Bralni izziv 2016: Pobarvanka

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Bralni izziv 2016: Pobarvanka

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 28 jan 2016, 12:57

Isabel Allende: EVA LUNA

Knjigo sem uvrstila pod zgodovinski roman, saj glavna junakinja v svojo magično pripoved vpleta zgodovinske dogodke v času druge svetovne vojne in po njej. Zgodovinsko dogajanje je razpeto med Avstrijo in Argentino (predvidevam). Zgodba sprva teče po dveh tirih, evropskem in južnoameriškem nato pa se po spletu okoliščin življenjski zgodbi dveh popolnoma različnih otroštev razpleteta v objemu političnih prevratov rasno pisane zemlje v ljubezensko vez dveh teles.
Eva odrašča in živi med ljudmi na obrobju ter predstavlja njihove usode. Ženski liki poudarjajo ženstvenost, erotično moč. V iskanju ljubezni in begom pred osamljenostjo ter zapuščenostjo se zateka v moški objem in išče zatočišče. S svojo pripovedjo podira tabuje in medkulturno prepleta načine bivanja in magičnih pomenov le tega.
Sama sem se zlila s knjigo tam, kjer predstavi kulturo vzhoda od kuhanja kave, ki jo je potrebno začiniti s kardamom (prelepi spomini na Jordanijo) do opisa tradicionalne muslimanske poroke.
Knjiga na več mestih šokira, nikakor pa ne razočara. Prej me odbija njen opis na platnici, ki Evo Luno enači s Šeherezado, ki si je s pripovedovanjem zgodb zagotovila pravico do novega dne. Eva Luna je otrok z bujno domišljijo, s katero premaguje srhljive okoliščine odraščanja, ki se jih nauči sprejemati kot pustolovščino. Z izmišljanjem zgodb se upira bolečini, ki jo doživlja. Končno zgodbo proda predvsem bralcu. :thumbup:

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Pet najljubših pravljic iz otroštva

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 02 feb 2016, 12:07

Zbirka: Najlepše pravljice (2011) - Mladinska knjiga
Ko sem razmišljala, katere pravljice so se me v otroštvu najbolj dotaknile, sem morala kar precej razmisliti in na koncu sem ugotovila, da se pravljicam v video obliki še zdaj rada predajam, zato sem se odločila, da naredim v mojih spominih nekaj reda in prebrala vseh 40 izbranih pravljic, med katerimi številne še pogrešam, pa vendar bi ožji izbor najljubših otroških iz te zbirke zajel: Sneguljčico, Špicparkeljca, Trnjulčico, Grdega račka, Palčico. Čeprav skozi odrasle oči ne morem mimo pravljic/pripovedk: Lonček kuhaj, Kakor naredi stari je zmeraj prav, Škrat Kuzma dobi nagrado, Kekec in Bedanec, Izplesani čeveljci, Zala in zver.
Vsem pravljicam se je bilo prelepo ponovno podati in pravzaprav sem z veseljem odkrivala čudežne predmete ter motive, ki se pogosto pojavljajo, raznolikost pravljic in se utapljala v njihovih podrobnostih, ki sem jih že pozabila.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Matjaž Pikalo: Vrtnar na jezeru

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 04 feb 2016, 10:41

Na otroški in mladinski oddelek knjižnice sem zavila, ko sem iskala pravljice. Med policami je bila izpostavljena tudi ta knjiga in brez razmišljanja sem jo odnesla domov ter se veselila vsebine, pisane za fante, namreč v najstniških in študentskih letih sem se vedno osredotočala na knjige, pisane iz dekliške perspektive.
Torej v knjigi se prepletata dva dnevniška zapisa (eden spada k počitniški praksi, drugi pa k osebnemu blogu) Adama Vrtnarja, fanta, ki ob koncu osnovne šole ni dosegel minimalnih standardov. Med šolskim letom se je z mesta preselil na vas in na okolico gledal nekoliko zviška. V dnevnikih spremljamo vsakdanje tegobe mladega fanta, ki skuša zabavno preživeti počitnice (se uveljaviti med prijatelji), kljub počitniški praksi v domači vrtnariji. Zabaven je slengovski jezik, poln sočnih izrazov, ki ponazarjajo mladostno dojemanje sveta. Morda se za moj okus nekoliko preveč ponavljajo isti stavčni ali besedni zapisi ali pa sem že pozabila, da najstniki iste fraze in ugotovitve neprestano ponavljajo. :) Med vragolije Postopačev se neprestano vmešavata župnik in šolski psiholog, ki sta Adamovo vedenje podrobno proučila in določila vzroke neprilagojenosti. Njuna vseprisotnost in ponavljajoči se spori o črnih in rdečih, sicer slikajo podobo družbe v posameznih obdobjih, vendar mi njuno pojavljanje deluje preveč vsiljivo.
Pritegnila me je Adamova topla in pozitivna osebnost, ki je popolnoma v nasprotju z, do Adamove priselitve, glavnim vaškim junakom. Prav tako pa ne smem izpustiti opisa tuje dežele, ki mi pričara spomine. :) Adam z očetom odpotuje na Nizozemsko, ki jo preprosto, mladostniško predstavi: "Od Amsterdama sem si zapomnil to, da so hiške kot iz pravljice in da je v mestu veliko kanalov in mostov. Mesto si lahko ogledaš kar z ladje. Nekatere hiške so na vodi, ker na kopnem ni prostora. Carsko! Carsko je tudi to, da hiške na oknih nimajo zaves, se vidi vse noter, avtomobili pa imajo spuščene šipe, da vanje ne vlamljajo, pač. Oplu ne smem pozabit prijavit, da tukaj zanj že ne bi bilo dela. Katera smola!"

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Patrick Süskind: Parfum

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 05 feb 2016, 22:28

Uf ... To je knjiga, ki je izšla na leto mojega rojstva - žal. V knjigah se rada izgubim in črpam iz lepote opisov doživetij, dražljajev, občutij. No, ta knjiga je prav nagnusna. Čeprav sem bila sprva prevzeta, kako ogabno je skozi opise vonjav predstavljeno pariško življenje v osemnajstem stoletju, sem vsebini knjige le težko sledila, saj te sili v spremljanje grozovitega uma človeka in njegove poti vonjav. Osrednji lik je brez telesnega vonja, z izostrenim vohom. Ker se ne more identificirati, išče sebi lasten parfum ... Skratka, ko sem le sprejela lik Grenouilla in njegovo zgodbo, sem bila precej razočarana nad izprijenim koncem, ki ga ne bom izdala. :) Ne vem ... Če je cilj te knjige, da te pretrese in opozori na človeško izprijenost - potem je to to.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Anne Rice: Intervju z vampirjem

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 11 feb 2016, 12:03

Naj bo to knjiga o legendi - popularnih vampirjih. To knjigo sem našla na policah moje mame in čeprav sem jo prvič še ne na polovici odložila, so me ženske, zaljubljene v belopolte, svetlikajoče se postave vztrajno prepričevale, da je to ena najboljših knjig. Meni knjiga vzbudi zanimanje šele v drugi polovici, ko se zgodba končno malo zaplete in beseda ne teče zgolj o trpljenju novonastalega vampirja. V svoji novi preobrazbi prepozna zlo, hkrati pa ga teži še smrt brata za časa človeškega življenja. Zgodba predstavlja bit vampirja in se popolnoma umiri, ko Louis in Lestat zaživita družinsko življenje z otrokom. V njunem odnosu se prepoznavajo partnerski odnosi podrejenosti in nadrejenosti. Louis je nezmožen odločitev in dejanj stoka in hrepeni ... :t9512:
Vzgojita vampirsko dekletce, ki pobere značilnosti obeh, kruto naravo vampirskega poželenja Lestata in ljubezen do umetnosti ter hrepenenje po svobodi Louisa. Claudia stori usodno dejanje tako po vrednotah ljudi kot vampirjev ter skupaj z Louisom iščeta druge svoje vrste, da bi spoznala zakonitosti te skupnosti in bistvo lastnega bivanja.
Všeč mi je ideja o minljivosti večnega življenja ter da Armanda pred smrtjo reši Louisova narava, ki predstavlja duh neke (bi rekla romantične) dobe človeštva. Več nočem povedati, da ne razkrijem preveč ...

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Andy Weir: The Martian

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 20 feb 2016, 20:25

Knjiga, ki mi jo je priporočil sorodnik. Brala sem angleški izvod, kar pomeni, da se nisem v celoti predala detajlom zgodbe. Sicer pa je zgodba preživelega na Marsu zanimiva. Prikaže, kako te lahko iz še tako težke situacije rešita upanje in vsakdanji boj. Privlačen je karakter Marka z vsemi njegovimi padci in vzponi, njegov zmagovalni in zabaven stil poročanja pa bralca prevzame. Knjiga prikaže tudi sodobno sceno velikih korporacij in vpliv medijev. Med branjem pa se mi je porodilo vprašanje: Ali vso materialno razdejanje, ki ga je pustil za seboj Mark, kdo potem očisti? oziroma Ali so NASA in njej podobne organizacije popolnoma brezbrižne do smetenja našega vesolja? Nekje sem prebrala, da nad nami kroži veliko ropotije, katere funkcionalnost je že odpovedala ...

Meni je vsebina enostavno všeč:

"All that work was great for my morale. It gave me something to do. But after things settled down a bit, and I had dinner while listening to Johanssen's Beatles music collection, I got depressed again.
/.../
Mars and my stupidity keep trying to kill me.
Okay, enough self-pity. I'm not doomed. Things will just be harder than planned. I have all I need to survive. And Hermes is still on the way.
/.../
The cost of my survival must have been hundreds of millions of dollars. All to save one dorky botanist. Why bother?
Well, okay. I know the answer to that. Part of it might be what I represent: progress, science, and the interplanetary future we've dreamed of for centuries. But really, they did it because every human being has a basic instinct to help each other out. It might not seem that way sometimes, but it's true."

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Vesna V. Godina: Zablode postsocializma

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 05 mar 2016, 13:59

To je knjiga o vsem Slovencem pomembni problematiki. Čeprav se razlaga nekaterih dejstev za povprečnega bralca morda malo vleče, je knjiga svetovna. V njen sem prepoznavala svojo slovensko naravo in se soočala s slovensko družbeno realnostjo in razmišljala o možnostih za boljšo prihodnost, ki se jih splača podpreti. Godina lepo razloži, kako Slovenci razmišljamo glede na kulturno zgodovinsko preteklost: ˝Če si naš, bomo zate že nekako poskrbeli. Če nisi, naj zate poskrbi nekdo drug!"
Lepo je tudi povedano, da med razvitimi Zahodnimi državami za našo Slovenijo in marsikatero drugo državo ni prostora. Zanimiv je podatek, "da je Zemlja kot planet premajhna, da bi lahko vsem ljudem zagotovila zahodni način življenja. Potrebovali bi namreč "štiri planete Zemlja", da bi vsakega na svetu oskrbeli z enakimi materialnimi pogoji, ki jih uživajo ljudje v ZDA in ostalih bogatih državah."
Bralec se zamisli tudi ob podatkih kot so, da bi 6 milijard dolarjev letno zagotovilo vsem otrokom na svetovnem Jugu temeljno izobrazbo. Da se v ZDA 8 milijard letno porabi za kozmetiko. Da Evropejci porabijo 11 milijard dolarjev letno za sladoled, kar je 2 milijardi dolarjev več, kot je potrebno za zagotovitev ustrezne vode in izboljšanje zdravstvenih ter higienskih razmer na Jugu. Da za hrano hišnih ljubljenčkov v Evropi in Ameriki porabimo 17 milijard dolarjev.
Skratka knjiga, ki da misliti. Da je svet razdeljen na bogati Sever in revni Jug pa zelo dobro ilustrira tudi Galeano v knjigi Narobe: šola narobe sveta.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Tasha Alexander: Za razbitim steklom

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 10 mar 2016, 14:54

Za razbitim steklom je delo avtorice, ki je še nisem brala. Lahkotno in napeto branje. Zgodba se dogaja v aristokratski angleški družbi. Avtorica skozi like skuša preseči z rojstvom določen položaj posameznika, čeprav Emily uživa v svojem položaju in ugledu. Preprosto se zaljubiš v lepote aristokratske družbe. Lady Emily skupaj z možem preiskuje umor in predstavlja ideal ženske iz visoke družbe. Detektivska plat zgodbe je zanimiva in napeta, prav tako pa začinjena z vsemogočno ljubeznijo. :) Zgodba se steka z dveh koncev: s strani služničadi in pripovedi Emily.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Charlaine Harris: Klub ljubiteljev skrivnosti

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 15 mar 2016, 10:56

Še ena lahkotna knjiga, uvrstila bi jo kar pod knjigo, ki jo je napisala ženska. Klub Resnični umori nekoga prevzame do te mere, da začne poustvarjati nekdanje morilske prakse in s tem streže po življenju članom kluba ter njihovim najbližjim. Knjiga ima golo zgodbo, ki je sicer napeta, vendar je brez vsake dodane vrednosti. Še opisi oseb, njihove misli in okoliščine dogajanja so zelo skopi. Včasih pa tudi kaj takega paše, čeprav potem človek zahrepeni po res dobri knjigi ...
Nazadnje uredil/a Pobarvanka dne 01 jan 2017, 17:32, skupaj urejeno 1 krat.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Gitica Jakopin: Devet fantov in eno dekle

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 21 mar 2016, 20:21

Knjiga s klasično domovinsko tematiko, ki govori o boju Slovencev proti fašističnemu okupatorju. Novela se odvija skozi oči deklice na prehodu v najstniška leta. S svojo tenkočutnostjo spremlja spremembe okolja, v katerem živi. Gre za čas, ko se med Savinjčane naselijo Nemci v imenu potujčevanja. Všeč mi je način pripovedi, kjer se mešajo impresionistični vtisi narave z običaji in orisi ljudi.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron