrisala v steno. Ko je žaba padla na tla se je spremenila v prekrasnega princa, s katerim se je princeska potem poročila.


Naslov : PRINCESKA NA ZRNU GRAHA,

Nekoč je živel princ, ki se je hotel poročiti s pravo princesko. Potoval je po celem svetu, da bi jo našel, a domov prišel razočaran. Nekega večera se je razbesnela strašna nevihta. Nenadoma se je slišalo trkanje na grajska vrata, stari kralj jih je šel odpret.Pred vrati je stala prikupna princeska, vendar vsa mokra in razmršena. Trdila je, da je prva princeska, a mati kraljica si je mislila, to bomo še videli. V shrambi je vzela zrno graha in ga položila pod dvajset žimnic, vrh katerih je spala princeska. Zala princeska jse je zjutraj zbudila neprespana in jamrala, da celo noč ni mogla spati. Tako so spoznali, da je prava princeska, saj nihče drug ne bi mogel biti tako obkčutljiv.
Princ in princeska sta se omožila, grahovo zrno pa leži v slavnostni dvorani na rdeči žametni blazini, da si ga lahko še danes vsak ogleda.
Res je, da pri tej pravljici ne najdem poučne vsebine, ki so praviloma skrite v pravljicah, a predvsem nam deklicam se je zelo priljubila.

Naslov : BRATEC IN SESTRICA, Branka Jurca

Bratec in sestrica sta sama doma, Lep sončen dan je in bratec reče " Sestrica okrasiva okno vsak po svoje !" Sestrica posadi v korito prelepe gorečke , bratec pa v svoje korito pisane puščice. Sestrica stopi k oknu bratca, izpuli puščico, jo napne v lok, ki je bil obešen na oknu in puščica poleti v nebo. Sestrici se zdi, kakor da je puščica prebodla nebo in zazdelo se ji je, da je zadela zvezdo. Zvezda je za hip zadrgetala in zablestela. Seveda jo je zamikalo in izstrelila je skoraj vse puščice. Z zadnjo je namerila proti soncu, ga zadela in žalostno sonce se je zasolzilo. Sonce je vzelo oblak in si obrisalo solzo. Veter je pripihal še druge oblake in že je začelo deževati. Bratec priteče, vidi, da je sestrica uničila njegovo korito in tudi on potrga vse njene gorečke. Bratec in sestrica se kregala, a naenkrat spet posije sonce, bratcu in sestrici je žal za grde besede. Objameta se in opravičita.

Za dežjem zmeraj posije spet sonce !

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 27 jan 2016, 20:47

3) Knjiga, ki ima v naslovu barvo (2 točki)

Naslov knjige : BELI ANGELI
Avtor :Michael Katz Krefeld

Založnik : Učila/ leto 2015, 362 stran

Moja ocena :

Avtor je leta 2012 prejel nagrado za najboljšega danskega pisca trilerjev. Očitno nisem enakega mnenja kot Danci, saj je po moji ocena zgodba povprečna.
V prvem delu se pred bralcem razodenejo tri zgodbe : mlade Litvanke Masje, danskega detektiva Thomasa in švedskega dečka Erika. Vse tri žalostne in tragične, ki se proti koncu srečajo in razpletejo skrivnostne umore. Vse te grozote z ugrabitvijo in prisilno prostitucijo so resnične za veliko mladih deklet, ki padejo v mrežo mafije. Grozljivo !!!
A žal je v zgodbi preveč razkritega, ni skrivnostnih zapletov, vse je nekako predvidljivo.......kot TV klišeji.
Osebno so mi všeč kriminalke, ki te pustijo v suspenzu skoraj do konca, ko ves čas razmišljaš kdo je?? in na koncu morda doživiš presenečenje. A take, ta prave kriminalke danes težko najdeš......vse le komeciala.

Če hočeš izvedeti več : http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=2471
Nazadnje uredil/a malina15 dne 29 jan 2016, 14:11, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 29 jan 2016, 14:10

18) Knjiga, po kateri so posneli serijo (2 točki)

Naslov knjige : SVETILNIŠKA ULICA 16
Avtor :Cebbie Macomber

Založnik : KMŠ / leto 2015,508 stran

Moja ocena :

Trenutno precej vroča knjiga, ki sem jo morala v knjižnici rezervirati. Na SLO2- vsak ponedeljek ob 20.00 uri ravno sedaj predvajajo televizijsko serijo ZAKON SRCA - orig. Cedar Cove posneto po tej seriji knjig . Svetilniška ulica 16 je 1.knjiga v zbirki. V glavni vlogi igra Andie MacDowell, ki mi je všeč kot igralka, a žal po ogledu prvega dela, serije ne spremljam, saj je preveč " klišejska".

Luštna naslovnica, a oblikovanje strani - pisava je zelo na veliko in široko zapisana, ne razumem zakaj, saj bi vse stalo na pol manj papirja ( skrb za okolje )

Zgodba.....hm.....romantična drama piše, mene bolj spominja na stare doktor romane, le po obliki lepša in debelejša knjiga. Vem, da sem zahtevna bralka in verjetno bo knjiga osvojila drugačne vrste bralcev.
Nič hudega, za vsakogar mora nekaj biti oz. kot je rekla moja mama Vsake oči imajo svojega malarja.

Vsebine ne bi opisovala, če hočeš izvedeti je opis tu : http://www.bralnica.com/knjiga/16-lighthouse-road/

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 05 feb 2016, 11:33

21) Knjiga, v kateri je v glavni vlogi pevec (2 točki)

Naslov knjige : PEVEC TANGA
Avtor :Tomaz E, Martinez

Založnik : MK / leto 2009, 270 stran

Moja ocena :

Nisem želela prebirati avtobiografij modernih pevk in pevcev, zatorej sem pobrskala po spletu n našla tole knjigo, ki govori o pevcu tanga Julia Martela. Sploh nisem vedela, da obstajajo tudi pevci tanga, vedela sem samo za plesalce tanga. Zelo me je zamikalo izvedeti kaj več.

Zgodba govori o študentu iz New Yorka Brunu Cadoganu, ki je napisal doktorat o esejih , ki jih je Jorge Luis Borges posvetil izvoru tanga. S štipendijo in priporočili profesorjev, da mora v živo spoznati okolje, kjer je tango nastal se odpravi v Buenos Aires. predvsem si želi spoznati pevca Martela, a srečanje z njim se v zgodbi neprestano izmika. Skozi oči drugih pripovedovalcem dobimo vpogled v življenje Julia Martela in njegovo večkrat tragično življenje. Ravno tako izvemo veliko o nastanku tanga, o sami zgodovini Argentine, Buenos Airesa in njegovih prebivalcih.
Knjigo sem ocenila z 3 zvezdicami, saj bralec, ki ne pozna oseb , ki jih pisatelj opisuje, v bistvu težko razume kontekst in situacije. Sem šla na splet poiskat navedene osebe in opis, a po mojem mnenju bi na koncu knjige moral bil opis oseb iz knjige.

Pevca tanga Juila Martel lahko poslušate tu :
https://www.youtube.com/watch?v=HBOWEGP ... Q&index=55

https://sl.wikipedia.org/wiki/Jorge_Luis_Borges

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 17 feb 2016, 22:34

b]22) Po priporočilu tvojega sorodnika (1 točka)[/b]

Naslov : DEKLE Z BISERNIM UHANOM
Avtor : Tracy Chevalier

Založba : MK, leto 2005, 291 strani, Žepnice


Moja ocena :


Ko sem bila na dopustu mi jo je priporočila moja sestra Sonja, da ji je bila zelo všeč in mi jo podala s knjižne police. Sama sem sicer že prebrala vse knjige moje priljubljene pisateljice Tracy Chevalier in nestrpno čakam na njeni novi knjigi, ki sta že izšli. Upam, da bodo kmalu tudi pri nas v Sloveniji na razpolago.
In tako, ker sem seveda že pozabila ( ob toliko prebranih knjigah) zgodbo sem se je lotila še enkrat. Ni mi žal.

17. stoletje, Delft, Nizozemska. Glavna oseba romana je mlado dekle Griet. Njena družina živi v zelo slabih razmerah, saj je njen oče ob nesreči oslepel in ni več sposoben za delo. Tako se dogovorijo, da bo Griet odšla k družini slikarja Vermeerja za deklo. Griet odide od doma z veliko bolečino v srcu, saj je zelo navezana na starše in svojo mlajšo sestro. A počasi skozi čas se naveže na novo družino, še posebno na slikarja Vermeerja. Griet ima tudi posebno vlogo, saj lahko le ona pospravlja slikarjev atelje, njegova žena in ostali imajo namreč prepovedan vstop vanj. Seveda je prelepa žena slikarja zelo ljubosumna, saj GRIET počasi vse bolj pridobiva zaupanje Vermeerja, pomaga mu tudi pri nabavi in pripravi barv. Tako se seveda med njima splete nevidna posebna vez. Roman doseže vrhunec, ko Vermeer naslika Griet........ Danes znano kot nizozemsko MONA LIZO .

No, zgodba Tracy Chevalier je seveda IZMIŠLJENA, vsebuje pa veliko dejstev o slikarjevem življenju. Še dandanes nihče ne ve, kdo je dekle na sliki in kdo je sliko naročil.

Verjamem, da ste roman že prebrali. Odlična zgodba, stopnjevanje čustev Griet je odlično opisano, ves čas branja sem imela njeno podobo pred očmi.........

Več o življenju slikarja Vermeerja si lahko preberete :
http://www.rtvslo.si/kultura/razglednic ... nom/158047

O sliki in filmu, posnetem po knjigi :
http://www.siol.net/kultura/umetnost_in ... hanom.aspx

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 05 mar 2016, 20:27

b]24) Knjiga o mitu ali legendi (2 točki)[/b]

Naslov : ANGELOLOGIJA
Avtor : Danielle Trussoni

Založba : Mladinska Knjiga, leto 2011, 670 strani


Moja ocena :


"Miti so sila fina stvar. Problem je le v tem, da sodobnim predelavam mitov nekako umanjka tisti vzgojni moment, kjer bi lahko poglavje zaprli, pogledali nekam v naš odsev in se zavedali, da sedaj vemo več. Vemo več in smo zato tudi boljši ljudje. Imamo več informacij in konteksta okoli naše biti in zato smo bolje orientirani. Zato tu ne gre za mit kot tak, temveč za izrabo mita. S čimer v osnovi nimam težav. Leposlovje, tudi bestsellerji to počno. In če koga Ime rože navduši za brskanje po Aristotelu, toliko bolje. Tako čutim tudi pri Angelologiji - če takšna dela privabijo ljudi k branju Miltonovega Izgubljenega raja ali pa k Areopagitove Nebeške hierarhije, potem sem s takšnimi deli več kot zadovoljen. " Tomaž Bešter

Več na : http://kon-teksti.blogspot.si/2012/07/angelologija.html

V popolnosti se strinjam z g. Bešterjem. Knjiga ni izpolnila mojih pričakovanj in predvsem je veliko predolga, premalo se posveti opisu oseb, skratka preveč komercialna knjiga. Škoda......pravzaprav ji manjka tisto nekaj več....
Mlada sestra Evangeline, ki opravlja svojo božjo službo v samostanu Sv. Rozalije v New Yorku kontaktira zgodovinski raziskovalec Verlain, ki želi v samostanu pogledati v knjižnico in arhive. Po naročilu bogatega Percivala Grigori III raziskuje skrivnostna pisma Abigal Rockfeller, vendar ne sluti v kako neverjetno zgodbo se bo zapletel. Že tisočletja se namreč na svetu bije neusmiljen boj med POTOMCI PADLIH ANGELOV, NEFILI - križanci med ljudmi in angeli ter ANGELOLOGI, ljudmi, ki varujejo svet pred zlom.

Napovedanega filma, kot vem še niso posneli. https://www.youtube.com/watch?v=xzRfh7avDYU

Mit Orfejeve lire je v knjigi predstavljen najprej nebeško, saj je ob prvem igranju ustvaril lepoto in dobroto, ob tokratnem igranju nanjo pa naj bi NEFILI ozdraveli in pridobili nazaj svojo peklensko moč, zato Angelologi želijo liro uničiti.

Osvežimo si resnični ORFEJEV MIT :

V grški deželi Trakiji, je pred davnimi leti živel sloviti pevec Orfej. Igral je na liro in ob tem je znal tako lepo peti, da je očaral vse in vsakogar. Tudi vodne vile Najade so se dvignile iz valov, kakor hitro so zaslišale Orfejev spev. Orfej se je zaljubil v eno izmed njih. Odvedel jo je domov in se z njo poročil. Ime ji je bilo Evridika in bila je čarobna, kot Orfejeva pesem. Vendar sta le kratek čas živela srečno skupaj. Nekega dne je Orfej moral z doma in Evridika se je dolgočasila. Zaželela si je družbe, zato se je odpravila k svojim starim prijateljicam. Hitela je čez travnik in naenkrat jo je nekaj zabolelo v nogi. Pičila jo je kača. Na mestu je umrla. Orfej je pokopal Evridiko in z njo tudi vse svoje radostne pesmi.
Orfej ni našel miru. Nenehno je mislil na Evridiko, taval po svetu ter iskal globoko podzemeljsko kraljestvo, kamor odhajajo duše umrlih. Zasmilil se je tudi drevesom, zato so mu s svojimi vejami kazale pot. Ko je končno prispel v podzemlje, kjer Had s svojo ženo Perzofono vlada človeškim dušam, je pripovedoval o krivici, ki se mu je zgodila. Vladarja podzemlja sta mu dala še eno priložnost, vendar se po poti iz podzemlja ne sme obrniti, saj se bo sicer Evridikina duša spet vrnila v podzemlje in tam tudi za večno ostala. Orfej je bil vesel, da je dobil še eno priložnost, zato je zelo hitel na poti domov, saj je čim prej želel videti svojo Evridiko. Ko je že zagledal svetlobo sveta, se mu je zazdelo, da več ne sliši Evridikin korak, zato je pomislil, da je Evridika nekje zaostala. Obrnil se je in Evridikin duh je splahtel in se vrnil v podzemlje, vendar tokrat za vedno.
Žalosten se je Orfej vrnil nazaj na zemljo in odšel v samotne gore. Prav takrat je pohajkoval po deželi trop bakhantinj, častilk Bahka, boga vina in objestnega veselja. Pijane in napol nore ženske je Orfejev spev razdražil, zato so ga brezbrižno ubile, njegovo liro pa so vrgle v reko. Bog Bakhus je morilske ženske spremenil v drevesa. Sedaj je tudi Orfejeva duša odšla za večno v podzemlje, kjer je lahko brezbrižno gledal svojo Evridiko.

Ena izmed znanih upodobitev Orfeja in Evridike -Jean Baptiste Camille Corot

Slika

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 15 mar 2016, 23:19

1) Knjiga, kjer glavni junak ni belec (3 točke)

Naslov : ŽENSKI KUPE
Avtor : Anita Nair

Založba : Didakta, leto 2005,303 strani

Moja ocena :

Že nekaj knjig sem izbrala za ta izziv, vendar sem jih po začetnih prebranih straneh vrnila nazaj v knjižnico. Res je tudi, da sem veliko knjig že prebrala in tako nikakor nisem mogla najti prave zgodbe, ki bi me prevzela. Ko pa sem pred nekaj dnevi prijela v roke Ženski kupe sem vedela, da sem jo končno našla.

Pred leti sem gledala dokumentarec o življenju žensk v najnižjih kastah Indije. Žalost je objela moje srce in poiskala sem društvo v Sloveniji, ki omogoča posvojitev otrok na daljavo v Indiji. Presrečna sem , da lahko pomagam čudoviti indijski deklici Sharmili, ki živi sama z bolno babico, saj so ji starši umrli in če ne bi imela nas, ki ji plačujemo šolanje bi jo verjetno že poročili.....saj veste, za drugo ženo, služkinjo starejšemu moškemu. Indije ne morem spremeniti, pomagati enemu dekletu do boljše izobrazbe, morda življenja mi daje občutek, da sem le nekaj naredila za boljši svet <3 <3 <3

A vrnimo se k naši zgodbi, ki opisuje, seveda za nas Evropejke, neverjetne in največkrat žalostne usode indijskih deklic. Pisateljica nam predstavi življenjske poti šestih Indijk, ki se prvič srečajo v ženskem kupeju na vlaku.
"Še do leta 1998 so imeli na bangalorski želežniški postaji ločeno blagajno za ženske, starejše in invalidne ter seveda na nočnem vlaku, poseben ženski kupe." str.7
Glavna junakinja Indijka Akhila se sama odpravi na tridnevni oddih v kraj blizu morja. To je njen prvi uporni korak v samostojnost. Akhila, 45-letna stara devica, nima ne moža ne otrok in živi pod kontrolo svojih bratov in skrbjo sestre. Ob prezgodnji smrti očeta je namreč Akhila morala prevzeti kot najstarejša hči odgvornost za družino in tako je žal ostala opeharjena svojih sanj in sreče. A ker v Indiji ženska NE MORE ŽIVETI SAMA ji ne glede, da ima svojo službo in stanovanje ostali člani družine ne dovolijo svobode. Akhilo tako življenje duši in odloči se " pobegniti". Na vlaku v kupeju se ji pridružijo še ostale potnice teri si v noči potovanja zaupajo svoje življenjske zgodbe..........PRIPOROČAM !

V otroštvu mora biti dekle podrejeno očetu, v zakonu možu, v vdovstvu pa sinovom, ženska ne sme biti nikoli neodvisna
Manujev zakonik, Sveto besedilo Hindujcev


Za vse, ki želijo nekaj več : http://child-sponsor.net/en/Video.html

Iz knjige : " Zaradi solz se človek divje ozira po sobi in gleda, koga bi se lahko oprijel in nanj preložil žalost. Zaradi solz postaneš ranljiv in ne vidiš dobro, Jeza pa te napravi močnejšega. Jeza te napravi nepremagljivega. Jeza te pripravi na soočenje s stvarmi. "

...in jeza me zagrabi, ko prebiram kako ženske trpijo po svetu zaradi norosti, ki so "zapisane" v imenu vere...

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2016 - Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 28 mar 2016, 19:59

15) Knjiga z LGTB vsebino (3 točke)

Naslov : OKUŠANJE ŽAMETA
Avtor : Sarah Waters

Založba : Didakta, leto 2009,567 strani

Moja ocena :

Pri izbiri knjige z LGBT ( lesbian, gay, bisexual, transgender ) vsebino sem se nagibala bolj k odnosu dveh žensk, kot dveh moških. Sem za svobodno ljubezen, ne glede na spol, nimam predsodkov, vendar nikakor nisem želela brati intimnosti, ki jih doživljata moška. Zakaj ? Ne vem......Še mene je presenetilo.
In tako sem si izposodila Okušanje žameta.
Roman se odvija v 19. stoletju, viktorijanski Angliji, predvsem Londonu. Začetek zgodbe sega v malo ribiško vasico Withstable, kjer ima družina Astley gostišče v Kentu in ponuja najboljše ostrige daleč naokoli.Mladi sestri Nancy in Alice ob sobotah večkrat obiščeta Canterburyjski Palace ( gledališče), kjer se zabavata ob nastopih raznih odrskih umetnikov. Ko nekega večera nastopi ljubka mlada Kitty, oblečena v fantovsko obleko, kot gizdalin iz visoke družbe, pleše, poje in koketira z publiko se Nancy za večno spremeni življenje. Obsedena z Kitty vsako soboto hiti v gledališče, dokler se ne spoznata, spoprijateljita in Nancy postane njena garderoberka. Strastna želja po uspehu in blišču ju odpelje v London.......

Pisateljica nam odlično predstavi zabaviščno življenje tistega časa: blišč in bedo, uspeh in zaton, bogataše in reveže....... Opis Londona kot mesta, temačnih ulic ter tako različnih osebnosti vsekakor zelo dobro predstavi bralcu. Nerazumevanje družbe, iskanje potešitev prepovedane sle in celo fatalno spolno suženjstvo, vse to in še več nam odstira življenje Nancy Astley.

Bralec knjige Okušanje žameta uvidi, da Anglija ni le Jane Austin ali Charles Dickens, temveč, da se je v njenih skritih kotičkih odvijalo veliko več, morda preveč.

Pisateljica Sarah Waters ( 1966) je napisala še : Privlačnost, Žeparka, Nočna izmena in Mali neznanec. Po skoraj vseh njenih knjigah so posneli TV serije ali film.
Film po tej knjigi si lahko ogledate na https://www.youtube.com/watch?v=SDghnntXhLc

Pikantna zanimivost : OKUŠANJE ŽAMETA je viktorijanski izraz za KUNILINGUS - kadar ženske spolne organe dražimo, sesamo ali ljubkujemo z ustnicami.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gostov

cron