20) Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti (2 točki)
AVTOR: S. A. McAuley
NASLOV: One Breath One Bullet (The Borders War #1)
KATEGORIJA: M/M, dystopia
LINK: Goodreads
OCENA:
One Breath, One Bullet je preurejena, podaljšana različica originala z istim naslovom. Pred izidom zadnjih dveh knjig v zbirki The Borders War se je pisateljica odločila, da prve tri knjige preoblikuje in ponovno izda. Največ sprememb je vidnih ravno v prvi knjigi. Pa da najprej povem, o čem se zbirka The Borders War sploh gre. Smo petsto let v prihodnosti, na svetu že več stoletij divja vojna. Na oblasti je 5 držav, vse so med seboj v vojni, knjige in papir so že dolgo prepovedani, vse informacije so na voljo le v elektronski obliki, vendar je že pred časom skupaina pripadnikov The Nationalists izbrisala vso svetovno znanje, ki je bilo shranjeno na strežnikih, z namenom, da se človeštvo začne od začetka, brez zgodovine. Preporod človeštva. Ampak v ozadju bojev med državami, vihra še ena vojna in sicer vojna treh ideologij. Na eni strani imamo že omenjene nacionaliste, vendar ti nimajo prave moči. Pomembnejši sta Opposition, pripadniki višjega sloja, katerih glavna želja sta imeti oblast nad ljudi in živeti v luksuzu in na drugi strani je Revolution, ki želi moč vrniti ljudem. Vse tri skupine si želijo najti infochip, edino stvar, ki naj bi vsebovala informacije o zgodovini sveta. Nacionalisti zato, da še to uničijo, nasprotniki zato, da si znanje prisvojijo zase in revolucionisti zato, da izobrazijo ljudi. V tem svetu živi Merq, iz države, ki je nasledila ZDA, vojak, ki se uri že od malih nog. Na drugi strani je pripadnik sovražne vojske z imenom Armise. Dva vojaka, ki sta si podobna v toliko stvareh a v ravno toliko stvareh različna, sovražnika, a vendar nekaj ju ves čas vleče skupaj.
To je ena mojih najljubših zbirk, komaj sem čakala na nove verzije in seveda na nadaljevanja, ki izidejo tekom tega meseca. Všeč mi je svet, ki ga je pisateljica ustvarila, všeč mi je rast glavnega junaka, ki se zgodi skozi knjige, všeč mi je odnos med Armisom in Merqom. To je ena tistih zbirk, kjer je težko ocenjevati posamezne knjige. Ker njihovo vrednost spoznaš šele, ko prebereš več knjig. Prva knjiga predstavlja neko platformo, na kateri so zgrajena nadaljevanja in ne moreš razumeti njene vrednosti, če ne prebereš nadaljevanj. Sploh se mi zdi to opazno pri glavnem junaku, pri katerem bralec že v prvi knjigi opazi njegove omejenosti in napake, ki jih sam ne vidi, vendar skozi knjige ga dogodki prisilijo do tega, da te napake spozna.
Nova različica prvega dela se najbolj razlikuje od stare po tem, da se je spremenil timeline. Sedaj izvemo Merqovo in Armisovo zgodbo kronološko, vse pomembne dogodke, ki so ju pripeljali do noči pred začetkom olimpijskih iger, ki so naznanile pravi konec The Borders War. V prejšnjih verzijah smo imeli flashbacks, preteklost smo izvedeli vmes, nekaj v prvi, nekaj v drugi in nekaj v tretji knjigi, odvisno od tega za kateri del sedanjosti je bil določen spomin relevanten. Težko se odločim ali mi je kronološko pripovedovanje preteklosti bolj všeč od flashbackov. Po eni strani bo novim bralcem bolj razumljivo že na začetku kaj se je dogajalo, kako je sploh možna zveza med dvema sovražnikoma, ampak po drugi strani pa morda ne bodo opazili oziroma se spomnili, kateri spomin je relevanten za kateri dogodek v sedanjosti. Ker namreč ravno ta povezava med dogodki v preteklosti s tem kar se dogaja v sedanjosti, je ena izmed stvari, ki je meni najbolj všeč pri tej knjigi.
Druga velika sprememba v novi različici prvega dela je veliko bolj razumljiva in nekomplicirano povedana zgodba o Merqu - kdo je on, kaj on dela, na čigavi strani v vojni sploh je. Ali je pripadnik opozicije ali revolucije in kaj točno (in predvsem kako in zakaj) se je dogajalo na otvoritvi olimpijskih iger. V novi različici dobiš, če pozorno bereš, veliko namigov, medtem, ko je bilo v originalu vse skupaj (še) bolj zakomplicirano in si zadevo "poštekal" šele po večkratnem branju.
Tretja sprememba pa je dodatek scene Armisovega POV. Izvemo kako je prišlo do njegove ključne odločitve, tiste, ki je najbolj vplivala na Merqov in Armisov odnos, ne da bi se Merq tega zavedal več kot eno desetletje. Všeč mi je, da je pisateljica izbrala ta dogodek, vendar bi si želela še večji vpogled v to, zakaj se je odločit kot se je. Ampak mislim, da si takrat še sam ni upal priznat vseh razlogov, mislim, da nas to čaka šele v tretji knjigi. Komaj čakam!