Bralni izziv 2016 - MajaM28

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 06 jan 2016, 21:34

Glede na to, da vedno berem in si izmenjujem mnenja o prebranih knjigah s prijateljicami, bom to poizkusila tudi tukaj. :) Se že veselim tipkanja in branja mnenj o drugih knjig. :)
naloge.jpg
naloge.jpg (188.68 KiB) Ogledan 4939 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 06 jan 2016, 22:17

1. Knjiga, ki jo je napisala ženska (1 točka)

Robyn Carr - Ranjeni duši (Ocena 5)

Letos sem že v novo leto prišla tako, da sem neumorno brala in komaj zapustila svoj dom, saj zunaj preprosto preveč zebe. Zato bom za prvo knjigo izbrala tisto, ki sem jo prebrala nazadnje, torej petnajst minut nazaj. :)

Knjiga izhaja iz zbirke Virgin River in je tretja po vrsti, zatorej so mi liki znani že od prej kar pomeni, da imam občutek kot, da se spet družim s starimi prijatelji. Tokrat je zgodba osredotočena na bivšega marinca in policista Mike ter tožilko Brie. Najlubši lik je bil Mike, saj je moški, ki je veliko pretrpel, bil ustreljen na delovni dolžnosti, dvakrat poročen in ločen, naredil je veliko napak, katerih se zaveda in kesa. Pri 37-ih je novi moški, kateri samo želi pomagati Brie, ki je prav tako veliko pretrpela ter ji z nežnostjo pokazati pravo ljubezen.

Vse knjige v zbirki opisujejo težke življenjske preizkušnje, katero potem liki z vztrajnostjo in pogumom preživijo, rešijo in postanejo še močnejši po tem. Najbolj se mi je vtisnila v spomin Brie, ki je prestala kruti napad, njeno borbo kako si povrniti samozavest, zaupanje v svet ter na koncu zaupanje v moške, v Mike.

Knjiga mi je bila zelo všeč tako, da bolj težko najdem kaj negativnega, mogoče je rahlo moteče samo to, da se zdi kraj Virgin River tako sanjski, da če bi bil resničen bi se takoj preselila tja. :huhuhu: Očitno je tam res neka magična voda, kjer vsi najdejo svojo ljubezen in srečno zaživijo do konca svojih dni. <3

V knjigi se zlahka poistovetiš z liki, kateri se soočajo z raznimi življenjskimi preizkušnjami, ki dajejo upanje in vpogled kako lahko navkljub porazu zmagaš. Spodbuja k pozitivnem razmišljanju, da za vsako težavo obstaja rešitev ter nikoli ne izgubiš upanja. Prav tako so vsi liki všečni, prijateljski, pokaže moč majhnega kraja kjer vsak nesebično pomaga vsakemu.

Ocena 5 je vsekakor zaslužena, saj je stil pisanja in prepletanje različnih likov narejeno vrhunsko. Če bi morala izbrati kateri lik iz celotne zbirke mi je najbolj všeč, bi definitivno izbrala Jacka (močan, prijazen in sexy moški). Še posebej njegov zaščitniški nagon je opisan na simpatičen način, v drugi knjigi do Pridigarja in v tej do svoje sestre. V obeh primerih je bilo podobno, žena ga je posvarila naj se ne vmešava in ko ni poslušal mu je vsevedno oponesla: "Kaj ti nisem rekla?" Nakar je samo pokimal in povesil svoj nos. :)
Priloge
Ranjeni_dusi.jpg
Ranjeni_dusi.jpg (39.13 KiB) Ogledan 4928 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 07 jan 2016, 14:27, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 07 jan 2016, 14:00

2. Knjiga avtorja, ki ga še nisi bral/a (2 točki)

Kiera Cass - Izbira (ocena 4)

Ko sem začela brati knjigo, nisem vedela kaj lahko pričakujem od knjige, saj je bila pisateljica meni še neznana, ampak opis knjige in lepa platnica sta bili zelo privlačni. :)
Na začetku sem bila malo zmedena, namreč mislila sem, da se zgodba dogaja v preteklosti (nekje sredi knjige omenijo tretjo svetovno vojno, kar pomeni, da se vse dogaja v prihodnosti). Glavni lik je America Singer, ki je pevka in umetnica ter izhaja iz družine umetnikov (slikarjev, pevcev, igralcev na inštrumente). To je svet, kjer so razredi tako močni, da če si rojen v družini umetnikov, moraš najti svojo branžo/poklic v tej zvrsti. Prvi in drugi razredi so izmed najbogatejših družin, vse do osme kaste, kjer so revni, delavci in zločinci (predvsem zato, ker nimajo možnosti za preživetje). America je dobrodušno dekle, ki želi pomagati družini s svojim delom, ima pozitivna načela/vrednote, močno čuti in deli ljubezen med svojimi najbližnjimi. Najmanj mi je všeč lik Aspen, njen fant, ki ga močno ljubi in pričakuje, da jo bo zaprosil za roko. Namesto tega ji predlaga, da se prijavi na izbor za princeso ter jo da na čevelj. Najbolj simpatičen lik je princ Maxon, še neizkušen fant, ki je dobrega srca, zelo prijazen, saj želi poskrbeti za kandidatkinje po najboljših močeh, želi ugoditi svojim staršem in najti princeso ter ljubezen do konca življenja. Zelo prisrčno je opazovati njuno naraščajoče prijateljstvo z Americo in njun prvi poljub. :134:

Najbolj mi je ostalo v spominu Americina zbeganost, ko se Aspen pojavi v palači in se takoj spet zaplete z njim. Navkljub temu, da ji je princ Maxon všeč in se začne med njima razvijati ljubezen, se hitro spet začnejo poljubi z bivšim. Ne samo, da s tem zavaja in laže Maxona, ampak je to tudi kaznivo, če bi jo ujeli (celo s smrtjo). Vse skupaj je malce bolj zapleteno, saj ima princ več kandidatkinj s katerimi hodi na zmenek, o čemer govorijo tudi na televiziji, zaradi česar je America zelo ljubosumna. Torej je težko govoriti o neki zvestobi, ampak s princem razvijeta neki posebni odnos, prijateljstvo in menim, da je narobe kako je pristopila k celotni zadevi (še posebej, ker je princu Maxonu povedala vse o bivšem in bi mogoče celo razumel njen notranji boj). Je pa navkljub temu knjiga zelo berljiva in vznemirljiva, še posebej ob napadih upornikov na palačo, saj čutiš, da je tukaj neka dodatna zgodba oz. skrivnost, ki jo bodo v naslednjih knjigah verjetno razkrili.

America je dobrosrčno dekle, ki želi pomagati družini in se (vsaj na začetku) pridruži kandidatkinjam samo zato, da bi družina redno dobivala ček iz palače. Realno vidi situacijo, kjer kaste zadržujejo ljudi samo zato od katerih prednikov izhajajo. Zelo se me je dotaknila njena borba katerega fanta bi izbrala, preteklost ali prihodnost, nekoga ki je močno ljubila in verjela, da bo njen za vedno ali princa, ki ga je šele spoznala ter se počasi navezala.

Čeprav mi je bila knjiga, zlasti stil pisanja, zelo všeč, sem ji prisodila oceno 4, saj me je zmotila njena zbeganost katerega fanta izbrati. Knjiga se konča tako, da se ne more odločiti o svoji prihodnosti katerega fanta ima raje. Iz radovednosti sem prebrala obnove v angleščini kaj jo čaka v naslednjih knjigah, na žalost se bo v drugi knjigi ta njena zbeganost samo še povečala... :?
Priloge
Kiera Cass.jpg
Kiera Cass.jpg (102.71 KiB) Ogledan 4906 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 04 feb 2016, 20:01, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 09 jan 2016, 17:56

3. Knjiga, ki si jo prebral/a v enem dnevu (3 točke)

Silvia Garcia - Igra z ognjem (ocena 5) 

Knjigo mi je uspelo prebrati v enem dnevu, saj ima samo dobrih 220 strani, zanimivo zgodbo in lep slog pisanja. :)
Lord Simmons je hudoben moški, ki zaradi dediščine zastrupi babico trem malim vnukinjam, Nicole, Jacqueline in Alexandro, katere ima namen prodati v bordel. Na srečo jim uspe pobegniti in preživeti med tatovi in zločinci, kjer se pretvarjajo, da so fantje. Ko Lord Simmons izve, da so deklice preživele, naroči njihovo smrt in celo sam položi roke nad najstarejšo Alexandro ter jo skuša zadaviti. Na koncu mu načrt ne uspe in ga aretirajo. :eusa_naughty: Najlubši lik je Alex, lepa tatica, ki zapelje Damiana, ukroti 'zmaja' ter mu ukrade tudi srce. :)

V knjigi je bilo kar nekaj situacij, ki so se mi vtisnile v spomin: hudobnost strica, borba malih deklic, da bi preživele na ulici, poskus posilstva in pretep Alex... Ampak najbolj sem se razhudila ob Alexini nedolžnosti in njenem igranju z Damienom, še posebej, ko ga pride okrast sredi noči, z namenom pridobiti nazaj medaljon. Nekako se punca znajde privezana na postelji, kjer jo Damien zapelje in izgubi nedolžnost. Meni osebno ni nič romantičnega, ko berem "borbo" med dvema v postelji in junakinja sama ne ve, ali si to resnično želi, ali jo je samo malo strah in se upira zavoljo videza. :roll: Kakorkoli, na koncu se zaljubita in se imata srčno rada, njen 'zmaj' ji pomaga rešiti težave s stricom ter živita srečno do konca svojih dni. <3

V knjigi so zabrisane meje med dobrim in slabim, saj se ne zdi nič spornega, da dekleta kradejo, ko pa morajo nekako preživeti na tem svetu, kjer se lahko zanesejo edino nase. Hkrati tudi poudari pogum junakinj, moč družine (predvsem sestrske) ter babice, ki jih skuša še na smrtni postelji zaščititi (preda jim papirje, v katerem je razvidno, da so edine zakonite dedinje). Zgodba prav tako prikaže koliko slabega lahko naredi človek, ki ga ženejo pohlep in ne izbira sredstev, da bi zadovoljil svojim sebičnim potrebam. 
Priloge
21822_17439_170x260.jpg
21822_17439_170x260.jpg (10.73 KiB) Ogledan 4855 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 04 feb 2016, 20:02, skupaj urejeno 3 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 09 jan 2016, 19:02

4. Po lastni izbiri (1 točka)

Carla Kelly - Karte v rokah gospe Drew (ocena 5)

Najbolj všečen lik je Roxanna Drew, vdova in mati dveh otrok. Po naporni bolezni, skrbni in nesebični pomoči, njen mož umre, se znajde v nezavidljivi situaciji, kjer njen svak želi poskrbeti za njo, ampak za določeno ceno. Hitro preceni situacijo, se nauči postaviti zase in osamosvojiti ter poskrbeti za otroke najbolje kakor zmore. Pri tem ji pomagajo dobri ljudje, oskrbnik posestva Tibbie in lastnik lord Winn. Najmanj všečen lik je prav njen svak Marshall, ki želi izkoristiti njeno situacijo, se ji vsiliti in celo imeti z njo otroke, ker jih z ženo ne moreta imeti.  :shock:

Najbolj se mi je vtisnil v spomin dogodek, ko je svak želel vzeti njene otroke z izgovorom, da ni dobra mati in celo čakal na božične praznike, ko ji lord Winn nebi mogel pomagati in se nebi mogla pritožiti na sodišču, saj so med prazniki pisarne zaprte. Tako jo skuša prisiliti, da se preseli k njemu, saj otroke nebi mogla pustiti same. Zato z lordom Winnom skujeta načrt in se naskrivaj poročita na Škotskem v Gretna Greenu. Odpotujeta na enem konju, v mrazu in po dolgi zasneženi poti sta oba zelo utrujena, lord Winn izgubi celo prst na nogi. :shock: V tistem je lord že zaljubljen, zato izgubo prsta ne doživlja preveč dramatično, saj z veseljem pomaga mladi vdovi. 8-)

Priznam, da me je v knjigi motila ena stvar in opažam, da čeprav rada prebiram ljubezenske zgodovinske romane, se to v le-teh pogosto ponavlja... Namreč čeprav je gospa Drew zelo sposobna, samostojna in pametna ženska, mora imeti/najti moškega, ki bo poskrbel zanjo. V tistih časih je bilo to celo nujno, saj so se našli nekateri, ki so hoteli take ženske izkoristiti za svoje potrebe. :evil:

V ospredju knjige je nesebična materinska ljubezen in želja poskrbeti za svoje otroke. Gospa Drew je ženska z močnimi načeli, prijazna, ljubezniva, nesebična in močnega karakterja; ko vsi zbolijo za gripo, se pokaže tudi njena trma, saj želi poskrbi za vse, četudi je sama čisto pri koncu z močmi. :vso_cast: V knjigi je lepo opisano, kako si lahko ženstvena, ranljiva in hkrati močna nasproti drugimi, ki so nesramni in sebični (seveda na koncu zmagajo ljubezen in dobrota). :thumbup: <3
Priloge
dat_187_Karte_v_rokah_gospe_Drew.jpg
dat_187_Karte_v_rokah_gospe_Drew.jpg (42.35 KiB) Ogledan 4845 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 04 feb 2016, 20:03, skupaj urejeno 2 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 10 jan 2016, 17:12

5. Knjiga o tebi pomembni problematiki (3 točke)

Mary Kay Andrews - Poletna romanca (ocena 5)


V knjigi spoznamo tri prijateljice, Ellis, Julii in Dorie, ki se poznajo že od majhnih nog in so skupaj preživele vse kar lahko žensko doleti v življenju: od težavnih najstniških let, spoznavanju fantov, porok, ločitev ipd. V poletnem mesecu avgusta se za en mesec zberejo, kjer mora vsaka razmisliti kako naprej s svojim življenjem. Pri tem ne manjka veliko popitih pijač, slane vode, kopanja, sončanja, pogovorov, smeha in joka. :eusa_dance:

Čeprav je veliko zanimivih tem v knjigi, se opazi močen vpliv zaradi težkih ekonomskih razmer: občutek notranje neizpolnitve ob zgubi službe, nezadovoljstvo zaradi premalo plačanega dela učiteljice, nesigurno delo z borzami in posledice staranja, če delaš v manekenstvu. Najbolj sem se lahko poistovetila z Ellis, ki je pri 35-ih letih samska, pred kratkim izgubila službo in sedaj razmišlja o svojem naslednjem koraku. Zanimivo je opazovati resno, analitično in sramežljivo Ellis, ki se zaljubi v soseda Ty ter njuno naraščajočo romanco. Glavni negativni lik je Don, prevarant, lopov in nasilen mož, od katerega mora njegova žena Maryn zbežati, da bi se zaščitila. :evil:

Zgodba ima veliko zanimivih zapletov in prepletov, moj OMG moment je bil, ko se Dorie izpove prijateljicami, da je zanosila z možem Stephenom, ki pa je pred kratkim ugotovil, da je gej in jo prevaral z drugim moškim. :shock:

V knjigi spoznamo veliko različnih likov in njihove življenjske zgodbe, a močno izstopa prijateljstvo, ki je edina stalnica v današnjih spreminjajočih se časih ter nam lahko pomaga prebroditi težave. Včasih so najtežje lekcije hkrati tudi najprepostejše, namreč ni potrebno imeti vse splanirano vnaprej, ampak se lahko kdaj tudi prepustimo neznanemu ter zaupamo v ljubezen. Punce delujejo v skladu: ko ti življenje ponudi limone, si naredi koktajl. :)
Priloge
poletna-romanca-trda-vezava.jpg
poletna-romanca-trda-vezava.jpg (24.25 KiB) Ogledan 4809 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 15 jan 2016, 16:44

6. Knjiga, po kateri so posneli serijo (2 točki)

Tess Gerritsen – Zadnji, ki bodo umrli (ocena 5)

Kriminalne romane od Tess Gerritsen spremljam že od začetka in sem zelo navdušena nad njenim stilom pisanja. Rizzoli&Isles je prav tako ena izmed mojih najlubših nadaljevank, ki z vrhunsko igralsko zasedbo nikoli ne razočara. :)
Detektivka Rizzoli je inspiracija kako novodobna ženska lahko žonglira z uspešno kariero in srečno družino. Tokrat lahko vidimo njeno mehko in srčno plat, kjer se vidi, da je prav zaradi zmožnosti empatije, boljša in uspešnejša pri lovljenju kriminalcev. Prijateljstvo med Rizzoli in Isles je nekaj posebnega, zatorej se tekom knjige hitro zalotiš, da navijaš za njiju, da bi uspešno razrešile medsebojne probleme.

V knjigi je kar nekaj situacij, ki se ti vtisnejo v spomin, ampak najbolj je opazen občutek tesnobnosti tekom branja. Ta občutek se stopnjuje, saj želiš izvedeti kdo stoji za krutimi zločini in ne moreš odložiti knjige dokler ne ujamejo zločinca ter preprečijo nadaljne pomore. Vse skupaj je še bolj moreče, ker so vpleteni otroci/najstniki. V zadnjem kravavem prizoru, ko se vse odvija v šoli, ne veš ali je to trdnjava, ki naj bi ščitila, ali še bolj oteževala razrešiti primer ter odkriti kdo je nedolžen in kdo morilec. :?

Tess Gerritsen ima dober analitičen um in lep stil pisanja, kar pomeni, da njene knjige nikoli ne razočarajo. Edina opazka glede njenih knjige je, da pusti rahlo moreč občutek, ko prebiraš o vseh tistih pomorih (ampak to je verjetno poanta kriminalnih romanov). 8-)

Govoriti resnico je nujno potrebno, četudi zaradi tega ne boš popularen ali priljubljen pri sovrstnikih, sodelavcih in prijateljih. Za prijateljstvo se splača boriti, truditi, biti iskren in priznati napako ali vsaj razložiti nastalo situacijo. V najtežjih trenutkih in dogodkih se rojevajo tudi najlepša prijateljstva. :)
Priloge
Zadnji,ki bodo umrli.jpg
Zadnji,ki bodo umrli.jpg (36.87 KiB) Ogledan 4764 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 04 feb 2016, 20:03, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 19 jan 2016, 21:29

7. Knjiga, ki ima v naslovu številko (2 točki)

Debbie Macomber - Svetilniška ulica 16 (ocena 5)

Sodnica Olivia Lockheart je posebna ženska, ki jo skrbi za svoje bližnje: za mamino zdravje, hčerkine ponesrečene moške izbire, sinove nenadne odločitve in nenazadnje prihod novega moškega Jacka, ki ji ogreje srce. Že na začetku zgodbe spoznamo, da ima poleg lepega videza in pameti tudi prijazno ter dobrohotno srce. :vso_cast: Najmanj priljubljen lik je od njene prijateljice Grace mož Dan, ki nenadno izgine iz njihovega življenja in zapusti svojo družino brez kakršekoli razlage. Čeprav je vsem težko ob tem strahopetnem pobegu, je najtežje njegovi hčerki Kelly, ki je noseča, saj vedno išče izgovore za njega in se ne more sprijazniti, da bi jih kar tako zapustil. :(

Najbolj sta se mi vtisnila v spomin mladoporočenca Cecilia in Ian Randal, ki sta že na začetku zakona doživela veliko slabega. Navkljub vsem hudim življenskim dogodkom, sta postopoma začela komunicirati, se odprla in si postopoma začela spet zaupati. Zabavno in simpatično je, ker je kot mornar veliko odsoten, to delata preko emailov in pisem, kar se mi zdi strašno romantično. <3

Knjiga mi je bila zelo všeč, preplet večih zgodb in malo mestece ti dajo občutek kot, da si z njimi na istem kraju in prebiraš o dogodivščinah svojih sosedov. :)

Življenje je včasih muhasto in nepredvidljivo, ampak s pomočjo družine in prijateljev se lažje soočamo z vsakdanjikom, dokler ne zmoremo sami stati na svojih nogah. Prijaznost, dobrota in sočutno uho pomenijo veliko nekomu, ki trpi. Ne glede na starost lahko spoznamo svojo veliko ljubezen, če le verjamemo, zaupamo in smo odprti za nove priložnosti. 8-)
Priloge
dat_340_Svetilniska_ulica_16.jpg
dat_340_Svetilniska_ulica_16.jpg (49.26 KiB) Ogledan 4720 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 04 feb 2016, 20:01, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 20 jan 2016, 23:44

8. Knjiga, ki jo je napisal slovenski avtor (3 točke)

Sabina Štrubelj - Hotel Lavanda (ocena 3)

Valentini se v kratkem času postavi življenje na glavo, saj jo v roku enega tedna zapusti fant in nato še izgubi službo. Zmedena zaradi vseh sprememb se odloči odpotovati v Francijo, kjer jo čaka nepričakovana dediščina, zanemarjen hotel, katerega se loti obnoviti. Najmanj priljubljen lik je "odvetnik" Piere, ki se izkaže za prevaranta, sleparja in zločinca. Na koncu knjige spoznamo njegovo pravo naravo, kjer ugotovimo njegovo pravo identiteto in da je ugrabil pravega odvetnika. :shock:

Najbolj izstopajo laži Valentinine babice, ki po več desetletjih še vedno vplivajo na njene najbližje. Že v mladosti je bila strahopetna, se ni odločila za pravo ljubezen in tudi sedaj ne zmore dovolj poguma povedati resnico svoji hčerki in vnukinji. :evil:

Knjiga je lepo napisana in ima neke zabavne odlomke, ampak zelo me je motila skrivnostnost, ki nekako niti ni tako zelo skrivna... :roll: Bralec že na začetku lahko ugane kako stojijo stvari, medtem ko se osebe v knjigi trudijo in zbegano iščejo naokoli resnico ter izprašujejo neznane francoske sosede... :roll:

Babica je ravnala zelo sebično, strahopetno in nadzirajoče, ko je toliko let tajila skrivnost - resnica te bo osvobodila! Ljubezen je močnejša od ega, zatorej vedno govori iz srca, da na stara leta nimaš kaj obžalovati. :thumbup: Ko se zaprejo ena vrata, se nam vedno odprejo nova, kjer nas čakajo dogodivščine, ki si jih sami niti predstavljati nebi mogli. :)
Priloge
Hotel.Lavanda.jpg
Hotel.Lavanda.jpg (13.9 KiB) Ogledan 4689 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 04 feb 2016, 19:59, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 21 jan 2016, 23:02

9. Knjiga, ki jo je napisal moški (1 točka)

John Grisham - Tožniki (ocena 5)

Knjige od Johna G. so bile vedno moje priljubljene, ampak ne spomnim se, da bi se kdaj tako od srca nasmejala zapletom simpatičnih likov. :) Zgodba se vrti okoli treh odvetnikov, a meni najljubši je David, ki že na začetku deluje kot zanimiv, pameten in zabaven moški. Namreč na poti v službo doživi nenadni preblisk, nekakšen zlom, pojavijo se vrtoglavica, slabost in pritisk v prsih, zato se raje napoti v gostilno in cel dan zapije. :P Naveličan delati prekomerne ure v velikem odvetniškem podjetju, se znajde v manjšem podjetju, kjer poleg dveh partnerjev pričnejo z velikim odškodninskim primerom.

Zanimiva situacija je, ko se požigalec sredi noči pretihotapi v pisarno, kjer ga pričaka eden od odvetnikov/partnerjev Oscar in ga ustreli kar trikrat: čeprav ga je v druge že onesposobil, ga iz jeze še v drugo nogo ustreli. Prizor je opisan rahlo komično, ko se zločinec pritožuje, da ga bo tožil, saj mu je zločin spodletel... :roll:

Knjiga je zelo dobro napisana, ampak me je malo motila sebičnost odvetnikov in želja po dobičku ne glede na ceno. :thumbdown:

Konec dneva ni vse v denarju, ampak je potrebno imeti dobro uravnoteženost med poklicnim in zasebnim življenjem. Dajanje praznih obljub, zavajanje in laži lahko na dolgi rok škodujejo vsem - tudi tistemu, ki jih je izrekel. Iskrenost, prijaznost in nesebična pomoč so hvale vredne, se na koncu bolj obrestujejo ter gradijo povezanost med ljudmi. :thumbup:
Priloge
Tozniki.jpg
Tozniki.jpg (11.52 KiB) Ogledan 4666 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 22 feb 2016, 03:46, skupaj urejeno 4 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 6 gostov