Bralni izziv 2016 - MajaM28

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 18 jul 2016, 11:27

20. Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo (3 točke)

Jude Deveraux - Žametna obljuba (ocena 2)

Knjigo sem prebrala, ker je pisateljica ena izmed mojih najlubših. Predvsem mi je všeč njena zbirka Edilean, kjer uspešno slediš likom izpred stoletja v preteklosti in slediš liniji potomcev vse do današnjega časa. Ampak ta knjiga je čisto drugačna od njenega stila, zato sem po prebrani knjigi preverila kakšne ocene ima po mnenju drugih bralcev in čeprav ta ni tako slaba, sem hitro ugotovila, da je kar dobro skritizirana: http://www.goodreads.com/book/show/2519 ... et_Promise. Mislim, da bo to prva knjiga o kateri bom lažje pisala kritike kot o katerikoli prej v tem izzivu...

V knjigi so kar štirje moški, ki so izjemno antipatični, ampak največ se piše o Gavinu Montgomery-em, ki naj bi bil celo glavni junak. Tekom branja me je prijelo, da bi prijela knjigo in jo zalučala v steno, vse to po zaslugi našega "junaka". Tipček se že na začetku izkaže za naivnega moškega, ki ga vleče za nos lepa, a zvita Alice. Dejstvo, da vsi okoli njega vedo, da je Alice pretkana, sebična, zvita in intimna z vsakomur, ki jo samo lepo pogleda - ga ne postavi v lepo luč. Namreč skrega se z vsakim, ki mu hoče povedati resnico o njej in se ji postavi v bran. Ves čas primerja svojo prvo ljubezen s svojo ženo Judith. Judith, navkljub rosnih 17-ih letih, takoj prebere njene igrice in ugotovi njene sebične namene. Ne razumem zakaj je pisateljica opisala tako naivnega glavnega junaka, preprosto pokvari ti celotno sliko (oz. knjigo), ki jo dobiš tekom branja...

Dogodkov, ki so se mi vtisnili je absolutno preveč: na začetku, ko Judithin oče pokaže nasilje nad njeno mater, torej nad svojo ženo, je bil definitivno OMG moment... :shock: Nato sledijo prva poročna noč med Gavinom in njegovo ženo (resno, ti to resno?!?), Aliceino spletkarjenje glede lastne poroke in pobliže spoznavanje njenega moža (ali obstaja bolj gnusen moški/mož?), Walter ki se zagleda v Judith in se odloči za skrajne prijeme, da jo dobi... V tej knjigi prevladajo dogodki "kar gre lahko narobe, bo definitivno šlo narobe". :025: :roll:

Knjigo je izjemno težko brati zaradi celotnega dogajanja, a se vidi da je pisateljica ena izmed najboljših, saj je njen stil izjemno berljiv. Sama sem brala po obrokih in sem že večkrat razmišljala, da bi jo opustila. Čeprav berem veliko ljubezenske romance in razumem, da so se tam dogajale hude stvari ter so bile ženske last svojih mož, je pa tukaj pisateljica več kot samo pretiravala. Vse slabe stvari, ki so se v tistih časih lahko dogajale, je opisala v eni knjigi, kar je absolutno preveč za moj okus. :thumbdown:

Za boljši prikaz kako "simpatični" so liki v knjigi, bom prepisala iz knjige nekaj pogovorov...

Mati želi posvariti svojo hčer na njeno poročno noč.
Helena je spustila roke v naročje. "Oh, ja, častni so drug do drugega - do svojih mož, celo do svojih konjev. Ženska pa moškemu pomeni manj kot konj. Žensko je preprosto zamenjati z drugo, nič ni vredna. Moški, ki se ne bi zlagal niti najnižjemu podložniku, bo brez težav napletal zgodbice ženi. Kaj pa lahko izgubi? Kaj pa je ženska?"
Novopečena žena na žalost sliši pogovor, ki ni bil namenjen njenim ušesom in sledi prvi zakonski prepir.
Gavin je Judith prijel za lase in jo potegnil k sebi. "Vzel si bom, kar bom hotel, ko bom hotel, in če bom to vzel od tebe, boš hvaležna." Spustil jo je in jo potisnil nazaj na tla. "Zdaj pa vstani in se pripravi na to, da boš postala moja žena."
Alice še vedno ne odneha s svojimi igricami, a Gavin se še vedno ne pusti prepričati, da je karkoli drugega kot angel.
Grdo ga je pogledala, roke, ki so ji obvisele ob bokih, so se stisnile v pesti. "Te je kastrirala, da se je tako bojiš?"
"Ne," je osuplo rekel Gavin. Njen izbruh in izbor besed sta ga popolnoma presenetila. Alice se ni nikoli jezila, vedno je bila sladka in prikupna.
Priloge
zametna-obljuba-trda-vezava.jpg
zametna-obljuba-trda-vezava.jpg (77.95 KiB) Ogledan 1840 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 24 jul 2016, 13:50, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 21 jul 2016, 14:07

21. Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti (2 točki)

Ally Condie - Popoln par (ocena 5)

Knjigo sem po naključju našla in se že v knjižnici zatopila v branje. Dogajanje je postavljeno v prihodnost, kjer ima Družba svoja pravila s katerimi nadzorujejo prebivalce. Sedaj je vse kontrolirano in določeno s strani uradnikov: koliko prebivalci pojejo, količina in kakovost hrane je izračunana, določeno je kdo se s kom poroči, kje kdo dela, kdaj prebivalci umrejo... Na ta način so izkoreninili bolezni, rojevajo se samo najboljši otroci, saj so pari 100 % kompatibilni in noben se ne rabi obremenjevati s prihodnostjo. :roll:

Cassia Maria Reyes je preprosto 17-letno dekle, ki se veseli, da ugotovi kdo je njen par. Ko izve, da je to njen dolgoletni prijatelj in zaupnik Xander Thomas Carrow, žari od sreče. A že kmalu začne dvomiti v idejo, da sta popoln par, saj ne more deliti navdušenja nad spoznavanjem kot vsi ostali, ker o njem že vse ve. Ko se zgodi napaka in ji mikrokartica pokaže drugi obraz, začne dvomiti o vsem, o Družbi in pravilih, ki se jih morajo držati. Cassia bi lahko imela dobrega in lepega fanta, dobro službo, a njej to ni zadosti, saj si želi več... želi si možnost izbire. Čeprav se začne sama odločati in skrene od začrtane poti, obstaja dvom koliko je bilo dejansko njena odločitev, saj so jo na vsakem koraku uradniki nadzorovali. :|

Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko je Cassien dedek umrl pri 80-ih, načrtno v krogu družine. Namreč zaradi načina življenja noben ne umre nenadno, sam ali bolan. Ampak več kot 80 let ne smejo doživeti, saj potem ljudje nismo dovolj močni in hitro zbolimo. Tudi tukaj se kaže grotesknost pravila, kjer mora biti vse nadzorovano in predvideno s strani Družbe. :evil:

Pri branju me je motilo razmišljanje glavne junakinje češ, da ji Xander ni dovolj zanimiv oz. privlačen, ker ga pozna vse življenje. Nekateri bi lahko trdili, da je to najboljša podlaga za srečen zakon, prijateljstvo in spoštovanje, a ona si želi biti zaljubljena, da lahko občuti metuljčke... :roll:

V prihodnosti ni veliko stvari, ki so se ohranile iz preteklosti: v knjigi je velik pomen ohranjanja stvari, ki so se dedovale v družini in pripovedujejo zgodovino. V njihovem času imajo samo 100 pesmi, saj so vse ostale morali izločiti in uničiti - junaki v knjigi so močno žalostni zaradi tega in si skušajo zapomniti na pamet pesmi, ki so prepovedane ter jih nato uničiti, da jih nebi ujeli s papirji v roki. Sporočilo knjige je, da čeprav Družba želi nadzorovati prebivalce, bodo le-ti vedno imeli možnost izbire in se postavili zase ter bližnje. <3
Priloge
popoln-par.jpg
popoln-par.jpg (50.47 KiB) Ogledan 1788 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 26 jul 2016, 15:52, skupaj urejeno 2 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 24 jul 2016, 14:27

22. Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva (3 točke)

dr. Tony Lake - Kako premagujemo žalost (ocena 3)

Za ta izziv sem morala vtipkati svoj roj. datum v cobiss in poiskati primerno knjigo. Čeprav redno prebiram poljudno psihologijo pa sem pozabila kako znajo biti težke knjige, ki jih pišejo psihologi. Prav tako sem bolj privržena branju o zakonu privlačnosti in pozitivnosti, ampak mi ni bilo žal, da sem se potrudila jo prebrati do konca.

Na začetku sem si mislila, da bi imela knjiga koristne napotke kako se soočiti z žalostjo, ampak sem bila presenečena, ker je tema večinoma o žalovanju: kako se soočati, če nekdo od bližnjih umre nenadno, ali od bolezni, ali je smrt pričakovana in se lahko nanjo pripravi, ali pa je šok za prizadetega. Vmes dobimo par življenjskih primerov kako so se drugi soočali s smrtjo bližnjih in menim, da bi jih morali podati več, saj so bolj jasni in na enostaven način prikažejo kaj nam pisatelj želi sporočiti. Na čase je bilo branje res oteženo, saj se čuti nekakšna teža oz. negativnost glavne teme.

Pisatelj poudari, da vsak posameznik drugače žaluje, a če je bil odnos z umrlim zapleten oz. kakorkoli negativen, to lahko oteži sam proces žalovanja. Veliko piše o tem, da morajo žalujoči vsa čustva predelati in jih izraziti ter si poiskati pomoč bližnjih ali po potrebi tudi strokovno pomoč.

Najbolj mi je iz knjige ostalo, ko pisatelj hladnokrvno pove, da se vsak odloča ali bo po smrti bližnjega še živel ali ne ter da ima vsak pravico do tega. A če se odločijo za življenje, so potem ti ljudje močnejši kot kdajkoli pred izgubo.

Na koncu je na kratko opisano, da lahko žalujemo tudi za drugimi stvarmi, npr. za izgubo službe, za upokojitvijo, ločitvijo, telesno izgubo (amputacijo uda) ipd.
Kakor smo videli že prav na začetku našega skupnega potovanja, žalovanje služi vsem namenom našega življenja. To v nekem smislu pomeni, da je človek, ki žaluje, soočen z nalogami svojega življenja, ki so sicer takšne, kot so od nekdaj bile, le da jih je zdaj zaradi izgube bližnjega toliko težje izpolniti. Vendar lahko na to pogledamo tudi z drugega zornega kota. Tudi kadar ne žalujemo za smrtjo bližnjega, moramo izpolnjevati nekatere življenjske naloge. Te naloge so temeljnega pomena, če naj storimo še kaj več kot zgolj preživimo, na milost in nemilost prepuščeni vsem mogočim spreminjavim vetrom usode. In šele če jih opravljamo vsakodnevno, smo zares živi v vsakem pomenu te besede.
Priloge
IMAG4019_1.jpg
IMAG4019_1.jpg (48.05 KiB) Ogledan 1615 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 05 dec 2016, 22:57

23. Knjiga z LGBT vsebino (3 točke)

Janja Vidmar - Fantje iz gline (ocena 2)

Še en mesec imam čas, da izpolnim zadnje kvadratke izziva, še malooo. :eusa_dance: Sedaj se pozna, da berem knjige oz. teme, ki mi niso najbolj blizu, a mi pomembno širijo obzorja. :!:

V knjigi mi ni bil noben posebno antipatičen ali všečen, saj so vsi liki zapleteni, imajo svoje strahove in so se mi na čase smilili. :? Namreč zgodba se vrti okoli vsakodnevnih problemov najstnikov, ki se počutijo nerazumljeno in se soočajo s še večjimi težavami kot jih imajo običajno njihovi vrstniki. :|

Naibolj se mi je vtisnilo v spomin, ko je Ajkova družina za mizo in mali bratec Petrček vpraša kaj je peder, nakar oče odgovori, da je to božja napaka, da je tudi bog samo človek. Med drugim v jezi pravi, da je peder virus in naj pazi, da ne zboli. Joj, sem bila jezna, ko sem to prebrala, tako zelo narobe... :evil:

Ko sem bila v srednji šoli sem zelo rada brala knjige od Janje Vidmar in moram priznati, da je njen slog pisanja edinstven ter pritegne bralca. Ampak prvi problem je bil, da sem šele na sredini knjige dojela, da je zgodba pripoved dveh fantov, dveh zgodb (upsss). :roll: Verjetno je bil delno problem v tem, da oba fanta delujeta zmedeno in razmišljata nepovezano; na čase sem težko sledila njunemu načinu razmišljanja. :eh: Prav tako knjiga obravnava problematične teme: najstništvo, istospolno usmerjenost, depresijo, žalovanje, družinske probleme... Kar pomeni, da branje ni lahkotno in meni osebno manjka neki zaključek, neki pozitiven pridih pri glavnih junakih. :eh:

V knjigi je dobro predstavljeno, da je včasih težko ugotoviti kdo smo in kaj predstavljamo svetu, ampak z družinsko in prijateljsko pomočjo se lažje soočamo z izzivi. Predsodki proti drugačnimi izhajajo iz družine, otroci se sovražnega vedenja naučijo od staršev in nato samo ponavljajo vzorce. :| Na videz lahko nekdo izgleda kot nasilnik, nesramen in omejen, a se pod fasado lahko skriva čuteča in trpeča duša. :?
Priloge
Fantje iz gline.gif
Fantje iz gline.gif (26.19 KiB) Ogledan 1600 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 22 dec 2016, 19:26

24. Knjiga, v kateri je v glavni vlogi žival (3 točke)

Kathryn Lasky – Ugrabitev (ocena 4)

Simpatična zgodba o mladih sovicah in Sorenu, ki že v otroštvu doživi šok, ko pade iz varnega gnezda in ga ugrabijo zlobne sove ter odpeljejo stran od njegove družine. Soren ima zelo rad svoje starše in mlajšo sestrico Eglantine, a malo manj svojega starejšega brata Kludda. Sčasoma se spomni, da ga je prav brat porinil iz varnega zavetja, ko so bili starši na lovu za hrano. Čeprav mu je gospa Plithiver, stara slepa kača, ki je skrbela za njih, hotela pomagati, ji je prav njegov brat Kludd to preprečil. Tako se je znašel na nevarnem kraju sam in preplašen, brez kril s katerimi bi si lahko priboril možnost za pobeg. :?

Soren se spoprijatelji z mlado sovico Gylfie s katero začneta načrtovati pobeg iz Akademije sv. Aegolusa za osirotele sove. Sorenu ni všeč, da jih imenujejo sirote, ko pa so njegovi starši še živi in kmalu spregleda njihove zle namere. Pri tem morata paziti, da jima nebi oprali možgane, saj jih silijo hoditi ponoči ob polni luni, ki se imenuje mesečinjenje. Pri tem morajo ponavljati svoje ime, da bi ime izgubil svoj pomen in bi izgubili svojo individualnost. Prav tako je prepovedano postavljati vprašanja, ki je Sorenu kot radovedni sovici, najtežje se vzdržati. Pri branju sem močno držala pesti, da jima čimprej uspe pobegniti od tega strašnega kraja. :135:

Knjiga je bila lepo in zanimivo branje, čeprav sem jo našla na mladinskem oddelku knjižnice, saj je namenjena otrokom od 9 do 12 let. Nisem si mislila, da bom tako padla notri v knjigo namenjeno otrokom, a očitno drži, da je v vsakem po malem otrok. Niti se ne čudim, da je to knjižna uspešnica, po kateri je posnet film. :thumbup:

Na koncu dogodivščine se sovice zavedajo, da morajo pomagati drugim nedolžnim sovam, da se jim ne bi dogodilo isto kot njim. Tako odidejo pustolovščinam naproti...
»Vsi za sove in sove za vse!« je zaklical Soren.
In v mirnem, najglobljem delu noči so se sove dvignile v nebo, njihove sence so se zarisale izpod zadnjih žarkov lunine svetlobe na trdem puščavskem pesku pod njimi. Bradati sovir je vodil četo, v zavetrju je bil čedni pegasti sovir, v privetrju je letela v izjemno tihem letu za tako klepetavo sovo, mala pritlikava sova, ki ni imela resic na perju. Na repu v Somrakovi vetrovni brazdi je letel Kopač. Vsi so leteli proti reki Hoole, ki se zliva v veliko morje Hoolemere, in na otok, kjer raste Veliko gahoolsko drevo, in kjer je v davnih davnih časih, v času Glauxa, obstajal red sovjih vitezov, ki se je vsako noč dvignil v temo in opravljal plemenita dela.
In Soren je zdaj v srcu vedel, da je čas, da legenda postane resničnost.
Priloge
Kathryn Lasky - Ugrabitev.jpg
Kathryn Lasky - Ugrabitev.jpg (54.92 KiB) Ogledan 1556 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2016 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 26 dec 2016, 00:54

25. Po priporočilu tvojega sorodnika (1 točka)

Goran Vojnović - Čefurji raus! (ocena 4)

Zadnja knjiga in letošnji izziv je v celoti narejen. :eusa_dance: Sestrična me je spraševala, če sem prebrala knjigo, saj je predvidevala, da sem jo že prebrala, ko pa ve, da veliko berem... Sama jo je že prebrala in mi jo je tudi priporočila. :thumbup:

Marko je 17 letni mladenič, ki živi na Fužinah, rad igra košarko, se druži s prijatelji in ima probleme z ocenami v šoli. Medtem, ko njegovo mati skrbi, pa ga oče podpira, saj pravi, da je njegov sin športnik in ne potrebuje šole oz. dobrih ocen. Po pripovedovanju sodeč je Marko inteligenten, a rahlo zdolgočasen in čustven dečko, saj globoko občuti vsako starševsko stisko ter prijateljeve dileme.

Najbolj se mi je vtisnilo kako so policaji delali z mladimi fanti, igrali na zastrahovanju in dejanskimi udarci. Mislim, saj vem, da se to dogaja, a si nisem mislila, da se to lahko počne še ne polnoletnim otrokom... :|

Na začetku me je zmotil slog pisanja, nekako "piši kako govoriš". A sčasoma sem se navadila na polovično slovenščino in čefurščino, saj da zgodbi neko verodostojnost. Ob nekaterih frazah in pregovorih sem se močno nasmejala. :lol:

Knjiga je brutalno iskrena in odprta, prepletena z zanimivo pripovedjo in razmišljanjem glavnega lika. Odnosi med družinami in prijatelji niso nikoli preprosti, a Marko nam jih prikaže na sarkastičen način, črno-beli, ljubeči a hkrati boleči odnosi. Pisatelj na brutalen način prikaže razmere v Sloveniji, v enem kraju, kjer je raznolikost narodov in ver ter zapletenost njihovih odnosov. :vso_cast:
Priloge
Cefurji_Raus_Goran_Vojnovic.jpg
Cefurji_Raus_Goran_Vojnovic.jpg (12.61 KiB) Ogledan 1530 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 6 gostov

cron