Bralni izziv 2016 - Auricula

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Auricula
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 39
Pridružen/a: 05 feb 2016, 13:59

Bralni izziv 2016 - Auricula

PrispevekNapisal/-a Auricula » 05 feb 2016, 15:06

Pozdravljeni!
Za letošnje leto sem si zadala, da več časa namenim branju. Dnevna kvota pravljic in otroških knjig ni problematična :P , za svoje branje pa mi vse prevečkrat zmanjka časa. Zato je tale izziv kot naročen!
naloge.jpg
naloge.jpg (185.33 KiB) Ogledan 691 krat
10) Knjiga, ki jo je napisal moški
LUIS LEANTE: VERJEMI, DA TE IMAM RAD


Prva knjiga je bila izbrana povsem naključno med pregledovanjem knjižnih polic v lokalni knjižnici. Naslov mi je sprva porajal dvome, da ne gre morda še za eno osladno ljubezensko zgodbo, a sem po prebranem pozitivno presenečena.
Zgodba je polna zapletov in zato tako napeta, da bralec le stežka odloži knjigo. Njena posebnost je, da ni pisana kronološko, ampak avtor v ločenih poglavjih niza posamezne izseke mladostniške ljubezenske zgodbe Montse in Santiaga, ki se razideta, a kljub temu hrepenita drug po drugem; ona nadaljuje s študijem medicine v domači Španiji, on odide služit vojaški rok v Saharo ... Ko po skoraj treh desetletjih povsem naključno izve, da je živela v zmoti in da je Santiago še živ, se tudi sama odpravi v puščavo, da bi ga našla. A že po prihodu na tamkajšnje letališče se zgodba ponovno zaplete.. Omenjeno nizanje izsekov bralca v začetku malce zmede (npr. v enem Montse nastopa kot deliranta bolnica, v drugem kot zdravnica), a se po nekaj prebranih poglavjih da izluščiti neko časovnico in slediti zgodbi. Kar me še bega je konec - vzbuja mi mešane občutke. Vsekakor bi jima privoščila kaj boljšega (več pa ne povem, da komu ne vzamem zanimanja do branja).
Priporočam. Sama jo bom najverjetneje prebrala še enkrat. :thumbup:

Nazadnje uredil/a Auricula dne 03 maj 2016, 10:27, skupaj urejeno 2 krat.

Auricula
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 39
Pridružen/a: 05 feb 2016, 13:59

Re: Bralni izziv 2016 - Auricula

PrispevekNapisal/-a Auricula » 23 feb 2016, 14:15

9) Knjiga, ki jo je napisal slovenski avtor
SIMONA CEPIN IN MIHAELA ZABUKOVEC: PORODNE ZGODBE


Tik pred koncem lanskega leta je skupina mamic, povezanih v skupino Domačice, izdala knjigo Porodne zgodbe. Srce knjige predstavlja 31. porodnih zgodb, poleg njih pa je v knjigi zbranih še nekaj strokovnih prispevkov, pesmi, fotografij in umetniških del, kar delu daje tudi umetniško noto.
Nekatere od zgodb zgolj orisujejo "zunanje dogajanje" oziroma sosledje dogodkov, večina pa prinaša vpogled tudi v najgloblja doživljanja porodnice. V nekaterih od teh ubesedenih občutij sem prepoznala tudi sebi lastna in tako sem ob branju vedno znova in znova razmišljala tudi o svojih porodnih izkušnjah. Najbolj pa se me je dotaknila zgodba o malem borcu Jakobu; deček je bil rojen tri mesece pred rokom poroda, mnogokrat že povsem na robu med življenjem in smrtjo, a je vsakič čudežno preživel in je, po sliki sodeč, danes že pravi korenjak. <3
Če potegnem črto pod vsem prebranim - porod ni samo nekaj, 'kar se zgodi in je mimo' , ampak se globoko dotakne ženske in jo trajno zaznamuje.


Auricula
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 39
Pridružen/a: 05 feb 2016, 13:59

Re: Bralni izziv 2016 - Auricula

PrispevekNapisal/-a Auricula » 14 mar 2016, 11:15

5) Knjiga avtorja, ki ga še nisi bral/a
ADHARANAND FINN: RUNNING WITH THE KENYANS

Avtor se v želji, da bi izboljšal svojo tekaško pripravljenost in se odkril vzroke kenijske dominance v tekih na dolge proge, z družino odpravi v Iten. Tam trenira z domačini in se kot gledalec udeležuje tekaških tekem, ob tem pa spoznava miselnost tamkajšnjega prebivalstva, tudi njihov odnos do teka in domačinov, ki zmagujejo na velikih tekmovanjih.
Čeprav se zgodba vrti okoli avtorjeve osebne tekaške izkušnje in iskanju odgovora na vprašanje kaj dela Kenijce najhitrejše tekače na svetu, daje bralcu na številnih mestih tudi vpogled v poseg gospodarsko razvitega dela sveta v revnejši del in ob tem odpira številna razmišljanja - o upravičenosti takšnega posega, mejah človeške pohlepnosti, resničnih vrednotah (živimo v izobilju dobrin in znanja, a vendar se vsako leto več tisoče tujcev odpravi v Iten, da bi se učilo od tamkajšnjih tekačev), pa tudi o našem deležu pri tem, saj ob prebranem uvidiš, da prijavnina, ki jo plačaš za tek na ljubljanskem/londonskem/newyorškem maratonu še zdaleč ni zgolj to...
Torej - knjiga o teku, ki ni zgolj in samo to. :thumbup:


Auricula
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 39
Pridružen/a: 05 feb 2016, 13:59

Re: Bralni izziv 2016 - Auricula

PrispevekNapisal/-a Auricula » 03 maj 2016, 11:05

8) Mladinska knjiga
ANNE FRANK: DNEVNIK ANE FRANK


Zapisi dogajanja in čustvovanja, ki jih je Ana beležila v Kitty (tako je poimenovala svoj dnevnik), bralcu približajo doživljanje druge svetovne vojne skozi oči najstnice. Ana ne hrepeni zgolj po času po vojni, temveč tudi zaupnejšem odnosu z materjo (kasneje tudi z očetom) in romantični ljubezni. Je človek nasprotij - na trenutke deluje kot vedra, vedoželjna deklica, spet drugič izjemno pesimistična in brezupna. Zna biti naivna in zasanjana, spet drugič njeno razmišljanje odraža neverjetno zrelost. Poleg te pestre palete čustev in opisa življenja v času vojne mi je bil še posebej zanimiv odnos Ane (in tudi drugih skrivajočih) od novega znanja - čas v skrivališču so si dnevno krajšali z učenjem najrazličnejših jezikov, zgodovine, mitologije, matematike itd. Pri tem ni zaznati, da bi bilo učenje razumljeno kot prisila; najbrž ne bo zmotno, če zapišem, da je bilo znanje smatrano kot vrednota, saj so vsi težili k temu, da bi znali čim več in tem bolje.Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron