Bralni izziv 2016 - Dulcinea

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni izziv 2016 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 02 apr 2016, 14:54

Naloga: Mladinska knjigaAvtor: Emiel de Wild
Naslov: BRATOVSKA SKRIVNOST
Link:http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=1524
Ocena:

Dvanajst letnemu Joeriju se življenje čez noč postavi na glavo. Mama ga zgodaj zjutraj prebudi in ga brez kakršne koli obrazložitve odpelje k babici na počitnice. Joeri je presenečen. Na počitnice so ga odpeljali brez njegovega brata, nihče mu nič ne pove razen, da je tako za njega najbolje. Pri babici preživlja dneve odrezan od njegove družine, ne dovolijo mu komunikacije z bratom, tudi starši redko komunicirajo z njim kaj se zdi Joeriju zelo čudno. Po enomesečnih počitnicah ga prideta mama in oče iskat in ga odpeljeta domov. A to ne v njihov dom, ampak v popolnoma drug kraj, v drugo hišo in vpišejo ga v drugo šolo. Nihče pa mu ne pove kaj se dogaja. Njegovega brata ni nikjer, nihče ga ne omenja, prav tako ni nikjer njegovih stvari. Kot, da nikoli ne bi obstajal.
Zgodbo spremljamo skozi pisma, ki jih Joeri piše svojemu bratu, kljub temu, da ne ve kje je in da mu jih ne more poslati. Piše mu kako ga pogreša in kako je odločen, da bo skrivnosti prišel do dna. Ko mu mama končno razkrije tragedijo, ki se je zgodila, se tudi Joeriju podre svet.

Skozi razplet zgodbe lahko spremljamo, kako je tragedija v družini porušila medsebojne odnose. Joerija kot najmlajšega, sta oče in mati hotela obvarovati pred bolečo resnico, zato sta ga izolirala. Odpeljala sta ga iz njegovega okolja in ga postavila v novo življenje. Vse z dobrimi nameni, da bodo lahko dalje živeli kot, da se ni nič zgodilo. Ko resnica končno pride na dan, se mama sesuje in njihovo življenje se spremeni. Mama se odseli in Joeri ostane sam z očetom. S katerim končno vzpostavita normalno komunikacijo. Drobce življenja skušata spraviti v celoto in živeti dalje. Kljub temu, kaj Je Stefan - Joerijev brat naredil, je še zmeraj njegov brat. Joeri spozna, da nikdar več ne bo kot je bilo nekoč, a s tem bodo vsi skupaj morali živet dalje.
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni izziv 2016 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 02 jul 2016, 13:31

Naloga: knjiga po lastni izbiriAvtor: Paullina Simons
Naslov: TATIANA IN ALEKSANDER
Link:http://www.goodreads.com/book/show/8314 ... _Alexander
Ocena:

Od kar sem pozimi prebrala Bronastega jezdeca, me je preganjala zgodba Tatiane in Aleksandra. Preganjala, do te mere, da nisem mogla več čakat, kdaj se nas bodo usmilili s prevodom. Ponovno lahko rečem - Hvala bogu za bralnik in eknjige :)

Zgodba me je ponovno potegnila v vrtinec čustev, prav tako kot prvi del. Od kar sem včeraj zvečer po 688. straneh ugasnila bralnik imam občutek, kot da sem v vakuumu. Še sanjala sem v angleščini. Priznam, da se me že dolgo ni nobena zgodba dotaknila tako kot zgodba Tatiane in Aleksandra.

Na kratko: Tatiana se noseča, pomočjo Alexandra in zdravnika rdečega križa prebije iz Rusije na Finsko in potem v Ameriko. Strta, sama z otrokom in potrdilom, da je Aleksander mrtev, se prebija iz dneva v dan in dela kot medicinska sestra. A kljub temu je v njej žarek upanja - kaj pa če......
Med tem, ko išče po Ameriki sledi iz Alexandrovega otroštva, se Aleksander v Rusiji prebija skozi največje bitke druge svetovne vojne in največje bitke svojega življenja. Sam, brez Tatiane......

Ampak tudi vojna se konča in Tatiana dobi drobno informacijo, da je Aleksander morda še živ. Poda se v opustošeno Evropo, da bi našla ljubezen svojega življenja.
Nazadnje uredil/a Dulcinea dne 02 jul 2016, 21:03, skupaj urejeno 1 krat.
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni izziv 2016 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 02 jul 2016, 18:51

Naloga: Knjiga, ki vsebuje ljubezenski trikotnikAvtor: D. H. LAWRENCE
Naslov: LJUBIMEC LADY CHATERLEY
Link:http://www.bukla.si/?action=books&book_id=8911
Ocena:

Na knjigo sem naletela po brskanju na Biblosu :) in premagala me je radovednost kaj je bilo v tistem času tako pohujšljivega, da knjige v Veliki Britaniji niso natisnili vse do leta 1960. Zakaj pa ne, sem si rekla.

"Dovolj je dnevu njegovo zlo. Dovolj je trenutku videz resničnosti."

V bistvu gre za ljubezenski trikotnik med Connie, hčerko priznanega slikarja, ki je bila za tiste čase svobodno vzgojena, njenim možem Cliffordom, ki je bil plemiškega rodu in hrom od pasu navzdol in njegovim lovskim čuvajem Oliverom Mellorsom.

Connieina mladost je bila precej svobodna, že med šolanjem v Dresdenu se je srečala s spolnostjo, kjer se je veliko družila s fanti. Po poroki s Cliffordom, pa se je umaknila iz mesta na podeželski dvorec, kjer je živela v bližini rudnik, katerega lastnik je bil njen mož in rudarskega naselja, ki je bilo sivo in je na njo delovalo zelo negativno. Med tem, ko je dneve preživljala s hromim možem s katerim naj bi ju povezovala duhovna vez in njegovimi prijatelji je postajala vedno bolj prazna in nesrečna. Smisel je našla v dolgih sprehodih po podeželju in po gozdu, kjer je spoznala moževega lovskega čuvaja.
Nekega dne Oliver ni več uspel obrzdati svojih strasti in po čudnem seksu na tleh kolibe so se med njima začela razvijati čistva, ki so postajala iz dneva v dan močnejša in Connieini pobegi v gozd vedno pogostejši.

Ko je Connie ugotovila, da je noseča, je sprva načrtovala izlet v Benetke s svojo sestro in očetom ravno z razlogom, da bi njen mož mislil, da je otrok od ljubimca iz Benetk in bi življenje nadaljevala po starem kot lady Chaterrley. A med tem, ko je ni bilo doma se je Oliverjevo živjenje zapletlo, ker ko se je hotel ločiti od svoje žene s katero ni živel, je v njihovem malem mestu prišlo do škandala. Takrat se je Connie odločila, da se vrne, zahtava razvezo od Clifforda in ostane z Oliverjem. A to ni bilo niti najmanj enostavno.
Dokler se prah okrog njiju ne poleže in končno dobita razvezo, sta živela vsak na svojem koncu in komunicirala z ganljivimi pismi.

"Poglej, koliko besed, ker se te ne morem dotakniti. Če bi lahko zaspal s tabo v objemu, bi črnilo ostalo v črnilniku."

Skratka, roman Ljubimec lady Chatterley prebran v času "Petdeset odtenkov sive" ni niti najmanj škandalozen .Opisuje ljubezensko zgodbo, ljubeč odnos med moškim in žensko, ter povezavo telesa in duha.
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron